tisdag 14 december 2010

Och så EXPLODERAR hela tillvaron ..??

Jag har haft lite roligt åt Alex och Calle Schulmans bostadsbubble-panik den sista tiden .. och det är väl inte direkt snällt.

Det började med att jag läste en krönika om Alex Schulmans möte med en känd finansknutte som beskrev krönikörens bostadssituation .. bostadsrätt för 5,5 milj med enbart räntade lån på större delen .. med orden:

.. allt kommer att braka samman och då står ni där med en lägenhet som inte ens är värd räntan ni betalar .. och vad ska ni göra då??

Alex Schulman fick PANIK!! För sitt inre öga såg han hur den fina, högt belånade 3:an blev fullständigt VÄRDELÖS!! Pulvriserades .. exploderade .. försvann .. och i vettlös ångest sålde han och är nu på jakt efter en hyresrätt i innerstaden.

Lycka till!! Familjen Schulman har säkert tillräckligt med kontakter för att kunna skaka fram något så sällsynt som ett hyreskontrakt på en innerstadslägenhet.

Men vad var han egentligen rädd för.

En bostadsbubbla handlar ju egentligen inte om själva HEMMET. Vad som händer är att människor belånar sig för högt i förhållande till sina inkomster, lever på marginalen och låter bli att amortera.

Det är en fråga om tillgång och efterfrågan. Ju fler som anser sig ha råd med lägenheter och villor i mångmiljonklassen .. desto dyrare blir de. Och här borde väl bankerna ta ett större ansvar och upplysa ekonomiska drömmare om de faktiska förutsättningarna i stället för att ge höga lån på framtida förhoppningar!!

En dag brister ekonomin för de mest optimistiska. Räntan höjs och det finns inte längre möjlighet att betala ens den och lägenheten/villan måste säljas. Är det då för många i samma situation så faller priserna ... och faller de mycket och snabbt, då drabbas fler människor som lånat på bostaden till konsumtion, bilar, båtar eller resor och inte tänkt en tanke på morgondagen .. och ännu fler bostäder kommer ut på marknaden till fallande priser. I en del fall tvingas människor sälja till ett värde som understiger det de lånat .. vilket naturligtvis är en katastof för privatekonomin för oöverskådlig framtid.

Det är en brusten bostadsbubbla.

Priset man får betala för att man inte använder de hjärnceller man har INNAN man lånar mer än man kan betala.

En bostad som är ett HEM som man har råd med kan vara värd hur mycket eller hur lite som helst .. det är ointressant om man inte måste sälja, eller hur??

Om man räknar med att bo livslångt eller i alla fall så länge man kan .. då lär man få se värdet förändras uppåt och nedåt flera gånger under den tiden. Men penningvärdet kommer OCKSÅ att förändras under tid .. så sammantaget så är en väl planerad bostadsaffär en god investering och rena pensionssparandet.

Och lika drastiskt som värdet kan falla när bostadsmarknaden är överhettad .. lika snabbt kan värdet stiga i takt med ökad efterfrågan.

En bostadsrätt i innerstaden blir ALDRIG värdelös .. tillgången är för begränsad, efterfrågan för stor. MEN .. den kan vara för dyr .. för den som tjänar för lite och lånar för mycket och tvingas sälja när det är köparnas marknad.

Nu har Alex Schulman blivit av med sina skulder .. han är lättad och glad och kommer nu att lägga ungefär samma belopp som han betalade för sin bostadsrätt .. i händerna på en hyresvärd i stället.

Nu ÄGER Alex Schulman ingenting som han måste känna ångest inför .. har inte heller något belåningsbart .. som kan sjunka eller stiga i värde .. eller något att sälja eller att lämna i byte det dagen han lyckas övertala sin kvinna att bo i det hus han längtar så mycket efter.

Det måste kännas skönt ..

.. men var det så klokt???

4 kommentarer:

 1. Problemet är räntan och eventuell betalningsförmåga vid eventuella dåliga tider. Då kan faktiskt det fysiska "hemmet" försvinna i intet, poff!

  Om herr S hade 5M i skulder och räntan plötsligt går upp i 8-10%, vad betalar han då i räntor? Vad händer om han inte kan betala?

  SvaraRadera
 2. Det är det han borde ha tänkt på INNAN han lånade 5 miljoner på inkomster som inte räckte till amorteringar, eller hur?

  Men naturligtvis gör han alldeles rätt i att sälja om inkomsterna är för låga i förhållande till lånen.

  Men är det så klokt att satsa på en hyresrätt och konsumera upp vinsten .. om det nu blev någon .. eller sätta in pengarna på banken?? Ett väl planerat bostadsköp är aldrig en dålig investering .. särskilt inte i en storstad där tillgången är så begränsad.

  Fast OM det blir en bostadsbubbla och OM han har pengar kvar av en eventuell vinst och OM han använder dem till en ny lägenhet när priserna slår i botten .. DÅ har han gjort ett klipp!!

  SvaraRadera
 3. Var skall han bo när den nya köparen vill flytta in - och medan han letar efter hyreslägenheten i innerstan? Han har faktiskt en familj att se till som kräver tak över huvudet. Ja ja han kanske kan få hjälp av teamet i "Lyxfällan" med att styra upp sitt ekonomiska liv.

  SvaraRadera
 4. "Ett väl planerat bostadsköp är aldrig en dålig investering .. särskilt inte i en storstad där tillgången är så begränsad."

  En av vår tids största myter. Det finns inga garantier för att alltid få igen pengarna, särskilt inte vid köp på all-time-high. Om man inte amorterar kan det dessutom vara en riktigt dålig affär med tanke på hur mycket extra ränta man få betala över lång tid.

  Bara att folk tänker "man får alltid tillbaka pengarna på sikt" oavsett hur höga priserna är, det är det enda jag behöver veta för att anse att vi redan *har* en bubbla.

  SvaraRadera