söndag 9 januari 2011

Du glömde något, Mona Sahlin!

"Sverige behöver en anständig sjukförsäkring" .. skriver Mona Sahlin i Expressen i dag. Hon skriver också att "det är farligt när politiker isolerar sig och stänger all kritik ute. Den som har stor makt måste också lyssna och se hur människor påverkas av den förda politiken".

Så sant!!

Men Mona Sahlin glömmer att även Socialdemokraterna var medvetna om att sjukförsäkringen var i stort behov av en reform inför valet 2006. Den utredning som överlämnades till Cristina Husmark Pehrsson var en utredning genomförd av sossarnas egen Anna Hedborg som skrev (fetmarkeringen av vissa partier är min egen)..

"Andelen förtidspensionärer/sjukersatta i befolkningen har ökat stadigt sedan 1970-talet och de ungas sjukersättningar utgör en tickande bomb. Stora kostnadsökningar väntar om inte utvecklingen kan fås att vända.

Sjukförsäkringen är för mjuk, den har tillåtits möta alla möjliga behov. Resultatet har blivit en instabil försäkring där utnyttjandet varierar, över tid, i rummet och mellan människor med samma diagnos, på ett orimligt sätt. En reform som skapar en stabil försäkring med lägre utnyttjande och kortare sjukfall är nödvändig."

Hon skriver också att "sjukförsäkringen behöver en tydlig tidsgräns. Sverige är nästan ensamt om att sakna en sådan. En tidsgräns krävs för att bryta den väntans kultur som råder i dag."

Och hon avslutar med att "alla steg som kan föra också inte fullt friska människor närmare ett arbete måste underlättas. En starkare arbetslinje kräver att vi inte döljer arbetsmarknadsproblem i sjukförsäkringen men då måste också alla som söker sig till arbetsmarknaden väkomnas. Bättre fungerande socialförsäkringar kräver en arbetsmarknadspolitik som mobiliserar och understödjer alla människors vilja till arbete."

Detta var vad Socialdemokraterna ansåg och avsåg att genomföra om de vunnit valet 2006.

Detta är också grunden till Alliansens "nya hårda sjukförsäkring" som Mona Sahlin tar så tydligt avstånd från.

Det är i sanning farligt när politikerna isolerar sig och stänger verkligheten och sanningen ute.

Det finns ett annat och .. i mina ögon större problem .. i hanteringen med sjukförsäkringen som aldrig berörs. Signaturen "Cleesan" berörde det i en kommentar i anslutning till AB:s Lena Mellins kritik av Försäkringskassan för en tid sedan ... "Så länge det får sitta icke medicinskt utbildade handläggare som ska bedöma sjukdomsärenden; så länge kommer detta att fortsätta. De flesta handläggare har knappt gymnasieutbildning, så inte undra på att det är kaos. Det är som att gå till en snickare med bröstsmärtor."

För så illa är det, Mona Sahlin. När du blir sjuk finns den en läkare med mångårig utbildning som ställer din diagnos och bedömer din arbetsförmåga och en välutbildad läkarsekreterare som skriver ut din journal och ditt läkarintyg/utlåtande och vidarebefordrar det till din utredare hos Försäkringskassan som ..

.. saknar både juridisk och medicinsk utbildning.

Det minsta vi kunde begära är väl att en utredare på Försäkringskassan hade samma utbildning som en läkarsekreterare .. så de fullt ut förstod vad de läste, eller hur??

Vad spelar det för roll, Mona Sahlin .. hur många lagar som stiftas, hur många utredningar som finns och hur många politiker som deltar när man kastar skulden mellan blocken .. om resultatet ändå i slutänden hamnar i händerna på människor som inte har full kompetens och utbildning för att förstå innebörden i de dokument de hanterar? När människor som arbetat sig upp till sin nuvarande position från grundskolenivå har makten att underkänna utredningar och beslut, genomförda och dokumenterade av medicinskt och juridiskt kunniga specialister??

"Sjukförsäkringen handlar om att alla människor ska kunna vara trygga med att om de en dag ska bli sjuka ska de få ett gott omhändertagande och kunna vara trygga" .. skriver Mona Sahlin .. som tydligen inte har en aning om hur hanteringen av livsviktiga uppgifter fungerar i praktiken och i verkligheten ..

.. utan vill att vi ska tro att allt löser sig om vi bara lägger skulden på Fredrik Reinfeldt och låter sossarna ta hand om det hela.


Yrkesbeskrivning/Utbildning för Läkarsekreterare

Yrkesbeskrivning/Utbildning för Handläggare på Försäkringskassan5 kommentarer:

 1. Tina Häll9/1/11 14:12

  Hej Anybody! Jag blir mörkrädd när jag läser din blogg idag, är det verkligen så att HANDLÄGGARNA på kassan har så stor makt?? Jag har trott att det var Försäkringskassans egna läkare som jäklades med folk? Men det kanske är som i kommunpolitiken, jag har själv suttit i en socialnämnd på 90-talet, tjänstemännen beredde ju alla ärenden utom riktigt knepiga fall rörande enskilda familjer i svår knipa. När det gällde 90% av ärendena så fick tjänstemännen igenom sina förslag, debatter förekom sällan, det var lite löpande band över det hela.Du brukar ju vara påläst, jag tycker du ska skicka ditt inlägg till samtliga tidningar, så här får det absolut inte vara....

