torsdag 13 oktober 2011

Jag lyssnade på Håkan Juholt ..

.. när han intervjuvades av Lotta Bromé i P4 Extra alldeles nyss.

Han säger att han bara har gjort ETT enda fel. Han har lämnat in en ansökan som han trodde var rätt. Möjligen har han också slarvat med en eller två reseräkningar bland flera tusen .. men det vet han inte. Men om det är så, så ska han korrigera det.

Allt annat är rykten, illa underbyggda påståenden och ett pågående mediadrev.

Han kör på som vanligt och tänker definitivt inte avgå.

Det kändes lite sorgligt att lyssna på. Jag är helt övertygad om att Håkan Juholt upplever situationen precis som han framställde den .. ett enda litet fel. Vem är felfri .. vem kan klandra honom?

Han har ju sagt förlåt och betalat .. och kan säga förlåt och betala igen om så behövs.

Jag kan ju bara tala för mig själv, men jag tycker att det handlar om mer än så. Ersättningen för dubbelt boende och ersättningen för dubbla resor .. det tycker inte jag heller är det allra värsta.

Håkan Juholt har varit partiledare i drygt 6 månader och skapat mer kaos runt sitt parti än någon annan. Han har lämnat motstridiga uppgifter i fråga efter fråga, vänt på klacken, ändrat sig, kört över människor och visat upp en bild av någon som inte riktigt förstår hur ett bra ledarskap ser ut.

Jag har i ett tidigare inlägg hänvisat till Hundcoachen Fredrik Steen .. det ligger mycket i vad han säger om ledarskap .. bland annat när det handlar om konsekvens.

Det finns två olika slags människor som följer det som nu sker, sa Håkan Juholt också. De som vill se Socialdemokraterna vinna nästa val och som nu är besvikna och de som vill se Socialdemokraterna förlora nästa val och tycker att det som sker är bra.

Det bekräftar vad jag trott hela tiden .. Håkan Juholt förmår inte se utanför socialdemokratins snäva gränser. Vi är nog rätt många, vi som varken är det ena eller andra .. obeslutsamma väljare som inte känner igen sig någonstans och längtar efter raka puckar, fakta och struktur, räknas inte vi?

Vi har en bra budget, berättade han. En budget som varit starkt ifrågasatt internt och som fortfarande inte riktigt hänger ihop? Särskilt störd blir jag av de fördubblade arbetsgivaravgifterna för dem under 26 år som kommer att belasta kommunernas redan anstängda ekonomier på ett sätt som kommer att få olyckliga konsekvenser för kommuninvånarna när det gäller vård, skola och omsorg.

I riksdagsdebatten tog frågan upp och partiledaren påpekade att kommunerna skulle kompenseras .. när det gällde nattis, kvällis, skolan och andra löften .. och så sopades den lilla detaljen bekvämt under mattan.

I stället för jobb med lägre arbetsgivaravgifter ska "nästan pensionerade" personer få en trainee i bakhasorna under sina sista arbetsår.

Har han ingen aning om hur det är att arbeta kommunalt? För det är ju där dessa trainees ska utbildas av .. för det mesta .. kvinnor som arbetat hårt, stressat och tungt. Människor som längtar efter sin sista arbetsdag och som förmodligen inte alls ser det som en belöning att få en lärling att ta hand om SAMTIDIGT som de ska utföra sitt hårda, tunga och stressade arbete. Någon som inte kan, går i vägen, hindrar .. men som naturligtvis ska ha samma lön.

Vad glada de ska bli? Särskilt med tanke på att Håkan Juholt också lovat sommarjobb åt alla ungdomar .. vilket också kommunerna, deras verksamheter och personal får ta hand om mitt under brinnande semestertid?

Höjda avgifter för tunga transporter. Tänk själva .. börja med bensinen, den ska fraktas, det blir dyrare och VEM tror ni får betala det priset?

Åkaren???

Knappast! Han lägger naturligtvis den kostnaden på fakturan och vidarebefordrar därmed kostnaden till konsumenten .. det vill säga dig. Oavsett om du bor i områden med gott om allmänna kommunikationer eller du bor i glesbyggd eller i norr med 30-40 mil till närmsta BB, så får du betala.

Livsmedel, dagligvaror, andra varor som vi behöver, som möbler, inredningar av alla slag, allt som vi handlar när vi besöker affärer .. de fraktas av tung trafik från tillverkaren, till grossisten och vidare till detaljhandeln och alla lägger de den ökade fraktkostnaden på priset ända fram till ... kvittot du får i handen när du betalar.

Om man ska vara ärlig så är höjda avgifter på tung trafik det samma som höjda priser, eller hur? Men vi ska absolut inte se det som höjd skatt. Höjda skatter det ska det INTE bli, eller hur?

I Juholts värld är solidaritet något som partiet tillhandahåller för vidarebefordran till folket. Han förstår inte hur illa det ser ut när partimedlemmar öppet vittnar om svek, oro för jobbet om man säger eller tycker fel, när obekväma sanningssägare får ta timeout på obestämd tid .. kort sagt när det solidariska partiet trots de fagra orden verkar vara osolidariskt och ojämlikt.

Hur ska vi kunna tro på det den säger som företräder ett parti som byter uppfattning efter dagsformen eller som inte ens verkar vara solidarisk med sina egna?

Ett enda fel har jag gjort, sa Håkan Juholt .. och när han fick frågan om han inte tyckte det var stötande att en man som hade 144.000 kr/månaden över huvudtaget sökte ersättning för dubbelt boende, svarade han att .. så var systemet. Alla i hela landet ska ha möjlighet att bo i Stockholm när de arbetar i riksdagen och även behålla sina hem på hemorten .. "Riksdagen står för den bostad som riksdagsledamoten bor i" .. man anpassar sig efter systemet annars är det inget bra system?

