Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 15 mars 2010

De RIKAS kulturliv .. ska det subventioneras??

Jag tittade på Agenda i går och lyssnade på samtalet mellan Jan Björklund och Wanja Lundby-Wedin.

Det var samma tugg som vanligt om hur ORÄTTVIST det är att de RIKA får subventionerad städning genom rut-avdraget och att det INTE ALLS handlar om ett förakt mot lågavlönade kvinnor när man från rödgrönt håll vill behålla rot-avdraget som till största delen utförs av män.

För min egen del anser jag att det är bra att subventionera en tjänstesektor som inte är riktigt etablerad än och jag instämmer helhjärtat med Gunnar Wetterberg när han säger att rut-avdraget bör fasas ut när tjänsten blivit ett begrepp och självklar i samhället.

Wanja Lundby-Wedin förvånades över att det är låginkomsttagare som ska vara med och skattefinansiera rut-avdraget ... precis som om höginkomsttagarna inte också pytsade in en och annan skattekrona?

Men att det är de lågavlönade kvinnorna som tidigare tvingats arbeta svart som nu får de nya jobben och en möjlighet att starta egna företag i branschen, det var det inte lika roligt att tala om. Inte heller fick vi några svar på vad de ska göra i stället när deras arbeten och företag försvinner??

Ska Wanja förvånas tycker jag att hon ska göra det över att låginkomsttagaren ska vara med och bekosta subventioner till t.ex Operan som 2008 subventionerades med 1.839 kr per besökare i Stockholm (1.108 kr i Göteborg) och totalt fick ut närmare 350 miljoner kronor från det offentliga. I år behöver de också ytterligare 250 miljoner för renovering .. det är ganska mycket pengar det med .. som de lågavlönade är med och skattefinansierar!

Lägger vi sedan till alla andra skattesubventioner till finkulturen .. så ligger nog rut-avdraget ordentligt i bakvattnet.

Jag tror inte att jag är så långt ifrån sanningen om jag påstår att det inte är de lågavlönade som subventioneras här?

Eller vad säger du, Wanja Lundby-Wedin????

9 kommentarer:

 1. Man får tänka på att Wanja har lite problem med det här med låg- och hög- inkomsttagare att se proposioner och inkomsttak och golv å fan å hans mormor. Du måste tänka på att Wanja är en undersköterska med en miljoninkomst - uskar har alltid varit ett låglöneyrke så hon måste nog känna sig lite schizig.Att föra de lågavlönades talan med den sitsen usch , det ger mig lite äckelkänsla när jag hör henne svamla.Marie Antoinette tyckte att man skulle ge de som inte hade bröd bakelser istället - jag har lättare att förstå det.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Lägg ner operan, gör bostäder av den för ensamstående mammor med barn.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker hela motstånds debatten kring RUT är helt grundlös. Det finns ju inga nackdelar mer än att motståndarna anser att det är förnedrande att städa hos andra??

  Det sjuder mest avund och intorkade tankar om att de endast är överklassen som har råd.

  När det istället ger medelsvensson och många gånger kvinnan en möjlighet till att jämlikt få arbeta och göra karriär istället för att torka fönster hemma.

  SvaraRadera
 5. GRANNY .. okej då, Wanja är ursäktad eftersom hon inte begriper bättre. Men kan hon inte omplaceras på något säkrare ställe??

  ARO .. du förstår dig tydligen lika lite på FINKULTUREN som jag .. för OPERA det är värt mer skattepengar än vanliga kärringar!! Och NÅGOT måste vi väl unna alla våra RIKA nu när de ska betala fullt pris för städningen.

  LOTTA .. det är ingen debatt. Bara en massa floskler och valfiske. Medelklassen, kultur- och mediabranschen och innerstadsfolket är den största målgruppen för den rödgröna röran, de lågavlönade är bara sk*t och de högavlönade anses förlorade ! Men reaktionen på utspelet blev inte den förväntade den här gången och nu gäller det att tjafsa vidare för att rädda ansiktet!

