tisdag 14 december 2010

Jag vill INTE dö för Lars Vilks rätt att kränka ..

.. muslimer i yttrandefrihetens namn!!

Jag tillhör dem som med en dåres envishet har hävdat att Lars Vilks satirteckningar och rondellhund föreställande profeten Muhammed inte har det minsta med yttrandefrihet att göra. De är bara en karriärsugen "konstnärs" sätt att få fart på kändisskapet i svallvågorna efter de danska Muhammed-bilderna .. inget annat.

Vi är ett konstigt land .. Peter Weiderud skriver i Expressen att när pingstpastor Åke Green hetsade mot homosexuella i religionsfrihetens namn tog företrädarna för våra religiösa samfund avstånd från honom ..

.. men när Lars Vilks kränker muslimer i yttrandefrihetens namn gömmer vi oss alla bakom KULTURENS och KONSTENS murar och tittar stillatigande på.

I Sverige får vi inte parodiera judar .. men muslimer. Inte håna homosexuella .. men göra oss roliga över utvecklingsstörda. Vi är så JÄMSTÄLLDA att det inte finns ett mer jämställt land .. men det gäller inte ALLA. En del är mer jämställda än andra .. lite beroende på utbildning och lönegrad. Vi har en sjukvård som är lika för alla .. men kanske inte riktigt lika lika för äldre, nysvenskar eller lågutbildade kvinnor??

Vi har religionsfrihet och yttrandefrihet .. men när det kallas KONST avstår vi villigt från båda delarna. Och media spelar med .. höjer sin röst indignerat för rätten till yttrandefrihet, när människor känner sig förödmjukade och kränkta när det som är mest heligt i deras liv blir trampat på och förlöjligat.

För många är tron det enda som finns kvar av ett liv de lämnat bakom sig. Den enda fasta punkten i en oviss och främmande tillvaro.

Lars Vilks anser sig ha rätten till att parodiera deras tro i egenskap av Sveriges enda rondellkonstnär .. och sett ur det perspektivet så kan jag skratta åt den rondellgris som jag hittar på Jinges blogg. Lars Vilks själv "ser den kreativa utvecklingsmöjligheten som finns i det här händelseförloppet" .. (vilket känns lite osmakligt när det handlar om en människas vilja att offra sitt och andras liv) .. och kläckte själv idéen så han kan ju knappas känna sig kränkt.

Annars har jag inte svårt att hålla mig för skratt .. för jag tror inte att en enda av de människor som mirakulöst klarade livhanken i lördags hade varit villig att dö för Lars Vilks rätt att förnedra troende muslimer.

Jag skulle kanske kunna dö i en kamp för rätten till yttrande- och åsiktsfrihet .. många har gjort det och gör det än i dag .. men jag skulle aldrig komma på tanken att dö för Lars Vilks tolkning av de begreppen.

30 kommentarer:

 1. Det är skillnad på att attackera idéer och människor. Åke attackerade homos, Vilks islam.

  Det är en rätt att få kritisera en ideologi.
  Tycker du inte det så tillhör du Hitlers gäng.

  /Danne

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet14/12/10 17:16

  Nej du, Danne! Din sista kommentar är grovt kränkande mot Any, alltså en attack mot en människa, vilket du uppenbart anser vara fel. Och visst borde muslimer kunna tåla litet drift med deras profet, i lika hög grad som kristna bör kunna tåla litet drift med Jesus. Men när man nu VET att alla muslimer inte ser saken på det sättet, är det inte konst utan provokation det Vilks håller på med.

  SvaraRadera
 3. Jag anser inte att Lars Vilks kritiserade en ideologi genom att parodiera en religiös symbol. Jag anser att han gjorde det för att höja sitt varumärke på andras bekostnad.

  Och var det inte Busch som sa .. "Är ni inte med oss så är ni mot oss". Ett riktigt enfaldigt uttalande som tyder på ett enkelriktat tänkande .. så, NEJ jag tillhör inte Hitlers gäng.

  Jag är helt mänsklig och anser att vi har en skyldighet att visa varandra hänsyn.

