lördag 5 mars 2011

Vi såg på SVT:s Debatt i torsdags ..

.. Alex Schulman och jag. Programmet handlade om Big Brother, bloggar och priset för en stulen barndom.

Big Brother-temat slängdes tydligen in pga av de senaste händelserna när tre personer tagits ut ur huset med anledning av psykiska problem. Anton Glanzelius var där och menade att TV4 inte alls valde deltagare efter hur stora rubriker de kunde åstadkomma och Linda Rosing, eller Linda Thelenius som hon heter nu, var där och ångrade det som hon byggt upp hela sitt liv på. För är det någon som utnyttjat varje uns av sitt Big Brother-kändisskap och gjort det till sitt liv och sin identitet, så är det väl hon?

Men hon hade en poäng i att det ALLTID är kvinnan som bär ansvaret för ett illa genomtänkt samlag .. ALLTID!!! HON skulle ha vetat bättre .. tänkt längre och framför allt BESINNAT sig när den förblindade upphetsade mannen ville hänge sig åt sina naturliga djuriska lustar, eller hur?

Så skulle det talas om Kisse och hennes blogg. Jag förstår inte riktigt varför?

Men det gör Alex Schulman och han skriver en välskriven krönika om sin upplevelse i Aftonbladet i dag. Framför allt beskriver han Kissies utseende .. om någon missade hur hon såg ut! Han tycker inte om det! Han föraktar det och gör sig lite rolig över det .. men det är ju hans fulla rätt att skriva vad han vill. Han bygger ju sin identitet på att tycka om andra, på samma sätt som Kissie bygger sin genom att provocera med sin livstil, eller hur?

Men bortsett från det kan jag helt och fullt känna igen det han skriver .. även om det inte är direkt bokstavligen eller handlar om Kissie .. eller Alex Schulmans eget utseende.

Ungefär likadant upplevde jag situationen jag när Alex Schulman själv deltog i Debatt på temat elakheter den 13 november 2008.

Ett fullständigt meningslöst .. och "sorgligt" .. Debatt-program om fullständigt meningslösa människor som inte ledde till någonting.

Jag har aldrig förstått meningen med provokationer utan syfte, elakheter utan andra mål än att framhäva sig själv och behovet att bygga upp en självbild genom att såra och kränka andra???

Men .. till skillnad från Alex Schulman .. så tycker jag att alla har rätt att lära sig flyga på sitt eget sätt. Mognad, erfarenhet och framgång bygger ofta på misslyckanden och mindre väl valda handlingar .. ni vet, det där gamla med att hellre lyssna på den sträng som brast än att aldrig ha spännt en båge.

Det är drygt 2 år sedan Alex Schulman hävdade sin rätt att skriva vad han ville, om vem han ville och att allt det som de berörda personerna upplevde som besvärande, kränkande och sårande .. bara var små lustifikationer i yttrandefrihetens och åsiktsfrihetens namn.

Tänk så man kan förändra sina ståndpunkter .. utan att på ett enda plan förändra sitt eget handlande.

För vid de två tillfällen jag lyckats navigera in på "Alex Schulmans show" .. så är temat varit detsamma. Provokationer för att provocera, rubriksättande uttalanden på andra människors bekostnad.

Och när jag läser den föraktfulla avslutningen om bloggosfären i Alex Schulmans krönika .. så misstänker jag att det finns mer hopp om att Kissie kommer att växa till sig och mogna till en mer självständig människa, än att Alex Schulman ska komma till insikt om sin egen roll i sammanhanget.

AB, Expr.2008, Bloggkommentatorerna, Katrin Zytomierska

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar