torsdag 17 mars 2011

Varför..

.. hjälper ingen Libyens folk?

Jag är ingen kunnig människa när det gäller utrikespolitiska frågor. Jag saknar helt tillräcklig kunskap för att kunna se hela bilden ekonomiskt, politiskt och historiskt och det jag tänker och känner när jag ser rubrikerna och läser texten i media bygger helt och hållet på mina egna erfarenheter, mitt eget rättstänkande och mitt eget liv.

Just nu slaktar ledaren för ett land sin egen befolkning?? Det är helt ofattbart.

Vad händer? Jag trodde i min enfald att en av de bra sakerna med EU var att länderna tillsammans skulle stå starka för demokratiska fri och rättigheter .. arbeta för demokrati i andra länder? Det är ju så hårda inträdeskrav.. så mycket vackra ord .. men vad är de värda för Libyens folk som just nu offrar livet för att få det som vi andra tar för givet.

Solidaritet .. det är ett ord som handlar om att bry sig om sin nästa. Är inte Libyens folk våra "nästa"? Vad är det jag inte ser .. handlar det om olja? Pengar? Varför är det bara ett enda land i den Europeiska Gemenskapen som vågar/vill stödja Libyens folk och varför förhalar de övriga sina ställningstaganden till den dag då det inte längre finns några överlevande frihetskämpar kvar??

Jag förstår det inte? Jag står precis lika frågande inför situationen i Libyen som inför de sk "bosättningarna" i Palestina .. som, sett med mina ögon, bara är ett sätt att roffa åt sig det som tillhör någon annan .. medan övriga världen tittar åt ett annat håll.

Aldrig annars känner jag mig så naiv och dum som när jag ser det jag upplever som solklara övergrepp och orättvisor malas ner till frågor som ska stötas och blötas i obegripliga politiska ställningstaganden som handlar om affärsförbindelser, pengar, makt och religion.

Människor arresteras, torteras och dödas i striden för att ge sina barn ett människovärdigt fritt, demokratiskt liv .. det liv som våra egna ledare talar så varmt för .. och vad händer ..

.. omvärlden tittar förskrämt på stigande oljepriser och risken för uteblivna leveranser??


SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Expr., AB

4 kommentarer:

 1. Ja varför??? Jag står med min Röda Korsetbössa som är märkt Libyen och försöker samla in pengar och det är svårt. Jag är trött på att bemöta vanligt folk som säger att de vill inte sponsra Kaddaffi - jag är trött att behöva förklara att vi inte tar politisk ställning men att vi skall lindra nöden vart vi än finns i Världen. Att vi inte samlar in till Japan stör många fler och då får jag förklara att Japan är världens bäst organiserade RK-nation och de behöver inte våra tjänster för närvarande. Libyens folk behöver hjälp med allt men svenskarna är tämligen ljumma i sitt bistånd, Lågt intresse på gräsrotsnivå är nog i paritet med de styrande - i flera länder. Slakt av människor är dagsfärska nyheter och nya katastrofer kommer hela tiden.Antingen är folk njugga eller också har de empatibrist - annars vet jag inte varför det är så här.Jag lider av situation trots att jag inte har någon anknytning till Libyen och de arma människorna som bor där.

  SvaraRadera
 2. "varför förhalar de övriga [länderna] sina ställningstaganden"

  USAs försvarsminister framförde för en vecka sedan, att man (enl honom) först måste slå ut dvs bomba Libyens luftförsvar, om man ska införa flygförbudszon i Libyen.

  "Setting up a "no-fly" zone over Libya would require an attack to cripple its air defenses, the defense secretary said on Wednesday [för en vecka sedan]..

  "Let's just call a spade a spade. A no-fly zone begins with an attack on Libya to destroy the air defenses ... and then you can fly planes around the country and not worry about our guys being shot down," Defense Secretary Robert Gates told a congressional hearing."

  "Gates said a no-fly zone for Libya "also requires more airplanes than you can find on a single aircraft carrier, so it is a big operation in a big country."

  http://www.reuters.com/article/2011/03/02/us-libya-usa-pentagon-idUSTRE7214EX20110302

  Anser Any (och Granntanten), att det är en bagatell att ge NATO order om att bomba Libyen?

  Och betr. "bosättningarna" i Palestina - hur har ni tänkt tvinga Israel (beväpnat till tänderna) att upphöra med dessa?

  SvaraRadera
 3. Snälla Johan .. som jag skrev inledningsvis, jag har inga svar, inga åsikter om lösningar .. bara frågor och en sorg över att människor måste dö för att de kräver rätten till sina hem eller ett anständigt liv.

  Och .. nej, inga våldshandlingar är bagateller oavsett åt vilket håll de vänder sig. Men ibland är det bara hemskt att människoliv ska vägas mot makt, ekonomi och handel.

  SvaraRadera
 4. Tack för svar, Any

  Som du väl har hört, så röstade FN för en flygförbudszon i Libyen för mindre än en timma sedan. (China, Ryssland och Tyskland lade ned sina röster.)

  USA har varit påtagligt negativt ända tills idag, när man plötsligt ändrade uppfattning - oklart varför. Ett par arabstater ska tydligen delta .. vilket kanske var betydelsefullt. Men vi vanligt folk får ju inte veta så mycket betr. hur svårigheterna ser ut.

  SvaraRadera