tisdag 1 mars 2011

"Det är något ruttet ..

.. i kungariket Danmark", sa Hamlet och jag kan inte låta bli att känna att det finns något ruttet i politiken som jag inte riktigt kan bena upp??

Men så här ser det ut i mina ögon när jag försöker förstå vad som händer.

På 90-talet lånade Göran Persson ungefär 250 - 350 MILJARDER kronor .. fattar ni hur in i helsikes MYCKET pengar det är?? .. ur de gamla AP-fonderna. Pengar som skulle växa och användas till pensioner när den stora gruppen 40-talister började gå i pension.

Vad jag kan se var det det sista vi såg av de miljarderna??

Pengarna gick .. så vitt jag kan se .. till att stödja en dödsdömnd varvsindustri, ett gigantiskt bostadsbyggande och populära, röstfiskande reformer .. och Göran Persson slog sig för bröstet och skröt om att han sanerat Sveriges ekonomi??

Han har av någon anledning blivit väldigt hyllad för detta?

Pär Nuder insåg att det bara var en tidsfråga innan resultatet av lånandet och sanerandet skulle bli ett stort problem och uttalade den mening som satte stopp för hans vidare politiska karriär ..

.. "Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda - det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem." Han menade att försörjningen av denna generation skulle bli ett problem om inte fler människor sattes i arbete.

Det var obetänksamt av honom. Inte nog med att han förolämpade den stora väljargruppen 40-talisterna, han satte också strålkastarljuset på den obefintliga återbetalningen av MILJARDERNA från AP-fonden.

Så kan vi inte ha det .. tänkte Göran Persson och tog bestämt avstånd från både uttalandet och Pär Nuder.

Pär Nuder hade rätt .. han sa det tyvärr bara på fel sätt. Nu har vi ett problem med försörjningen av det allt större antalet pensionärer som vill ha de pengar som de betalat in under ett helt yrkesliv.

Och vi vet ju alla vart de tog vägen, eller hur?

Vad jag inte kan förstå är varför ingen talar om det här? Varför Socialdemokraterna envisas med att låtsas som om gamla tiders välfärd ska komma tillbaka om bara de får tillbaka makten igen?

Det finns ju inga pengar .. och att de vet det framgår ju om man läser mellan raderna i rapporten från deras egen Kriskommisions rapport.

"Arbete för alla." .. ja, det vill nog till om vi ska ha råd med det vi har nu. Varje arbetande människa minskar risken för neddragningar inom Vård, Skola och Omsorg.

"Flexibelt arbetsliv" .. vilket måste innebära att du måste ta det jobb som finns oavsett var det är .. en misstanke som stärks av att man vill "skapa förutsättningar för ökad rörlighet" när det gäller infrastrukturen.

"Subventionerade arbeten till människor som inte får jobb trots upprepade insatser" .. är inte det gamla tiders beredskapsjobb eller jobb som arbetsgivaren får minskade kostnader för bara han anställer? Vad som helst är bättre än människor som enbart lever på stöd från välfärdssystemet!

Och alla dessa skatter .. ökade skatter, nya skatter, skatter på ägodelar och på annat som kanske dyker upp om det vill sig .. samt ökade skatter på alla företagare och företag som tillhandahåller de arbeten som vi är i så förtvivlat behov av.

Hur det nu går ihop .. vad gör vi om de bara packar ihop och sticker till mer lönande platser eller helt enkelt lägger ner eftersom det inte känns så angeläget att jobba 24/7 för nästan ingenting??

Och så måste "pensionssystemet förändras" .. vilket i belysning av de ekonomiska förutsättningarna och hur pensionssystemet hanterats hittills, känns ganska oroande.

INGEN vill tala om att alla neddragningar, nedskärningar i trygghetssystemen, nedmonteringar av välfärden till stor del hör samman med de skenande kostnaderna för de allt större grupperna av människor som slutar sina arbeten för att gå i pension.

Varför då?? Det är väl lättare att förstå vad som händer om man får veta VARFÖR??

KAN det vara för att det handlar om en av de största väljargrupperna i landet?? Är man så beräknande och falsk?

Är det DÄRFÖR vi ska luras att tro att det finns en väg tillbaka till gamla tider?

Snart ska vi lyssna till den nye ledaren för Socialdemokraterna och jag hoppas innerligt att han inte ställer sig upp och lovar guld och gröna skogar samt ökad välfärd åt alla och att han inte skyller alla ekonomiska problem på den nuvarande regeringen.

För det vet både han och jag att det finns minst 250 MILJARDER skäl till att det inte riktigt stämmer.

.. men rätta mig gärna om jag har fel.
Och fel hade jag med en nolla för mycket, vilket nu är åtgärdat! Fast det är i alla fall en in i helsikes massa pengar.


DN, DN, AB, AB, AB, SvD, SvD,

5 kommentarer:

 1. Jag ser fram mot min pensionering utan pengar och om den skall bli sosseröd får väl vi gamlingar begå gruppharakiri på torget.

  SvaraRadera
 2. Om argumenten skall bita krävs det att innehållet är sakligt, Göran Persson drog bort (stal?) 258 miljarder från AP-fonderna, inte 3 500 miljarder. Rätt skall vara rätt! Miljonprogrammen och varvskrisen var sedan länge avslutade kapitel när Göran Persson var statsminister. Att ATP var ett feltänk kan han inte heller lastas för, det ansvaret har helt andra socialdemokratiska "hjältar"!

  SvaraRadera
 3. @Timpen .. Tack! En nolla för mycket är en hel del när det handlar om miljarder. Och 350 kanske också är för mycket, men det är vad jag hittar när jag googlar och där dök också varvsindustin upp. Egentligen spelar det ju ingen roll vart pengarna gick .. borta är de i vilket fall som helst.

  Vad jag tycker är märkligt är att ingen nämner de stora pensionsavgångarna i samband med de hårda nedskärningarna??

  För visst finns det ett samband?

  SvaraRadera
 4. Och 250 miljarder kronor kan inte ha fel! Det hörs ju! 250 miljarder...

  Allt, Any, hänger ihop!

  Tack för Din roliga blogg!/G

  SvaraRadera
 5. 100 miljarder kronor lånades för att betala jobbskatteavdraget... Ovanpå det drogs det in stora summor från försäkringssystemen som snart är ett minne blott. Trodde du att jobbskatteavdragen var gratis? Och på vilket sätt gynnar det samhället att stora summor pengar regnar över dem som inte behöver några medan andra blir fattigare? Att folk skulle handla mer sedan Alliansen kom till makten är skitsnack, folk är livrädda och sparar så mycket de kan! Och tycker du att nuvarande löner är för låga så kommer du bli förvånad framöver när det visar sig att nuvarande politik leder till sänkta löner och inte tvärtom. Måste hålla med Anonym, detta är en mycket rolig blogg. :D

  SvaraRadera