torsdag 31 mars 2011

Minnet av ett apberg.

Ett av mina allra första barndomsminnen är från Skansens apberg. Jag kan inte ha varit så stor då .. 3-4 år, kanske??


Mycket apor var det .. och allra mest intressanta var de apor som hade enorma, röda köttiga bakdelar. VARFÖR???


Och sedan .. oj, vad håller de på med egentligen?? Hela tiden?? Och VARFÖR pillade aporna på sina snoppar hela tiden .. det FÅR MAN VÄL INTE GÖRA?? Mamma .. FÅR man det?? VARFÖR??


Jag tror det var min första insikt om att det kunde förekomma fri, okomplicerad men också en aning manisk och besatt sexualitet?


Min mamma .. som var en pryd och lite hämmad kvinna, en produkt av sin tid .. hade uppenbara svårigheter att förklara det vi såg och hon har genom åren berättat hur pinsamt hon tyckte det var med mina frågor och min totala vägran att lämna det fascinerande skådespelet jag hade mitt framför ögonen.


Men hon tog sig samman och sa .. när så många apor stängs in på ett så begränsat utrymme utan meningsfylld sysselsättning .. så finns det inte mycket mer att syssla med än sig själv, sin fortplantning och de eventuella kittlingar som det kan medföra. Det blir liksom lite för lite av det ena och för mycket av det andra.


Jaha! Dåså .. och så har jag tänkt sedan dess .. om apor på ett apberg! Människor präglas tidigt.


Jag vet inte varför det här minnet poppar upp när jag läser SvD:s artikel om alla sexuella trakasserier som arbetssökande unga kvinnor råkar ut för och om Nationalmuseums utställning Lust & Last??


Men min barndoms .. förstorade .. bild av Skansens kopulerande apor på apberget blandas på något märkligt sätt ihop med den text och de bilder jag ser i tidningarna och jag tänker nästan som det barn jag var då ..


.. VARFÖR gör dom så där???


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar