fredag 6 maj 2011

"Media är världens mest ..

.. kraftfulla väsen. De har makten att göra den oskyldige skyldig och den skyldige oskyldig .. och det är makt. För media kontrollerar massornas sinnen." .. så sa Malcolm X, den amerikanske medborgarrättskämpen.

Det är väl ungefär samma sak som Britta Svensson försöker säga i dagens Expressen när hon skriver .. "Det finns en fara med att överdriva svartmålningen".

Vi har en bekant som är obeskrivligt rolig, en given medelpunkt i sällskapslivet där han berättar den ena historien efter den andra om diverse händelser i hans liv. Allteftersom åren gått har vi sett historierna förändrats, blivit mer absurda och skrattretande och mer tillrättalagda efter åhörarnas reaktioner och resultatet har blivit en rolig skröna som nästan inte har något alls gemensamt med den ursprungliga handlingen.

Det är helt ok i sällskapslivet ... men i de större sammanhangen kan lätt en liten lögn för att förbättra en inte fullt så tilltalande historia ofta skymma den bakomliggande sanningen .. det är något som president Obama nu får erfara när hans medarbetare försökt tillrättalägga och dramatisera händelsen i Pakistan.

Fattigdom .. det är att ha för lite pengar och inga tillgångar. Svårare än så är det inte.

Men fattigdom kan också vara ett relativt begrepp .. ojämlik inkomstfördelning .. vilket man kan lösa genom att se till att de som skapar fattigdomen med sina höga inkomster får lägre inkomster och på så sätt utjämnar fattigdomsklyftan .. utan att de som är fattiga får ett biddivitt mer att röra sig med.

Men då kallas det politik?

"Allt du säger ska vara sant, men du behöver inte säga allt som är sant." .. sa Göran Persson.

Korruption är när man kan köpa sig saker som inte är får vara till salu. Om de borgerliga partierna får pengar från grupper som drar nytta av deras politik så rasar oppositionen .. men om socialdemokraterna får pengar från fackföreningsrörelsens högavlönade ledare som drar nytta av deras politik, så handlar det om solidaritet även om det är ofrivilliga bidrag från borgerliga fackföreningsanslutna??

"Alltid samma sak: Längst till höger finns de dumma. Längst till vänster de hysteriska." .. sa Lore Lorentz för nästan 100 år sedan.

Håkan Juholt vill ta strid om våra pensioner. Han uttalar sig empatiskt om dem som "måste ta Novalucol för att orka öppna det orangea kuvertet" .. men nämner inte med ett ord sambandet mellan arbete och pension eller att det orangea kuvertet bara är en del av pensionen. Tilläggspensionen är inte viktig i den bild av Sverige som han vill måla upp. I DN skriver Petter Birgersson om "Juholts farliga löften" och beskriver det som att han balanserar på "populismens slaka lina" .. vilket inte är en dålig liknelse.

Alla dessa balansakter, retoriska finesser, påståenden, tillrättalägganden och halvsanningar döljer effektivt att det inte är någon större skillnad på hur det var förr och nu. Det är bara olika färg på dem som försöker pytsa ut samma pengar som inte räcker till, på ett sätt som får folket att tro att de räcker till allt.

"Alla vill sitta vid regeringens bord, men ingen vill diska" .. sa Werner Finck

Aftonbladets moderatkritiska ledare i dag avslutas med att "billig retorik betalar inte välfärdens utmaningar" .. med adress till Fredrik Reinfeldt och Anders Borg .. och det var den meningen som fick mig att tänka på dagens rubrik och undra varför Håkan Juholt sågs som ett undantag?

"Media är världens mest kraftfulla väsen. De har makten att göra den oskyldige skyldig och den skyldiga oskyldig .. och det är makt. För media kontrollerar massornas sinnen."

Men jag kan lika gärna tillrättalägga följande citat från Paul E Tiek och presentera det som en sanning och komma undan med det .. för en liten förbättring av sanningen kan väl aldrig skada, eller??

Att hävda att man är en social demokrat eller demokratisk socialist är lika meningsfullt som att säga att man är en gravid oskuld.

(Detta är alltså INTE orginalcitatet .. vill du läsa det får du leta reda på det själv på livet.se.)


SvD, SvD, DN, Expr., Expr., Expr., AB, AB

3 kommentarer:

 1. Det var en bra artikel och en ny trevlig bekantskap.:)

  SvaraRadera
 2. Citatet på slutet var obetalbart!!!
  Tack!

  SvaraRadera
 3. Även om sista citatet är klatschigt så är det grovt felaktigt och verklighetsfrämmande.

  Socialism i formen socialdemokrati gör helt klart att man ämnar förändra samhällsstrukturen genom demokratiska reformer. De är fullt ärliga med detta, och har därför inga ideologiska problem med att förtrycka de 49% som inte röstar på dem, så länge 51% gör det. Det är den typ av demokrati som appliceras överallt.

  De så kallade liberalerna viftar istället med negativa rättigheter och frihet men kan dagen efter valdagen ändå ta se sig själv i spegeln när de "demokratiskt" tar ens pengar oavsett om man röstade på dem eller inte, och oberoende om man samtycker eller inte.

  "Liberalen" tycks alltså kunna komma undan med att med hot om fängelse ta 60-70% av en människas lön (inklusive sociala avgifter och pensionsavgifter), och ändå prata om negativa rättigheter och individens suveräna ställning i samhället. Socialdemokraten må vara motbjudande, men bara liberalen är en hycklare.

  SvaraRadera