onsdag 4 augusti 2010

VARFÖR är språkets viktigaste ord ..

.. tycker jag!

Jag använder det ständigt .. och alldeles för ofta enligt Maken .. men det används alldeles för sällan i politiken, särskilt nu när det pågår en valrörelse och påståenden och löften haglar om öronen på oss som okritiskt förväntas köpa varje uttalat ord.

I dag skriver Nalin Pekul en angelägen artikel på SvD om våldtäkter. Hon pekar på att medan antalet våldtäkter har 4-dubblats så har antalet åtal och fällande domar minskats och att det bara finns en enda specialistmottagning för våldsutsatta kvinnor som är i behov av vård.

Det ÄR en angelägen och viktig fråga .. men inte någonstans i artikel ställs den fråga som jag vill ha svar på .. VARFÖR har det blivit så här?? Vad har hänt i samhället .. VARFÖR är kvinnor mer utsatta för våldtäkter nu än tidigare??

I DN skriver Johannes Åman om den rödgröna alliansens vånda inför frågan om Förbifart Stockholm .. och jag undrar VARFÖR en opposition som gör anspråk på förtroendet att leda hela landet och ansvara för vår gemensamma ekonomi .. inte ens kan enas om en så pass lokal fråga som en bit motorväg runt huvudstaden?? VARFÖR ska skattebetalarna tvingas betala för att fatta det beslutet åt dem???

Sverigedemokraterna är ett problem för alla politiska partiers företrädare. Ett problem som man gemensamt försökt sopa under mattan och ignorera men som nu visar sig bli högst påtagligt och måste tas ställning till.

Ställningstagandet verkar bli att SD ska motarbetas så att de inte kan utnyttja sin vågmästarroll i riksdagen?? Mer än hälften av våra politiska företrädare är villiga att gå över partigränserna för att ställa Sverigedemokraterna utanför politiska beslut. Men inte en enda politiker har ställt sig eller besvarat frågan ... VARFÖR är det så många svenskar som kommer att ge sin röst till Sverigedemokraterna i årets val och vad ger deras "ställningstagande" för budskap till de 6,5% av landets befolkning vars val de därmed underkänner??

VARFÖR är det så många som inte känner igen sig i de "rätta" politiska budskapen, ideologierna och den tillrättalagda statistiken som vi nu erbjuds??

VARFÖR tror våra politiker att gruppaktiviteter med stenkastning, skadegörelse och brand, i bland annat Rinkeby och Rosengård, går att lösa med högre skatter och fler statligt och kommunalt styrda aktiviteter för ungdomar?? Är inte det att förenkla ett mycket större och mer komplext problem bara för att man inte vill föra upp andra och mer svåra frågor till ytan??

VARFÖR .. är språkets viktigaste ord .. och det kräver också ett godtagbart svar!

.. och möjligen kan det vara bristen på svar som skapar en god jordmån för missnöjespartier att växa i??

21 kommentarer:

 1. Du vet att skolverket gärna pytsar ut stastik över betyg som om det var strössel på en tårta?

  För ett par år sen var jag ämnesansvarig i svenska. Året innan hade vi 15% IG i ämnet, och det kunde vara smart att ta reda på just.... VARFÖR, tänkte jag. Men varför uppfinna hjulet igen, Skolverket borde ju ha gjort nån utvärdering på varför elever inte får godkänt.

  Så jag ringer dit och undrar om dom kan skicka mig en rapport.

  Dom bara tittade frågande på mig (TROR jag, det var ju i telefon, men säkert såg dom ut som dumfån) och sade att det visste dom inte. Dom har aldrig kollat!!!! Varför, undrar jag. Därför att dom aldrig fått det som uppdrag av regeringen, är deras svar!

  Men vafan...... Betyg är inte siffror, det är resultatet av en människas aktivitet!!! Ska man göra nåt bättre räcker det väl inte med att presentera statistik, då måste man väl fundera på vad orsaken till resultatet beror på!

  Alla säger att Jeppe super, men ingen frågar... VARFÖR!

  SvaraRadera
 2. det är inte 6,5% av landets befolkning, utan av de röstberättigade. dessutom är det sentios undersökning som, enligt dem själva och dn, svd, m.fl. "inte använder sig av ett statistiskt representativt underlag".
  alla som läst statistik och gjort konfidensintervall vet att det är det mest grundläggamde som man måste göra för att få ett korrekt resultat.
  dessutom kanske svaret på din fråga är att sd använder sig av samma retorik som hitler gjorde.
  dessutom kanske många har sett den här och börjat tvivla:
  http://www.youtube.com/watch?v=l6OmmoWNP-g

  SvaraRadera
 3. Jag tror ju inte att har skett en ökning, utan fler kvinnor har istället börjat anmäla övergrepp och våldtäkter mot tidigare.
  Grottmänniskor har nog funnits i alla tider.

