fredag 13 augusti 2010

Det går inte att hota eller skrämma fram förändring ..

.. eller att få människor att ändra invanda beteenden med tvång och lagstiftning.

Det slutar alltid med UNDANTAG och/eller fusk, enligt min uppfattning.

Men jag är inte dummare än att jag förstår att vi alla måste ändra vårt sätt att se på livet. Jag förstår att oljetillgångarna är ändliga och att vårt nuvarande sätt att leva utarmar den jord vi alla lever på. Vi sågar energiskt på den gren vi sitter på .. och resultatet kan bara bli ett, eller hur??

Men jag förstår också, att oavsett vad vi gör i vårt lilla land .. så gör det ingen större skillnad i ett globalt perspektiv. Även om vi återgår till häst och vagn och lagar vår mat över öppen eld så gör det ingen skillnad .. skillnad blir det först när världens alla länder inser att vi lever och dör på samma jordklot och när världens samlade befolkning med hjärtat och förståndet verkligen vill ha och värderar en annan livsstil.

Det handlar inte om att TVINGA människor .. de måste övertygas, motiveras och verkligen längta efter en förändring. MILJÖSMART LIV måste bli lika trendigt och eftertraktansvärt som de motsatta alternativen som vi nu så desperat strävar efter .. annars blir det bara ideologiska slagord som alla hör och ingen vill leva efter.

Tror jag.

Jag förstår att det är viktigt att de unga får jobb, får en möjlighet att försörja sig själva och får en framtid värd namnet. Men jag fattar också, att så länge som vi fostrar generationer som är sämre arbetskraft än de tidigare så kommer arbetsgivaren alltid att välja den arbetstagare som är mest motiverad att utföra en fullgod arbetsinsats.

INGEN är intresserad av att mata en initiativlös anställd med arbetsuppgifter eller betala för någon annans uppdateringar på facebook, bloggar, twitter eller sociala samvaro med sms eller mobilsamtal. Något som uppenbarligen ses som en mänsklig rättighet hos stora delar av den yngre generationen?

Så upplever i alla fall jag det.

Jag vill också ha ALLT. Små dagisgrupper med en vuxen som verkligen SER varje unge, en fungerande skola där varje individ får arbeta efter sin egen förmåga och en omsorg och äldrevård där varje individ får hjälp efter sina personliga behov. Visst vill väl jag också ha en sjukvård där ALLA får hjälp precis när de behöver och en välfärd där ALLA mår bra och billiga bostäder och gemensamhetsutrymmen och låga skatter och hjälp till småföretagare och .. oändliga tillgångar.

Men, jag behöver ju bara se mig omkring i världen så förstår jag ju att det inte är möjligt. Tillgodoser vi en grupps behov .. så måste pengarna tas från någon annan. Tillgångarna är INTE oändliga och är vi inte varsamma och försiktiga så blir de plågsamt och uppenbart ändliga och ALLA blir utan.

Det är en balansgång på slak lina för dem som ska utföra balansakten .. och det vill till att de vet vad de gör. I England, USA, Grekland, Spanien .. borde de ha gjort annorlunda och det tar lika lång tid .. om inte längre .. att reparera begångna misstag.

De som får betala är vi.

Valaffischerna skriker ut sina budskap .. men finns det något innehåll??

Det är upp till oss att ta reda på .. men det är också upp till oss att verkligen leva och bidra på ett sånt sätt att samhället fungerar.

Egentligen är det väl det budskapet som borde framföras på affischerna? Ett budskap som motiverar, stimulerar och skapar gemenskap och solidaritet .. frivilligt .. UTAN tvångsåtgärder eller maktutövning?

Kreativitet, engagemang och uppfyllda personliga mål borde bli lika trendiga som en Gucci-väska eller en Porche av senaste modell.

1 kommentar:

 1. Ang. oljetillgångar och att utarma resurserna:
  Det finns bara ett sätt att klara sig ur en nedgång i oljeproduktionen och det är att låta marknadskrafterna råda fritt. På så sätt kommer saker och ting att hitta andra vägar på det bästa sättet.
  Vi kommer säkerligen att få ändra vissa vanor och ställa om det ena och det andra men mest troligast under en längre period som gör att övergången ändock blir relativt mjuk.
  Ett exempel: Slut med långresorna till Thailand och lite mindre bilkörning (förutom med elbilen.. ;).
  Det finns dock inget som säger att vi måste göra detta nu.. tyvärr blir många ekofundamentalister galna och kräver totalstopp på oljekonsumtion (i princip en omöjlighet) för att spara på oljan... men det går liksom inte att göra så.
  Det politiker och myndigheter kan göra är att ha problematiken i åtanke och gynna lokala marknader, göra riskanalyser vid upphandlingar och liknande. Men det görs inte, ingen pratar om det. Istället basunerar man ut domedagsscenario efter scenario att temperaturerna skall stiga pga lite koldioxid, något ingen hittills har kunna bevisa.
  Så är det något som skrämmer mig gällande peak oil så är det att rödgröna tomtar får ha något att säga till om den dag det sinar.
  Väl värt att ha i åtanke..

  SvaraRadera