Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

tisdag 2 mars 2010

Det finns ett obehagligt förakt ..

.. i diskussionen runt RUT-avdraget från den rödgröna alliansens sida.

När det handlar om ROT-avdraget talar man om professionella yrkesmän, skickliga hantverkare och RIKTIGT arbete .. men när det gäller hushållsnära tjänster (i samma hus) då talar man om tjänstefolk, pigor och utnyttjande?

Att ta hand om andras skit är förnedrande .. om man inte är rörmokare.

Att måla, reparera och hälpa till med underhållet av en bostad . det är riktiga grejor det!!! Men att städa samma bostad efter det att de muskulösa hantverkarna med sina verktygsbälten gått hem .. det är inte mycket värt.
Kvinnor med moppar och hinkar är tydligen något ytterst pinsamt .. något man inte riktig vill ska finnas. Och om de nu nödvändigtvis finns, så ska vi i alla fall beklaga det sorgliga faktumet och skämmas över att vi anlitat den verksamhet som de försörjer sig på.
Jag har bland annat arbetat som ekonomiansvarig, dekoratör, som fabriksarbetare och inom ungdomsvården .. OCH städat. Aldrig har jag sett någon anställning som mindre värd än den andra. Jag säljer min tid, gör mitt bästa och får pengar tillbaka .. märkvärdigare är det inte.

Det är för bedrövligt att behöva se och höra politiker .. som slagit sig för bröstet och utropat att DE minsann är feminister .. uttrycka sig föraktfullt och nedvärderande om det arbete som utförs av en yrkeskår bestående av lågavlönade kvinnor.

Lågavlönade kvinnor som för första gången någonsin fått chansen att bygga en egen verksamhet av det de kan och är bra på.

Jag skäms över att vi inte har kommit längre och över att de inte i stället kan få det erkännande och den status de förtjänar.

2 kommentarer:

 1. Det har luktat illa om hela pig-debatten. Bara namnet: PIG-debatten.
  Det var ingen som jämställde ROT-avdraget med drängar...

  Jag hatar att städa och jag är inte särskilt bra på det. Om det funnes RUT-avdrag här skulle vi kanske ha råd och då skulle jag verkligen vilja ha städhjälp. För svartjobb känns inte riktigt bra :-/

  Så är det en annan sak: varför är det inte "ett riktigt jobb" att skura familjen Larsson toalett men ett riktigt jobb att skura personaltoaletten på det lokala ICA? Jag förstår inte skillnaden?

  SvaraRadera
 2. Visst är det obehagligt? Det kommer en unken doft av gammaldags förakt för underklass i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Jag är jättebesviken på den inställningen .. *ryser av obehag*

  SvaraRadera