söndag 16 oktober 2011

Det är imponerande ..

.. hur många det finns som vet precis när, var, hur och varför Socialdemokraterna blev ett fallande parti .. statsvetare, journalister, krönikörer, politiska kommentatorer och jag vet inte vad. Kunnandet faller som en solförmörkelse över tidningssidorna.

Och då kan det väl inte göra så mycket om en vanlig väljare som jag skriver några rader i samma ämne? Kanske någon statsvetare eller politiskt sakkunnig oavsiktligt halkar in här och kan förvånas över hur konstigt och fel en väljare kan tänka och reagera.

För väljarna bryr sig nog inte lika mycket om vad proffstyckarna tycker och säger som de tror .. tvärtom, jag tror att de flesta tycker och känner själva.

Framför allt känner.

För politiken är en förtroendebransch. Förtroende bygger på känslor. Känslor som tillit och trygghet.

Det är inte en begagnad bil som vi väljare är ute och letar efter. Även om det också kan bli en känslomässig affär. En gång köpte jag nästan en liten bil som jag inte ville ha, bara för att det ”var synd om” den. Den tillhörde en äldre dam utan körkort, vars make nyligen dött och lämnat henne med små inkomster. Det var en otroligt välskött bil, högt älskad och nästan en del av familjen.

Tänk så synd det skulle vara om den hamnade hos någon som inte förmådde uppskatta, vårda den och ge den det hem den förtjänade efter så lång och trogen tjänst?

Mitt hjärta blödde för den stackars övergivna kraken .. där ser man vad en flödande svada och ett känslosamt framförande kan kosta om man inte passar sig .. men lyckligtvis så är jag gift med en man som såg vad det handlade om. En begagnad, gammal bil med sina bästa år bakom sig.

Men jag minns den med en känsla av skuld, det gör jag.

Jag är övertygad om att vårt land behöver en stark regering och en stark opposition och en balans mellan ideelogier gällande välfärd och ekonomi. Och jag är precis lika övertygad om att ekonomisk balans är själva förutsättningen för en fungerande välfärd.

Men en stark opposition är inte det samma som ett välsmort munläder.

Väljaren vill inte köpa en vara utan söker en garantisedel till ett bra eller bättre liv. Bakom en försäljares blomsterspråk finns sällan några garantier .. inte i telefonen, inte i näringslivet och inte i politiken heller.

En stark opposition behöver en fungerande organisation precis som vilket företag som helst.

Inte en hög med tjänstemän som klamrar sig fast vid tjänster som de fått på grund av tjänsteår, snarare än i kraft av kompetens och kunnande. Tjänstemän som tillbringar sina liv i möten och producerar utskick till dem som ska genomföra de beslut som klubbas igenom bakom mötesrummets stängda dörrar.

Ett politiskt parti är lika beroende av sitt förtroendekapital och sina väljare som ett företag är av sin orderbok och sina kunder. Det finns väl inget företag i världen som skulle låta sina tjänstemän driva verksamheten på kapitalet och låta produktionen ligga nere, medan VD:n for land och rike runt och berättade sagor??

Det är synd på Socialdemokratin.

Det kunnande, den kompetens och den verklighetsanknytning som behövs .. den finns. Den är inte ymnigt förekommande, men det finns tillräckligt av varan för att kicka igång en nystart.

Men tyvärr så är vägen upp till beslutsnivå blockerad av de tjänstemän som håller ställningarna medan Ledaren är ute och säljer budskapet.

Maken .. som alltid läser igenom det jag skriver .. säger:

”Det hade räckt med att skriva om Volvo. Det finns människor som köpt Volvo i hela sitt liv och som tänker dö som Volvo-ägare, det finns inget annat alternativ för dem.

Om de varje gång de beställer en ny Volvo i stället får en Trabant, så kommer de till slut att undra varför. Den lilla grupp som envisas med att betrakta sin Trabant som en fullvärdig Volvo kommer till slut att bli så liten att det inte längre går att leverera Trabanter .. och så får de nöja sig med en cykel.

Och då tror jag att till och med den mest inbitne Volvo-ägare ger upp!”

(egentligen så borde jag överlåta den här bloggen till honom, eller hur?)AB, AB, AB, Expr., Expr., Expr., Expr., DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD,

14 kommentarer:

 1. Min stackars granne har alltid kört Saab och varit Sosse.Han är enormt förvirrad och sorgsen i nuläget för båda hans kärlekar (för utom frugan)verkar gå i putten. Jag har ingen aning vilken S-grej han gruvar sig mest över, men hans förtvivlan är monumental.

