onsdag 8 december 2010

Jag måste bara fråga ..??

Jag läser Claes Borgströms vishetsord om våldtäkt och sexuella övergrepp ..

.. "Kvinnor som utsätts för övergrepp definierar det inte alltid på det viset. Det är ett stort problem i vårt samhälle och det kan vara svårt att bedöma vad som hänt om man inte är jurist."

För mig .. som inte är jurist .. är det faktiskt till och med lite svårt att förstå exakt vad han menar?? Jag kanske borde ha anlitat en jurist innan jag skrev det här inlägget??

Men .. friskt vågat, hälften vunnet brukade man väl säga förr, så jag skriver ner min fråga och undring helt utan juridiskt skyddsnät.

OM en man lovar att använda kondom och det sedan visar sig att han INTE gjorde det .. då räknas det tydligen som ett sexuellt övergrepp som faller under allmänt åtal?

Visst är det så?

OM en kvinna lovar att hon använder sig av något preventivmedel och det sedan visar sig att hon INTE gjorde det .. räknas det också som ett sexuellt övergrepp som faller under allmänt åtal??

Jag kan inte låta bli att fundera på det????????

6 kommentarer:

 1. Jag tolkar det som att kvinnor alltid skall konsultera en jurist efter de haft sexuellt umgänge ifall de blivit våldtagna utan att själva förstå det.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag är själv inne på dina tankegångar. En kvinna som ljuger för en man och inte använder utlovade preventivmedel - mannen får skylla sig själv, han har eget ansvar mm. En man som ev inte haft sex med kondom som hon velat gör sig skyldig till våldtäkt. Helt klart saknar jag juridisk kunskap.
  Och någonstans känns det som vissa jurister saknar något annat. Vett och sans kanske.

  SvaraRadera
 3. Självklart inte - det är ju männen som är förövarna och kvinnorna offren. Det vet du väl.

  I själva verket förstår jag inte varför det behövs nån juridisk process överhuvudtaget.

  Det är väl bara att "knipsa" - ett klipp till på gossebarn i samband med att navelsträngen klipps av, bara sådär...

  Oj, nu kanske det här bar iväg lite, eller...?

  SvaraRadera
 4. Intressant tanke. Onekligen är det ju också en form av övergrepp, det finns dock en skillnad i och med att kondomen även skyddar mot smitta.

  Det som Assange påstås ha gjort faller sannolikt inte heller under allmänt åtal, kan omöjligt föreställa mig att han kommer att bli dömd för våldtäckt.

  SvaraRadera
 5. @Pokerulf - Skulle män ha någon laglig skyldighet att skydda kvinnor från veneriska sjukdomar genom att använda kondom? Om så, har då även kvinnor samma skyldighet att skydda män? Eller är det bara ena könet som har skyldigheter?

  SvaraRadera
 6. Om det nu är så att en man har samlag med en kvinna men i efterhand kommer kvinnan på att det faktiskt var en riktig tönt hon låg med som inte alls var stridspilot och TV-producent som han sade.. Ja då är det tamejfan våldtäkt!!
  Visar det sig dessutom att han har haft andra, ja då återkallas samtycket till redan genomförda samlag omedelbums!
  Nån jädrans ordning får det vara på dessa snuskhumrar till karlar som kopulerar till höger och vänster. Kvinnor skall alltid ha sista ordet när det gäller samtycke, och det gäller i allra högsta grad även retroaktivt!!

  SvaraRadera