tisdag 11 oktober 2011

Sossar och NetRootS-bloggare!

När jag skriver om mina egna reaktioner inför de politiska budskap, avslöjanden och ställningstaganden som jag ser i media, så gör jag det enbart ur ett väljarperspektiv.

MITT väljarperspektiv.

Det känns viktigt att påpeka det, för det finns ingen likhet alls mellan mig och alla de som bloggar politiskt och befinner sig inneslutna i en politisk ”verklighet”.

Jag har inget som helst behov av att hissa eller dissa något särskilt parti för egen vinnings skull.

Tvärtom, jag tillhör den där vingliga väljargruppen som lätt kan välja olika parti varje val och som till och med väljer olika blockrepresentanter i kommunvalet och riksdagsvalet .. helt beroende på att jag VET vilka det är som söker uppdraget i kommunen men bara kan gissa i riksdagsvalet.

Visst, jag har röstat på Alliansen de senaste valen och jag kommer nog aldrig att rösta på Socialdemokraterna i dess nuvarande form. Mycket för att jag tycker att partiet passerat bäst-före-datum men mest beroende på att jag inte är en kollektivmänniska som tror på människans osjälviskhet och godhet. När det gäller partier som har det som sin huvudfråga, behöver man sällan gå längre än till deras högsta höns för att se hur resonemanget haltar .. eller läsa på om politikernas löner och förmåner.

Just nu behöver man ju bara öppna en tidning, läsa nyheterna på nätet eller så kan man förundra sig över timingen när riksdagen höjer lönerna EXAKT samtidigt som känslorna inför riksdagsledamöternas ersättningar svallar som högst.

Det var lite kul, tycker jag.

Det är ärligare att säga att den som arbetar hårdast, offrar mest tid på sin karriär och utbildning och satsar mest också förtjänar mer .. även om jag personligen tycker att vi alla också har ett absolut ansvar för alla dem som inte KAN se om sitt hus eller forma sin framtid.

Men man kan inte säga en sak .. och leva på ett helt annat sätt.

Hellre en dålig sanning som går att förhålla sig till, än ett löfte som visar sig vara en lögn!

Jag är höger/vänster-kluven .. om man ska definiera politisk övertygelse på det sättet .. och har inget parti som jag tror helhjärtat på. Länge hoppades jag att Göran Hägglund skulle kunna föra ut Kd ur missionshusen och göra om partiet till ett Demokratiparti för vanliga, små människor .. det har jag slutat hoppas på.

Jag älskar citat och det finns två citat om det missbrukade ordet solidaritet som jag tycker är rykande dagsaktuella.

SOLIDARITET .. används mest för att man ska ge sin egen maktlystnad ett tillfälligt sken av gemenskap .. vilket jag tycker verkar gälla när man krälat upp högst upp på maktstegen.

SOLIDARITET .. är när man tvingas göra något man inte vill .. vilket gäller oss som befinner oss på gräsrotsnivå.

Det vi ser hända med Socialdemokraterna i dag är en katastrof för en vinglig väljare som jag.

Ett land behöver en stark regering OCH en stark opposition .. det gör det lättare för oss att välja, det gör det svårare för dem vi väljer att helt dominera politiken och fatta dåliga, enögda beslut.

Att ha det som vi har det nu, är dåligt för hela landet.

Sossarnas valrörelse var en uppvisning i dåligt omdöme, enligt min mening. Det var uppenbart för väljare som mig att de helt saknade insikt om hur människorna de vände sig till tyckte och tänkte.Dessutom så är det högst obegåvat att förutsätta att de man talar till är dummare än man själv .. det är sällan så.

Valet av partiledare som kom efter valförlusten, visade upp ett parti där medlemmarna var mer engagerade i och mer intresserade av sina interna stridigheter och maktkamper än av de väljare de påstod sig vilja representera. Ett parti som visade sig vara två, eller fler, partier som inte på nästan någon punkt ville åt samma håll, representerade av människor som inte tvekade att hugga varandra i ryggen .. falskspel, fulspel och maktfullkomlighet i en enda röra.

Det var förnedrande, tragiskt, komiskt och sorgligt att se.

Och så valde man .. Håkan Juholt??? Och jag fattar fortfarande inte varför??

Och nu får hela partiet .. alla olika åsiktsinriktningar, falanger och allt vad det nu kallas .. skörda frukterna av sitt eget arbete.

OM det hade varit möjligt att kommunicera med alla dessa aktiva NetRootS-bloggare så skulle jag gärna vilja ha ett svar på den frågan?

OM det hade varit möjligt för en vanlig väljare att samtala med en aktiv socialdemokrat utan att bara få floskler och klyschor till svar, så skull jag också gärna vilja veta .. vad är det för fel på Mikael Damberg??

