tisdag 4 januari 2011

Vi övar oss ..

.. Rackarkotten och jag.

Jag övar mig på att försöka lägga in ett You Tube-klipp och hon övar sig på Fredrik Steens kontaktövningar.

Det går sådär??

Det ser lätt ut när andra gör det .. men i Rackarkottens fall stöter vi genast på problem. "Vänta tills hunden tittar på dig och "frågar" om den får" .. säger Fredrik Steen.

Ja det går nog bra med alla andra hundar UTOM en som har fattat sina egna beslut och levt sitt eget kringströvande liv under en längre tid. När jag ställer mig framför ytterdörren kommer i och för sig min hund också och ställer sig ivrigt och väntar på att bli utsläppt.

Och väntar .. väntar .. och VÄNTAR!!

Hon kan vänta hur länge som helst!! Att titta på mig för att ta reda på varför vi står där dyker inte upp i hennes tankevärld .. trots att jag slutligen försöker använda rösten för att få henne att inse att vi ska ta ett gemensamt beslut??

Hon lägger sig ner och fortsätter att vänta.

Sover en stund .. och så går vi in i huset igen.

Samma sak med "köttbullen" .. som i vårt fall är en bit prinskorv. Hon naglar blicken vid handen som håller den, släpper den inte ur sikte för en sekund. Jag stoppar den i fickan och står kvar .. hon koncentrerar sig på fickan .. i evigheter.

Jag sätter mig på golvet och väntar .. hon lägger sig bredvid "prinskorvsfickan" och sover.

Att "fråga" mig om varför jag bär mig så korkat åt finns inte i hennes sinnevärld. Tydligen är det något hon tar för givet??

Vi ÖVAR!!!

Jag ger löjliga små ljud ifrån mig och när hon så mycket som sneglar på mig blir hon belönad. Sakta men säkert lär hon sig ..

.. att när jag beter mig underligt och låter lite fjantigt .. då får HON en bit prinskorv??

Undrar vad Fredrik Steen skulle tycka om det???

1 kommentar:

 1. Med all respekt för Steen, som jag anser vara väldigt duktig och pedagogisk...men han glömmer att förklara det första steget till detta med ögonkontakt. ;)

  Eva bodfäldt gjorde en gång en video, där hon visar hur man lär hunden ögonkontakt, och hur man kan lära hunden sitt namn.

  Man börjar med att ha godbiten i munnen och på så sätt belöna genom att "pussa" och ge godiset då hunden tar kontakt.
  Är hunden för våldsam så tar du godbiten och sätter den framför munnen, då kommer hunden att titta på den.

  Sen jobbar man sig från detta, håller godiset vid sidan av munnen osv. tills du kan hålla en godisbit vid sidan av ditt ansikte och när hunden ser på dina ögon istället för på godiset så säger du BRA eller ger den godiset. :)

  Jag håller med dig, hundträning är inte alltid helt lätt, speciellt då man har ego-starka hundar. ;)

  SvaraRadera