onsdag 11 maj 2011

Visa vem det är som bestämmer!!

Nu har Expressen sett till att Ola Lindholm har blivit arbetslös, skandaliserad, tuggad och utspottad av gamarna, inför hela svenska folket och då är det dags för Aftonbladet att leta reda på ett alldeles eget offer som de kan flasha upp på förstasidan på dagens tidning. Nu är det dags för matematikläraren Stavros Louca att löpa gatlopp inför läsarna .. och med honom ifrågasätts också de elever som deltog i programmet klass 9A.

Jag tror att det är fullständigt omöjligt att föreställa sig utsattheten och ensamheten hos den som blir offer för ett lystet och hungrigt mediadrev??

Ni kommer väl ihåg Sven-Otto Littorin?? Han som anklagades och dömdes av Aftonbladet, knäcktes och lämnade offentligheten på grund av ett obekräftat rykte från en anonym person som ingen vet om hon ens existerade.

Hur många har glömt SVENSKAN Ludmila Engqvist som hyllades och omhuldades som friidrottare .. till den dagen då hon satsade på rodel och av prestationsångest och rädsla för att göra sitt team besviket dopade sig. Att kritisera det var helt rätt .. men i samma ögonblick förvandlades den SVENSKA idrottskvinna vi tidigare beundrat till .. den DOPADE RYSKAN??? Dömd .. och fråntagen sitt medborgarskap av media.

"Fettdoktorn" Annika Dahlqvist har liknande erfarenheter .. nu är hennes motstånd mot svininfluensavaccinet och hennes råd om en fettrik kost ((LCHF?) helt ok och nu kan hon börja arbeta igen. Men när media ifrågasätter .. springer arbetsgivarna och gömmer sig. Fegar ur och räddar sitt eget skinn .. utan att tänka en självständig tanke.

Minns någon Tommie Karim som misstänktes för mordet på sin flickvän Anna?? Tidningssidorna formligen osade av ifrågasättande av hans berättelse och socialtjänstemännen visste inte hur fort de skulle omhänderta hans barn och ta avstånd från honom själv. För den som glömt fallet kan jag berätta att han var fullständigt oskyldig.

Den "svenske krögaren Paul 42, planerade byta tunga vapen mot kokain", kan vi läsa i Aftonbladet. Av någon anledning illustreras artikeln med en bild på Emilio Ingrosso som drev en restaurang tillsammans med den anklagade för nästan 10 år sedan??? Varför då?? Ska han misstänkliggöras bara för att han är mera känd och säljer fler lösnummer???

Patrik Sjöbergs mamma skrev .. "Jag borde ha förstått, jag borde ha satt stopp för denna relation. Eller kanske inte ändå ... Trots allt skit fick Patrik ett liv som idrottare på världselitnivå". Detta tolkar Alex Schulman, som av någon anledning är AB:s plussättare på våra åsikter, som att hon tyckte att resultatet var värt priset. Som att hon kanske skulle ha låtit övergreppen fortsätta om hon hade vetat resultatet??

Det GÅR faktiskt, om viljan finns .. att tolka det som att hon tänkte att hon borde ha brutit den nära kontakten men låtit träningsförhållandet fortsätta också .. om man inte bara tänker på läsarsiffrorna, för alla har inte samma yrkesmässiga förhållande till det skrivna ordet som Alex Schulman. Det är lätt att bli misstolkad .. om viljan finns.

För även om Viljo Nousiainen var en pedofil som inte kunde kontrollera sina impulser tillsammans med de barn han hade ansvar för .. så finns det faktiskt ingen anledning att samtidigt ifrågasätta hans talanger som tränare. Eller byta namn på den lilla gatstump som döpts efter honom som tack för framgångsrika resultat .. men där har förmodligen många en avvikande åsikt. Den som felat på ena sättet ska uppenbarligen utplånas på alla andra sätt också, det har vi ju lärt oss av media.

Och om vi har otur .. när nyhetstorkan är akut .. så kanske det är DU eller JAG som hängs ut, kläs av och används som rubrikmaterial i vår egen lokaltidning eller någon av kvällstidningarna .. det behövs inte mycket, bara material till en snaskig, säljande rubrik. En öl till maten, ett arbete med utsatta barn, en poliskontroll av en polis med mediakontakter och kontantbehov och ett utslag på alkotestet ... STOOOR RUBRIK!!! Liten notis .. när det visade sig att blodprovet höll sig inom gränsvärdet .. och en arbetsgivare som fick panik. Hela livet kan förändras för att någon måste, måste hitta på något sensationellt att skriva om .. för att behålla SITT jobb.

