onsdag 4 maj 2011

Världen känns inte som en bra plats ..

.. just nu.

Jag läser om Usama bin Ladens tolvåriga dotter som påstås ha berättat att hennes pappa tillfångatogs levande, avrättades framför familjen och släpades på marken ut till en arméhelikopter.

Han var obeväpnad, sägs det .. men gjorde motstånd ändå? Oklart hur .. och varför? Möjligen så ville han hellre dö än tillfångatas .. vilket är förståeligt med tanke på vad vi har sett från Abu Ghraib och Guantanamo. I så fall gjorde USA honom en tjänst och lät honom slippa lindrigt undan .. medan det oskyldiga barnet får leva med de bilder hon aldrig kommer att kunna glömma.

När jag ser denna världshändelse och mediasensation med ett barns ögon .. känns det förfärligt .. den stora händelsen, rubrikerna, jubelropen och den stora "segern" är så svåra att ta in på samma gång??

Världen känns som en grym och hänsynslös plats.

Omkring 1000 miljarder har USA spenderat på detta ögonblick .. och de enda som med full säkerhet kan säga att Usama bin Laden är död, är hans egen familj. De som överlevde och såg .. bland andra en tolvårig dotter.

Världen vill ha BEVIS. Det finns foton som är för "messy" för att publicera. Bilder som är så ohyggliga att vi inte bör se dem ... men de visar vad en 12 årig flicka fick se hända med sin pappa.

Det regnar och himlen hänger som en våt filt över vår lilla verklighet i världen, jag försöker förtränga hur illa berörd jag känner mig men kan inte skaka det av mig.

I Nordkorea finns det enorma fångläger där 200.000 människor lever under slavliknande förhållande och knappa matransoner. En man vittnar om att en medfånges död var en källa till glädje, eftersom de som grävde ner kroppen fick extra matransoner .. större delen av fångarna levde hela sina liv där och deras familjer fick dela straffet med dem.

Och här sitter jag och känner mig låg .. det känns nästan som om jag borde skämmas.

Normalt sett skulle jag ha skrivit om kritiken mot Försäkringskassan. Den säger exakt det jag har skrivit om i flera år .. Försäkringskassan har förlorat insikten om sitt uppdrag, har glömt för vems skull de finns och hanterar tolkningarna av lagen som fan läser bibeln.

Samtidigt som mer än hälften av de läkare som utfärdar läkarintygen inte inser hur livsavgörande deras ord i intygen är.

De som ska ta hand om de svagaste ... är måttligt intresserade och de som påstår sig vilja ställa allt tillrätta gör politiska maktspel av andras tragedier och sätter ett pris på hjälpsamheten.

Empati .. detta numera värdelösa ord .. medmänsklighet och engagemang .. det är inte längre gratis. Allting kostar, oavsett om vinsten är pengar eller makt. Allting går att utnyttja, även om syftet ofta är gott.

Funktionshindrade som har haft tur att träffa engagerade människor som kan bygga upp en karriär på att vara engagerade människor lever i en helt annan verklighet än dem som inte kan kommunicera, sjunga och spela in reklamfilm. En klassklyfta i klassklyftan??

Det låter så vackert allt det som finns .. men ingen av oss skulle vilja leva en dag i många av de gruppbostäder som tillhandahålls .. eller i ångestfylld ensamhet i en verklighet som vi inte förstår men ändå är helt utlämnade till.

Onödiga, olönsamma människor förvaras på billigast möjliga vis .. utan att ens få möjligheten att utvecklas och leva sina liv efter de förutsättningar de ändå har. Och någon/några kommer att göra partipolitik av det hela .. vi kanske tror dem .. och sedan fortsätter man att spara in på dem som saknar förmåga att göra sina röster hörda. Tro inget annat .. för det är minst kostnadskrävande så.

Världen känns inte som en bra plats just nu!


Expr., Expr., Expr., Expr., Expr., SvD, SvD, DN, DN, DN, DN, AB, AB, AB,

3 kommentarer:

 1. Jag håller fullständigt med dig, världen är just nu inte så vacker...
  /Johan

  SvaraRadera
 2. Men trots de problem du pekar på känns det väl ändå som att världen, år för år och i små steg, blir en bättre plats att leva på än året innan! Färr är fattiga i världen, ler får rent vatten, fler får ett jobb och framtidstro, miljön blir långsamt (mycket långsamt, men ändå) bättre osv.
  Alltså - världen må vara mindre bra på många sätt, men ändå oändligt mycket bättre än för t ex tio är sedan.

  SvaraRadera
 3. Angående bin Ladens dotter så är jag övertygad om att hon hade ett rent helvete redan innan. Hans son har skrivit en bok om sitt liv där han bland annat berättar om hur pappa bin Laden torterade hans älskade hundar till döds med olika kemikalier och om hatet och rädslan för fadern. Han behandlar kanske en dotter annorlunda, men nog inte bättre. Det är likväl hemskt att se sin far dö, men medvetenheten om detta gör det lite bättre. Och får du tag på boken så läs den!

  SvaraRadera