tisdag 10 augusti 2010

Finns det något av värde norr om Stallmästargården ..

.. börjar jag undra när jag läser den ena ideologiska, vänstersocialistiska framtidsvisionen efter den andra om .. Stockholm??

Hasse & Tage drev med en tidigare borgerlig regering en gång och ansåg att de såg på norra Sverige som "den där konstiga korven norr om Stallmästargården" .. och NU är det den vänstersocialistiska alliansen som verkar ha glömt bort att det faktiskt existerar liv, människor och förhoppningar UTANFÖR Stockholms tullar.

I dag läser jag en debattartikel författad av Ann-Margarethe Livh och Clara Lindblom från Vänsterpartiet .. "Köp tillbaka förortscentrum". Det är vackra ord och fagra framtidsvisioner.

De vill satsa på Stockholms förorter ..

.. förbättra servicen och skapa nya jobb genom bättre villkor och ökat(?) kundunderlag för småföretagarna genom att bygga ut nya arbetsplatser(?) ..

.. garantera att bibliotek och samlingslokaler får vara kvar ..

.. skapa goda och ekonomiska förutsättningar för att småföretagare ska kunna BLOMSTRA ..

.. bygga en mix av affärer, offentlig service, kultur och idrott och självklara, spännande mötesplatser ..

.. skapa FORUM för småföretagare, ungdomar, kvinnor och bygga nya arbetsplatser(?).

Det ska spenderas skattepengar på "fysisk upprustning, tillgänglighet och attraktiva arrangemang"!!

Ja, jisses!! När det gäller Stockholm med förorter då finns det inga gränser för vad som är möjligt .. och livsnödvändigt!! .. men tar vi bara steget ut i övriga landet så är intresset och engagemanget helt annorlunda.

Det finns faktiskt orter som inte längre HAR något Bibliotek, inget livskraftigt centrum där det byggs nya arbetsplatser, inga trivsamma samlingslokaler eller "mysiga" små kvarterskrogar för ideologisk samvaro och där det var länge sedan någonting alls fick resurser för att kunna BLOMSTRA.

(.. och HUR .. och VARFÖR .. bygger man en ny arbetsplats utan att veta vad som ska arbetas med där??? Om det är så lätt att BYGGA bort arbetslösheten borde det väl byggas lite mer lite längre norrut .. där arbetslösheten är som störst??)

Och som alltid när jag skriver om att jag tycker att ett rikstäckande val borde handla om HELA landet och inte bara om Stor-Stockholm så är det väl någon som anser att jag får skylla mig själv som VALT att bo här, där ingenting finns och där ingenting heller borde satsas ..

... och det tycker jag är lite roligt när jag läser vidare i vänsterpartisternas artikel som gärna .. "vill se initiativ som Bondens marknad även i förorterna, varför inte i samverkan med koloniträdgårdsföreningarna?"

För utan alla som bor och verkar ute i den verklighet som innefattar större delen av Sverige skulle inte storstäderna överleva en enda dag. Det är här grunden för storstadsmänniskans överlevnad finns ..

.. och om den nuvarande utvecklingen med ökad import och minskad svensk livsmedelsproduktion fortsätter så kommer Sverige .. OCH storstäderna .. att bli allt mer beroende av den mat omvärlden producerar.

Vilket i sin tur skulle medföra ett sårbart samhälle, stora miljöförluster i bland annat utsläpp pga av ökade transporter och tappad kontroll i form av ursprung, djuromsorg och kvalitet.

Storsatsningar på storstäder kommer enbart storstadsbor till del .. storsatsningar på Sverige som helhet har vi alla nytta och glädje av .. det är märkligt att ett vänsteralternativ som har "solidiaritet" som honnörsord inte fattar det??

"Verklighetens folk" .... ja inte behöver Göran Hägglund leta efter dem inom den rödgröna alliansen i alla fall.

