lördag 8 januari 2011

.. ty detta land är heligt för oss!

Jag läser om fåglar som faller döda från himlen, fiskar som spolas döda upp på land, krabbor som hittas döda på stränder .. och minns ett urklipp som bör ligga någonstans i mina gömmor sedan urminnes tider och troligen tillsammans med papper från något av mina första jobb??

Eftersom det visar sig vara 35 år gammalt så är det väl inte så konstigt att det tog hela dagen att leta fram det .. men när jag läser det, och förgäves försöker hitta det på nätet för att enkelt kunna lägga en länk .. så är det värt det. Det här är vad jag tänker när jag läser tidningarnas sensationsrubriker.
Urklippet återger Suquamihövdingen Seattle´s budskap från 1854 i samband med att den federala amerikanska regeringen övertog landområden som hört till hans folk i sekler. I sin helhet är det för långt för nutidsmänniskan, för långt för att någon ska orka igenom det på en blogg föreställer jag mig, så jag begränsar mig till valda delar .. googla gärna själv, du kanske får bättre resultat än jag som gav upp ganska snabbt .. den som översatt min version från DN är Mats Liljefors, om det kan vara till någon hjälp.


"Den store Hövdingen i Washington låter hälsa att han vill köpa vårt land. Den Store Hövdingen önskar oss också vänskap och god vilja.

Detta är vänligt av honom, eftersom vi vet att han så föga behöver vår vänskap i gengäld. För vi vet att om vi inte säljer, så kanske den vite mannen kommer med gevär och tar vårt land.

.............

Vi vet att den vite mannen inte förstår våra seder. Ett visst stycke mark är inte mer värt än det bredvid, ty han är en främling som kommer om natten och tar från marken vad han behöver. Jorden är inte hans broder, men hans fiende, och när han besegrat den flyttar han vidare.

Han lämnar sina fäders gravar bakom sig, men det bryr han sig inte om. Han rövar bort jorden från sina egna barn. Det bryr han sig inte heller om. Hans fäders gravar och hans barns födslorätt är glömda. Han behandlar sin moder, jorden och sin broder himlen, som saker man köper, plundrar, säljer som får eller glänsande pärlor.

Hans girighet kommer att uppsluka jorden och efterlämna blott en öken.

..............

Vadhelst som drabbar jorden drabbar också jordens söner. Om människorna spottar på jorden spottar de på sig själva.

Detta vet vi. Jorden hör inte till människan; människan hör till jorden.

Detta vet vi. Allting är sammanlänket som blodsbandet inom en familj. Allting hör ihop.

Vadhelst som drabbar jorden drabbar jordens söner. Människan vävde inte livets väv, hon är blott en tråd i den. Vadhelst hon gör mot väven, gör hon mot sig själv."

(Detta är sagt för mer än 150 år sedan ...)

I och för sig har vi ett gammalt svenskt ordspråk som också passar bra i sammanhanget .. "Som man sår får man skörda" .. för på ett eller annat sätt så tror jag att det är vi och vår rovdrift på jordens resurser som ligger bakom mycket av det som vi nu tycker är otäckt och skrämmande.

Nu vill jag nog inte gå så långt som Alex Schulman som uppmanar sina läsare att "Krama era nära. Säg till dem ni älskar att ni älskar dem. Detta är slutet på världen som vi känner den." För i min värld är det en självklarhet att ALLTID tala om för dem jag älskar att jag faktiskt gör det.

Men .. för att visa lite omtanke om kommande generationer så kanske vi borde titta lite på vad vi ÄTER .. tänka på vad vi KÖPER. Vad innehåller det? Under vilka förutsättningar har det tillverkats?? Och hur har produktionen påverkat den jord vi alla lever på och av?

För det är vi och vår konsumtion som gör det möjligt att sälja varor tillverkade av tvivelaktiga råvaror, under tveksamma förhållanden och genom att tära på naturtillgångar som inte går att återställa. Det gör dig till medhjälpare till dem som "tar från marken det de behöver och flyttar vidare."

Tänk hellre på det, än på domedagsprofetior om jordens undergång. Se hellre möjligheten till förändring än scenarion från diverse katastrof-filmer producerade i den Store Hövdingens land.

1 kommentar:

  1. Så hemskt är det ju inte. Det är några få fiskar och fåglar som dör. Det finns miljontals fler som lever. Naturen har sina nycker ibland men det finns de som gärna vill koppla ihop med med symbolik, speciellt religiösa fanatiker.

    Se fisk/fågel-döden som något som kan hända ibland, det är inte värre än så.

    Är du indian eller ? Fick en känsla :)

    SvaraRadera