  Svaret varför Sverigedemokraterna får fler röster borde vara samma, som under nazityskland och den lågkonjunktur som då fanns. Hitta en bov till brist på sysselsättning dålig ekonomi - Utlänningar kontra judar skäl våra arbeten och tar våra pengar.
  Jag tror inte Sverigedemokraterna skulle vinna lika många röster i en högkonjunktur.

  SvaraRadera
 4. Det finns en del stollar som hänvisar de makabra siffror som våldtäkterna nu uppvisar med förklaringsmodeller av två slag:

  Den ena handlar om anmälningsbenägenhet och den andra handlar om klassificering. Men överfallsvåldtäkter och anmälningsbenägenheten kring dessa kan rimligen inte av ngn anses ha att göra med vare sig anmälningsbenägenhet eller brottsrubricering.

  Enligt BRÅ så var överfallsvåldtäkterna år 2009: 960 st (dvs flera st varje dag) medans år 1990 var de 360 st.. Den absolut starkaste förklaringsmodellen ligger i hur man ser på kvinnor och i Sveriges fall att göra med den stora invandring vi har haft från länder med bristande kvinnosyn/människosyn.

  I Norge har de ansett att alla fakta bör ligga på bordet för att utifrån frågorna VEM, NÄR, VARFÖR för att givetvis kunna göra allt man kan för att åtgärda problemet men givetvis också för att också ligga till grund för vilken typ av invandringspolitik man bör sträva emot.

  Kika gärna själv: Sedan denna video sändes har Norrmännen fortsatt med samma undersökningar och resultatet är likadant nu.. 100% av överfallsvåldtäkterna tillskrivs "icke-västliga" invandrare.

  Varför tycker vissa att denna statistik skall undanhållas Svenska folket? Varför är en mycket bra fråga. Det kan ju knappast vara flickornas väl och ve i alla fall.

  mvh

  Ceasar

  SvaraRadera
 5. Ledsen, men jag glömde ju videon: http://www.youtube.com/watch?v=CaAjUA2DJ9c

  SvaraRadera
 6. VARFÖR har din svarta katt slutat klättra och sitter och glor på mig istället?

  SvaraRadera
 7. Ja, VARFÖR är vår viktigaste fråga. Det trista är när svaren är dimmiga smömosfraser som syftar till att dölja verkligheten. Jag har hittat till en svensk journalist som inte är rädd för att leverera sanningar och svara på många VARFÖR. Här är en länklista till hennes krönkor:

  www.korta.nu/jc

  SvaraRadera
 8. "VARFÖR är kvinnor mer utsatta för våldtäkter nu än tidigare??"


  För att man i det feministiska Sverige helt har omdefinierat begreppet våldtäkt. Endast i Sverige har vi ett sådant löst begrepp. Trodde du att våldtäkt måste innehålla våld och sex så har du fel.

  Sedan är en anmäld våldtäkt inte ett bevis för att en våldtäkt ska ha skett. 95% av anmälningarna i tillexempel en vårdnadstvist är falska, en mamma vinner alltid vårdnaden ifall hon kastar iväg lite falska anklagelser mot pappan. Att sedan överlag 10-20% av anmälningarna är falska drar också bort en del av anmälningarna.


  När du tagit bort allt för det ovan nämnda ska du se att vi inte alls har något problem med massvåldtäkt i Sverige.

  SvaraRadera
 9. Ceasar:
  Jag tror ju inte att det ENDAST är utländska män som våldtar. Utan även nordiska män. Både utanför och inom hemmen. Och anmälningsfrekvensen har ökat, enligt statistiska centralbyrån(SCB).

  http://www.scb.se/Pages/GsaSearch____287280.aspx?QueryTerm=v%c3%a5ldt%c3%a4kter&PageIndex=1&hl=sv


  Det behöver ju INTE innebära att våldtäkterna ökat. Mer att det syns tydligare i statistiken.

  En video med ett YouTube klipp på en norsk poliskvinna och hennes uttalande kan ju inte heller anses vara en vetenskaplig grund, att det bara är utlänningar som våldtar eller att våldtäkterna ökat!?

  SvaraRadera
 10. @lottaonline: Jag vet att det absolut inte bara är utlänningar som våldtar i Sverige!

  Jag tror helt ärligt att Ni som inte ser sambandet mellan kvinnosyn och våldtäkter är försedda med ngn form av teflon, det liksom bara rinner av Er.

  Oslopolisen har 4 års arbete med dessa frågor och så illa ser det faktiskt ut där!
  I Sverige så ser trenden ut såhär:
  Antal överfallsvåldtäkter per år utomhus

  1999: 361

  2000: 367

  2001: 402

  2002: 404

  2003: 523

  2004: 555

  2005: 740

  2006: 699

  2007: 837

  2008: 881

  2009: 966

  Källa: Brå

  SvaraRadera
 11. Och då ska du veta att i princip alla anmälda överfallsvåldtäkter med okänd gärningsman är påhittade.

