torsdag 23 december 2010

Spänningen stiger!!

I morgon är det Julafton!
.
Det är den dag som vi, från vår första jul tillsammans, har vikt åt VILA, oss själva och total avkoppling. Juldagen och Annandagen är något helt annat .. men JULAFTON då är vi fullständigt kravbefriade.
.
Det betyder inte att jag inte har ett rent helsicke I DAG! Men det är något jag .. som varande ett fullständigt julfreak .. har dragit på mig helt själv, så jag ska inte klaga.
.
Vi har också en tradition av Julkatastrofer. Det är nog ett straff för att vi inte reser bort eller bjuder hem till stora traditionella julfiranden, tror jag? Något kaos ska väl vi också ha .. tänker nog "den som bestämmer"?
.
En jul tillbringade vi utlåsta i trapphuset utanför vår ytterdörr tillsammans med hundarna .. ivrigt kikande genom brevinkastet för att se om/när den brinnande adventsljusstaken skulle tända på silkespappret runt ljusen.
.
Och lika ivrigt väntande på den höggradigt berusade låssmeden som sent omsider demolerade dörren mycket brutalare än vad vi hade kunnat gjort själva .. mycket billigare.
.
Vi har haft en löptik som föryngrade vår 14-årige hanhund så till den milda grad att vi fick tillbringa större delen av dygnet utomhus. När han sov den utmattades sömn i ett hörn, SLET vi upp julklapparna och slängde i oss julmaten .. och sedan välte han granen och kissade i vår säng så vi fick gå ut igen.
.
Vi har haft kräksjuka på själva julafton .. och det var naturligtvis den julafton som Makens nyopererade pappa tillbringade hos oss för att få hjälp och stöd. Han klarade sig som genom ett under från att bli sjuk .. trots våra ömma omsorger mellan illamående-attackerna.
.
En jul upptäckte jag att jag torkade händerna på en mus som klättrat upp i kökshandduken!!!
.
Då blev det fart på hjärtverksamheten och blodtrycket vill jag lova. Sedan fick vi leta efter museländet i hela huset tills vi hittade den .. fullständigt skräckslagen .. bland sladdarna under datorn. Maken vill dräpa den på fläcken!
.
På JULAFTON!!!!!!!!!
.
Aldrig i livet .. sa jag och lyckades få in den i en hink och bar upp den i skogen, där den placerades under en gran tillsammans med ett mus-julbord bestående av små bitar skinka, ost och bröd. Är det jul så är det!!
.
Vi har haft kattungar som sett det som sin uppgift att utforska julgranens alla mysterier. Otaliga är de skärvor från krossade julkulor som vi fått plocka ur våra stackars fötter.
.
En siames slukade hela glitterhärvor som sedan kom ut där bak som ett litet fyrverkeri och fick mig att bli fullständigt hysterisk.
.
En katt kom traskande med ett rött paketsnöre i mungipan .. och när jag började hala och dra visade det sig vara närmare en och en halv meter långt!!! Den sista decimetern var en fullständig rysare!!
.
Adventsstaken har brunnit, pepparkaksdegar har försvunnit och hittats vältuggade under soffan .. vi har glömt sådant vi borde ha kommit ihåg .. en hund packade upp paket innan vi hann läsa givarens eller adressatens namn och vi har haft kattförlossningar som varit planerade till FÖRE jul.
.
I år väntar jag med spänning på det kommande kaoset!!
.
Vår Irländska Rackarkotte är redan fullständigt vindögd av alla chokladaskar och allt godis som finns placerat högt, högt utom räckhåll för hennes ivriga sniffande. Alla degbunkar och kastruller.. alla intressanta dofter från kylskåpet och SKINKAN som står och puttrar på spisen .. det är inte lätt att vara en fd hittehund just nu.
.
Det finns en liten svartvit nos med i allt vi gör och två stora, utsvulta, bedjande ögon vart vi än ser.
.
Snart tar vi in granen och med tanke på vilken förundran tomten Sven väckte när han tog plats på julgransmattan .. så misstänker jag att ett helt TRÄD inomhus kommer att skapa totalt kaos i huvudet på vår svartvita odåga.
.
Men det är morgondagens problem .. nu ska jag laga den mat jag slipper laga i helgen och dammsuga de golv som kommer att vara odammsugna resten av året .. åtminstone när det gäller min insatser.
.
Lycka till och ha en fantastisk jul alla ni som ska resa långt och besvärligt i dag. Det är ingen brådska .. det blir jul oavsett var ni än befinner er just då.
.
Ha det så roligt alla ni som firar stora familjejular tillsammans och glöm inte att tycka om varandra.
.
Ha det så skönt .. tänk på alla som irriterat fnattar runt för att hinna, hinna, riskerar livet glashala vägar eller väntar, väntar på tåg som varken kommer eller går .. och unna er en njutningsfull stund utan krav alla ni som firar jul ensamma.
.
Det är en enda dag på året!
.
Använd den till något bra!!
.
.
.

6 kommentarer:

 1. Kusinen från landet23/12/10 10:23

  I jämförelse med vad du skildrar har jag enbart haft vilsamma och lugna jular hittills! Få se hur denna blir, när barnbarnaskaran plötsligt fördubblats via tre bonusbarnbarn och vårt stora matbord med tre iläggsskivor hotar att inte räcka till.

  God jul till dig och din familj!

  SvaraRadera
 2. Och ur askan reser sig fågeln Fenix, pånyttfödd och helad/helande!

  God Jul Anybody! Tack för Din fina, roliga blogg!/G

  SvaraRadera
 3. Vi firar dan före dan helt underbart. Vi sitter och glor på ena bonussonen och hans sambo som dukar, dammsuger och klär julgranen. Att sitta i soffan och bara glo och dricka glögg är en fin och rofylld sak att ägna sig åt.Jag njuter och gör inte ett skit. I morgon är en annan dag och då skall vi ha full service.8-)

  SvaraRadera
 4. Att läsa din blogg är som en aningen för tidig julklapp. Det är så underbart hur du beskriver allt, alla bilder som rullas upp framför ögonen. Alldeles oerhört vad mycket dramatik du/ni råkat ut för! Jag kan inte minnas en enda jul, som varit i närheten av dina upplevelser. Vi ska ge oss iväg sex mil söderut här i Skåne, litet spännande är det, men jag hoppas det blir bättre väder till i morgon. Annars kanske jag också får något spännande att berätta sedan, om den här julen. Hoppas av hela mitt hjärta att du och din familj får den fridfulla och kravlösa jul ni önskar!

  SvaraRadera
 5. Förlåt att jag sitter och skrattar högt åt dina eskapader. Hoppas att ni gör det samma när ni ser tillbak på dem.

  ✩ En fröjdefull Jul önskar jag er ✩

  SvaraRadera
 6. God-Jul Any! Bra underhållande inlägg. Hoppas att du liksom jag kan lägga gammalt skit bakom dig. Det är så mycket bättre att skrika ut skit direkt än att sura och bli långdragen.
  Hursomhelst och vad som helst, Gott-Nytt och kram till dig! :-)

  SvaraRadera