lördag 15 oktober 2011

En enda sosse!!

Jag växte upp i en tid då det Socialdemokratiska Arbetarpartiet var Staten. De andra partierna fanns bara till för att ge tillräckligt mycket ifrågasättande för att sossarna inte skulle övergå till att bli Kommunisterna .. vilket var det farligaste som fanns.

Vi betalade skatt .. mycket skatt .. och fick Världens Bästa Skola, Världens Bästa Sjukvård och Världens Bästa Välfärd. Sverige var rent och vackert, ett föredöme för alla andra länder .. utom USA, förstås. Svenskarna var nog liiiite bättre, liiite smartare och stod nog liiite över alla andra .. utom USA då, förstås.

Fast på ett lagom sätt.

Ungefär samtidigt som Mona Sahlin ”gick med i Palme” började jag tycka att det kändes för trångt, begränsat och detaljstyrt. Jag ville vara fri, vara mig själv, forma min egen framtid .. utan att riktigt förstå vad frihet var, vem jag själv var och vad jag ville med mitt liv. Men jag ville upptäcka och skapa det SJÄLV!! Det kändes oerhört viktigt.

Mona Sahlin var väl den av oss som drog den ekonomiska vinstlotten, i övrigt tror jag att det var jag.

Samtidigt som Göran Persson sa nej, absolut nej, inte ska väl jag? .. och blev statsminister började jag på allvar ifrågasätta om Socialdemokraterna egentligen var ett socialdemokratiskt parti längre??

Det var ju samma människor som satt där och sa samma saker och ersattes de så var det från den egna plantskolan SSU .. vart tog arbetarna vägen i arbetarpartiet? Var fanns verklighetsförankringen, arbetslivserfarenheten, samtalet med mig och alla andra ”vanliga människor” som förväntades vallfärda till valurnorna och se till att allt skulle fortgå på samma sätt som det alltid gjort??

Och hur såg de på MIG?? Det fanns en oerhörd skillnad mellan de vackra orden och hur socialdemokraterna levde och såg på sig själva, upptäckte jag. Det hade plötsligt blivit lite finare att vara socialdemokrat än att vara arbetare??

Arbetarpartiet bestod numera av tjänstemän som definierade begreppet arbetare åt arbetaren??

Folket/väljarna .. de var som kantareller eller kräftor, ungefär.

Säsongsbundna.

De behövde inte uppmärksammas mer än vart fjärde år .. och fungerar det inte med de gamla vanliga flosklerna om fattiga barn och stackars sjuka mormor så gick det alltid att slänga in en minimitaxa på dagis i elfte timmen.

Vi vet vad Folk vill ha, sa sossarna .. precis som Bert Karlsson .. och det gick så bra, tills folk plötsligt inte längre ville ha det sossarna .. och Bert Karlsson .. hade att erbjuda.

Nu ska Håkan Juholt ut på Håkansgata och predika för redan frälsta och berätta om fattiga barn och stackars gamla mormor för väljarna igen. Han kommer att tala väl, övertygande, känslosamt, erbjuda ett vackert liv utan problem där alla är solidariska med varandra och lika värda.

Gammaldags socialdemokratisk marknadsföring, alltså. De som är frälsta kommer att jubla .. vi andra ser tomheten bakom orden.

För den solidaritet och det lika värde som Håkan Juholt talar om existerar inte inom hans eget parti. Där gäller djungelns lag .. äta eller ätas. Där delas socialdemokrater upp i höger och vänster, bra och dåliga, värdiga och ovärdiga .. där gäller det att hålla ryggen fri för undvika dolkstötar i lönndom och för att kunna behålla den inkomstbringande plats som är viktigare än partiet.

Håkan Juholt har inte en susning om varför Socialdemokraterna är ett parti i fritt fall. Han tror att han kan förföra folket med eggande tal och framtidslöften och så .. vips .. så vinner sossarna nästa val!

Hans partimedlemmar skyller på allt från högerkonspirationer till mediaförföljelse för att slippa se det som är uppenbart för alla som inte har näsan fast förankrad i partiboken.

EN enda sosse uttrycker den självinsikt som borde genomsyra partiet just nu.

En enda sosse ser skillnaden mellan självbedrägeriet och verkligheten och jag vet faktiskt inte om jag gör honom en tjänst genom att länka till hans enda blogginlägg här?

Tänk om han blir hängd, kölhalad eller korsfäst av argsinta, röda foliehattar, eller anklagad för att ha dolda motiv, falska uppsåt och springa regeringens ärenden om jag gör det??

Tyvärr så kan jag inte kommentera på din blogg, det går bara inte .. så förlåt mig Peter Strobl om du råkar illa ut nu. Det är inte min avsikt .. ditt inlägg är det ärligaste och mest fantastiska jag läst på många, många år.

Var alla sossar så öppna och ärliga som du skulle jag allvarligt överväga att lägga min röst på dig .. för precis så bygger man förtroende.


(OBS .. detta är mina egna tankar, som vanlig väljare, över hur jag upplever politiken och dess företrädare. Jag gör inte anspråk på att sitta inne med någon annan sanning än den som gäller för mig själv.)

