onsdag 25 maj 2011

Huliganskatt .. kan det vara nå´t?

Det verkar inte vara särskilt kul att vara fotbollsintresserad nu för tiden. Själv har jag faktiskt aldrig varit det, men förut fanns det ju i alla fall en möjlighet att följa med någon intresserad på en match .. i dag skulle jag aldrig våga.

Nu är det tydligen fullständigt livsfarligt. Om man inte blir ihjälslagen eller allvarligt skadad, så kan man i stället få en fyrverkeripjäs i skallen eller bli offer för någon som är så direktstyrd att han till och med ger sig på målvakten under pågående match.

Egentligen borde man ha Huligan-turneringar i stället, och släppa in alla som mest är intresserade av att få utlopp för sina agressioner på plan, i en modernare form av gladiatorspel.

Den som överlever vinner.

Men det är lite för grymt tycker jag och lanserar återigen det förslag på Huligan-Skatt som jag skrev om i mars 2008.

"En gång i tiden hade vi hundskatt. Vi har aldrig riktigt kompenserat oss för det inkomstbortfallet och nu har jag plötsligt insett var det finns en möjlighet att göra det.

Fotbolls- och andra Huliganer och deras verksamhet kostar ju en hel del, mer än vad våra fyrfota vänner egentligen. Det borde de ju kunna betala för själva på ett eller annat sätt, tycker man? Det gör ju alla vi andra som har mer stillsamma fritidsintressen.

En Huligan-Skatt skulle sitta fint. Då kan man ha samma system som man hade med hundskatten, ett huliganskattemärke runt halsen .. (eller en väl synlig tatuering?) .. som berättigar till rabatterat inträde till den inhägnade Huliganavdelningen på landets idrottsarenor. Särskilda Huliganrastplatser som skulle kunna iordningställas i alla större städer som har det här problemet.

Då behöver Huliganerna inte ha problem med att hitta varandra utan kan, smidigt och lätt, hitta en annan Huligan att slå sönder och samman när andan faller på. Farligheter som vapen eller andra verktyg får man givetvis lämna utanför rastplatsen.

Huligan-Skatten skulle finansiera Huliganpoliserna så att den vanliga ordningsmakten fick tid med vardagsbrottsligheten och allmänheten.

Huliganrastplatserna förhindrar också att vanligt folk med ett idrottsintresse kommer till skada och underlättar för sjukvården eftersom man kan ha en liten mottagning i direkt anslutning till rastplatsens utgång, där man kan sy ihop mindre blessyrer, dela ut plåster och gipsa avslagna kroppsdelar. En bra idé är att inte öppna rastplatsen för utsläpp förrän arenan i övrigt är tom så att Huliganerna får gott om plats när de ska ta sig till sina respektive hem.

Rastplatsen kan också ge allmänheten lite underhållning när de intar sin förtäring i pauser, före eller efter matchen och vill det sig väl kan arrangörerna göra sig en extra hacka genom att sälja särskilda platser för den som är mer intresserad av att se huliganer än själva matchen.

På det här fiffiga sättet kommer huliganproblemet att bli självfinansierat och alla blir nöjda och glada!

Eller ...???"

Statsministern ser allvarligt på den senaste händelsen, "Jag är trött på idioter" .. skriver Marcus Birro, "klubbarna behöver hjälp" .. skriver Sportbladets krönikör i AB. Ja, det här är mitt lilla bidrag, försök gärna att komma på något bättre själva?

Expr., Expr., SvD, DN, DN, AB, AB, AB

6 kommentarer:

 1. "Om man inte blir ihjälslagen eller allvarligt skadad, så kan man i stället få en fyrverkeripjäs i skallen eller bli offer för någon som är så direktstyrd att han till och med ger sig på målvakten under pågående match."

  Ingen har någonsin blivit ihjälslagen under en fotbollsmatch i Sverige. Fyrverkispjäser i skallen? Hör inte direkt till vanligheterna heller. Ger sig på målvakten under pågende match? Ovanligt.

  Men det är klart. Om man överdriver extremt mycket så låter det livsfarligt att gå på fotboll. På så vis har du helt rätt. Man kan få hjärnblödning när man läser ogenomtänkta (eller genomtänkta) blogginlägg också.

  Vad gäller själva huligantemat, så gör huliganer redan upp då och då på olika platser i landet, så kallade firmauppgörelser. En person har dött under en firmauppgörelse. Inte direkt önskvärt det heller, minskar inte på något vis adrenalinet på arenorna.

  Det är dock väldigt tråkigt att det händer och är inte enbart ett problem för fotbollen utan ett problem för samhället.

  SvaraRadera
 2. Gillar din syn på det hela. Fattar precis vad du menar och anser inte alls att du överdriver som Anonym anser. Men bara svarsnamnet på den kommenteraren säger allt.

  Jag har varit på fotbollsmatcher där det INTE har varit vidare trevligt att vara. T ex kastade glasflaskor, vilka kan förorsaka både det ena och det andra.

  Fram för Huliganskatt!

  Stina =0)

  SvaraRadera
 3. Ja det här va ju inte så värst genomtänkt. Men som du själv skriver så går du ju inte på matcher så då kan jag ju förstå att du inte har en aning om hur det är att gå på fotboll. Det är nog mycket säkrare att gå på fotboll idag än det varit förut (när huliganuppgörelser skedde på läktaren och inte ute i något avlägset industriområde). Detta är snarare ett samhällsproblem snarare än ett fotbollsproblem, precis som kickersgäng eller andra ungdomsslagsmål. Unga män som vill slåss finns det överallt och har nog alltid funnits och är inget speciellt för fotbollen direkt...
  Farligare än att gå på fotboll är det nog att gå ut på stan en fredagskväll, eller gå på en musikfestival...

  SvaraRadera
 4. Det är löjligt att gnälla på grabben som sprang in på plan. Om någon olovligen sprungit in i någon annans trädgård hade det knappast blivit något straff. Varför skall fotbollen ha andra lagar?
  Däremot anser jagg att polisen överreagerat och skändat grabben när de förde bort honbom och JO bör se på detta. De borde ha bett honom att lämna planen och inte bära iväg med honom.

  SvaraRadera
 5. Kusinen från landet26/5/11 09:14

  Anonym 22:49
  Hur står det egentligen till i hjärnkontoret?
  Skramlar det om du skakar på huvudet?

  SvaraRadera
 6. Anybody svarar om det inte framgår på annat vis,(det är något fel på inloggningen??):

  @Kusinen från landet .. hahaha, du har räddat den här dagen!! :-D

  SvaraRadera