OM jag hade haft en STOOOOR blogg, med många läsare som alla som skriver om mode, flärd och kroppsfixering .. då skulle jag uppmana alla mina läsare att sluta köpa kvällstidningar för åtminstone en vecka.

Det är enda sättet att visa att vi inte vill att människor ska bli åtalade, dömda och avrättade av media .. att vi anser att vi alla har rätt att bli betraktade som oskyldiga tills dom fallit.

För visar vi vilka det är som är bestämmer och avstår från lösnummerinköpen under en längre tid så kommer snart de stora drakarna att erfara att jobben sitter precis lika löst för dem som de gör för deras offer.

AB, AB, AB, AB, AB, Expr., Expr., DN, SvD, SvD

10 kommentarer:

 1. "För även om Viljo Nousiainen var en pedofil som inte kunde kontrollera sina impulser tillsammans med de barn han hade ansvar för .. så finns det faktiskt ingen anledning att samtidigt ifrågasätta hans talanger som tränare. Eller byta namn på den lilla gatstump som döpts efter honom som tack för framgångsrika resultat "

  Fast nu var det ju så att han använde just sin egenskaps som tränare för att kunna göra övergreppen och med just motivationen att det var bra för träningen att han gjorde så. Bara där håller inte ditt resonemang att han ska fortsätta att hyllas som tränare. Justa dessa egenskaper var ju de som han missbrukade. (Sedan så finns det säker en rad med diktatorer etc som gjort stora brott mot mänskligheten som säkert gjort ngt bar också. De förtjänar inte heller längre att hyllas. I det här fallet är hans brott så hemskt att han inte förtjänar att allmänheten, till skillnad från hans familj, bör komma ihåg ngt som var bar med honom.)

  I övrigt så köper jag inte, läser knappt på nätet heller, dessa blaskor av de anledningar som du ovan nämner.

  SvaraRadera
 2. @Hmm .. här har vi varit förut, eller hur? Om jag säger så här då .. OM Viljo Nousiainen hade varit en mycket känd och begåvad konstnär OCH pedofil, så borde han aldrig ha fått komma i närheten av barn. Det borde han inte ha fått som friidrottstränare heller ... men ingen visste och det tragiska är att övergrepp på barn ofta inte uppdagas förrän barnen är tillräckligt vuxna för att inse sina rättigheter.

  Det är hemskt, det är föraktligt och det är fullständigt oförlåtligt.

  Men OM han nu hade målat fantastiska, ovärderliga konstverk i klass med de gamla mästarna, eller komponerat odödlig musik, eller skrivit obeskrivligt insiktsfulla böcker om vår tid .. är det då rimligt att elda upp alltsammans pga av den delen av honom som är avskyvärd??

  Närmare än så kan jag inte förklara vad jag menar .. FÖRSÖK att förstå tanken.

  SvaraRadera
 3. @anybody: "FÖRSÖK att förstå tanken."

  Och jag förstår din tanke. Jag håller bara veklingen inte med om den. Och ja om tavlorna vore avmålade av barn som utsatts för övergrepp så borde de brännas. Om baren var förutsättningarna för att han skulle kunna komponera sina verk etc så är det ett enormt hån mot de drabbade att fortsätta att hylla dem. Tycker du att ändamålen helgar medlen?

  Dessutom så är inga av dina exempel ngt som är livsviktigt för mänsklighetens överlevnad och kan lätt bli ersatt av ngt eller ngn annan. Hade du velat hylla honom för cancerns gåta eller liknade så hade jag fått fundera. Men hade han löst den med hjälp av övergrepp så hade jag nog behållit resultaten men suddat bort hans namn från dedikatonslistna.

  Jag förstår din tanke men jag har svårt att fatta att du har den åsikten. Varför har du svårt att förstå min tanke? Kanske så är det du som behöver att försöka förstå dem som tänker som jag? Framför allt som du känner ett behov av att skriva förstå med versaler.

  SvaraRadera
 4. Förstå skulle naturligtvis vara försök i det sista stycket.

  I övrigt så finner jag det fascinerande att jag till 90% av gångerna håller med dig, men när jag för en gångs skull inte gör det så reagerar du på, i mina ögon, som att du blir trött på mig.

  SvaraRadera
 5. @Hmm .. förlåt, jag är erkänt slarvig med mina versaler och punkter, något som jag egentligen vet kan missuppfattas i det här sammanhanget .. jag ber om ursäkt, det var obetänksamt av mig.