9 kommentarer:

 1. Ropen skallar - kossor åt alla!! Jag tycker att det skall byggas en jordbrukskolchos i Kungsan. Ett 80-tal kossor lite höns och några hushållsgrisar vore väl fint.Grisarna lever på hushållsavfall som borgarna går dit med och allt gräsklipp från parkerna går till kossorna och hönsen får alla krogarnas utspillda cocktailnötter. Alla familjer har tvångstjänstgöring där 1 gång /månaden. Tror du inte det vore något för att få Stockholm självbärande och slippa bönderna utanför tullarna. Djurens nattläger kan beredas i köparkaderna - de är ju ändå folktomma på nätterna. Gödseln kan fördelas till borgarnas små balkongodlingar. Pittoreskt och naturligt inte sant?

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet (som vanligt)! Du pekar ut bristen på logik i politikernas strategier vilket visar (enligt mig) att de är mer ute efter egen makt än att förbättra samhället.

  SvaraRadera
 3. Nu är det ett debattinlägg i kommunalvalet i Stockholm du hänvisar till.

  SvaraRadera
 4. Claes Leo .. jag vet, men ser ingen större skillnad när det gäller riksdags- eller kommunalval när det gäller V eller Mp.

  Det är SAMMA mysiga, centrala hyresrätter, SAMMA grönområden, SAMMA kvarterslokaler/krogar, SAMMA trevliga innerstadsbutiker och SAMMA möjligheter till självförverkligande .. i STORSTADEN .. som eftertraktas!!

  SvaraRadera
 5. Jag som har bott både i glesbygden i Norrland och i Stockholms förorter kan faktiskt berätta att de behandlas ungefär likadant.

  Bräcke-Gällö kommun hade t.o.m. bättre kommunal service än Botkyrka. Vilket ifs inte säger mycket. I båda områdena pendlar folk dessutom till sina jobb, 45+ minuter i Botkyrka enkel väg och 60+ minuter Gällö enkel väg.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker att det är direkt tramsigt att försöka satsa på att göra konstgjord andning på förortscentra som helt enkelt inte har kundunderlag för sin verksamhet.

  I sådana centra så kan det överleva en närbutik med apoteksfunktion, en pizzeria/krog, en frisör, en kiosk och en cykelreparatör. Det är vad som klarar sig lokalt och kan konkurrera med köpcentran långt bort genom närhet och bekvämlighet. Klädaffärer, blomsteraffärer, tébutiker, fika fik och annat... de har inget underlag i förorten.

  Det är dags att vänstern accepterar att affärer måste ligga där det finns kunder och att det fel sätt att hinka pengar över lokala butiker för att hålla dem kvar när kunderna sviker.

  Vänstern måste också acceptera att folk vill röra sig i samhället och inte handla allt i de små butiker med begränsat utbud som har etablerat sig lokalt.

  SvaraRadera
 7. Det fanns ju affärer m.m. där innan de såldes ut till Boultbee för en snabb kassavinst för kommunen och hyrorna chockhöjdes. Stockholmshögern vill sänka skatterna till varje pris även om det innebär otrygga förorter utan service och ett uteslutande av alla från de gemensamma rummen om de inte bor i innerstan (och de finns knappt där heller).

  SvaraRadera
 8. Själv sätter jag på Euskefeurat och nynnar med: "Länge har vi väntat, men nu har det gått dithän, att nu så får ni lov å ta och öppna portmonnän". Så klart glesbygden ska med i visionen, men det är ju inte direkt en vänstersjuka att glömma.

  Men jag gillar att vänstern har VISIONER om förorterna. Borgarna tror att alla problem blir lösta om man bara rear ut hyresrätterna på blocket. Att dom som bor i hyresrätterna själva inte vill, är ett mindre problem. Och att intäkterna från försäljningen går till att hålla skatterna nere är inte heller nåt man vill prata högt om.

  SvaraRadera
 9. Anna Högberg: Med en sån logik skulle varenda affär utanför stadstullarna läggas ner, och vi skulle behöva bygga pendlingstrafik till och från köpcentrat. Att alla inte kan hoppa in bilen och glida iväg för att köpa en liter mjölk spelar mindre roll.

  En levande landsbygd betyder att de som bor där kan LEVA där, inte bara komma hem för några timmars sömn. En levande förort betyder samma sak.

  SvaraRadera