onsdag 25 augusti 2010

Jag kan inte fatta ..

.. varför just restaurangbranschen och frisörer är så intressanta ur skattesänkarhänseende för båda allianserna??

Hur i hela fridens namn TÄNKER de att det ska stimulera arbetsmarknaden??

Upplys mig gärna!!

Däremot så hade jag ingen aning om att det var högre moms på den pizza jag äter på pizzerian än på den pizza jag släpar hem???

Alltid lär man sig något nytt ..

5 kommentarer:

 1. Jag fattar inte heller.

  Förespråkare för momssäkning arbetar ofta efter den förenklade modellen "sänkt moms = mer kunder = mer jobb".

  Men det borde väl gälla för alla branscher eller? Varför ska just resturanger stimuleras? Och leder inte momssänkningar till minskade skatteintäkter och mindre pengar i välfärdssystemet? Alltså FÄRRE jobb i offentlig sektor?

  SvaraRadera
 2. Grejen är att det förekommer mycket svartjobb, momsfusk och annat i restaurangvärlden, ungefär som det var i hemservicebranschen innan RUT.

  Jag jobbade t.ex. på en Burger King och vi blev tillsagda att alltid trycka på "take away"-knappen på kassan istället för på "äta här", för att momsen var lägre då. Så fusk på grund av skillnaderna mellan take away och äta här är extremt utbrett, och drabbar såklart restauranger som inte erbjuder take away.

  Dagens regler favoriserar alltså take away-kedjor och uppmuntrar till momsfusk.

  Då är det bättre att vi har en enhetlig momssats för all restaurangmat, oavsett om man äter i bilen eller på restaurangen.

  Dessutom är det rimligt att anta att detta kommer att leda till många nya jobb, då fler kan tänka sig att äta lunch ute regelbundet om priserna sjunker.

  På mitt förra jobb kostade lunchen 65-75 kronor - då åt jag ute kanske 1-2 dagar i veckan och stressade för att hinna med att laga matlådor. Nu på mitt nya jobb så kostar en lunch 53 kronor - så nu äter jag ute alla dagar i arbetsveckan och sparar in på tiden jag lade ner på matlådor tidigare.

  Jag tror att smärtgränsen för en lunch går runt 50-60 kronor för många, och det finns nog väldigt mycket business att hämta där om man bara sänker momsen och möjliggör för restaurangägarna att sänka priserna.

  Frisörerna kan jag inte riktigt se som lika intressanta, men längre fram så tror jag att det vore bra att jämna ut tjänstemomsen rakt över. Det finns dock en stark pedagogisk fördel med att börja med några branscher som visar tydligt hur det fungerar för gemene man: RUT och ROT - om vi gör tjänsterna billigare så köper fler, vilket skapar jobb.

  Principen är sund för alla tjänster, men är man inte beredd att dumpa tjänstemomsen rakt över så är restaurangtjänster ett bra ställe att börja på.

  SvaraRadera
 3. Fredde, "Och leder inte momssänkningar till minskade skatteintäkter och mindre pengar i välfärdssystemet? Alltså FÄRRE jobb i offentlig sektor?"

  För det första så är inte många jobb i offentlig sektor något mål i sig, lika lite som det är ett mål i sig att ha många anställda på Volvo.

  För det andra så leder inte minskad moms självklart till minskade skatteintäkter.

  Lek med tanken på att momsen på ett mjölkpaket för 5 kronor var 100 kr, så att paketet kostade 105 kr att köpa. Då skulle mycket få köpa mjölk och mycket lite pengar skulle komma till skattkistan. Om, å andra sidan, momsen var 1 öre, så skulle folk köpa som bara den, men då skulle man inte komma upp i några belopp i skattkistan heller.

  Någonstans i mitten så finns ett gyllene läge, där man får in mycket till skattkistan samtidigt som människor köper i stor utsträckning.

  En person som köper ett mjölkpaket med 100 kronor moms ger ju exakt lika mycket som 100 människor som köper mjölk med 1 kr i moms, men vilket ger mest värde till samhället? Är momsen 100 kr på ett paket mjölk så måste man vara stenrik för att kunna köpa - mjölk blir en lyxvara, produktionen minskar och korna äts upp.

  Dagens moms är för hög i många branscher - svartjobb är ett tecken på att efterfrågan finns, men att skattekilen mellan säljare och köpare är för stor för att transaktionen ska kunna ske lagligt.

  Lagom är bäst, sänk momsen.

  SvaraRadera
 4. Tack underbara Any för hjälpen med blogg designen! =)

  Som svar på din fråga om kommentarerna:
  Gå bara in på Design och välj kommentarer. =)))

  SvaraRadera
 5. Som det är nu kan man faktiskt säga att restauranger har en extra hög punktskatt jämfört med takeaway mat och mat från mataffären. Det är inte mer än rimligt att mat som köps och äts på restaurang ska ha samma moms som mat från affär. Varför ha dubbelt så hög moms bara för att maten har lagats i ett restautrangkök (25%) istället för fabrikskök (12%). Nej Harmonisera all matmoms.

  SvaraRadera