  SvaraRadera
 4. Kropotkins skägg14/12/10 17:28

  Danne har en poäng. Islam är liksom andra religioner en idé som ska kunna kritiseras och skärskådas i ett öppet samhälle. Kritik mot islam är inte ett angrepp på muslimer.

  Läs gärna detta:
  http://www.paraplyprojektet.se/nyheter/mannens-mark-eller-husets-harskarinna/

  Det är två 6,5 år gamla artiklar. I den ena intervjuas Abd al Haqq Kielan, fd Leif Karlsson. Den svenska konvertit som intervjuvats i tidningar efter självmordsbombaren.
  Hans syn på bland annat kvinnor är skrämmande och hör enligt mig inte hemma i ett öppet demokratiskt samhälle som vårat. Ja, han baserar sin tro på koranen och inget annat.

  Den andra artikeln handlar om en iransk kvinna i Sverige. När hon ville skilja sig från sin man hyrde han in en man som kastade syra i hennes ansikte. Sedan flydde maken till Iran. Hon är motståndare till den islamska ideologin. Med ideologi menar jag ett system av regler som styr den troendes vardag och som ganska ofta kan komma i konflikt med demokratiska värderingar.

  Den svenske konvertiten: "Det är tveksamt om kvinnor bör ha rätt till ett eget socialt liv utanför hemmet, säger imam Abd al Haqq Kielan, före detta Leif Karlsson."

  Den iranska kvinnan: "I Sverige finns det lagar mot diskriminering och förtryck. De borde gälla oavsett religiösa förtecken, menar Maria Rashidi, aktivist i Kvinnors Rätt."

  Att kritisera islam är inte att kränka de som är muslimer. För de som anser att det är så, kanske demokratiska, sekuläriserade samhällen inte är rätta platsen att bo i...

  SvaraRadera
 5. "Jag anser att han gjorde det för att höja sitt varumärke på andras bekostnad."

  So fucking what?

  Hänsyn?

  Rörbomber. Dina och mina barn skall dö? Hänsyn?

  Det här handlar inte om Vilks.

  Det har aldrig handlat om Vilks.

  Jag skäms över den feghet som du och andra visar upp nu.

  /KB

  SvaraRadera
 6. Jaha ja.. M a o så ska hot om vedergällning få inskränka vår "barnsliga" yttrandefrihet!!
  Var går gränsen?? Ska vi vika oss för hotfulla protester? För det är ju exakt det som vissa organisationer vill!!Ska det fortgå så här så måste väl regerig och riksdag "be om lov" inför varje beslut!!

  SvaraRadera
 7. Man kan inte skada någon med en penna, men man kan skada med bomber. De är skillnad. Muslimerna måste lära yttrandefrihetens princip. Islam är en religion och en förtryckande statsideologi och dem måste gå att kritisera hårt. Genom att gå islamisternas ärende och kritisera Vilks och yttrandefriheten så sällar man sig naivt till ofrihetens försvar.

  SvaraRadera
 8. Oroande när fler än du inte inser vad de avstår när de ger vika för extremismen. Våra fri och rättigheter är så jäkla surt förvärvade under lång tid att ditt uttalande förmodligen endast kan ursäktas med okunskap och historielöshet.
  Tyvärr gäller det även en stor del av våra politiker även bland de med högst positioner. De tar allt så givet. Det är den stora otryggheten för oss som förstår vad alternativen är.

  SvaraRadera
 9. Antingen har du yttrandefrihet och tryckfrihet eller också har du det inte. Om du skall in och tala om vem som får säga vad så har du ingen yttrandefrihet. Låter lite som förvirrad vänster.
  Även om Vilks bilder både är larviga och dåliga så spelar det ingen som helst roll i detta sammanhang. GE ALDRIG UPP VÅRA FRI OCH RÄTTIGHETER! Då blir det du som oroar mig mer än självmordsbombare och andra dårar. Det största hotet mot vårt fria samhälle är alla obildade och bortskämda människor som tar allt för givet.

