.. det är ofta vad vi får i handen efter ett läkarbesök.
Hanne Kjöller skriver om det i DN i dag och hon har så rätt. Varje vecka möter jag samma problem och hur många gånger som helst har Maken i olika grader av frustration sagt ungefär samma sak som Hanne Kjöller skriver;
”Jag ser en maktdemonstration där Sveriges kanske mesta högstatusgrupp markerar mot en av Sveriges mest utskällda. Och så sjutton heller att man tänker tillåta kärringarna på Försäkringskassan – som ju inte ens är medicinare – att komma och berätta för sherifferna på vårdcentralen vad de ska göra och inte göra.”
Fast han uttrycker det inte ordagrant så .. och det han säger kan jag inte återge här.
För länge sedan .. åtminstone känns det så .. räckte det med ett läkarbesök och ett läkarintyg som talade om att du var sjukskriven i X dagar. Så skickades det hela in till Försäkringskassan .. och så kom pengarna.
Visst låter det märkligt?
I dag ser läkarna och försäkringskassans utredare olika på sina respektive uppgifter. Läkaren fokuserar på sjukdomen och läkningstiden och försäkringskassan på graden av arbetsförmåga.
Jag vet inte hur många gånger jag sagt … nu lämnar du inte läkaren utan att h*n har angett i läkarintyget när du beräknas återgå till arbetet. Eller .. limma fast dig i stolen tills du fått med att du saknar arbetsförmåga under sjukskrivningsperioden.
Så lite det behövs .. och så mycket det betyder.
Kanske det behövs en liten grundkurs i att skriva läkarintyg för att få läkarlegitimation.
Men sedan .. suck .. så återstår ju Försäkringskassans egna tolkningar av de läkarintyg som de får. Och där är vi alla lika inför lagen .. både vi och försäkringskassan.
Ingen förstår vad som är skrivet och varför .. så förvaltnings- och kammarrätterna får jobba för högtryck för att förklara det för oss.
Personsökarens klagan
5 timmar sedan
Ett annat perspektiv
SvaraRaderahttp://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16940