måndag 17 oktober 2011

Det känns lite nervöst?

Fullt förtroende .. vi har fullt förtroende, ekar det från de tätt formerade socialdemokratiska partimedlemmarna som omger Håkan Juholt.

Ja, det får man väl hoppas, det hade varit värre om det hade varit tvärtom.

Och jag tror honom när han säger att han inte är en fifflare eller bedragare .. det har jag inte trott någon gång. Men tvivlat på hans omdöme, det har jag gjort mer än en gång under de senaste 7 månaderna och något förtroende kände jag inte innan drevet gick.

Och det är väl det han kommer att få problem med. För det är svårt att acceptera det vi nu har fått ta del av .. riksdagsledamöternas särskiljning inför lagen, luddiga regelverk och dåliga rutiner i samband med generösa bidrags- eller erssättningssystem.

Lika inför lagen .. det har vi aldrig behövt fundera över förut.

Att någon som har en heltidslön i riksdagen och en heltidslön i sitt parti måste ha hjälp till hyran bara för att han KAN få hjälp med hyran .. så att andra kan få hjälp med hyran .. det har vi heller aldrig tidigare funderat på. Var går gränsen för dubbel bosättning? 4 år? 8 år? 12 år? Livslångt??

Det går så dåligt ihop med tänket hos en ensamstående mamma som hör sosseledaren tala om fattiga barn, samtidigt som han får samma ersättning för dubbelt boende som hon har att leva på hela månaden och en månadslön som är så ofattbart hög att det är svårt att se behovet.

Men det är inte fel. Det är inte olagligt. Det finns ingenting som säger att man inte får och det finns ett undantag i lagen om det mot all förmodan skulle dyka upp några oklarheter.

Det är klart att vi väljare tycker att det är fel. Oavsett vem det än gäller. Men det blir mer fel om politikern säger en sak och privatpersonen agerar på ett annat sätt.

Privatskolor - NEJ!! .. men mina barn får välja själva. RUT-avdrag - NEJ!! .. men finns det så använder jag det. Privatvård - NEJ!! .. men jag är så viktig att jag inte hinner vänta.

Kommer Håkan Juholt att tala om detta under sin "försoningsresa" genom Sverige??

Naturligtvis inte, det var ju enbart ett misstag och ett mediadrev.

Men det tycker jag är synd .. det hade varit förtroendeingivande och visat på insikt om han hade gjort det.

Den enda politiker som jag känner till som hade vågat göra just så, är Gudrun Schyman, och hon har ju inget behov av det .. just nu.

Det känns nervöst runt Håkan Juholt. Han ska bygga upp en bättre stab som kan ge honom fakta bakom orden, han har fått Ingvar Carlsson som mentor och vakthund och det letas efter en stryktålig sidekick/rådgivare med snabba reflexer och han ska resa runt i Sverige och möta väljarna.

Eller ska han verkligen det??

Sverigeturnen, försoningsresan, som ska resultera i att Håkan Juholt ska vinna tillbaka väljarna började i dag.

I Stockholm, där han besökte ABF-huset i Sundbyberg och mötte personalen och inbjudna personer från arbetarrörelsen.

Sedan blev det LO:s avdelningskonferens som fick ta del av försoningen .. det vill säga representanterna från olika LO-förbund.

Och så avslutades dagen med ett medlemsmöte i Tyresö där partiledaren fick formulera sin bild av framtiden inför inbjudna medlemmar.

Väljarna??

Det ska bli spännande att se var de passar in under den här försoningsresan.

En gång skrev jag att våra partier borde ha varsin referensgrupp bestående av ett tvärsnitt av Sveriges befolkning som de kunde förankra sina idéer hos, innan de gick vidare till handling.

I dag fattar jag att det var ett vansinnigt förslag.

Det skulle ju aldrig gå.

Jag vet inte hur det skulle fungera i de andra partierna, men när det gäller socialdemokraterna skulle den referensgruppen bergsäkert plockas ut bland särskilt värdiga, partibundna socialdemokrater.

De som är utanför den egna kretsen är ju helt ointressanta före 2014 och får ju sitt i de välformulerade tal som partiledaren kommer att hålla fram till dess.

Det var länge, länge sedan Socialdemokraterna var ett folkrörelseparti som stod öppet för alla.

AB, AB, AB, Expr., DN, DN, SvD, Dagens media,

6 kommentarer:

 1. Vi kan ju redan konstatera att grodorna hoppar ur munnen i samma takt som Nalin Pekgul klappar händerna dvs väldigt fort och nu idag så påstod han att han hade läst varenda epost som kommit in till sossarna angående sin egen skandal. Måste vara hundratals. Kan säga att han var iiinte riktigt lika snabb när han gick i skolan ;)

  Det finns fördelar med Juholt och den stora är att folk inser att vårt demokratiska system har brister.

