måndag 14 mars 2011

Hur ser ditt CV ut egentligen??

Roland Poirier Martinsson skriver i dag i SvD om bristen på akademiskt utbildade politiker.

Jag skulle väl snarare vilja peka på bristen på utbildade politiker över huvudtaget. Det är oerhört sällsynt att hitta en fullständig redovisning av en politikers kompetens.

Det är ju märkligt, om man tänker efter. Det här handlar ju om de mest viktiga jobben som man kan söka. Ett arbete som handlar om att ansvara för och fördela de skattemedel som landets innevånare förtroendefullt (nåja .. !?) avstår från i sin lön. Ett arbete som innebär att de måste fatta livsavgörande beslut som påverkar människors liv och vardag .. och kvaliteten och tillgången till vård, skola och omsorg ... bara för att nämna det viktigaste.

Det är viktigt att lämna in ett bra CV när du söker arbete, det kan inte upprepas för ofta, för annars är det risk att du står där .. arbetslös och stackars.

Om du inte är politiker förstås! För då behöver du inte redovisa ett biddevitt, det är bara att lova vackert och vara trevlig .. bli vald .. och tuta och köra. Kanske du till och med kan bli statsminister och få ansvara för hela landet??

Jag har googlat på ett flertal kommunstyrelser och det är slående så ofta kommunalråden redovisar sin yrkeslivserfarenhet med bara politiker .. även om de är i 40-60-årsåldern och bara varit yrkespolitiker i bara något år.

Vad gjorde de innan??

Vad kan de??

Varför är just dom så lämpliga att ansvara för en hel kommun??

Jag tog en kommunstyrelse i högen, helt slumpmässigt .. jag garanterar. Det fanns de som var värre men svårare att verifiera. I denna kommunstyrelse är kommunalråden en barnskötare som nu är kommunstyrelsens ordförande, en facklig ombudsman som nu är vice, ett kommunalråd finns nästan inte alls på nätet annat än som tidigare ägare av en nedlagd enskild firma .. men nästa kommunalråd har socionomutbildning.

Oppositionsråden består av en lågstadielärare, en småbarnsförälder (egen uppgift om yrke?), en pensionerad missionspastor och en universitetsadjunkt.

Den yngste i den här församlingen är knappt under 50 år .. resten är rejält över och det finns absolut ingenting annat redovisat om dem. Inte på respektive partis hemsida, inte på valsedlarna och inte någonstans på nätet.

De här människorna är kanske ytterst kompetenta och kunniga, det är fullt möjligt att de representerar det bästa just den här kommunen kan uppbringa, jag säger inget annat.

Men .. jag tycker det känns lite fel på något sätt??

Ett CV är en sammanfattning av vad du gjort i ditt liv. Vad du har för erfarenheter, kunskaper och meriter. Det bör redogöra för dina arbetslivserfarenheter, din utbildning, dina språk-och datakunskaper och övrig information, som eventuella engagemang i föreningslivet, om du har körkort, erfarenheter från styrelseuppdrag osv. Dessutom bör det finnas referenser.

Om du inte är politiker förstås!

För då kan du få ett av landets mest ansvarsfyllda ämbeten med en generös lön .. som politikerna envisas med att kalla "marknadsmässig" .. trots att "marknaden" förmodligen aldrig skulle ens överväga att anställa någon av dem.

Borde inte VI .. som faktiskt är arbetsgivare till alla dessa politiker och betalar deras "marknadsmässiga" löner, kunna kräva ett CV .. som ligger lättåtkomligt på nätet??

SvD, Expr., Expr., AB

3 kommentarer:

 1. Vi borde iaf vara med om att ordna ordentliga intervjuer av dem - alihop, för att de skall komma i fråga. Det kvittar i hur många kryss de fått på valsedeln - det kan ju vara partiboken eller en sällsynt stor familj som supportar kusinen.

  SvaraRadera
 2. Har kollat Reinfeldt 1 1/2år på SEB
  Detta är ju meriterande för att va stadsminister
  Det har aldrig förr varit ett så poppis jobb att vara politiker
  Bryssel, fallskärmar, bonus 60'. - 150'/månad

  SvaraRadera
 3. Måste vara ett spännande jobb att sitta o avgöra människors livsöden på dessa meriter

  SvaraRadera