  Och .. naturligtvis menade jag inte konst i någon form som handlade om barn, skapats med hjälp av övergrepp på barn eller där barn var förutsättningen för skapandet .. då tycker väl jag också att de borde förintas av respekt för barnen.

  Och kanske tog jag fel exempel. Det är lätt att utgå från vad som är viktigt för mig själv .. vilket alla kreativa, unika, konstnärliga uttryck är. För mig är bevarandet av kulturskatter livsviktigt. Jag hade lika gärna kunnat nämnt forskningsresultat eller tekniska lösningar ..

  Och jag vill inte hylla Viljo Nousiainen, bara försöka förstå Patrik Sjöbergs mamma i hennes lite klumpiga uttalande. Viljo tränade inte bara barn, inte bara pojkar, hade en begåvning som tränare .. hade en avgrund och ett monster inom sig .. och utnyttjade de mest skyddslösa och kontaktsökande barnen han hittade.

  Tror du inte att jag tycker att det är föraktligt? Vidrigt och hemskt? Jag misstänker att du någon gång har varit i närheten av händelser som handlar om sexuella övergrepp på barn .. det har jag också. Det finns inga ursäkter, inga förmildrande omständigheter.

  Men ingen människa är alltigenom ond .. eller god. Det finns bra skärvor även hos den som beter sig uslare än de usla, det kan finnas minnen av hemska övergrepp inom den som i sin tur lever ut dem på andra och även om det funnits stunder när jag verkligen har önskat att jag kunnat misshandla någon till samma smärta som h*n förorsakat andra .. så har jag aldrig velat utplåna någon helt, aldrig önskat livet ur någon.

  Och jag förstår de som tänker som du .. kanske jag önskar att jag också kunde tänka så och slippa det efterhängsna ståket av medlidande som gör att jag aldrig kan hata någon fullt ut. Det skulle förenkla livet betydligt.

  SvaraRadera
 6. @Hmm .. det måste vara något fel på mig? För du är inte den första som skriver så. Visionären till exempel tog nyligen helt avstånd och slängde igen dörren med dunder och brak av samma orsak.

  Jag vet inte varför det blir så?? Det är absolut inte meningen, jag uppskattar verkligen kritik och att få se andra vinklingar på sådant som jag stirrat mig blind på.

  Kanske är det mitt språk?? Jag kanske har skrivit för många myndighetsbrev och blivit språkförgiftad?? Jag läser igenom vad jag skriver hur många gånger som helst .. men kan inte se det själv???

  Men de här reaktionerna gör att jag är återhållsam med att svara på kommentarer på grund av risken att jag oavsiktligt sårar eller kränker någon annan.

  Fast det gör faktiskt bloggandet lite tristare .. men jag uppskattar verkligen att du var ärlig och påtalade det.

  SvaraRadera
 7. Ursäkt mottagen och godtagen :) Jag gillar när du svara på kommentarer och bryr mig inte så mycket om det blir missförstånd. Övning ger färdighet sägs det. Gäller säker även mig och om du svara oftare så lär jag mig hur du utrycker dig bättre.

  "Tror du inte att jag tycker att det är föraktligt? Vidrigt och hemskt? Jag misstänker att du någon gång har varit i närheten av händelser som handlar om sexuella övergrepp på barn"

  Visst tror jag att du tycker det är vidrigt. Och jag gillar att du försöker se ngt bra hos alla. För min del handlar det inte om att hata förövaren utan att ha emapti med de drabbade.

  Sedan så underlättar det att du förtydligar att du försöker förstå Patriks mamma. Jag gör det inte men det kan vara min brist.

  SvaraRadera
 8. Glömde "Jag misstänker att du någon gång har varit i närheten av händelser som handlar om sexuella övergrepp på barn"

  Jag har stått på bägge sidor och tagit del av berättelser från både de som har varit drabbade men faktiskt även ett solklart fall av ngn som är oskyldigt anklagad.

  SvaraRadera
 9. @Hmm .. Jag är både glad och tacksam över att det finns människor som du, som verkligen vill och är öppna för att hitta lösningar när det blir missförstånd och språkförbistring.

  Det skapar både stress och uppgivenhet att möta ilska och arga kommentarer från någon som inte vill lyssna eller förstå. Tack!! :-)

  SvaraRadera
 10. @Any: Med risk för att vi tackar runt varandra ;) men tack själv för att du ville räta ut. Men framför allt för att ni vill skriva denna blogg som jag finner stort nöje i ♡

  SvaraRadera