onsdag 22 december 2010

In i den totala velighetens mörker ..

Jag lyssnade på Mario Vargas Llosa när han blev intervjuad av Skavlan och den intervjun blev av någon anledning kvar hos mig.

Både när han berättande om hur hans liv totalt förändrades vid 10 års ålder .. vilket tände en igenkännande gnista .. och hans svar på frågan om Wikileaks var bra eller dåligt för demokratin. Vilket är en kraftig förenkling av själva frågan som jag inte riktigt minns.

Svaret minns jag inte heller ordagrannt men så här uppfattade jag det .. vissa hemligheter behöver vi för att samhället ska fungera.

Det har jag funderat mycket över ..

Nu har jag bloggat dagligen i nästan tre år. Det var inte meningen att jag skulle ha någon blogg alls .. jag började bara som sällskap och stöd till en vän som .. enligt mig .. behövde få ett utrymme att skriva på för att fler skulle få ta del av hennes fantastiska texter.

Till min stora förvåning så tyckte jag det var roligt och så småningom tänkte jag .. att här fanns ett gyllene tillfälle att få delta i en valrörelse tillsammans med många andra. Kanske till och med få vara med och påverka eller tycka till där det dök upp en möjlighet??

Tillgången till information är oändlig .. i dag spelar politikerna sitt spel inför öppen ridå och det vi ser inger inte någon större trygghet eller förtroende. Särskilt när det gäller vårt mest maktfullkomliga parti har den ökade insynen varit förödande!!

Ingenting har krossat min tilltro till politikerna mer än sjukförsäkringsfrågan, som var en helt och hållet socialdemokratisk utredning som sjösattes synnerligen klumpigt av Alliansen och användes som slagträ i debatten av en socialdemokratisk partiledare, väl medveten att hon .. eller någon annan (S)tatsminster .. skulle ha använt sig samma utredning om partiet gjort ett bättre val 2006.

Jag tycker det var ett svek mot de svagaste i samhället att handskas så ovarsamt och oärligt med en så viktig fråga!!

För vems skull verkar politikerna?? Det är en fråga som jag numera inte vill veta svaret på även om jag anar att alla som befinner sig på min nivå är betydligt mindre intressanta än vad jag tidigare trodde.

Utom en dag vart 4:e år, förstås!

Den socialdemokratiska farsen fortsätter och fortsätter .. med människor som klamrar sig fast vid sina positioner, andra som vill klättra uppåt och idéer till förnyelse som bara berör de människor som redan finns och försörjs inom partiet.

De forna socialdemokratiska väljarna håller på att dö ut .. de yngre ser tomheten som dolts bakom den gamla ridån och de som befinner sig i min ålder vill inte betala mer för ett välfärdssamhälle som till största delen går ut på att avlöna administratörer och utredare än att se till människornas behov.

Förr .. för inte allt för länge sedan .. trodde jag att människor som satt i regering och riksdag var kompetenta, bildade och hade höga ideal. Det tror jag inte i dag. Jag behöver bara en liten stund tillsammans med Google för att inse att så inte är fallet.

Kanske beror det på vintermörkret, snön eller kylan .. men jag är så desillusionerad, trött och less på mängden information som väller över oss och jag börjar kraftigt ifrågasätta vad jag själv håller på med.

Alla dessa ord .. åsikter och undringar, rapporter från privatliv och familjeliv .. finns det verkligen något intresse för det??

Vad vill jag egentligen??

Varför skriver jag alls .. när det finns så många andra som gör det så mycket bättre?? Finns det något annat sätt att använda det här utrymmet?

Något som är lite roligare, inte fullt så tidskrävande utan mer som en glad parentes??

Kan man ha en "Frågeblogg" där inlägget bygger på kommentarer/frågor .. från till exempel katter och andra husdjur som har problem med sina människor .. eller människor som vill dela med sig av en fråga utan svar??

Är det lugnast att dra trygghetsfilten över huvudet och låtsas att världen inte finns??

Jag ska fundera på det under julhelgen.

10 kommentarer:

 1. Grattis till insikten Anybody! Kanske du också kommer till slutsatsen att den representativa demokratin kommit till vägs punkt dvs demokrati är bra men de personer vi utser idag representerar inte oss utan sig själva och gör det dessutom väldigt dåligt.

  God Jul på dig och fortsätt för allt i världen att blogga!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker om din blogg, och jag vill att du fortsätter att skriva precis som du har gjort hittills!
  Dina funderingar är värdefulla och jag skulle sakna dem.

  SvaraRadera
 3. Vem är det du anser skriver bättre än du gör? Jag har inte hittat ngn!

  Du ska göra det som känns bäst för dig. Du har bara ett liv!

  Frågan är om du kan sluta? Du kan inte avlära dig det du fått reda på.

  Jag skulle sakna dina insikter väldigt mycket, om jag får vara självisk!

  God Jul på dig! ♡

  SvaraRadera
 4. "De forna socialdemokratiska väljarna håller på att dö ut"

  Socialdemokraterna har övergett sin gamla målgrupp - arbetarklassen.

  Idag är socialdemokraternas målgrupp friska, arbetsföra personer som (av olika skäl) inte arbetar t.ex. för att de inte är anställningsbara (bl.a. analfabeter och extremt lågutbildade).

  Socialdemokraterna har problem med, att röstviljan (än så länge) inte är tillräckligt stor hos den gruppen.