  SvaraRadera
 10. Fram för fler hädare. Hädare behövs för att hålla religiösa skägglurkar borta från mitt liv. Du har hamnat helt fel i denna fråga.

  SvaraRadera
 11. Att kritisera en ideologi på det sätt som KROPOTKINS SKÄGG gör är inte kränkande, mer meningsfullt och har mer med yttrandefrihet att göra än att provocera med en dåligt utförd rondellhund. Vi behöver fler debattörer och färre posörer .. enligt min mening.

  Ni andra tycker tydligen att det finns ett behov av att ta till hårdhandskarna och visa muskler.

  HUR???

  Ska vi spränga alla muslimer i luften för att visa att vi inte ger vika för extemismen utan kan vara lika våldsbenägna och mordiska???

  Eller ska vi bygga en egen liten Guantanamobas till alla muslimer .. för säkerhets skull .. i demokratins namn??

  SvaraRadera
 12. Nej det räcker med att vi tydligt visar att vi står upp för våra fri och rättigheter och inte ger vika så som du gör i ditt inlägg ovan.

  SvaraRadera
 13. Any

  Din argumentation är ju märklig. När du själv inte står upp för våra fri och rättigheter och skribenter ifrågasätter det så börjar du skriva om visa muskler och spränga muslimer. Går det inte att föra en vettig diskussion om de problem vi har i det här landet över huvudtaget?

  SvaraRadera
 14. Lars Wilks teckningar har aldrig kränkt några muslimer alls. Jag har själv publicerat dem på min bloggsida, och kommer göra så IGEN och IGEN och IGEN och IGEN ända tills denna värld lär sig, vad yttrandefrihet verkligen innebär...

  SvaraRadera
 15. Biodlarn .. på vilket sätt ger jag vika eller sviker våra fri och rättigheter när jag kritiserar Lars Vilks "konst" och motiv?? Att jag anser att det är fel att "pissa på" andra religioners symboler betyder inte att jag sympatiserar med själva innehållet.

  Det är viktigt att kunna kritisera ideologier .. det är alla rörande överens om. Jag menar att det är minst lika viktigt att kunna kritisera "konstnärliga" provokationer i yttrandefrihetens namn också.

  Jag är mot våld i alla former och tycker att lördagens händelse är fasansfull sett ur alla perspektiv. Men att använda en grupp mordlystna extremister som skäl till att piska upp en lika agressiv mobb för att förfölja ALLA troende muslimer .. tycker du att det är rätt??

  SvaraRadera
 16. Vem använder vad?

  Herregud, hur tänker du?

  "Men att använda en grupp mordlystna extremister som skäl till att piska upp en lika agressiv mobb för att förfölja ALLA troende muslimer .. tycker du att det är rätt??"

  Vad pratar du om? Vad håller du på med?

  Har "logik" och "sunt förnuft" lämnat dig?

  Vem "använder"?

  Jag gick med min 4-åring några timmar innan på den plats där bomben skulle ha smällt.

  Jag har inlevelseförmåga. Detta var på allvar.

  Men du vill förmodligen fortsätta diskutera "perspektiv" och "kränkningar"...

  Vakna upp! Människa.

  SvaraRadera
 17. När man läser vad du skriver här så förstår man hur totalitära krafter kunnat ta över länder. Mycket skrämmande och sorgligt att bevittna en sådan ryggradslöshet.
  Självklart är Vilks i sin fulla rätt att plåttra ihop sina teckningar. Folk behöver inte gilla dem men att svara med våld och mordförsök är vidrigt och förkastligt.
  Det är för mig oförståeligt hur man kan sympatisera mer med de som svarar med död och förstörelse på åsiktsyttringar de ej gillar.

  Du hade väl inte sagt något om du bott i Nazityskland heller när polisen kom och hämtade dina judiska grannar. Det hade ju varit dumt och nazisterna hade blivit upprörda då...

  SvaraRadera
 18. Det är möjligt att du har rätt ang Vilks motiv, men det är ointressant.

