måndag 13 december 2010

Shoppa vidare .. få INTE panik!!

Tidningarnas sidor fylls av detaljer, bilder, hotbrev och filmer på och om självmordsbombaren som sprängde ihjäl sig själv mitt i julhandeln.

Och det är ju helt naturligt .. vi har aldrig upplevt något liknande här i Sverige tidigare.

"Rädslan får inte vinna" .. skriver Expressens ledare.

"Fortsätt leva som vanligt" .. skriver Dick Malmlund, säkerhetschef för Svensk Handel, i samma tidning under rubriken "Julshopping som demokratisk handling".

"Bli inte rädda bli förbannade" .. skriver P J Anders Linder i SvD, Lena Mellin skriver att det officiella Sverige har tystnat och AB ledarsida att .. "nu, och den närmaste tiden avgör vi, var och en av oss, vilket land vi vill leva i".

Jan Guillou skriver om antidemokrati, Peter Kadhammar om att vi lever i ett land utan allt för starka inre motsättningar, Johanne Hildebrandt om att det här är .. mitt liv, min stad och Wolfgang Hansson undrar om Säpo kan hitta eventuella terrorister i tid?

Socialdemokraterna KRÄVER totalt parkeringsförbud på innerstadens gågator .. något som redan finns, men med en 5-minuters regel för parkeringsvakterna som ska bötfälla???

Ska jag ha PANIK nu??

Rubrikerna KRÄVER nästan det och jag fylls av skam för att jag inte har alla dessa känslor av rädsla, panik, hämndlystnad och islamistfobi .. så att jag kan bli lugnad av alla kloka skribenter som manar till lugn och besinning??

Det känns så motsägelsefullt .. visserligen har vi aldrig haft en svensk självmordsbombare tidigare men vi är ju ett folk som gärna reser. Själv reser jag mer än gärna till London och shoppar och där är ju den här typen av händelser vanliga i jämförelse med Sverige. Jag vet det .. och åker i alla fall?

Om vi inte är rädda för att semestra i länder med betydligt starkare inre spänningar, mindre demokrati och fler militanta grupper .. varför tas det för givet att vi är hämdlystna, mordiska och i fullständig panik NU???

Det finns hajar i Turkiet .. vi åker ändå dit! Vi reser till länder där vi vet att riskerna för att bli mördade eller rånade är skyhöga jämfört med hur det är här .. det går inte att skydda sig för det som KAN hända .. någon gång, någonstans.

Jag är inte rädd .. det är ju liksom ingen mening med det. Vad som helst kan hända .. var som helst .. och jag kan inte göra annat än att leva på som vanligt och ta saker som de kommer.

Det är i och för sig lätt att vara trygg här .. mitt på vischan. Men en dag stod den en huvförsedd man utanför vår grind med ett vapen i handen och hög som ett hus. Vid kontroll hos polisen visade det sig att man väntade på specialstyrkor från huvudstaden eftersom mannen misstänktes för att även ha sprängämnen, var psykisk sjuk och var för farlig för att lokalpolisen skulle våga ingripa.

Vi talade med honom i över en timme .. visade att vi inte hade dolda poliser i garaget, lugnade, lånade ut telefonen och VÄNTADE .. tills en förbiåkande taxichaufför förbarmade sig över honom och skjutsade in honom till vår lilla stad och levererade honom till vår lilla ängsliga polisgrupp.

Vi hade inte panik då .. och inte nu heller.

Världen är full av farliga människor med tvångsföreställningar, extrema mål eller styrda av maktfullkomliga organisationer .. att alltid vara rädd för något som förmodligen inte händer är att tillmäta dem för stor betydelse.

4 kommentarer:

 1. DET FINNS ABSOLUT INGEN ANLEDNING TILL ORO!
  Det är meddelanden av den typen som gör mig rädd på riktigt.

  SvaraRadera
 2. Klart att det som har skett är 'en galnings verk', men visst är det intressant att bombälskande galningar så ofta är muslimer och inte t.ex. buddhister.

  Säkert bara en tillfällighet att så är fallet, men dock..!

  SvaraRadera
 3. Kusinen från landet13/12/10 22:05

  Jojo, Jolalus, just nu är det enbart muslimska galningar som uppmärksammas, men för inte alls länge sedan var det exempelvis irländska katoliker och protestanter som uppmärksammades för sina olika terrordåd.

  Galningar finns i alla religioner, och att påstå att man kämpar för sin religion är rent j...a nys!

  SvaraRadera
 4. Alla som vill veta mer om islamistisk fundamentalism bör läsa boken:

  "The Closing of the Muslim Mind: How Intellectual Suicide Created the Modern Islamist" (2010) av Robert R. Reilly.

  http://www.amazon.com/Closing-Muslim-Mind-Intellectual-Islamist/dp/1933859911/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1290292256&sr=8-1

  (finns även på adlibris och bokus)

  Eller se en videoföreläsning med författaren. (efter föreläsningen som är på 40-45 minuter är det en öppen frågestund).

  http://www.heritage.org/events/2010/05/the-closing-of-the-muslim-mind-how-intellectual-suicide-created-the-modern-islamist-crisis

  Mer om författaren:

  Robert R. Reilly är en Senior Fellow vid American Foreign Policy och han har skrivit flera artiklar för Wall Street Journal, Washington Post, Readers Digest, och National Review, bland många andra publikationer. Som före detta chef för Voice of America, har han undervisat vid National Defense University och tjänstgjort i Vita huset och för försvarsministern. Reilly är också styrelseledamot i Middle East Media Research Institute och han bor nära Washington DC.

  SvaraRadera