fredag 18 mars 2011

Håna Håkan-kampanj???

Det är mycket inom politiken som jag inte förstår?

Under den tid som Mona Sahlin var Socialdemokraternas partiordförande fick hon mycket kritik för sitt ledarskap .. ungefär samma kritik som hon sedan fick av sitt eget parti när det stod klart att partiet gjort ett katastrofval under hennes ledning.

Nästan all kritik bemöttes med att hon var utsatt för en "Mosa Mona-kampanj" från motståndarlaget. Hon attackerades för att hon var KVINNA, för att hennes åsikter SKRÄMDE och för att motståndaren spelade ojust.

I skenet från "SOL-brännekampanjen" från det egna lägret så tyckte jag att det var lite att ta i .. men det är ju MIN alldeles egen åsikt.

Mona Sahlins partikamrater och vänner gick ut i media och FÖRSVARADE sin partiordförande i olika känsloladdade debattartiklar, men Mona Sahlin själv ville inte kommentera och ville nog helst försvara sig själv .. om det behövdes.

Hela Mosa Mona idén var alltså en socialdemokratisk produkt och personligen så tror jag att alla försvarstal skadade Mona Sahlin mer än den kritik som kom från borgerligt håll.

När de som står närmast anser det nödvändigt att rycka ut till försvar ger det ju faktiskt två signaler till väljarna .. dels att vederbörande är så svag att h*n inte kan försvara sig själv och dels att det ligger något i kritiken .. åtminstone så uppfattade jag det så.

Nu ser jag till min förvåning att det har uppstått en "Håna Håkan-kampanj" på de socialdemokratiska bloggarna .. redan INNAN han har blivit vald???

Den kritik och det ifrågasättande som automatiskt medföljer en hög politisk post har varit mild när det gäller Håkan Juholt. Han har inte sagt någonting själv som ger anledning till påhopp och han har haft lyckan att hamna i total mediaskugga i en värld som brinner.

Varför finns då detta behov av försvarstal??

Varför skapar man en "Håna Håkan-kampanj" i förebyggande syfte??

Jag måste erkänna att jag inte begriper hur partiets egna medlemmar kan arbeta så hårt för att fästa väljarnas uppmärksamhet på att de står i begrepp att välja en ledare som de anser behöver försvaras redan innan han har öppnat munnen och talat om vad han vill??

Men .. som sagt .. det är mycket i politiken som jag inte begriper???

SvD, SvD, Expr., Expr., AB

3 kommentarer:

 1. Varför skapar man en "Håna Håkan-kampanj" i förebyggande syfte??

  Tjaa.. kanske för att ta loven av den kritik som man kan förutse - från både internt i partiet och från icke-socialdemokratiskt håll.

  Om man i förväg slår fast, att event. kritik mot Juholts politik (och kompetens eller brist därpå..) endast handlar om en tarvlig och simpel animositet mot Juholts person, så slipper man ju ta någon sakpolitisk diskussion.

  Den kritik som framförs mot SAP (och partiledaren) kan då avfärdas med, att kritiken enbart handlar om "Håna Håkan", "Mosa Mona" och "Palme-hatet".

  Därutöver är det ett grepp för att ena ett splittrat parti. Kan man inte samla partiet kring en politik, som alla ställer upp på, så uppmanar man medlemmarna att lägga sina ideologiska skillnader åt sidan, ty nu måste alla sluta upp och försvara partiledaren mot en (fiktiv) Håna-Håkan kampanj.

  SvaraRadera
 2. @Johan .. tack för en elegant formulerad och heltäckande kommentar .. jag är stum av beundran, helt ärligt!

  SvaraRadera
 3. nja helt fiktiv är den ju inte..... Lite elakt kanske att kalla honom en intellektuell dvärg i en jättes kropp kontra Pagrotski som är en intellektuell gigant i en dvärgs kropp.

  SvaraRadera