  Det finns massor av muslimer som har idolbilder på profeten Mohamed. Argumenten går ju ut, från de som protesterar, på att det är förbjudet att avbilda profeten. Men det är ju tydligen ok för vissa.

  Dessutom så publicerar flera islamiska tidningar nidbilder på judar och jude-stjärnan allt som oftast. Tycker mest att det kastas sten glashus och används vilka skäl som helst för att föra fram sina extrema åsikter.

  SvaraRadera
 19. Det är på grund av sådana som dig som många av oss som flytt till Sverige tvingats att lämna våra hemländer.

  SvaraRadera
 20. Jag rekommenderar alla upprörda och arga att läsa Peter Weideruds debattartikel "Dags att ta avstånd från Vilks hädelser". Han uttrycker det mycket bättre än vad jag kan. Länk finns i inlägget.

  Lika lite som han känner jag någon som helst förståelse för lördagens händelse.

  Och här sätter i alla fall jag punkt för det här inlägget .. fortsätt gärna kommentera, så läser jag en annan dag!

  SvaraRadera
 21. Kusinen från landet14/12/10 19:14

  Men är ni alldeles galna? Att kritisera Vilks provokationer är väl i allsindar inte att sympatisera med vare sig den galning som sprängde sig i Stockholm eller några andra terrorister!

  SvaraRadera
 22. Ursäkta mig Any men du får nog förtydliga i vilken av kommentarerna som alla muslimer angrips.

  Du är verkligen ute och cyklar när du snackar om tolkning av tryckfriheten. Tryckfrihet är just det tryckfrihet och gäller inte per definition om vi tycker om det eller inte. Om vi skall gå efter vad du tycker skall omfattas av tryckfrihet så är det ju inte tryckfrihet längre.

  Vem piskar upp stämningar för att förfölja alla muslimer?

  Vad jag ser så är det du som försöker att piska upp något.

  För att ge perspektiv på mina inlägg så är det så att jag är tacksam för var enda en som vill komma hit och bo här i vårt kalla land och bygga vårt samhälle men jag är jä..ligt trött på alla politiskt korrekta som skriker rasist så fort någon försöker lyfta de problem som massinvandringen i vårt land bär med sig.

  Vi är ett av de få länder som står mer eller mindre öppet för grovt kriminella människor. Det är ett stort svek mot alla alla skötsamma som kommer hit och vi som bott här hela tiden. De som bär med sig kriminaliteten in i vårt land skall ut med huvudet före efter rättegång, dom och avtjänat straff.

  Det sätt varpå vi missköter den nödvändiga invandringen kommer att fortsätta att skapa större och större motsättningar pga av fegheten och den politiska korrektheten som lagt sig som en tvångströja över nationen.

  Vi har haft så låga födelsetal i vårt land de senaste 75 åren att samhället inte skulle funka utan att det kom hit unga människor. Hur skulle åldringsvården se ut i Sverige idag utan alla dessa invandrarkvinnor som arbetar där.

  Sen är det för bedrövligt hur tiotusentals kvinnor bosatta i Sverige inte får gifta sig med vem de vill i sk hederskulturer. Knäpp tystnad! Feminister som snackar pappa månader hit och dit medans flickor (under 18 år) gifts bort med äldre i sina hemländer. Knäpp tystnad!

  Våra värderingar och lagar gäller i vårt land för vår och huvuddelen av de som kommer hits skull. De som flytt för att de inte hade våra värderingar och lagar som skydd skall veta att vi står upp för dem. Basta!

  SvaraRadera
 23. Bästa Amy, jag förstår dig men dina kritiker har rätt. detta har gått alldeles för långt. vi har ett land, ett folk ochen kultur att värna om. Ingen annan kommer att göra det. ingen annan KAN göra det. Låt oss inte vänta tills det är för sent.

  vinterhälsningar,

  Pappan

  SvaraRadera
 24. "Jag rekommenderar alla upprörda och arga att läsa Peter Weideruds debattartikel "Dags att ta avstånd från Vilks hädelser". Han uttrycker det mycket bättre än vad jag kan."

