tisdag 10 maj 2011

Barnfattigdom .. är ett ord som inte finns,

.. varken i SAOB eller NE, och det förstärker väl min misstanke om att det är ett ord som mer används för att gynna den som uttalar det än för att skapa någon form av förändring för barnen.

I en av de lokaltidningarna som jag har tillgång till finns en debattartikel av Lars Kriss som jag tar mig friheten att citera stora delar av. Han inleder med att behandla fattigdomsbegreppet i Sverige i relation till andra länder för att sedan övergå till att det i Sverige finns för många barn som växer upp i ekonomiskt utsatta familjer.

"Arbetslöshet påverkar hela familjen. Barnen drabbas när mamma och pappa inte har ett jobb att gå till. Och när klasskamraterna får åka på den där efterlängtade resan, är vetskapen om att vi lever i ett av världens rikaste länder en klen tröst.

Det är en känsla av fattidom som förtjänar att tas på allvar. Men när allt fler politiker lyfter barnfattigdomen, och försöker att göra den till sin, innehåller retoriken en stor dos cynism. Håkan Juholts löfte att "utrota barnfattigdomen" är förmodligen ett av de mest utstuderade, känslokalla uttalanden som en svensk toppolitiker har fällt."

INGEN vill att det ska finnas fattiga människor, eller hur? INGEN blir mindre fattig av bidrag, konstruerade hittepå-arbeten eller jobbskatteavdrag. Kan vi inte vara överens om åtminstone det?

Debattartikeln fortsätter ..

"Däremot väljer firma Juholt & Jämtin att bortse från att en utrotad barnfattigdom kräver väsentligt höjda socialbidrag, som i sin tur får arbetslösa föräldrar ännu längre bort från arbetsmarknaden, som i sin tur förlänger det enskilda barnets tid i fattigdom.

Logiken saknas. Om Håkan Juholt menade allvar med att utrota barnfattigdomen, skulle han snarare rikta in sina utlovade reformer på föräldrarna. Grundregeln för alla politiker är att aldrig lova något man inte kan hålla. Den som ändå väljer att göra så är en populist, som knappast står på de fattiga barnens sida."


Lars Kriss uttrycker så väl det som gör att jag mår illa när Socialdemokraterna höjer sina röster och använder begreppet "barnfattigdom" som ett medel att höja sin sin statistik i opinionsmätningarna .. väl medvetna om att de inte har den allra minsta lilla lösning i sikte om HUR de ska åstadkomma det underverk som ska "utrota barnfattigdomen".


(Om de nu inte tänker använda sig av den kreativa lösning som presenterades i en insändare i Expressen i lördags .. som jag hoppas hinna ta med i ytterligare ett inlägg i dag.)

Expr., Expr., AB, DN
Bloggat: Mina Moderata Karameller, Högbergs Tankar,

1 kommentar:

  1. Barnfattigdom är en hittepå från sveavägen 68 för att återta initiativet då alliansen annars dominerar totalt dvs den publika debatten har på 10 år glidit sossarna helt ur händerna. Kom ihåg vård,skola, omsorg, dagisavgift osv osv
    och som nu blivit ROT, RUT, jobbskatteavdrag vilket bara är fint förpackade Bosse Lundgrens skattesänkningar som alla förfasades över 2002.
    Tyvärr så är medialandskapet inte så enkelt längre och fler och fler överger traditionella medier till förmån för bloggar och de kan man inte styra!!!

    SvaraRadera