tisdag 4 oktober 2011

Farliga hundar?

Folkpartiet vill införa licenskrav på farliga hundar. Som exempel tar de upp Kaukasisk ovtjarka som verkar fullständigt livsfarlig och olika pittbullhundar.

Jag vet inte jag, visst är det bra om det finns något sätt som gör att människor inte skaffar sig hundar som de inte klarar av och som blir farliga för sin omgivning. Men hur vet man vilka det är??

Alla hundar har ju inte stamtavla?

Om jag tar vår egen irländska Rackarkott som exempel, så är hon en renrasig Border Collie .. på utsidan. Men vad finns på insidan??

Eftersom jag har haft Border Collie i hela mitt liv, så kan jag garantera att det inte är fullständigt renrasigt på insidan. Ibland undrar jag om det finns något annat än hund där inne, dolt av den oskyldiga svartvita förklädnaden??

En utter till exempel? Inte för att hon är intresserad av vatten, men när hon tappar fattningen och fokus, krälar och försöker paddla sig fram mot sitt mål, liggande och kopplad, så är hon till förväxling lik en utter. Om det hade funnits långhåriga svartvita varianter.

När hon trivs och mojar sig .. då gliiiiiider hon fram på rygg över mattan eller gräsmattan på ett njutningsfullt utterliknade sätt. Men det finns väl inga uttrar på Irland? Eller gör det det???

Jaktinstinkten är väl utvecklad hos vår Rackarkott, väderkornet likaså .. där vår RIKTIGA Border Collie lugnt passerar, upptäcker Rackarkotten både katter, igelkottar eller fjärran hjortar och älgar.

Och får hysteriska anfall av ren frustration över att hon inte får jaga och äta upp dem.

Om det nu ska bli licens för att få äga en "farlig" hund .. hur gör man då med alla hundar som ser "ofarliga" ut på utsidan men som döljer generna efter en kaukasisk ovtjarka eller pittbull på insidan??

Det skulle jag gärna vilja veta??

Och alla de som blir farliga, efter att ha hanterats av omdömeslösa ägare, hur gör vi med dem? Den enda hund jag har blivit allvarligt biten av var en tax .. en riktig monstertax som det krävdes fyra personer för att få bort från mig som stod med min 7-åriga dotter bakom ryggen mot en vägg.

För mig är taxar det farligaste som finns.

Däremot så är Rackarkotten helt ofarlig. Den enda skada hon skulle kunna åsamka människor skulle väl vara om hon älskade ihjäl dem.

SvD

4 kommentarer:

 1. "de [hundar] som blir farliga, efter att ha hanterats av omdömeslösa ägare, hur gör vi med dem?"

  Avlivar. En hund som biter någon (utan rimlig anledning) ska avlivas.

  (En rimlig anledning för en jycke att bitas är t.ex. om en främmande person tar en hyndas valp/ar.)

  SvaraRadera
 2. Vilket svårt ämne det är. Jag har en klar åsikt om att det är människan som gör hunden. Det får vara vilken ras det vill men utan rätt uppfostran kan de flesta hundar bli livsfarliga. Att sen sätta licenskrav på en viss ras kanske kan vara vettigt med tanke även på hunden. Tror stenhård att djur inte är födda onda utan med instinkter. Dom utvecklas utifrån ägarens sätt att hantera hunden och den miljö dom växer upp i. Ska det vara licenskrav på mig? Ska det vara licenskrav på de som ADHD? Det väcker många frågor när man ska ta hand om en levande varelse vare sig det är människa eller djur
  Ha en solig dag om den nu blir det annars ska du ha så bra ändå

  SvaraRadera
 3. Man kan visst sätta licenskrav på hundar och framförallt avliva fler som inte håller måttet. Svårt dock att genomföra i landet som tycker mer om djur än gamla människor, taxar undantaget ;)

  SvaraRadera