För mig som vanlig, vinglig väljare framstår han som ett klart skinande ljus i mängden av alla betonghäckar och övervintrande 50-talister som klamrar sig fast vid sina förmånliga löner och villkor .. helt utanför den verklighet som de kanske en gång kom ifrån .. eller fortfarande inneslutna i den bubbla de föddes in i.

Jag har googlat på Mikael Damberg, både nu och när partiledarvalskarusellen var i full gång .. och det enda som jag hittar är ett ordförandebråk i SSU?? Får man lida för det hela livet i ert splittrade parti??

Och så hittade jag ett blogginlägg från 2005, och det säger väl en hel del om min politiska kompetens när jag erkänner att det värmde mitt hjärta mer än alla Håkan Juholts fagra ord i installationstalet i våras.

"2005-05-27
Vilken njutning
Jag gick ut tidigt imorse för att tömma bilen på vagn och barnkläder från igår. Det räckte med att komma utanför ytterdörren för att ett lugn skulle sprida sig i kroppen. Det var en varm vind som slog emot mig, dofter från träd och buskar - och den där lite stilla stämningen innan människor jäktar till jobbet. Jag stannade upp och bara stod där 10 sekunder. Tänk vilken skillnad mot att småspringande ta sig fram till bilen och släpa tillbaka grejorna till lägenheten i högt tempo. Jag har bestämt mig för att försöka ta ned mitt eget livstempo en aning. När jag då och då upplever någonting vackert eller njutningsfullt tänker jag ta vara på det - om än för bara 10 sekunder..."

Fullt ärligt, uppriktigt och nyfiket undrar jag, jag har funderat över det länge .. vad är det för fel på Mikael Damberg som gör honom helt omöjlig som partiledare??


Finns det verkligen ingen sosse som kan svara ärligt på det.

Och så var det då frågan om SOLIDARITET? Finns det någon som helst möjlighet att det socialdemokratiska partiet någon gång, någonstans, vid något tillfälle .. skulle kunna tänka sig att börja med att bygga upp solidariteten INIFRÅN partiet .. innan man kräver det från väljarna??

Det kanske vore en bra början?

Expr., Expr., SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, AB, AB, AB,

6 kommentarer:

 1. (S) lever kvar i det förgågna, en bra ledare är en gammal ledare med några år på nacken och gediget riksdagsarbete. Sahlin var en chansning, hon var ju kvinna och inte ens gråhårig (i alla fall så det syntes). Detta gick inte bra så man vågade inte förnya sig igen, Damberg var helt enkelt för ung tyckte de.

  Melmac

  SvaraRadera
 2. Hej Any,

  som du säkert märkt, så är jag inte sosse. Men jag tror, att du kanske underskattar de starka känslor som "ett ordförandebråk i SSU" sannolikt har rivit upp hos somliga.

  Inom SAP/vänstern (och kanske också de övriga partierna) verkar aktörerna helt sakna skrupler. Inga skamgrepp verkar vara uteslutna.

  Du har säkert läst den här artikeln

  http://www.newsmill.se/node/33331

  Bitterheten och ursinnet hos dem, som blir bortdribblade kanske aldrig (?) lägger sig, när (kortsynt) ingen hänsyn tas.

  Vi får väl se, vad som händer nu.

  SvaraRadera
 3. Hej Johan .. Bittert, hatiskt, hänsynslöst, oförsonligt och uppdelat på olika "falanger" som idkar skyttegravskrig eller krypskytte mot varandra, det ger ju inte direkt mycket hopp om ett parti som vill sälja ett budskap om solidaritet och jämställdhet.

  Mikael Damberg är förmodligen en katastrof inom S, men ute bland väljarna skulle han förmodligen gå hem efter de senaste "ledarna".

  Men vad vet jag .. Håkan Juholt kanske är odödlig och lyckas klamra sig fast?

  Men vad jag har förstått på sista tiden så handlar det mer om hur partiledaren når fram till partikamraterna med ett ymnigt blomsterspråk än om att locka väljare med trovärdig politik.

  Politiken får de mindre kända partiarbetarna ta ansvar för.

  Åtminstone fram till valresultatet är klart.

  SvaraRadera
 4. Gianni .. jag är helt överens med dig!

  SvaraRadera
 5. Melmac .. när jag läser Johans kommentar så inser jag att det är mer än Dambergs ålder som ligger i väge för honom ..

  SvaraRadera
 6. Gianni .. visst är det tragiskt att se hur partiet liksom imploderar?

  Det verkar ha ruttnat inifrån på något vis .. solidariteten som de kräver av oss, saknas helt innanför de s-märkta betongväggarna och den jämlika värdegrunden verkar helt ha försvunnit!

  SvaraRadera