  Det är rätt osmakligt och osakligt det hela .. :-p

  SvaraRadera
 6. Sådana där siffror om kostnaden per besökare är ganska missvisande. Operan har väl runt 225-250 000 besökare per år i själva operahuset. Men jag läste att 500 000 personer såg höstens tv-version av Ringen. Antalet biobesökare på "Opera-bio" utsändningar ute i landet vet jag inte och sedan brukar radion sända runt 6 operor per år. Då blir det lite mer komplicerat eller hur?
  Sedan är jag inte säker på att alla besökare tillhör kategorin höginkomsttagare Alla biljetter är inte dyra och jag har mött människor som sparar och kanske försakar för besök på Operan. Kanske skulle du besöka 3e övre raden på operan. Klassperspektiv är intressant, är det bara en fråga om inkomst för dig? Men kulturintresserade kvinnor över 40 är den största gruppen bland Operans besökare. Vilken klass är det?

  SvaraRadera
 7. Du är ju korkad. De kvinnorna jobbade svart förut påstår du. Därför är detbättre att de jobbar vitt och att övriga skattebetalare är med och betalar. Men ok, då det är många som jobbar svart inom bilreparation så tycker du att det är lämpligt med avdrag för alla som lämnar in bilen vit. Bilavdrag eller varför inte pizza avdrag, det är många som jobbar svart på pizzerier. Du står verkligen för en vänsterpolitik.

  SvaraRadera
 8. ANONYM och ICEDANIEL .. Min rubrik är avsiktligt lika korkad och missundsam som gapandet om de RIKA och rut-avdraget!

  När det gäller rut-avdraget kommer större delen av subventionerna tillbaka i form av moms och skatter till skillnad från subventionerna till Kulturen. Dessutom så kan jag inte se något fel i subventioner när det gäller att stödja en bransch som behöver etableras .. men förutsättningen är givetvis att stödet fasas ut när det inte längre behövs.

  Inom nästan ALLA branscher finns det en svart sektor .. det är inget bra argument för att inte försöka skapa bättre förutsättningar för vita jobb när det gäller rut-avdraget?

  Vi behöver kultur, vi behöver förmodligen både Operan, Lars Vilks och Konstfacks alla ungdomliga experiment och jag betalar villigt min skatt och subventionerar det hela .. även om jag kanske inte tillgodogör mig resultatet.

  Men jag tycker att det är magstarkt att vilja avskaffa ett stöd som beviserligen är till fördel för lågavlönade kvinnor och samtidigt påstå sig vara för jämlikhet. Statusen är låg för de som arbetar med städning, lönen likaså och så kommer det att förbli om debatten hålls på den nivå som den hittills förts gällande rut-avdraget.

  Att se möjligheterna i stället för svårigheterna tycker jag är bättre än att sitta och avundas den som har mer än mig själv.

  Och visst .. det är möjligt att jag är korkad .. jag har aldrig ens försökt utge mig för att vara varken intelligent eller kulturell. Men jag tror inte att jag är ensam, snarare är jag nog en ganska typisk vardags-svensk!!

  SvaraRadera
 9. Jag är lite försiktig med att kalla debattörer korkade, det ger ett så tråkigt debattklimat.

  Istället vill jag påpeka att Operan har 550 anställda, till skillnad från många andra i kulturbranschen är dom fast anställda och får inte kicken över sommaren eller blir nekad förlängning tex när man som kvinna blir över 40. Mer än 60% av Operans budget är personalkostnader så du kan alltså räkna med att en hel del av miljonerna går direkt tillbaka till stat och kommun i form av skatt. Alltså slipper staten försörja konstnärer med A-kassa eller soc under somrarna eller omskola dom när dom anses förbrukade. Och så var det ju momsen på de dyra biljetterna som överklassen betalar....

  Men egentligen är det väl så att kultur alldeles oavsett om det är Operan eller folkmusikaliskt buskspel i Orsa har andra värden än pengar, eller hur? Det är kul helt enkelt och somliga forskare påstår tom att det finns mätbara ekonomiska fördelar med ett rikt kulturliv. Annars är ju ropen att konkurrensutsätta och marknadsanpassa kulturen något som man mest hör från nyliberaler på yttre högerkanten. Om vänstern också stämmer in kanske man bör fundera på sin argumentation, även om det är valår.

  SvaraRadera