  SvaraRadera
 2. Att mannen tar fram "dumstruten" så fort det gagnar honom är lätt provocerande, han "förstod" inte skillnaden på ett generellt bidrag och ett behovsprövat, å då han åkte i två bilar samtidigt så var det så "många resor". "Åh, jag är en sån slarver- Åh! jag är en känslig person, se här hur rörd jag är- jag lyssnar på Monica Z för å få tröst"

  En statsministerkandidat som gör pudlar på fejjan.Varför behandla en vuxen karl som ett barn eller mindre bemedlad då man hävdar att han är just bemedlad?

  När ska dumstrut, clownnäsa eller stadsmannakostymen användas? och vem ska hålla reda på takten när de ska av eller på?

  Att han nu ska snyfta sig igenom Sverige som han själv säger "outtröttlig" både ang resandet OCH medias frågor är bara äckligt.

  Jämför behovsprövade bidrag med generella kostnadsersättningar till politiska makthavare.

  Skillnaden är magiskt stor för oss alla och borde vara riktigt tydlig för en ärlig sosse.

  De pengar som Juholt försökt mygla till sig och som nu återgår till statskassan är pengar som kunde gått till bättre förhållande för fattigpensionären, ensamstående mamman, personalförstärkning i skolklassen - vad helst nu S anser vara viktigt och behjärtansvärt!

  Juholt har angett hela hyran som sin. Hans hyra borde rimligtvis inte vara hela beloppet, och således har han inte alls gett korrekt information till riksdagsförvaltningen. Särskilt tiden då han bodde i lägenheten där bara Åsa stod för hyresavtalet.

  I dagens industri beskriver han sig som en en som har " en väldigt bra moralisk kompass. Jag är inte en sådan som i deklarationerna tar upp avdrag efter avdrag efter avdrag”, säger han."

  Att ta ta upp avdrag så länge de är korrekta är ju knappast ett tecken på dålig moralisk kompass?

  Juholt slår med detta resonemang fast att det är moraliskt felaktigt att göra korrekta skatteavdrag, SAMTIDIGT som han inte tycker det är moraliskt klandervärt att be om bostadsersättning för sin sambo.

  Ingen kan anse att det är rätt av Juholt att låta skattebetalarna bekosta hans sambos hyra.

  Finns det sådana föreslår jag att de startar en Facebookgrupp "Rädda en kulbo" och samlar ihop medel till det.

  SvaraRadera
 3. Tina Häll17/10/11 22:48

  Hej Anybody!
  Din idé om referensgrupper för partierna tycker jag är lysande. Men de vill hållas själva och göra som de vill, vi ska inte bry oss. Idag har jag mailat Billström ang den gamla dementa damen som ska utvisas till Ukraina, där hon inte har någon, alls släkt finns här. Man blir så f-b på alla förstockade förhärdade politiker så jag tror inte jag bryr mej om att rösta 2014...

  SvaraRadera
 4. Du skriver mycket klokt och levererar en rad sanningar.
  Men saker händer inom det socialdemokratiska partiet. Och även inom NetRoots.
  http://mitt-i-steget.blogspot.com/2011/10/muren.html
  Ett exempel på att ngt händer. Det är en turbulent tid som kommer.
  Jag kan hålla med dig i ovan och det är min syn också. Och var kommer väljarna in i bilden? De som var i valet och kvalet att rösta S, vad gör vi med dom? De borde vara de viktiga. I övrigt;
  Våga inte lämna den politiska debatten:) du behövs! Mer än du tror...
  /Peter

  SvaraRadera
 5. Jag kommer inte ihåg förhållandet idag. Hörde det jag på radio, men ungefär så här sade de.

  Förr, på Palmes tid, så var in riksdagslön det dubbla av en industriarbetare. Idag är den 5 (eller var det så mycket som 10?) gånger en industrilön.

  Förhållandena börjar i vilket fall bli att bli absurda.

  SvaraRadera
 6. Nils Dacke, Maja, Hmm .. jag tror att det är bekvämare för Håkan Juholt att fokusera på det luddiga regelverket och ångern över egna misstag, än på den stora frågan om omdöme, ansvar, moral och eget ansvar. Att gråta ut och få värme och omtanke är lika skönt som i sången jag sjöng när dottern var väldigt liten .. "kiss i sängen och ha det bra, ligga lite och fundera, varm om stjärten som en sommardag .. jag tror jag kissar lite mera." .. ;-)

  Tina Häll .. hur skulle det se ut om vi inte brydde oss? Däremot kanske vi skulle tänka och ta lite mer ansvar över att inte rösta in lycksökare i riksdagen? Något som jag själv har varit väldigt dålig på. Och egentligen borde vi kunna få stryka på valsedlarna på samma sätt som vi kan kryssa.

  Hoppas katten mår bra och trivs?

  Peter Strobl .. bekräftelse är människans drivmedel, och den här kommentaren går jag flera mil på!! :-)

  SvaraRadera