tisdag 17 maj 2011

Jag höll nästan på att släppa loss ..

.. en gammal, argsint och mycket ihärdig käpphäst när jag förirrade mig in i Aftonbladets kampanj för .. eller emot .. skolan som den ser ut i dag.

Vilket i det mesta verkar likna skolan som den såg ut när jag kom i kontakt med den senast?? Bortsett då från att det i dag finns en valfrihet som man då var tvungen att betala dyrt för att få .. men det är naturligtvis dåligt? Vi känner en ensamstående, lågavlönad, deltidsarbetande mamma med två barn som redan från start valt bort den kommunala skolan .. och jag blir liiiite upprörd över Aftonbladets kampanjarbete med att skuldbelägga henne och alla andra som gjort det valet.

Varför är det alltid så att allt blir bättre om de som har något bra får det sämre? Varför ska vi alltid koncentrera oss på att ondgöra oss över dem som har mer, för att minska klyftan till dem som har mindre?? Vore det inte mer fruktbart att lägga energin på att lyfta dem som behöver hjälp i stället för att stjälpa dem som hjälpt sig själva???

Och så är allt BJÖRKLUNDS fel!!! Allt detta som var fel långt innan Björklund ens tänkt "skolpeng" är också Björklunds fel .. den trista skolmaten, det låga intresset för elevernas närvaro, mobbingsituationer, de låga lärarlönerna och den omöjliga arbetsmiljön .. allt tvättas ner till ett enda ord, eller vid närmare eftertanke, två ord - Björklund och friskolor!!

Ta bort Björklund och friskolorna så blir allt ljust och vackert????

Så lätt glider man över det kommunala självstyret som är min omsorgsfullt inspärrade käpphäst, som nu fick frihetsvittring och började slita i tyglarna.

Jag är såååå emot det kommunala självstyret att jag inte kan uttrycka mig vettigt. Jag ser hur skattepengarna flyter okontrollerat ut till Kommunstyrelser, Kommunfullmäktige, Kommunalråd, Oppositionsråd, Politiska nämnder och förvaltningar .. förtroendevalda amatörer som ska fördela dem utan att ha den minsta lilla erfarenhet av att handskas med ekonomiska frågor i så stora och komplexa sammanhang.

De gör som Wanja Lundby-Wedin .. skriver på det tjänstemännen har räknat ut och lägger framför dem på bordet .. eller får hybris och börjar fatta egna beslut, vilket blir ännu dyrare!

Ahhhh .. jag nästan tuggar på mattan av frustration och googlar raskt upp en kommunstyrelse som består av en barnskötare, en fackombudsman, en ??? med ett nedlagt företag i rehab-branschen, en socionom, en nästan pensionerad lågstadielärare, en "småbarnsförälder"(?), och en väldigt pensionerad frikyrkopastor plus en universitetsadjunkt ......... och tar mig samman.

Herrejisses .. jorden ska ändå gå under den 21 maj, vilket är på lördag!!

Vad spelar det då för roll om ingen tar upp det kommunala självstyrets roll i de frågor rörande vård-skola-omsorg som nu alltför ofta kastas som osäkrade granater mellan de politiska blocken .. eller hur rörig skolan var för 10-15 år sedan i jämförelse med i dag??

Inte det minsta lilla .. och enligt Stephen Hawking kommer det inte att bli varken ett Halleluja-moment eller ett rent Helvete, utan ett enkelt CTRL+delite och den slutgiltiga tystnaden.

Och i och med det så ställer jag tillbaka min käpphäst där den hör hemma.

Nu hade ni tur!!

För är det någonting som kan få mig att totalt tappa besinningen så är det frågan om kostnaderna, okunnigheten och de märkliga bedömningarna av människors behov som följde med det kommunala självstyret.

AB, AB, AB, Expr., DN

3 kommentarer:

  1. Du glömde alla politiska sekreterare som det kryllar av i varje kommun. Jag har ingen aning vad de gör och varför, men dyra är de oavsett politisk färg.

    SvaraRadera
  2. Det hemskaste är ju att aftonbladet vill framstå som en opartisk tidning som har gjort en seriös undersökning av skolan...Yeah right. Hemskt att människor sväljer blaskan. Jag tycker som du att det bara är bra att föräldrar engagerar sig i sina barns skolgång. Inget fel med att vilja det bästa för sina barn. Men i Sverige så är det fel att vilja ha det bra. Alla ska vara medelmåttiga och leva mediokert.

    SvaraRadera
  3. Märkligt att Björklund retar folk som han gör. Att skolan inte fungerar särskilt bra det håller de flesta med om men när han försöker göra nåt åt det hela då blir det väldens kackalorum. Min käpphäst om skolan är "elevaktiv katederundervisning" dvs lärarna ska vara lärare och inte några undfallna hjälpredor som inte törs ta befälet i klassrummet. In med ämneskunskaper, struktur och förlåtande humor.

    SvaraRadera