  "Förr .. för inte allt för länge sedan .. trodde jag att människor som satt i regering och riksdag var kompetenta, bildade och hade höga ideal. Det tror jag inte i dag. Jag behöver bara en liten stund tillsammans med Google för att inse att så inte är fallet."

  Det finns inte en - inte en (1) enda - svensk politiker som jag beundrar. Svenska politiker utgör en hemsk andrasortering.

  -----

  Du har en mycket trevlig, omväxlande, eftertänksam och välskriven blog!

  Få män skulle tänka: "Varför skriver jag alls .. när det finns så många andra som gör det så mycket bättre??" En man tenderar att tänka: Det finns tveklöst plats för en till. :-)

  SvaraRadera
 5. Katarina Kielos skrev en bra artikel. Vad man dock måste förstå är att entusiasm och solidaritet KRÄVER en GEMENSKAP, som i sin tur KRÄVER något slags homogenitet, etnisk, religiös, ideologisk, vadhelst, men fundamentalt homogent måste samhället vara, om det ska vara just ett sam-hälle. Det är egentligen självklart,och så länge man ignorerar självklarhet blir det bara skitprat alltihop.

  SvaraRadera
 6. Du skall fortsätta om du orkar. Du har en härlig blogg och du är alltid så påläst. Det skulle ingå att politiker läste din blogg då och då. Vila under julen och må kyla och snö försvinna. .God och vilsam jul önskar jag dig.

  SvaraRadera
 7. Tina Häll22/12/10 23:20

  Hej Anybody!
  Sluta för all del inte skriva, jag hittade dej i somras och har följt dej varje dag sen dess med stort nöje och du känns som en syskonsjäl..jag förstår att du blir less på att bli besviken över allt du får veta, det delar du med många, försök vila i det nära, familjen, naturen, djuren, jag gläds åt att ha en djurvän som skriver. Har för en vecka sen i morgon mist min lilla kattrulta Sofia, som var tolv på det trettonde, här pågår nu sorgearbete, det är bland det tyngsta jag varit med om. Men jag kan ändå dra på smilbanden när du skriver om din hund som hoppar i snön! Jag önskar dej en god jul och ett gott nytt år, utan sorger och bekymmer!

  SvaraRadera
 8. Instämmer i allt vad Tina Häll skrev här ovan (kattägare som jag är). En vettig röst i en annars galen värld behövs.

  Önskar dig en riktigt God Jul och Gott Nytt år!

  V

  PS. Ursäkta om jag var lite surmulen efter ditt Robinsson-inlägg. Men du vet ju, att mina förväntningar är väldigt höga.

  SvaraRadera
 9. Tack MAX, HMM och GRANNY för fina och snälla ord .. och NEJ jag tänker inte för ett ögonblick på att sluta helt med bloggandet. Det har blivit ett naturligt inslag i livet så jag fortsätter väl tills jag inte längre vet hur man gör .. ;-)

  Men jag funderar .. och funderar .. på om jag kanske skulle byta inriktning??

  På något sätt??

  Men HUR??

  Ja, det vet jag inte riktigt än .. tror jag??

  Och DACKE .. HUR gör man för att kräva högre kompetens och bättre konsekvensanalyser från vår folkvalda??

  HUR visar gräsrötterna musklerna???

  Var hittar man politiker som har idéer, mål, kunskap och erfarenheter från det verkliga livet? Riktiga MÄNNISKOR som inte bara vill få en plats vid köttgrytorna utan som verkligen VILL göra något för SAMhället som KRAXPELAX nämner??
  Om det vi nu har är grädden i samhället .. hur dumma är då inte vi? Och vilken nytta eller mening är det med att sitta skriva samma sak .. om och om och om igen??

  Tack också till JOHAN som jag trodde hade kastat både mig och mina åsikter på den soptipp där jag ville lägga Lars Vilks .. ;-)
  Det är skönt att det finns människor som du!!

  TINA och VISIONÄREN .. djur, det är något jag vill skriva mer om! Men det finns ju inte tillräckligt att skriva om när katten sover 23/7 halva året och hundarna envisas med att upprepa samma bravader dag efter dag. Det skulle bli en väldigt sporadiskt skriven blogg i så fall.

  Men jag känner verkligen med dig TINA .. att förlora en vän efter 12 år lämnar ett stort hål i hjärtat. Det är ändå en bit av ditt eget liv som försvinner och en saknad som är oändligt stor.

  Och VISIONÄREN .. be inte om ursäkt. Kritik är något man får tåla om man lägger ut sina tankar och undringar för allmännt beskådande. Men .. visst .. precis som irl så svider det lite extra om kritiken kommer från någon man tycker mycket om.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker att det är väldigt bra att du har ett kritiskt förhållningssätt. Politiken av idag är värd att kritisera. Representativiteten är oerhört suspekt, när det mesta som ska representeras handlar om yta. Ytlighet. Tidens tecken.

  Samtidigt finns det kanske hopp? Går det att driva partipolitik med ärlighet och rättframhet som utgångspunkt?

  Vad tycker du om det här som exempel?

  http://www.dn.se/nyheter/politik/doldis-vill-bli-sprakror

  http://trulpens-lilla-grona.blogspot.com/

  (Ja, det handlar om mig, men jag tycker att jag står för något diametralt annorlunda än den klassiska, opportunistiska politiken. När världen håller på att gå under så måste jag försöka...)

  SvaraRadera