söndag 9 oktober 2011

Verkligt dåliga idéer ..

.. det är de val man gör för att slippa anstränga sig eller för att man inte vågar stå upp för det man gör eller har gjort.

Det tänker jag på nu när jag följer Håkan Juholts krumbukter och desperata försök att klara sig medan det blåser snålt i media. Hans strategi är glasklar .. det gäller att ligga lågt till någon annan nyhet tar udden av intresset för hans person och handlingar.

Det kommer rapporter om hur han nekats avdrag som han själv har tyckt varit rimliga under årens lopp och jag blir ärligt förvånad.

Om jag kan motivera att jag behöver dagstidningarna i mitt arbete, så prenumererar jag på dem, får en verkligt prydlig faktura att hänga in i bokföringen och slipper betala dem privat. Inte springer jag väl ner till Pressbyrån och köper lösnummer varje dag, underlåter att ta kvitton och skickar in ett påstående till Skattemyndigheten vid årets slut. Det vore väl en verkligt dålig idé?

Om jag bränner 100.000 kr på Diners under sju månader och inte vill betala det själv, då skulle jag vara extremt noga med att spara kvitton, anteckna var, varför och tillsammans med vem jag har spenderat varje enskilt belopp som jag kräver att någon annan ska stå för. Inte skulle jag vara så dum att jag samlade ihop en bunt osorterade kvitton som enbart anger belopp och plats och begära att få pengar rakt i fickan .. det vore väl en verkligt dålig idé??

När jag fyller i en blankett till någon av alla våra myndigheter är jag noga med att läsa igenom den. Jag gissar inte vad de vill veta, jag anstränger mig för att förstå vad det är jag skriver under .. av ren självbevarelsedrift om inte annat. Ser jag två alternativ, varav det ena är sammanboende och det andra är ensamstående .. så kryssar jag inte i ensamstående när mannen i mitt liv också bor där. Jag begriper att ensamstående och ensamboende inte är rätt uttryck när det handlar om en gemensam bostad. Särskilt inte om det här han som står för hyreskontraktet. Det vore minst sagt en verkligt dålig idé.

När Håkan Juholt gör just detta, och blir påkommen, så hävdar han att det var ett misstag. Ett fullt begripligt slarv utan uppsåt. Alla regelverk som delats ut, alla mail om etiska regler när det gäller övernattningsboende har på något märkligt sätt försvunnit in i det svarta hål som också slukade stora delar av hans och Tommy Waidelichs skuggbudget. Allt har liksom legat huller om buller.

Håkan Juholt har ju betalat … ”det tidningarna tyckte att jag borde göra” .. skriver han på sin facebooksida. Det vill säga, han tyckte inte att han borde ha gjort det men han gjorde det ändå, bara för att tidningarna krävde det?? Det var en verkligt dålig kommentar till en verkligt dålig idé.

Peter Wolodarski skriver om att Socialdemokraterna sökte ordning och reda .. och fick Håkan Juholt. Den krönikan får mig att minnas alla de småföretagare som samlade årets alla kvitton i en skokartong för vidarebefordran till revisorn vid årets slut. Kanonjobb för den som skulle strukturera huller-om-buller-röran så att revisorn fick en hyfsad överblick .. obegripligt dyrt för något som de kunnat göra själva utan större problem. Att göra anspråk på att leda ett helt land efter den principen känns inte som en verkligt bra idé.

Men den verkligt dåliga idén var att lämna walkover till partiledardebatten i kväll!

Jag förstår att Juholt och Ohly är livrädda för att bli förknippade med Sverigedemokraterna nu när de är så beroende av dem i riksdagsomröstningarna. Jag förstår att rädslan är så stor att de hellre stannar hemma än tar risken att trampa på sverigedemokratiska tår, så att de missar viktiga röster i sin strävan att krossa regeringen.

