onsdag 19 oktober 2011

Om man vill ..

.. förändra sin hjärna och uppnå balans och lugn, så kan man enligt en artikel i Aftonbladet, använda sig av mindfulnessbaserad stressreduktion.

Om man som jag vill bryta en ohälsosam fixering vid såpan "Socialdemokraternas uppgång och fall", även kallad "Juholts fataliteter" utan att bli för balanserad eller lugn så finns det bara en lösning.

Jag plockar upp Flann O´Briens bok "Den tredje polisen" och försöker läsa om den.

Det är ett fullständigt livsfarligt projekt. Ingen annan bok har påverkat och förvirrat mig så som just den. Egentligen borde jag leta reda på något sätt att förändra min hjärna så att jag kan förstå Flann O´Briens tankevärld fullt ut.

Bara Atomteorin kräver ett helt inlägg och förmodligen en mycket mer driven skribent. Obeskrivligt roligt, förvirrande och lätt knäckande om man har anlag för att rådda till tankarna. Själv tittar jag misstänksamt på min stol och står helst och skriver efter att ha sysselsatt tankarna med Atomteorin.

de Selbys spegelteori är däremot lättare. Tror jag?

Visste du att, om du står framför en spegel och i den ser din spegelbild, så är det inte en sann återgivning av dig själv utan en bild av dig själv som yngre som du ser?

Det hade du ingen aning om!

Det beror på att ljuset har en fastställd och absolut färdhastighet.

Innan en reflektion av ditt ansikte i en spegel kan sägas ha fullbordats, så är det nödvändigt att ljusstrålarna först slår mot ansiktet och sedan stöter mot glaset, för att kastas tillbaka igen på ansiktet och .. dina ögon. Det finns alltså en mätbar och beräknelig tidsintervall mellan det att du kastar en blick på ditt eget ansikte i en spegel och det att du registrerar bilden i ditt öga.

Du ser en bild av hur du såg ut .. en tid innan du ser dig själv.

Om du tycker att den tiden är för kort för att ens bry sig om så har de Selby gått vidare med att reflektera den första reflexen i en spegel lite längre bort och upptäckt minimala förändringar i denna bild.

Slutligen konstruerade han den välbekanta anordningen av parallella speglar, där var och en reflekterade allt mindre bilder av sitt eget ansikte i oändlighet. Detta påstår han sig ha studerat baklänges genom en oändlig mängd reflekterande bilder med hjälp av en kraftig kikare.

Han påstår sig ha iakttagit en tilltagande ungdomlighet i spegelbilderna efter hand som de avlägsnade sig och den allra längst bort - alltför liten för att urskiljas med blotta ögat - var ansiktet på en skägglös pojke på tolv år.

Han lyckades inte fullfölja experimentet tillbaka till vaggan på grund av "jordens kurvatur och teleskopets begränsningar."

Som sagt .. dr Selbys spegelteori är det enklaste och mest fattbara i handlingen (?) som utspelar sig i "Den tredje polisen".

Dr Selbys teorier om natten och sömnen är väl ganska ok också .. om man håller med om att sömn är upprepade svimmningsanfall framkallade av halvkvävning?

Så om jag känns lite obalanserad just nu och de närmaste veckorna - detta är en bok som läses i små doser - så beror det på de Selby och Flann O´Brien.

2 kommentarer:

  1. Liknar min sömn till punkt å pricka; en nära döden upplevelse varje natt.

    SvaraRadera