AB, Expr., Expr., DN, DN, SvD, SvD, SvD

8 kommentarer:

 1. hmm=) ev kommentarer hur du ska tycka för att tycka på rätt sätt i tyckandet, skit i dem.

  De säger mer om avsändaren än om dig.

  Det är som att säga "jag lyssnar på dig bara jag får ta bort din dialekt, ditt kroppsspråk, dina motiv och förresten hjärnan- HÄR FÅR du den buffe´ur vilken den lämpligaste åsiktsfileérna bjuds, gapa tugga svälj"

  Problemet för adeln inom partiit är att de inte har kontakt med "oss" och dina beskrivningar av detta är helt på pricken. Igen.


  Gratulerar

  SvaraRadera
 2. Om jag ser röda foliehattar lovar jag att springa:)
  Jag tillhör inte den rädda typen så jag överlever nog. Tack för de varma orden, de ska jag bära med mig i snålblåsten:)!
  /Peter

  SvaraRadera
 3. Är Strobl verkligen socialdemokrat?????
  Vilket parti Strobl än finns i skulle jag rösta på det direkt. Har inte röstat på många år nu. Snacka om fint betyg.

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnade på Juholt på tv4 och jag blev bara mer och mer förvirrad. Han jämförde folks förtroende för honom och S med en graviditet. Är Juholt med barn, och är det därför man har utrustat honom med en stab av personliga assistenter? Vet FK om detta och är det befogat med sådan hjälp när man drar ner eller helt tar bort sådan hjälp för andra gravt funktionshindrade.Att likhet inför lagen inte finns det vet jag sedan tidigare, men bara för att Juholt är verbal till förbannelse så skall inte han ha företräde framför behövande som inte kan föra sin talan.

  SvaraRadera
 5. Tack Anybody för dina reflektioner under drevet mot Juholt! Det har varit mycket instruktivt och tankeväckande - dvs strukturerande i röran - samt oftast "huvudet på spiken"! Din humor - inte att förglömma - tar udden av de flesta dumheterna/flosklerna!

  Stort tack!/G.

  SvaraRadera
 6. För det första fr Anybody så glömde jag hälsa dig välkommen hem till mig. Så jag säger det här och nu istället. VÄLKOMMEN!

  För det andra tycker jag inte att du ska behöva vara övertydlig med att du tycker som du tycker. Det är din blogg och vad som sägs och skrivs där har ingen annan än du egentligen med att göra. Tycker man det är bra, så är det ju bra. Så det så!

  Jag är tillräckligt gammal för att vara fostrad när Tage Erlander var statsminister och Gunnar Sträng var finansminister. Då var det inget krångel med bidrag och sånt. Det var debit och kredit på rätt plats och man hade respekt för varandra. Även över partigränserna.

  Jag får väl erkänna att jag är fostrad av arbetande föräldrar som trots arbete röstade borgerligt. Det är inte på grund av dem som jag fortsatt att rösta likadant.

  Enligt mamma har jag aldrig vuxit ut trotsåldern så naturligtvis röstar jag inte som mina föräldrar bara för att de ville jag skulle göra det. Jag röstar som jag gör för att jag är fullt kapabel att räkna ut saker och ting själv. Att jag tycker som jag gör har att göra med att jag tror inte på kollektivet. Jag tror inte på att vi ska gå som en samlad tropp och tycka och tänka exakt likadant. Jag tror på individens frihet och att jag som individ är tillräckligt kompetent att tänka och tycka alldeles själv.

  Dessutom kan jag på alldeles egen hand ta ansvar för mina handlingar.

  Nu blev det här kanske luddigt men jag tänker och tycker, alltså finns jag och får rösta precis som jag vill. Det är hela poängen.

  Ang Håkan så får jag ståpäls när han börjar darra på mustaschen och mässa som den värsta domedagsprofet. Då far all trovärdighet all världens väg. I alla fall får jag det intrycket. Du skrev för några dagar sedan om att tomma tunnor skramlar högst. Precis så är det!

  SvaraRadera
 7. Cicki, Maja och Granntanten .. när jag hör ord som ANALYS och KRITISK GRANSKNING så känner jag inte igen mig och känner ett behov av att tala om vem jag är. Man ska inte tro att man är någon .. typ. ;-)

  Och det blev inte alls luddigt, Maja. Du skriver exakt det jag känner själv. Alldeles nyss försökte jag tala med Krassman på bloggen In Your Face och fann till min förvåning att socialdemokratiska bloggare enbart vänder sig till varandra och inte har något behov av att kommunicera med väljarna .. alltså dig, mig och alla andra??

  Det är förmodligen helt normalt inom politiken, men i min värld är det fruktansvärt sorgligt.

  Vilket gör att ditt inlägg .. Peter Strobl .. är så överraskande och unikt!

  Tack själv G .. jag gör så gott jag kan. Men det är lätt att tappa omdömet och balansen när media fläskar på som bäst, så jag halkar nog till ibland jag med .. ;-)

  SvaraRadera
 8. Ber om ursäkt för namnbytet här ovanför ang luddighet. Cicki ska det vara i stället för Maja. Luddigheten står jag tydligen själv för? ;-)

  SvaraRadera