  SvaraRadera
 2. "Det finns väl inget företag i världen som skulle låta sina tjänstemän driva verksamheten på kapitalet och låta produktionen ligga nere, medan VD:n for land och rike runt och berättade sagor??"

  SAAB?

  V

  SvaraRadera
 3. Visionären .. hahaha, tänkte inte på det ;-/

  Så klockrent! Varför missade jag det?

  Granntanten .. det är nog många som känner en monumental sorg just nu. Och bättre lär det nog inte bli .. självinsikten är nästan noll bland de röda bloggarna. Man klamrar sig förtvivlat fast vid anklagelser om mediaförföljelse och högerkonspirationer .. samtidigt som man argsint biter den hand som förväntas stoppa "rätt" valsedel i kuvertet på valdagen om man dristar sig till att försöka delta i det "offentliga"(?) samtalet på nätet.

  Kolossen stod på lerfötter och nu faller den.

  SvaraRadera
 4. Nej, jag tycker inte att du ska överlåta bloggen åt maken men han har definitivt en poäng i sitt resonemang.
  Alltför många gör på precis samma sätt som de alltid gjort och ibland kanske det behövs en rejäl smäll för att ett uppvaknande ska ske?
  Frågan är nog mest om Juholt-affären är den väckarklockan?

  SvaraRadera
 5. Smart make, men du skiver mer målande. Dessutom så har du den goda smaken att skriva om skor ibland ;)

  SvaraRadera
 6. *nickar* Detta har gett vår
  s-styrda (sedan 1942=69 år!!)kommun skrämselhicka och har inneburit bl a detta;

  "- Att nu socialdemokraterna nu har börjat tillmötesgå förslag från Allianspartier är ytterligare ett gott exempel på det förbättrade samarbetsklimat som nu råder inom Skellefteåpolitiken, säger oppositionsrådet Håkan Lindh (FP)" slut cit art
  http://norran.se/2011/10/ovrigt/skelleftea-ny-kasinostad/

  samt an att förbättra företagsklimatet;
  "Handlingsplanen är ett jättebra initiativ och ett bra exempel på det nya samarbetsklimat som råder inom Skelleftepolitiken, säger Håkan Lindh (FP) oppositionsråd.

  Handlingsplanen innehåller fyra delområden:

  - utveckling

  - attityder och samverkan

  - tillgänglighet och information

  - konkurrens

  Det långsiktiga målet är bättre rankingplaceringar i ett urval av mätningar avseende näringslivsklimat."
  http://norran.se/2011/10/ovrigt/ny-handlingsplan-for-battre-naringslivsklimat/

  Här röstar fortf över 50 % på S, de har "suttit säkert" så länge att inget kunnat rubba dem, mycket pga det din man beskrev...men då S nationellt förlorat 2 år i rad och med ökande kritik och "skandaler" tex http://norran.se/2011/05/skelleftea/sekabiblasvaderigen/--
  ---så har han Bert börjat vakna till litegrann vilket ju är positivt. Det är ALDRIG bra med enpartistyre!!

  kolla här på vår egen"prost"
  http://svtplay.se/v/2512213/vasterbottensnytt/skellefteas_nya_bro_invigd
  visst är det som att se en gammal jornalfilm?=)

  SvaraRadera
 7. Idag är jag en lycklig kvinna. Lycklig för att jag hittade hit. Får nog tacka Mångmamma på ett eller annat sätt. Jag skickar inläggen till kära sambon så kan läsa. Samtidigt som jag läser högt för honom.

  Du är så jäkla klockren i dina funderingar och reflektioner. Det blir väldigt enkelt att förstå.

  Och du, lämna inte över bloggen till maken. Be istället honom att starta en egen.

  SvaraRadera
 8. Varken om man är en sosse eller från något annat parti, så skall ju det inte få förkomma så mycket påhitt i medier, att man skapar kaos
  från INGENTING. Hur lyckas man då? Jo, med icke påläst dumt och korkat, godtroget folk som vi har i landet!

  Det har tydligen inte gått upp ett ljus att Håkan Juholt är ett stort hot mot Reinfeldt och att man med alla medel via medier har gjort allt från att förvränga och vinkla vad som sagts och inte sagts. Eftersom sossarna inte har egna TV-kanaler eller kvällstidningar längre, så kommer ju inga budskap fram, då ju moderaterna äger allt och bestämmer allt vad vi idag får läsa i tidningar/se på TV.

