onsdag 23 mars 2011

Nu är det inte lång tid kvar ..

.. innan Håkan Juholt blir vald till Socialdemokraternas partiledare .. med acklamation, kan man förmoda? .. för så är ju den Socialdemokratiska traditionen.

Jag måste erkänna att jag inte förstår mig på systemet med att ena dagen välja en helt oprövad människa till högsta höns .. och inte få veta förrän andra dagen vad samma männska egentligen vill med sitt ledarskap??

I SvD finns en intervjuv med Håkan Juholt från tidningen Vi och jag blir inte klokare av den, men jag hittar ett igenkännande från mitt eget liv, när Håkan Juholt berättar om sin taktik att ta sig fram genom karriären.

På ett av mina arbeten, på en ekonomiavdelning på ett stort internationellt företag, var vi ett väl sammansvetsat team som arbetade hårt i en stressig miljö. In kliver en ung nyexaminerad man med karriärdrömmar och av honom lärde jag mig att jag gjort alla fel om jag tänkt mig ett högre löneläge och bättre arbetsuppgifter.

Vår nye "arbetskamrat" var trevlig och social och tittade gärna in till överordnade för att byta hälsningsfraser och fråga om senaste golfrundan eller hur det gick med båten/bilen/villan. Han var djupt intresserad av hustrur, barn och hundar och uttryckte gärna sin uppskattning av resultatet av det som hänt på beslutsnivå .. men var i motsvarande grad högst frånvarande och mindre intresserad av sina egna arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid.

MEN .. en halvtimme innan det var dags att packa ihop och gå hem, försjönk han i pappersarbete .. arbetsuppgifter som blivit över eller som inte alls behövde göras. I alla fall inte av honom.

Han arbetade idogt till den sista människan gått hem för dagen .. "jag låser när jag är klar .." .. och fick därför ett uppskattande och en karriärskjuts som han verkligen inte förtjänade.

Jag slutade innan han klättrat färdigt, men jag vet att han nu är en förfärlig överordnad som fortfarande har noll koll men ser till att andra gör jobbet medan han själv skördar frukterna.

Jag tänker på honom när Håkan Juholt berättar om hur han använde samma teknik för att bli intressant för valberedningen som han använde som 18-årig annonsförsäljare. Han stannade kvar på jobbet efter att alla andra gått hem och säger .. "jag blev snabbt oumbärlig".

TVÅ VECKOR innan han fick frågan förberedde Håkan Juholt sin familj?

När vi andra funderade över Östros, Damberg, Österberg & Co .. satt redan Håkan Juholt och filade på vilka som skulle få stanna och vilka som skulle få gå när han tog över???

Jag vet inte jag??

Men jag undrar .. MÅSTE allting ALLTID vara som det alltid varit i den socialdemokratiska världen??

Måste medlemmarna alltid köpa grisen i säcken och anpassa sig till vad de får??

Jag ser s-medlemmar .. ofta kommunalt valda och engagerade .. på olika bloggar som jag som väljare skulle känna mer förtroende för än vad jag faktiskt gör för Håkan Juholt. VARFÖR får inte de chansen att göra sig hörda INNAN de sitter i saxen, famlar i mörkret eller irrar omkring i väntan på en politisk vision som de inte har en aning om i dag??

FÅR man inte ifrågasätta, rösta nej eller föra fram egna förslag??

Är man fullständigt död då .. i sosseriet??

VARFÖR stannar man och fortsätter att tala om jämlikhet och demokrati om det är så illa??

VARFÖR öppnar man inte eget .. nu när marknaden är så gynnsam???

Det här är frågor som jag kommer att bära med mig genom nästa valrörelse om jag inte lyckats klura ut något svar på dem. Det är frågor som kommer att ligga i vägen vid varje vackert valtal som handlar om demokrati och jämlikhet ..

.. fungerar det inte i partiet, hur i fridens namn ska man kunna få det att fungera för ett helt folk??

SvD, SvD, DN, DN, Expr., Expr., AB

1 kommentar:

  1. Jag är säkert mycket konstig men här sitter jag en M-tant och tycker riktigt synd om Tomas Östros. Jag gillar honom inte men jag tycker inte att han har förtjänat att bli utsparkad på detta nesliga sätt. Så lågt om man pratar Glocanetiska. Fy att göra så mot en lojal partikamrat.

    SvaraRadera