  SvaraRadera
 2. Det är självklart att en reform blir fel när man har en felakting bild av vad som är problemet.
  FUSK!! sades det!!: 1 av 5 med sjukersättning skulle ha fuskat till sig sin ersättning!!, men i VERKLIGHETEN!! enligt FK, så var det 1 av 5000 som fuskat!!.
  Det totala fusket är enligt FK ca 0.04%, men ändå så ropas det FUSK!! från högerhåll, även om de ropen klingar tystare nu när FAKTA!! kommer fram.

  Som vanlig när sådana som du använder Hedborg som alibi för försämringen/reformen av sjukförsäkringen, så glöms det bort att just Hedborg är kritisk till hur utförsäkringspolitiken genomförts!.
  Det enda hopp som fanns i reformen var att man skulle tillsätta en granskning av FK, men tyvärr så visade även det vara ett slag i luften.
  För den granskningen, granskar inte enskillda fall, så vad finns det kvar att granska då??, vem vet!!.
  Dessutom så har Alliansen i det närmaste ignorerar remissinstnsernas reservationer, och lådsas som om att alla problem som nu uppstått inte gick att förutse!!.......men??...vänta här nu!!.....var det inte därför som man begärde in svar från remissinstanserna??....för att kuna förutse bristerna i reformen!!.....och att sedan ignorera dessa remissinstanser bara för att dom sa saker som man inte villa höra måste väl ända vara väl korkat!!...så JA!! Alliansen skall klandras för problemen med reformen, och därmed också skall dess ledare klandras!!.
  Men med ett smeknamn som "tvålen" av sina egna, så lär han fortsatt glida undan at ta sitt ansvar!!.

  Till sist kan man undra vad som är FK:s uppgift numera??, är det att hitta ett avslag för den som är sjuk??, eller att hitta en anledning till att bevilja??.
  När det gäller Arbetsskador så kan man klart misstänka att det är det första som gäller, och där har man fått god hjälp av Alliansen som avskaffade socialförsäkringsnämden, och vad som var nyttan med det kan man bara spekulera i, men man kan undra om det inte är för att lättare "hitta" ett avslag??.

  Så det är inte bara Mona som glömt något här!!, för det är väl ändå så att de som genomfört och applåderat igenom försämringarna/reformen som skall lastas för dess brister!!.

  JonasE

  SvaraRadera
 3. Tina Häll .. du har så rätt när du jämför med kommunpolitiken. Det är ju inte handläggarna som fattar besluten .. de bara gör utredningen och rekommenderar de beslut som ofta rutinmässigt tas. Jag känner en förtroendeläkare som säger .. om du vill få din sjukskrivning godkänd, begär in Försäkringskassans vägledning och visa för din läkare så att intyget blir ordagrant och punkt för punkt identiskt med ordalydelsen och innehållet i vägledningen. Då glider du rätt igenom systemet oavsett sjukdom eller handikapp.

  Jonas E .. jag försvarar inte alls Alliansens variant av sjukförsäkringen. Klumpigt genomförd och illa genomtänkt ... PRECIS som det skulle ha blivit om sossarna vunnit valet 2006.

  Så där tycker jag att Mona Sahlin ägnar sig åt att kasta sten i glashus .. och till vilken nytta???

  Jag efterlyser en effektivisering och kompetenshöjning hos Försäkringskassan. Som det nu är kan två identiskt lika ärenden bedömas helt olika beroende på handläggare .. inom samma försäkringskassekontor. Dessutom så använder sig Försäkringskassan alldeles för ofta av vårt rättssystem för att avgöra vem som har rätt till vad .. till en enorm kostnad och en onödig belastning av alla olika rättsinstanser.

  Men det vore ju trevligt om våra olika politiska block kunde enas om att göra en gemensam kraftansträngning för folkets bästa .. i stället för att ägna sig åt den betydligt bekvämare pajkastningsvarianten.

  SvaraRadera
 4. Jag är ganska så övertygad om att Sossarna skulle ha tagit remissinstanserna i större beaktande än vad Alliansen gjorde, om inte annat för att just sossarna hade då en betydligt större erfarenhet av regeringsarbete.
  Men i övrigt så håller jag med dit i sak.....det vore bättre med mindre pajkastning och mer konstruktivt bettende.
  Det vore också bättre med mindre "strutspolitik" och mer ödmjukhet från Alliansens sida angående problemen i sjukförsäkringen....för det verkar gått prestige i detta för Alliansens nu = kan inte erkänna de uppenbara felen i reformen!!.
  NU!! vill man göra en stor och lång utredning.....den man skulle gjort innan alltså!!....sent skall syndaren vakna heter det visst!!.

  Sen så FK:s tendenser att låta allt gå till domstol, är klar störande, och jag håller själv på att driva ett arbetsskadeärende där FK i det närmaste hittat på en sjukdom som troligare än att det är en arbetsskada, som dessutom är en tidigare beviljad arbetsskada.
  Det finns inget läkarutlåtande som fastställt denna sjukdom, utan det är FK:s handläggare som beskrivit detta som "troligt" = ett fall där den sjuke måste bevisa sig frisk!!, för att få vara sjuk....FK:s logik!!....som kostar år för den drabbade!!.

  Nej oavsett vilken regering; så är det dags att göra något åt FK:s "staten i staten" beteende, för rättsäkerheten i nuvarande systemet är löjeväckande!!.

  JonasE

  SvaraRadera
 5. Jag kan bara hålla med, oavsett vilken politik så är det Försäkringskassan som inte fungerar som den borde, i dagsläget.

  SvaraRadera