  Håkan Juholt har inte brutit mot några regler alls. Det har inte ens funnits hyresblanketter, som man kunnat kryssa i svar för ensamboende eller sambo/gift. Så det finns inga regler, som halv hyra vid samboskap. Den enda uppgiften på ansökningsblanketten, som skall fyllas i, är den ”aktuella hyreskostnaden”. Riksdagsförvaltningen har med andra ord aldrig haft några krav på redovisning om samboskap eller ej.
  Den 10 oktober, EFTER det media skrikit ut sitt falska ”bidragsfusk”, uppdaterar plötsligt Riksdagen sin hemsida med nya uppgifter och låtsas som om det stått där hela tiden. Hur många lögner får man sprida i tidningar och TV-kanaler, som alla ägs och styrs av moderaterna. Håkan Juholt borde få tillbaka sina inbetalda pengar och få ett rejält skadestånde för förtal och för spridande av falska rykten från medier och Riksförvaltningen. Medier borde be om ursäkt för sitt abnorma beteende och det har ALDRIG funnits någon anledning att begära Håkan Juholts avgång. Det värsta är att tidningar likväl som alla moderata TV-kanaler bl a (M.Silberstein), AB spridit/sprider osanningar.

  SvaraRadera
 9. @ anonym 15:51

  Jag tror du helt har missat bloggens poäng.

  Därmed befäster du också det bloggägaren beskriver av den totala blinda fläcken hos de frälsta som man mellanmänskligt kan förstå- men ändå fascineras av.

  "En politiker som gnäller över media är som en sjöman som gnäller över havet"

  "väljarna kräver en överensstämmelse mellan ord och handling.
  "

  Ur S skuggbudge under rubriken ”Kraftfulla åtgärder för att motverka skatte- och bidragsfusk” så efterlyser Håkan och den blivande turne´kompisen Tommy ett samhällskontrakt som förbinder den enskilde ”att i moralisk mening, utöver det som lagen reglerar, ta ansvar för att inte överutnyttja de tjänster som det offentliga tillhandahåller och inte heller medvetet tänja på skattelagstiftning och andra regelverk för snöd ekonomisk vinning”.slut cit

  Nog måste man ju kunna skönja en liiiten (OBS ironi) problematik att trovärdigt stå och prata om att solidaritet, demokrati, rättvisa, etik och moral, hederlighet- är Håkan Juholts uppfinning?

  SvaraRadera
 10. @Anonym

  Sosseriets stora problem är ju att de verkligen inbillar sig att de har en moraliskt rätt att bestämma över andra individer.

  Det finns ett uttryck som lyder, "som man känner sig själv känner man andra".

  Sosseriet har ju inte gjort annat än att anklaga alla andra de senaste åren, till och med under förra valrörelsen var fokus bara på att anklaga motståndaren och aldrig prata om sin egen politik.

  Numera anklagar de alla för att tycka fel, rösta fel, skriva fel, tänka fel, etc..

  Hur fan tror ni sossar att ni skall få folk att rösta på er när ni aldrig lär er lyssna?

  /Henrico

  SvaraRadera
 11. Cicki .. nöjet är helt på min sida. Och nu har jag fått förklaringen på vindsproblemen också .. hälsa sambon från en likasinnad hamster, er vind ser förmodligen ut som ett sparsmakat urval jämfört med mina samlingar.

  Anonym 15:51 .. läs Majas kommentar som om den kom från mig, den täcker allt jag själv vill säga.

  Maja .. Tack!! Och du har så rätt .. det är aldrig bra med för många ägg i en korg. Eller i två händer, som jag upptäckte när jag hade 3 ägg i ena handen och fyra i den andra .. tappade ett .. och fångade upp det med den andra handen! :-p

  SvaraRadera
 12. Mångmamman .. jag misstänker att S har drabbats av selektiv vänster-dövhet och inte är mottagligt för någon som helst väckarklocka eller whistle-blower.

  SvaraRadera
 13. Vill bara påpeka för Anonym som pratar om läsare och tillika väljare som "går"på medias uttalande. Du benämner dessa läsare som dumma korkade och dåligt pålästa, en sådan inställning till medmänniskorna stärker inte någons trovärdighet, politiskt eller ej.Vi måste tro att vi och vår omgivning är lika smarta eller osmarta oavsett om vi har samma politiska insikt eller ej.

  SvaraRadera
 14. Någon sagt, för S "problemet är att mygel avslöjas och inte myglet i sig". men kanske det är värre att de sossarna övertygat sig själva att det är inte mygel alls. Om det finns något fel är det Riksdagenförvaltningens fel. Typiskt.

  SvaraRadera