söndag 5 december 2010

Jag bor mitt i ett jaktområde ..

.. och när alla beväpnade män och kvinnor invaderar skogarna brukar vi klä oss färggrannt och tala högljutt .. för säkerhets skull. Men det är rutinerade jägare i våra skogar och som regel sätter de ut markeringar, parkerar bilarna så att det nästan är omöjligt att missa att de är där och framför allt .. de VET att det måste finnas ett kulfång någonstans i skottriktningen.

Vid älgjakt kan en förlupen kula gå längre än en kilometer om det vill sig illa!!

Nu har en skidåkande man blivit ihjälskjuten av en skytt som tydligen sköt en älg när skottriktningen var mot en allmän väg. Enligt polisen gick kulan rakt igenom älgen och träffade mannen och även om det är en tragisk olyckshändelse så är jag förvånad över att skytten inte var mer medveten om hur omgivningen och riskerna såg ut.

På ett av de ställen vi tidigare bodde på hade vi en skjutglad jägargranne som bodde på en höjd ett par hundra meter från vår tomt. Han brukade roa sig med att skjuta måsar med sin älgstudsare och en dag när jag hängde tvätt .. small det till i grenverket utanför mitt huvud och det regnade löv och grenar över hela mig.

Jag SPRANG in .. kröp över golvet till telefonen och ringde hans fru och vrålade .. KALLA IN DIN IDIOT TILL MAN .. HAN SKJUTER PÅ MIG!!

För så lätt är det .. han siktade på måsen .. följde den med siktet när den flög nedåt mot vårt hus och tryckte av .. det kunde ha kostat mig livet.

En annan gång beskar han träden genom att skjuta av de grenar som skulle bort .. då passerade jag med barnvagn! Det var inte heller sååå kul!

Till slut så förlorade han sin jaktlicens genom att upprepade gånger fällas för tjuvjakt. Det var inte så svårt för polisen .. han sköt djuret, tog ur det och släpade hem det efter traktorn ..

.. och lämnade ett blodigt, hårigt spår ända fram till ladan där han sedan antingen ertappades ivrigt styckande eller med resterna efter det han redan sålt.

Jag har också varit med om att en rödhårig kvinna fick en hagelsvärm i ryggen när hon plockade blåbär och såg ut som en räv och att en bekant fick sin blå traktor fullständigt nedskjuten när någon trodde det var en älg!!

Det finns jägare av alla de slag, de flesta är kunniga och försiktiga, ett litet fåtal borde inte få komma i närheten av ett vapen .. och en del har en förfärlig otur.

10 kommentarer:

 1. Fel ammunition inget snack om saken. Så den kvinna som skjöt älgen ska ha straff för vållande till annans död. Kulan ska inte gå rakt igenom en älg inte ens en kalv. Den ska svampa ut och stanna i djuret. Det ska hon veta som jagar älg men har av snålhet valt en hårdare mantlad kula. Hon ska helst inte få jaga mer i sitt liv och alla licenser ska dras in.
  Man vill inte ha svampande ammunition för man skyller på kött förstöring. Ren snålhet för några kilo kött är vad det handlar om då kan det lätt bli så här tragiskt.

  SvaraRadera
 2. Hur vet du att hon jagade med icke (för ändamålet) godkänd ammunition? Älg = Klass 1 vapen, och sk expanderade projektil.

  Har svårt att tro att någon skulle jaga älg med helmantlad ammunition (används för övning och fågeljakt), risken är stor att villebrådet endast blir skadskjutet.

  SvaraRadera
 3. Anonym det är naturligtvis en ren spekulation att det är helmantlad ammunition som använts men hur ofta händer det att en hålspetskula inte expanderar utan går rakt igenom?

  Om de dessutom skjutit med allmän väg bakom älgen (som inte är avspärrad) så ligger det ett stort ansvar på jägaren och övriga i jaktlaget. Den riktningen borde varit förbjuden att skjuta mot!