  Men fakta är ju inget för islamofober.


  En fråga: Vad hette den där mannen som överföll kvinnor ute för en massa år sedan? Hade nästan slagit ihjäl en kvinna. Hade hållt på i flera år. Muhammed nått va? Han hade nått coolt smeknamn i media också.

  SvaraRadera
 12. @Ceasar: Vill du påpeka med BRÅ´s statistik ovan, att alla de överfallsvåldtäkterna är utförda av män utanför Sverige?

  SvaraRadera
 13. @someone: Fakta var ju precis vad jag redovisade ovan, vad du kom med vet jag inte? Kanske ngn form av skämt?

  SvaraRadera
 14. @lottaonline: Nej det har jag aldrig sagt och aldrig menat! Att vissa invandrargrupper är oerhört överrepresenterade som gärningsmän inom överfallsvåldtäkter är sannolikt då de innehar överpresentation på mellan 450-500% i jämförelse med Svenskar (födda i Sverige av Svenskfödda föräldrar) för våldtäkter enligt BRÅ.

  Men en del grupper av invandrare har inte alls ett högre värde än Svenskar medan andra ligger avsevärt högre än 500% överrepresentation.

  BRÅ har inte gjort noggrannare analys än ovan inom detta område medan som sagt Norge (Oslo) har gjort det!

  Jag tycker det är bra att redovisa fakta, vad tycker du?

  SvaraRadera
 15. Caesar(Ditt namn är felstavat btw): Nej, du gav oss siffror på antalet anmälda överfallsvåldtäkter och trodde att vi skulle ta det som bevis på att alla dem har begåtts av invandrare.

  Fakta är inte att spotta värdelösa siffror runt om sig.

  SvaraRadera
 16. @someone: Nä det är inte felstavat! Förhoppningsvis finns det människor som läser utan lika starkt teflonskydd som är beredda att lyfta på den unkna filten för att verkligen göra ngt åt denna farsot.

  SvaraRadera
 17. I många fall döms till
  fleråriga fängelsestraff
  utan att det finns
  några som helst bevis
  annat än att ord står
  mot ord.
  Med krav på att fler skal
  dömas är risken att fler
  kommer att hamna i
  finkan överhängande på
  lösa grunder.

  SvaraRadera
 18. Du har helt rätt i att varför är ett av de viktigaste orden både i språket och i valrörelsen. Svaret på varför jag gillar din blogg är helt enkelt att den är så himla bra.
  Mvh/
  Jessica

  SvaraRadera
 19. Someone menade att Caesar stavade "Caesar", men det klart att du får stava hur du vill. Jag heter Christer, förlåt Chrestir. Eller..?

  Så mycket siffror, så mycket prat...

  En flicka har anmält fem pojkar för en serievåldtäkt, utförd på en camping i Leksand. Jag har svårt att se varför invandrarbarn skulle vilja tillbringa sin helg på en camping i Leksand, men det är skitsamma. Kanske var dom irakier, kanske var dom från Gangnef. Det spelar ingen roll. Om det är sant bryr jag mig mer om flickan på campingen.

  Jag tycker verkligen, på fullaste allvar, att VARFÖR är svenskans absolut viktigaste ord! Mina elever hatar mig för det... :) Dom tycker det är så tjatigt att få den kommentaren i sina texter.

  Men det finns ett till som banne mig inte ligger långt därefter: "förlåt".... Tänk om folk i allmänhet och politiker i synnerhet lärde sig det också..? Hur nära en utopi skulle vi inte vara då..?

  SvaraRadera
 20. Varför ÄR svenskans viktigaste ord!!

  Men det här inlägget spårade ur i kommentarsfältet och blev ett PÅSTÅENDE och en ANKLAGELSE .. vilket inte var avsikten. Jag beklagar det och gör ett nytt försök i ett eget .. nytt .. inlägg

  SvaraRadera
 21. Hej anybody: Att visa upp statistiken som finns tillgänglig och den kraftiga korrelationen till etnicitet kan ju vara obehagligt men helt nödvändig om man sedan ska försöka lista ut just varför. Jag tror att våldtäkterna har mest att göra med kvinnosyn/människosyn, vilken skiljer sig betänkligt mellan olika folkgrupper.

  Så en eventuell insats för att komma tillrätta med problemet bör ju också utgå ifrån vem ska vi rikta den mot?

  Vet inte om du sett statistiken som släppts i dagarna gällande våldtäkter och misshandel etc etc..

  Sverige tar nu andra plats i världen som våldtäktsland och första plats gällande misshandelsfall:

  http://sverigefidelis.blogg.se

  mvh Ceasar

  SvaraRadera