torsdag 6 oktober 2011

"McDonalds-bidraget" ..

.. säger Håkan Juholt surt och föraktfullt, hänvisar till en av landets största ungdomsarbetsgivare och syftar på den sänkta krogmomsen och på de halverade arbetsgivaravgifterna för dem som är under 26 år.

Budskapet som kan läsas mellan raderna är att det är bättre att vara arbetslös än att jobba på McDonalds, vilket säkert känns uppmuntrande för den smarta grupp som insett att ett jobb vilket som helst är en bättre inträdesbiljett till arbetsmarknaden än passiv väntan på toppjobbet eller på att få gå overksam bredvid en stressad vårdpersonal som ovälkommen trainee.

Nu vill sossarna gå tillbaka till det gamla, alltså fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år för att få råd med godiset i gottepåsen och jag funderar över vad det kommer att kosta??

Egentligen!

För dig och mig i vardagen??

För landets kommuner och landsting är, förutom McDonalds, de största arbetsgivarna för unga misstänker jag. Någon krona hit eller dit på en hamburgare kan åtminstone jag leva med eller välja bort .. men de högre kostnaderna inom kommunen måste jag betala vare sig jag vill det eller inte.

För antingen så måste kommunerna svälja den högre kostnaden för anställda under 26 år eller dra ner på personaltätheten och oavsett vad de gör så är det kommuninvånarna som får betala antingen på skattsedeln eller i form av sämre service.

Nu lämnar sossarna inte de unga i sticket för det. Nej då!!

Den gamla idén om trainee-platser återanvänds med den lilla förändringen att nu är det ”anställda som närmar sig pension” som ska få handleda en ung människa .. med full och avtalsenlig lön, antar jag .. samtidigt som de utför det arbete som de är anställda för att göra.

Några sådana trainee-jobb kommer aldrig att dyka upp på den privata arbetsmarknaden. Jag ser till exempel i en lokaltidning att Coop som tidigare anställt funktionshindrade, nu slutar med det eftersom personalen inte hinner med den extra tillsyn som krävs. Där finns inga anställda som hinner med att vara både handledare och sköta sitt eget jobb samtidigt .. så det blir kommuner och landsting som får ta på sig den kostnaden också.

Förmodligen inom vård, skola och omsorg .. där sossarna uppenbarligen tror att de anställda har gott om tid till att handleda och skola in med vänster hand medan de sköter jobbet med den högra??

Jag har svårt att se det. Särskilt på sommarhalvåret när det redan nu saknas så många anställda i vården att det nästan är livsfarligt att bli sjuk eller att vara gammal.

Och då får vi inte glömma bort alla sommarjobb som Juholt har lovat att kommunerna ska ställa upp med. Den stackars offentliganställda "nästan pensionerade" som redan har en trainee traskade i bakhasorna ska förmodligen ta hand om dem också mellan de ordinarie uppgifterna.

Den halverade arbetsgivaravgiften är för dyr och ger inget mätbart resultat, anser sossarna. Deras eget förslag tror jag inte direkt blir billigare om man ser det i ett bredare perspektiv.

Inte med ett ord berör paret Juholt/Waidelich de extrakostnader som kommer att belasta kommuner och landsting, och i förlängningen kommuninvånarna .. dvs dig och mig .. om de kommer till makten och genomför sina förslag? Och då ligger det nära till hands att undra ..

… fattar de konsekvenserna av sina beslut?? Tänker de kompensera kommunerna och är i så fall den kompensationen inräknad i de dryga 19 miljarderna som sossarnas skuggbudget överstiger regeringens budget med??

Att man sedan börjar dela upp befolkningen i olika grupper inom olika grupper känns rörigt.

Har du barn får du rutavdrag, har du inte barn får du inte rut-avdrag .. det låter vettigt. Men har du barn som vistas på förskolan/skolan och jobbar hemifrån på egna villkor .. hur blir det då?? Och den som INTE har barn, samma ekonomi som en barnfamilj, men lider av reumatism eller någon annan fysiskt begränsande åkomma .. varför blir de utan rätten till rut-avdrag??

Pensionärer får rutavdrag. Oavsett om det är en frisk och alert pensionär med hög pension, som spelar golf medan det städas eller om det är en ledbruten pensionär som inte kan ta sig utanför dörren .. samtidigt som någon yngre, lågavlönad, lika ledbruten, barnlös människa blir utan??

Ska det bli ytterligare grupper inom de nya grupperna inom de olika grupperna inom befolkningen för att full rättvisa ska uppnås?? Ett RUT-verk som fungerar som Försäkringskassan med intyg från arbetsgivare, grannar och läkare??

Vad kostar det?

Och vilka tror ni kommer att få betala alla fiffiga vägslitage- och registreringsavgifter på tung trafik??

Ja, inte är det åkaren och inte är det bolaget som tillverkar varorna som han fraktar. Inte heller är det affärsidkaren som tar emot lasset och säljer varorna .. utan det blir du och jag som får hela kostnaden på kvittot när vi går igenom kassan.

De RIKA som ska betala sossarnas jämlika Sverige är i första hand vi .. du och jag. Och så tar de lite, lite extra från dem som tjänar över 50.000 kr/ månaden också.

Men inte såååå mycket att Stockholmarna blir irriterade förstås!! Storstäderna ska återerövras till varje pris ..

SvD, SvD, DN, Expr., Expr., Expr., AB

6 kommentarer:

 1. Det här är trots allt kaffepengar.
  Det är nog inte socialdemokraternas politik som skrämmer bort väljare utan Håkan Juholt. Historien visar att världen bör akta sig för mustaschprydda ledare.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet! Mycket bra! Låt oss bara hoppas att svenska folket inte är så lättlurade!

  SvaraRadera
 3. Skriv om detta när det är dags för val igen!!!!!!

  SvaraRadera
 4. Hej Annie,

  Blev lite sentimental ikväll och tänkte på dig faktiskt. Jag gillar ju hur du skriver och dig.

  Men hur kommer det sig att alla två km från Stockholm blir, så lantisthatiska mot huvudstaden och dess innevånare?

  Nejdå ingen inbillning. Råkade ut för det hela redan som småbarn när vi flyttade runt i riket och de fick höra vår födelseort.

  Blir det inte nästan lite inavelskt rasistiskt mot oss stackars stockholmare..?

  Tacksam för svar från snart puttad över landgången stockholmsbo!

  SvaraRadera
 5. Lotta .. att sossarna satsar på att återerövra Stockholmsväljarna är inget som jag ser som hatiskt mot huvudstaden? Det är uttalat så .. och det har jag inga andra synpunkter på än att det faktiskt finns fler människor i Sverige som röstar socialdemokratiskt och vill ha lite uppmärksamhet också.

  Kanske är det du uppfattar som storstadsrasistisk en följd av politikernas ohämmade flirtande med storstädernas väljare?

  De höjda arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år slår lika hårt mot Stockholm Stad och kranskommunerna som för övriga landsortskommuner så där är vi alla lika.

  Men visst .. om alla trasportproblem i hela landet ska lösas med utbyggnad av tunnelbanan .. så är det väl inte konstigt att större delen av befolkningen blir lite förvånade?? ;-)

  SvaraRadera