Men när jag lyssnar på politiska debatter är det tre saker som jag tycker är viktiga. Själva idén/visionen som partiet vill förmedla, hur de tänker genomföra den rent faktiskt och praktiskt och hur resultatet förväntas bli om de får möjligheten. Tre rätt enkla krav .. men jag vill bli övertygad och begripa alla tre.

Nu förnekas jag den möjligheten från två partier .. och jag förstår inte att de inte begriper att det är hela svenska folket som de dissar genom att frånta dem möjligheten att väga Socialdemokraternas och Vänsterns politik mot de övriga alternativen. Att hävda att det är viktigare att ”stå rätt” i en tv-studio än att kommunicera med väljarna .. är en riktigt, riktigt dålig ide´!!

Den visar inte bara på svaghet och otrygghet i det politiska budskapet, utan också på en trist och respektlös inställning till uppdragsgivarna .. svenska folket.

SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB,

7 kommentarer:

 1. Bra skrivet!!

  SvaraRadera
 2. Du glömmer en sak.

  Företagarna betalar i alla fall ur egen kassa för att få struktur på alla huller och biller regler som de ät tvungna att följa.

  Dessa lagar och förordningar skall heller inte jämföras med några enkla riktlinjer kring förmåner.

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Och så finns de dem som tycker att det är konstigt att S lämnade in en så rörig skuggbudjet!

  SvaraRadera
 4. jo, å´ska han i fortsättningen titta i tidningen för att veta vad han ska göra och tycka i andra sammanhang åxå?

  Uppgifterna om de tidigare påtryckningarna och oförståelse för att han inte bara kan "säga" på en höft hur mycket han anser sig ska ersättas med, och "lira" turkiethistorien ger en ganska väldefinierad bild av hans attityd och sinnelag.

  Han är genuint snål och bara det är ju en mänsklig yttring som borde kunna appliceras på hur han hanterar andras pengar, men han är snål ur "egen" ficka, men med skattebetalarnas ficka är det en helt annan sak.

  Och det är helt oförlåtligt att bombastiskt ta på sig att man är den som bäst tillvaratar andras intressen då det irl går till så här med hans egna ekonomiska intressen.

  Att sen S organisationen inte förfinat "stöd" insatserna kring sina politiska ledare å lixåm motar alla ollar i alla grindar om de uppenbarligen har noll koll på så många områden- är en helt annan sak,

  men onekligen har man som skattebetalare mycket mer att kräva av de sk folkvalda än detta! Tjära å fjädrar!

  SvaraRadera
 5. Om nu Sossarna envisas med att ha Juholt kvar som sin partiledare... ja, då måste de omge honom med en brandvägg av personer som noga kollar hans in- och utpost, hans tal, kontakter med media, hans uttalanden, hans PM etc, etc.
  Ungefär som i"Visst, herr Minister". Den mannen är fullkomligt omöjlig i alla sammanhang! En statsministerpost för honom kan inte komma ifråga!/G

  SvaraRadera
 6. Tina Häll9/10/11 19:33

  Allt jag vill säga är redan sagt här ovan....men tyvärr så tror jag inte han avgår, det var ju nästan omöjligt för sossarna att få fram en kandidat...man tycker ärligt synd om alla hederliga sossar som tror på sin ideologi och vill väl.
  Även om jag inte tror på att staten ska ta hand om oss från vaggan till graven, utan vill ha eget ansvar så tycker jag synd om dem.Det går åt pipsvängen för dem i nästa val också.

  SvaraRadera
 7. Erik, Sthlm10/10/11 03:31

  För dessa yrkespolitiker sitter det i ryggmärgen att de ska sko sig på folks surt förvärvade skattepengar. Särskilt vänsterpolitiker. Som Sahlin som tog ut 50 000 för egen konsumtion som ett förskott på lönen (för att köpa kläder m.m., knappast någon större mängd Toblerone). Om en vanlig knegare självsvåldigt tog ut förskott på firmans kort skulle de väl bli dömda för bedrägeri. Men politikerna som borde föregå med gott exempel klarar sig undan.

  SvaraRadera