  SvaraRadera
 4. Det händer ganska - för att inte säga väldigt - ofta att även halvmantlade kulor går genom villebrådet, i mer eller mindre avvikande bana. De är ofta man har ett utgångshål i det djur man nedlagt.

  Kulan har naturligtvis mycket lägre rörelseenergi kvar efter att gått genom ett djur än vad än helmantlad kula skulle haft, men säkerligen fortfarande tillräckligt för att döda någon trots sin utsvampade form.

  SvaraRadera
 5. Håkans scenario han påpekar är än värre om det gått till så. Skjuta mot allmän väg är vansinnigt och kan aldrig ursäktas någonsin. Då är det minst dråp som kan ge 6 års fängelse.

  SvaraRadera
 6. Dråp ja? Jodu, jag bodde i Härnösand när jag läste om gubben som sköt ihjäl den lettiske bärplockaren. Det var inte alls som DN skrev. Gubben hade tidigare fått syn på något djur. Efter en stund rördes det i buskarna. Då sköt gubbfan, rätt in i buskarna. Han kunde omöjligt veta vad han sköt på, då skall man inte skjuta. Att skylla på hög ålder för att slippa fängelse kan nog bara ske i Sverige. Hon som här skjutit ihjäl en gubbe, visste i alla fall vad det var för mål hon siktade på. Jag hoppas den där Sundsvallsgalningen testamenterade till lettens anhöriga. Han var nyskild och far till två barn.

  Det måste till högre straff på slika händelser, eljest kommer fler oskyldiga bli drabbade. Troligen är de så adrenalinpumpade när de får syn på villebrådet att de får tunnelseende. Det borde ju var och en fatta att man först måste kolla vad som finns bakom. Man måste ju utgå ifrån att man kan missa.

  Vad jag hört skall man skjuta på älgens ryggrad, det finns ingen kula som fortsätter efter en sådan träff. Alltså är det heller inga djurvänner vi har att göra med, ty en felträff ger lång plåga innan nådaskottet kommer.

  För övrigt har många bönder sett många hål i sina skördetröskor när våren kommer.

  SvaraRadera
 7. När olyckan är framme så är den. Här är ett exempel på maximalt oflyt:

  En yngling sitter och kör bil med nedvevad ruta. En bit därifrån övningskjuts det. En kula går över kulstoppet, dvs. sandhögen, och far in i tinningen på mannen som kör bilen. Han dog. Sedan konstaterade de att kulan haft så svag anslagningskraft, att ifall han haft rutan stängd hade heller inget blod flutit.

  Det verkar som det finns en mening med allt ändå.

  SvaraRadera
 8. Varför skall älgjakten få vara så viktig i Sverige? Är egentligen inte älgjakten en förlegad företeelse som borde kunna moderniseras?
  Vi skulle ju kunna bygga fållor, fånga in älgarna och därefter köra dem på lastbil till närmaste slakteri.

  SvaraRadera
 9. Om du har hört att man skall skjuta i ryggraden så har du hört väldigt fel, Visst djuret dör förmodligen direkt knall fall, men förhoppningsvis finns det inga vettiga jägare som med mening placerar sitt skott i ryggraden för risken att skada är avsevärt högre. Några cm ovanför kommer du lugga djuret, några cm nedanför en rejäl skadeskjutning. Man sikar ALLTID på dom vitala organen (undantag säljakt), Dvs lunga hjärta som utgör ett stort område, när skottet träffar dessa områden kommer djuret för inom loppet av några sekunder dö, Så denna person som du har "hört" detta ifrån skall du nog inte ta på för stort allvar.

  "För övrigt har många bönder sett många hål i sina skördetröskor när våren kommer" Skulle veta vilken källa du fått detta ifrån

  SvaraRadera
 10. Herre min skapare vad mkt jägare som läser din blogg anybody.

  Du verkar populär i alla läger.

  Leve vargarna!

  ;-)

  V

  SvaraRadera