lördag 26 mars 2011

"Trygghet ..

.. är viktigare än valfrihet. Människor vill inte oroa sig för att välja fel när de väljer".

Det sa Camilla Skog från Skaraborg när hon gick till storms mot privatiseringen inom offentlig sektor på sossarnas extrakongress i går.

"Människor vill inte oroa sig för att välja fel när de väljer??"

Vi kan, eller vill inte, välja själva därför vi inte vet vad vi vill ha .. är det så??

Valfriheten måste alltså underordnas tryggheten? Vilken trygghet? Tryggheten i att få allt serverat i en och samma modell och tappning, oavsett behov och enligt någon nitisk tjänstemans bedömning? Tryggheten i att inte behöva fatta egna beslut??

Eller handlar det om tryggheten i att bara få välja ETT alternativ på samma sätt som sossarna väljer sin partiledare?

Penti Karppinen tycker att det är bra .. då blir det RÄTTVIST!! Då får de som bestämmer bestämma och de som enbart finns och bara passivt är med får skylla sig själva eftersom de inte är med och bestämmer .. typ.

Vi kanske ska ha så i vara vanliga val också? De som inte aktivt deltar i det politiska livet bör inte få välja själva? Det är kanske "tryggast" så, för dem som inget begriper?

Håkan Juholt har hållit sitt linjetal. Han talade vältaligt på samma sätt som Socialdemokraterna alltid har gjort .. det ska inte få finnas barnfattigdom, det ska inte få finnas privata alternativ, det ska inte få finnas utslagning i skolan och det ska förmodligen inte få finnas varken sjuka eller arbetslösa.

Ungefär samma mål som Mona Sahlin hade när hon tillträdde samma post, eller hur?

Men vad ska det bli i stället?? HUR ska detta detta fantastiska land skapas och HUR ska det finansieras?? Ja det svarade Mona Sahlin och Thomas Östros aldrig på och nu väntar jag med spänning på Håkan Juholts framtida lösningar och svar.

Både Mona Sahlin och Håkan Juholt har samma mål .. Sverige ska ledas och omfattas av samma Solidariska, Trygga och Demokratiska ordning som finns inom det Socialdemokratiska partiet ... vad det nu innebär?

Och något som aldrig tas upp i de våldsamma diskussionerna om VINSTERNA i vård/skola/omsorg är de KOMMUNALA VINSTERNA.

För de privata och kommunala alternativen har exakt lika mycket pengar att röra sig med. Det som blir bolagsvinster i privata alternativ blir "vinster" som plöjs ner i kommunernas Svarta Hål. De täcker upp förluster vid felsatsningar, skrytbyggen som inte klarar av sin budget, kommuntjänstemännens överskridande av sina egna ekonomier och allt annat som av ren inkompetens och okunnighet kostar för mycket.

Det sparas inom landets kommuner .. men det sparas på fel sätt av människor som inte förmår se helheten i det uppdrag de har.

Om vi ska uppröras över privata vinster i vården, skolan och omsorgen så bör vi också få insyn i vart pengarna tar vägen i de kommunala alternativen, men det verkar ingen vara intresserad av att ta reda på. Förmodligen är det omöjligt .. för jobbigt .. eller så säljer man inga lösnummer på så komplicerade räkneexempel.

Men om vi ska oroas över att pengarna inte används till det de är avsedda till, så bör vi nog följa dem hela vägen .. även den som leder in i kommunernas irrgångar.

De "vinsterna" kan vara långt större än privatalternativens men ligger dolda i det Kommunala Mörkret. Det är förmodligen därför de flesta privata alternativen har bättre tjänster att erbjuda dem som väljer själva i stället för att satsa på den kommunala "tryggheten".

Människor oroar sig inte för att göra fel när de väljer.

Människor oroar sig .. med all rätt .. för att inte få något alls eller för att få det betydligt sämre, när de behöver den trygghet som de betalar för och enligt Camilla Skog inte ska behöva välja.

Expr., Expr., Expr., SvD, SvD, DN, DN, AB, AB, AB, AB

4 kommentarer:

 1. 2010 så gick 4 Miljarder av skattepengar till vinster i privata företag innom vård och omsorg...väl spenderade skattepengare??...eller??.
  Det är 4 Miljarder som garanterat gjort bättre nytta innom komuner och landsting!!.

  Jonas E

  SvaraRadera
 2. @Jonas E .. du har säkert rätt vad det gäller vinsterna men vad jag efterlyser är svar på vart de "vinst"miljarder tog vägen som inte nådde sin adress inom kommuner och landsting.

  De hade också garanterat gjort bättre nytta inom de områden de var avsedda för!

  För kommunernas och landstingens svarta hål slukar lika mycket pengar som borde gått till välfärder som de privata alternativen ..

  SvaraRadera
 3. Jag är våldsamt intresserad hur han skall förklara det LÅN (rån?) som S med Göran Persson i spetsen utförde mot våra pensionsfonder som inbringade många många miljarder och som aldrig kunnat återfinnas. Vem togs de ifrån och hur/när skulle de återbördas. Så konstiga frågor snurrar i min skalle.

  SvaraRadera
 4. Att miljarderna tidigare "försvann" innom komuner och landsting är/var ett problem, det håller jag med om, men är lösningen privatiseringar som Moderaterna så ivrigt förespråkar och praktiserar??.

  Samtidigt så "försvann" dessa miljarder innom den offentliga sektorn, och förutom bedrägerier som i Göteborg, så är det rimligt att anta att de miljarderna kom medborgarna tillgodo på ett eller annat sätt.
  Det är svårare att påstå detta om de miljarder som nu försvinner in i privata fickor!!.

  Jonas E

  SvaraRadera