  Jag är väl bekant med Peter Weideruds islamapologetiska inställning. Han vill att vi skall avskaffa yttrandefriheten då den kan kränka muslimer och få dem att spränga bomber. Det är för mig totalt oacceptabelt. Snarare får jag lust att ta ett flygplan och släppa så många bilder på Muhammed med en bomb i turbanen att hela Mellanöstern täcks av dessa.

  Muslimerna måste fatta att yttrandefriheten för oss är lika helig som deras förbannade profet, och vi är beredda att försvara den lika mycket som de är beredda att försvara Muhammed. Skall de bo här måste de acceptera yttrandefriheten som den är, annars finns det gott om muslimska länder de kan flytta till.

  SvaraRadera
 25. Jag håller med Any helt och fullt.Vilks är verkligen ingen konstnär, bara en mediekåt människa som tar till vilka medel som helst och det är omgivningen som betalar för det. Det han sysslar med är bara dåligt och osmakligt och vi betalar för hans skydd för det han gömmer sig bakom - Yttrandefriheten. Dra inte in en massa tjafs om nazister när ni skriver för få av er har upplevt riktiga konfrontasioner med riktiga nazister. Min far såg sin mor skjutas ner som varnande exempel på ett torg i Holland. Jag har en mycket gammal vän som överlevde Treblinka men med många skador.Jag tycker Anys åsikter är utmärkta, hon står för vad hon tycker och hon använder sin yttrandefrihet för att säga det hon vill säga.Hon rackar inte ned på andras religioner heller.

  SvaraRadera
 26. Anybody: Fastän jag inte är upprörd så läste jag om artikeln :-)

  Jag förstår vad han och du säger men jag håller inte med. Jag anser att Vilk mm används som svepskäl.

  Jag fann Mohammed Elias Belkouches artikel i Newmill som mer relevant till saken.

  http://www.newsmill.se/node/31108

  SvaraRadera
 27. Any

  I rubriken är du tydlig med att det handlar om rätten. Vad är det terroristerna vill?

  Varför tror du inte Tysklands regering förhandlar med terrorister? De är vana vid dem så de vet hur de skall behandlas.

  Inser inte du åt vilket håll ditt inlägg drar? Du blir ju en medhjälpare även om det är naivt oförstånd.

  Ju fler som gör som du. Desto större är risken för nya dåd eftersom terroristerna får framgång.

  Om vi skulle få en kidnappning i Sverige som får lösen då kan du vara säker på att vi får en kidnappningsvåg.

  Förkasta nu inte bara kommentaren utan reflektera.

  SvaraRadera
 28. biodlarn .. jag förkastar inga kommentarer och du kan känna dig helt trygg i att jag tar alla på fullt allvar och försöker vara så självkritisk jag kan. Och när det gäller rubriksättningen så inser jag att jag borde valt något annat.

  Jag vet inte om du läst inlägget efter detta där jag verkligen försöker förstå vad som gick fel med detta .. möjligen går det också att tolka på många olika sätt?? Men jag försöker .. det gör jag alltid.

  SvaraRadera
 29. Bra :-)
  Det är viktigt att vi tar det vi gör på allvar. Var och en har makt. Det är viktigt att vi använder den så bra vi kan. Sen blir det tokigt ibland inte minst om man är en som försöker ofta. Då får man dra lärdomar och hoppas de blir färre med tiden. Mer rätt än fel så har man ju summa sumarum dragit mest åt rätt håll. Man ovan inbegriper inte minst mig själv :-)

  SvaraRadera
 30. Vilks små teckningar spelar ingen roll. Sårande eller inte är ointressant.
  Vad som däremot är skrämmande är massinvandringen av muslimer med ty åtföljande krav på att vi ska anpassa oss efter deras idéal.
  Islam till skillnad från kristendomen är en våldsam och blodsbesudlad religion som stöder sig på koranen, som uppmuntrar till mord på judar och kristna.
  Där har vi ett problem. Inga små teckningar !!

  SvaraRadera