fredag 27 maj 2011

Förhoppningar, drömmar och löften ..

.. det var vad det rödgröna alternativet försökte sälja till väljarna inför valet 2010.

Fram till våren 2010 gick det också bra. Statistiken pekade rakt uppåt och alla "vetare" av alla slag hummade om ett försprång som var omöjligt att hämta igen för Alliansen .. och så släpptes innehållsförteckningen och alla förstod vad de förväntades köpa.

Det finns ett bra citat på det .. "Överdrivna förhoppningar ger den största besvikelsen."

Nu har rödgröneriet splittrats och Håkans Juholts gäng övertagit varulagret och lagt till lite pingviner, paraplyer och ett helt nytt varumärke .. Social Demokrati. Och precis som med Mona Sahlins egna produkt .. Laget före Jaget .. så stiger förväntningarna.

Det är nya och okända ansikten men samma slutna socialdemokratiska ledning vi ser. Samma gamla utredningar, kommissioner och samma löftesfabrik där människors förhoppningar är råvaran. Och samma tro på gamla storsäljare från den tiden när affärerna gick bra.

Men man kan komma långt i statistiken med utlovade framtida leveranser, många längtar och hoppas så desperat att de är villiga att köpa vad som helst, trots att de borde veta bättre. Se bara på skönhets- och bantningsindustrin som har ungefär samma upplägg som politiken.

Och där finns också ett bra citat .. "Statistik: ett system för att framställa dina förhoppningar i övertygande vetenskaplig förklädnad."

Jag unnar av hjärtat alla äkta och övertygade socialdemokratiska medlemmar det hopp som dagens rapporterade procentuppgång på 4 procent skänker, det gör jag. För ibland skär det i hjärtat att läsa vissa bloggar som mot sin inre övertygelse försöker övertyga både sig själv och andra att .. NU .. äntligen, är vi på gång! På rätt väg! Har rätt ledare!!

Men .. "Att lova är att pantsätta framtiden", det är ett citat som innebär att det som lovas nu förväntas kunna uppfyllas inför valet 2014.

"Din framtid och dina förhoppningar har inget gemensamt" .. är ett annat citat som Håkan Juholt också borde ta till sig innan han läser upp sina egenhändigt författade löftesrika tal som för mig bara påminner om ytterligare ett citat ..

.. "Stora ord följs sällan av goda gärningar".

DN, Expr., Expr., AB, AB, AB

4 kommentarer:

 1. Måste säga att jag tycker du är en politisk analytiker av rang! Dessutom med lite personlig twist med humor som förgyller det hela. Ett rent nöje att läsa, tackar o bugar.

  SvaraRadera
 2. Jag delar inte, som du ju vet, dina politiska åsikter min vän.
  Men jag måste hålla med om att du är en duktig analytiker.
  Som har gåvan att kunna uttrycka sig på ett underhållande sätt. =)

  SvaraRadera
 3. Kusinen från landet28/5/11 09:30

  Man måste ju inte ha samma åsikt för att kunna uppskatta en träffsäker analys. Själv har jag alltid älskat Tage Danielssons Harrisburg-monolog fastän jag inte delade hans uppfattning. Att diskutera i vänskaplig ton som jag uppfattar att Libra gör, är alltid trevligt att läsa. Andra kommentatorer som brukar förekomma är betydligt otrevligare.

  SvaraRadera
 4. Tack för bekräftelsen, men jag ser det inte som att jag analyserar någonting .. mer reagerar faktiskt.

  Och när det gäller politiken så är det inte den omtalade ideologin som är viktigast för mig utan mer en fråga om kunnande, kompetens och om budskapet är realistiskt och genomförbart.

  Ett löfte är som bekant inget värt förrän det blivit infriat. Själv skulle jag kunna lova hur mycket vackert som helst, och verkligen mena det .. om jag bara slapp stå till svars för det i praktiken.

  Så när jag tar ställning så ger jag blanka fasiken i partifärgen och ser till hur troligt det är att det som lovats verkligen kommer att kunna genomföras.

  Sedan är det ju aldrig fel att ha lite roligt på vägen .. :-)

  SvaraRadera