Det var roligt sagt av någon som nyss erkände att han helt missat hur systemet fungerade.

Inte ett ord om en kulbo, inte ett ord om hur rimligt det är att en man och kvinna har gemensamt hyreskontrakt, gemensamt boende år ut och år in och ändå ser sig själva som särbo?? Fast på ett samboliknande sätt??

Han kör som vanligt, Håkan Juholt.

Han har ju bara gjort ett enda litet misstag.

Expr., SvD, DN, AB

11 kommentarer:

 1. Du hatade Håkan förra veckan också märker jag. Så egentligen spelar det ingen roll. Bara skönt när fördomar bekräftas. Och gör de verkligen det?

  SvaraRadera
 2. Ante Söder13/10/11 15:50

  Det var kanske så att Juholt och sambon behövde var sin bil samma dag? Sådant kan enkelt lösas med hyrbil ... eller? Billigt blir det också.

  SvaraRadera
 3. Ulf .. jag hatar inte Håkan Juholt, men jag tycker att han är en dålig ledare. Men det är min åsikt och jag har inga som helst problem med att den inte delas av alla.

  Jag tror inte heller att han avsiktligt försökt berika sig. Däremot så tycker jag att det är hans, och alla andra politikers, förbaskade skyldighet att sätta sig in i regelverken och hålla i minnet vilka det är som betalar.

  En dålig budget är en dålig budget, oavsett vem som fabricerar den. En bra ledare som presenterar bra förslag kan få människor att förstå hur det hela fungerar, både på kort och lång sikt.

  Det kan inte Håkan Juholt, enligt min uppfattning. Men jag hatar inte, varken personen eller partiet, hur kan du läsa det så?

  SvaraRadera
 4. Själv var jag ute och gick i solskenet som behövs med tanke på vilken årstid som närmar sig. Nej Juholt följer mall 1A för hur en person med denna personlighetsprofil beter sig och skådespelet har avvarkar kanske 1.5 akt och ytterliggare 1.5 akt återstår av spektaklet innan det är över.

  Självklart kommer mer att grävas upp och förtroendet internt att erodera ännu mer.

  SvaraRadera
 5. Även om jag har mina rötter i S så instämmer jag med dig. Lurholt och hans kulbo kan ta sig i bluffhäcken och dra åt pipsvängen.

  Tar nog och följer dig ett tag på inrådan av mångmamman!

  SvaraRadera
 6. Märkliga är alla turer...


  http://fredrik.vartsollentuna.se/2011/10/13/om-man-tomts-pa-lust-att-skriva-om/

  SvaraRadera
 7. Ante Söder .. jag tänkte också tanken, men det är ju ingen sanning utan bara en spekulation .. men inte helt utan anledning .. ;-)

  Nils Dacke .. jag har också haltat omkring i det härliga vädret även om jag inte gått varken fort eller långt. Det finns gränser för hur mycket Juholt jag orkar med.

  Tankar vid midnatt .. oj då, tack .. jag får tacka Mångmamman ... :-)

  Fredrik .. jag läste din blogg och instämmer på alla plan. Just det där med kommentarer och länkar bland politiska bloggare är en obegriplig djungel för mig?? Jag trodde i min enfald att de skulle vara intresserade av att värva väljare, men det verkar som de helst vill slippa se mig.

  När det gäller Juholt gäller det att försöka se var man sätter ner fötterna så att man inte trampar på honom. Det är svårt när det ser ut som det gör, men jag försöker .. precis som du.

  Just nu är jag lite less på hela historien. Han borde aldrig ha blivit vald .. det är väl huvudproblemet och partiets ansvar egentligen, eller hur?

  SvaraRadera
 8. Bidragen var bara inledningen. Det handlar om den etik och moral som s satt sig själva som creme de la crem företrädare av och den totala respektlösheten inför den i den verklighet vi andra befinner oss i.

  Det är helt ogörligt att sitta i denna position och prata rättvisa, de mindre bemedlade, solidaritet å småfolk med den rygga Juholt har.
  Because I said so.

  Enkel lag

  Lev som du lär, ett misstag ok, flera misstag? en vana, lögner? förlorad tillit.

  Sen efterfrågar folk en specialstab som skall kunna sopa före å efter så att sånt här inte finns i synen på folk, parden my lappska, men en sekt är ju salig i sin tro, därför kunde de inte generalisera och lära sig- och/eller. en stor koloss känner inte igen vare sig sina fötter, svans eller huvud.

  Tänk dig trapetskonstnärerna som gör saltomortaler i luften å upptäcker att en av dem var menad att hålla kvar i sin gunga..
  Ska man leka Thor med hammaren får man leverera hederlighet och ridderlighet.

  SvaraRadera
 9. Jag fortsätter och läser och läser och trivs med ditt sätt att skriva. Jag höll på trilla av stolen när jag per den 7 oktober läser citatet: "tomma tunnor skramlar mest". Där satt den som en smäck...:-)

  SvaraRadera
 10. Maria Skiddi .. du har så rätt. Bidragssystemet, redovisningsbristerna och undantagen inför lagen är en fråga för sig, tycker jag.
  Håkan Juholts trovärdighet en annan .. och mycket viktigare fråga.
  Kan vi lita på denne man??

  Cicki .. du är så välkommen, här börjar det dyka upp nervöst mycket "riktiga" politiker som har "riktiga" åsikter och förhållningssätt till politiken.

  Mitt eget är ju "bara" väljarens!

  SvaraRadera
 11. Det där med att leva som man lär är tydligen såå svårt. Tydligen så lätt att tappa kontakten med vad som är rimligt att unna sig själv. Sorgligt för alla om sliter på gräsrotsnivå.

  SvaraRadera