onsdag 5 oktober 2011

"Att ha pengar är bra, ..

.. att ha kontroll över pengar är bättre”.

Jag tillhör den där lite nördiga gruppen som har kontroll över min ekonomi .. både långsiktigt och kortsiktigt. Under åren har jag vid ett flertal tillfällen gjort en familjebudget .. en liten enkel och ack så okomplicerad .. så att vi alla ska veta vad vi har att röra oss med och vad som är realistiskt att förvänta sig.

Till skillnad från politikerna brukar jag börja med intäktssidan. Lönen är ju ganska given. Sedan finns det ju alltid ett eller annat som kan göras för att dra in lite extrainkomster och då får man ta ställning till om det kostar något och i så fall hur mycket och om det ändå lönar sig i längden.

Sedan är det bara att radda upp utgifterna, räkna med oförutsedda händelser och kostnader .. och efter det brukar det inte bli särskilt pyssligt att fördela resten. Till allmän besvikelse .. men även där kan man hitta guldkorn, besparingar här eller där kan innebära uppfyllelsen av någons dröm. Och på så vis kan man i en familj vara både solidarisk och jämlik, eller hur?

När jag nu har lyssnat på socialdemokraternas och regeringens kommentarer i samband med att den socialdemokratiska skuggbudgeten redovisas, så måste jag erkänna att det är lättare för mig att följa Anders Borgs tankegångar än de som Tommy Waidelich låter mig ta del av.

Det kan ju bero på att Anders Borg är mer rutinerad, talar och redovisar tydligare och att Tommy Waidelich är nervös och trasslar in sig i det som är nytt och ovant?

Vad Håkan Juholt säger har jag slutat att lyssna på .. det är förmodligen oerhört bra sagt, men jag är inte längre säker på att han helt ut förstår vad han säger.

För visst finns det vackra ord, tankesätt, förhoppningar och önskedrömmar dolda i skuggorna .. det tillhör ju det politiska spelet .. men det får inte vara för mycket av den varan. En budget är det mest fantasilösa, faktakrävande som finns .. en budget MÅSTE vara rimlig och fungera både långsiktigt och kortsiktigt .. annars kan man lika gärna gå ut med hunden eller göra något annat roligt i stället för att sitta och leka med siffror utan ett verkligt sammanhang. För det ligger ju i sakens natur att det man tar på ena sidan kommer att saknas på den andra .. det är det som är det knepiga när det hela ska redovisas.

Tycker jag då, som enbart sysslat med små, små sammanhang där stora avvikelser innebär den totala katastrofen. Futtigheter i sammanhanget alltså.

Men eftersom jag har en viss förmåga att hänga upp mig på ovidkommande detaljer, så gör jag det vid det här tillfället också!

Det stör mig lite att paret Juholt/Waidelich vid ett flertal tillfällen visat upp sin budget som en hög papper! Huller om buller eller inte .. så är bilden av deras budget en jättestor, ohanterlig bunt med papper??? Att jämföra med Anders Borgs lilla fickminne med en liten rosett på!

I år är det 2011. Det finns nästan ingen som sitter och skriver ut stora jättematerial på papper och släpar med sig på möten, konferenser eller intervjuer. Det tar ju evigheter att bläddra fram den text som finns dold på sidan 263 av 859 .. och går på en sekund på den medhavda laptopen.

Varför utnyttjar de inte nutidens teknik? Varför producerar de mängder med papper som sedan hamnar huller om buller utan sökbara kapitelindelningar och utan markeringar där stora, viktiga avsnitt är utelämnade i väntan på mer substans??

Just DET stör mig … helt bortom ämnet .. men det känns lite märkligt i alla fall?? Av någon anledning får det mig att tänka på gamla skrivmaskiner av märket Facit, Halda, IBM och på ett citat av Winston Churchill …

.. "Kapitalismens nedärvda last är den ojämlika fördelningen av tillgångarna. Socialismens nedärvda dygd är den jämlika fördelningen av fattigdomen."

AB, AB, AB, Expr., Expr., SvD, SvD, SvD, DN, DN

5 kommentarer:

 1. Klockrena kommentarer

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet5/10/11 19:14

  Kunde inte ha sagts bättre!

  SvaraRadera
 3. Fy fanniken, nu fick Majja maggympa=))ngt som på lång sikt skulle göra under med min lätt spolformade mitt!

  SvaraRadera
 4. Fick Juholtarn bestämma så skulle datorer vara förbjudna precis som Theorinskan ville förbjuda parabolantenner på 80 talet. Han lever och andas 70 tal. Det känns bra.....

  SvaraRadera
 5. Sitter här och jublar över dina klockrena analyser - som vanligt!
  Tack - för att du ser - och ser igenom lite till - utöver det faktum att du kan formulera moderna samhällskritiska fabler - sagt på ett beundrande vis.
  Tro inget annat!

  SvaraRadera