söndag 8 maj 2011

Obetalt arbete!!!! Eller betalt privatliv???

I Aftonbladet kan vi läsa en upprörd och indignerad debattartikel av Eva Nordmark, ordförande i SKTF och ledamot i TCO:s styrelse.

Rubriken är .. "Vi förväntas jobba övertid - utan betalt."

Som underrubrik kan vi läsa ... "Facket: Vi kräver rätten till fritid utan jobbmejl och telefoner."

Eva Nordmark beskriver en vardag där jobbet "äter sig in i varje vrå" av arbetstagarens liv i form av telefonsamtal, sms och mail. En sönderstyckat fritid där arbetsgivaren kräver absolut tillgänglighet varje tidpunkt i livet .. en fullständig mardröm .. som dessutom är obetald.

"TCO har, inför höstens förhandlingar, som krav en ostörd fritid" .. skriver Eva Nordmark.

Det låter ju trevligt och bra .. det är det sämsta och mest stressande med all ny teknik tycker jag .. att alla alltid ska vara uppkopplade, online och nåbara.

MEN .. hur har Eva Nordmark tänkt sig att tackla det faktum att den anställde är lika nåbar i sitt privatliv under arbetstid??

Att privatlivet äter sig in i varje vrå av arbetslivet??

Kan arbetsgivaren kräva motsvarande rätt till ett arbetsliv utan privatmail, sms och telefonsamtal?? Rätten att slippa en sönderstyckad arbetstid där den anställde kräver absolut tillgänglighet hela arbetsdagen .. en rättighet som arbetsgivaren dessutom är skyldig att betala för??

Hur skulle Eva Nordmark reagera för en upprörd och indignerad debattartikel med rubriken .. "Ni förväntar er rätten till privatliv - med fullt betalt. Vi kräver rätten till arbetstid utan jobbmail och telefoner."

Det är jag mycket nyfiken på???

Expr., SvD, SvD,

2 kommentarer:

 1. Hej Any!
  Kul att se att det är full fart på dig som vanligt.
  Jag har haft en lång skrivkramp som äntligen släppt.
  Så nu är jag tillbaka.
  Hejsan hoppsan! =)

  SvaraRadera
 2. Rätten till arbetstid utan privatliv - ja det vore något. Har nyss varit på sjukhus och det privata livet var framträdande om inte mer framträdande än arbetslivet.

  SvaraRadera