onsdag 18 maj 2011

Fråga VARFÖR .. i stället!

"Hur ska politiken väcka lust att få fler att engagera sig?" .. frågar Mary X i bloggen Mina Moderata Karameller, och tar upp ett skrämmande exempel från Sigtuna där de förtroendevalda .. i likhet med ett annat fall för inte så länge sedan .. lägger ner sina jobb i fullmäktige på grund av det maktfullkomliga arbetsklimatet.

Jag skulle vilja vända på frågan .. VARFÖR skulle jag känna lust att engagera mig i politiken??

Jag är politiskt intresserad, vet på ett ungefär var jag står i de flesta frågor och vill, verkligen vill, arbeta för ett bra och mänskligt samhälle där vi ser varandra, bekräftar varandra och inser att vi behöver varandra.

Men varför ska jag låsa in mig i ett politiskt parti som bara vill att jag ska göra fotarbetet, ringa, knacka dörr, klistra kuvert och dela ut partireklam? Varför ska jag acceptera att jag måste tycka färdigtyckta åsikter som kommer uppifrån, behöva ändra mig för att det är taktiskt riktigt och ändra mig igen när en annan åsikt är populärare hos den breda allmänheten .. som på lokalplanet består av människor jag känner?? Varför ska jag organisera mig för att framstå som en fullständig idiot framför dom??

Varför ska jag släppa till min fritid för att göra grovgörat för dem som är fullt upptagna med att hålla vackra tal och slicka sig uppåt i hierarkin i jakten på makten och pengarna .. löner och positioner som de aldrig någonsin skulle komma i närheten av om de var tvungna att söka ett "riktigt" jobb bland de människor de säger sig vilja företräda. Aldrig ifrågasätta, aldrig avvika från den snitslade banan och aldrig någonsin tro att jag är lika mycket värd som dem som hållit på sååå länge och VET hur det ska vara?? Varför ska jag välja ojämlikhetens sista fäste .. politiken, när jag lever helt jämlikt i mitt vanliga liv??

Jag vill inte såga idéer som är bra, bara för att det är fel parti som har dem. Jag vill inte kasta bort tid på att odla människors missnöje genom skitkastning på dem som ses som farliga motståndare och jag vill definitivt inte utse någon som jag inte känner till FIENDE .. bara för att h*n har en åsikt.

Det politiska budskapet i dag är lika negativt som det journalistiska .. ska jag vara ärlig så är det ibland svårt att skilja dem åt. I dagens politik .. och politiska nyhetsflöde .. är glaset alltid halvtomt .. aldrig halvfullt. Det är alltid NÅGON ANNANS fel .. rösta på oss så förlorar DOM!!

Huvudsyftet med det politiska arbetet verkar vara att misstänkliggöra alla avvikande åsikter, passivisera, skapa hopplöshet. Lögner .. som kallas retorik. Falanger/grupperingar .. som bara handlar om makt. Kohandel med det som är livsavgörande för dem det berör, härskartekniker och löften som aldrig kan infrias ... VARFÖR ska jag känna lust att bli delaktig i det??

Jag vill vara med om att måla bilden av det positiva samhället .. det vi kan skapa om vi utnyttjar våra egna resurser och inte bakbinds av myndigheternas regelverk och politikernas ställningskrig. Jag vill tala om det som är bra, värdefullt och möjligt, om hur vi tillsammans kan förändra och hjälpas åt och verka för att skapa gemenskap och sammanhållning i stället för att dela upp människor i vänster och höger ... röda eller blå.

Jag vill inte stå i en dypöl av politiska intriger och kasta anklagelser och påståenden omkring mig bara för att sedan se en smart taktiker klamra sig fast vid en maktposition och en lön som h*n varken har kunnande, intresse eller förutsättningar för att klara av på ett anständigt sätt. En maktposition som grundar sig på fulspel, maktspel och rena lögner förklädda till sanningar som ska passa dem som inte ser hela bilden.

Jag vill vara med i ett parti som människor blir positivt berörda av .. inte ett som har till huvudsyfte att skapa missnöje med de andra. Ett parti som ärligt redovisar svårigheterna och hur vi tillsammans kan lösa dem och som för fram idéer som ger hopp, kraft, energi och får dem som lyssnar att se möjligheterna före svårigheterna!

Vad är det för fel med att tända ett ljus av glädje, möjligheter och energi i stället för att släcka lyset helt?

VARFÖR ska jag förminska mig själv, kladda ner mig och svika allt jag tror på .. jag som inte är det minsta intresserad av att sälja mig för makt eller pengar??

Vad finns det i politiken som kan väcka lust hos mig ...??

Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, DN,

3 kommentarer:

 1. Hej - ibland får du verkligen till det, då är det inte bara anybody som totat ihop nå't utan Somebody (special)! När jag läser detta känns det som om någon läst mina innersta tankar - exat precis så här är min bild av dagens politiska verklighet. Och av exakt precis samma anledning har jag avstått från att engagera mig eller binda mig för ett enskilt parti.

  SvaraRadera
 2. I can see that you soon will reach the next level of visdom, and now finally realized that the current democratic system works against the people. May be the force be with you ;)

  SvaraRadera
 3. @Jan-Olof .. tack, det är nog så att det måste komma från hjärtat för att det ska bli tydligt .. som i det här fallet.

  @Nils Dacke .. jag känner mig oerhört hedrad och bekräftad!! :-)

  SvaraRadera