tisdag 18 december 2012

Har inte tidningarna något ansvar alls?


Jag hade egentligen tänkt skriva något om jular jag minns av en eller annan anledning, men så läser jag en krönika av Ronnie Sandahl där han våndas över "byfåneriet" som sprider sig över landet.

Han upprörs över att det kommit otrevliga reaktioner från "vanliga hyggliga människor" på hans egen Facebookfeed. Människor som ylar om att julen och gamla svenska traditioner är hotade.

Som exempel drar han upp 10-åringen som inte fick vara pepparkaksgubbe .. vilket visade sig vara ett missförstånd.

Vilka var det som inte kollade upp den saken INNAN den blev en huvudnyhet i kvällspressen??

Så fortsätter han med att ondgöra sig över att Disneys klippning i heliga Kalle Anka upprörde "byfånarna" .. och då undrar jag, vilka var det som gjorde den lilla händelsen till en stor nyhet??

Ingen hade ens märkt det om inte media stått till tjänst och piskat upp känslorna. För den delen kan man ju undra om inte Disney har gjort något julaktigt tecknat sedan 50/60-talet som hade kunde ha ersatt den gamla åldersstigna tomteverkstaden helt och hållet??

Så var det nationalsången på skolavslutningarna .. som vi aldrig brukar sjunga på skolavslutningar och så hoppade han över julfirande och skolavslutning i kyrkan av någon anledning, men allt det där brukar media ha stora rubriker om när det är dags .. annars hör jag inte en kotte nämna något om det?

Ronnie Sandahl ser det som att svensken i största allmänhet och byfånarna i synnerhet tror på en konspirationsteori som går ut på att svenska traditioner är utsatta för attacker från människor som är födda utanför Sveriges gränser.

Alltså .. jag tror ärligt talat att de som kommer hit för att leva och bo har andra problem att brottas med än våra jultraditioner.

Men om det är så illa att människor tror det .. vilka är det som oupphörligen för fram "nyheter" och illa underbyggda påståenden för att skapa en illusion av det "hotet.

Har media .. och särskilt kvällspressen .. inget ansvar alls för de stämningar de fullt avsiktligt piskar upp i sin rubriksättning och sina hårt vinklade reportage??

En stor nyhet i alla dagens tidningar är att Stefan Lundkvist, förbundssekreterare i SDU, hoppar av Sverigedemokraterna därför att .. "Det råder en skriande inkompetens och nepotism .. Man ger dem .. [vänner och bekanta] .. uppdrag, löner och förmåner utan att bedriva en vettig politik för att förändra landet och ta över makten. Alla övriga engagerade ser man som inkräktare och farliga konkurrenter om makten."

"Jag vill emellertid inte skada partiet utan är bara kritisk mot nepotismen, maktfullkomligheten och amatörmässigheten i ledningen."

Jisses vilken "nyhet"! Den här nyheten hade lika gärna kunnat handla om sossarna och SSU eller vilket annat parti som helst. Men när S- och M-politiker på ungdomsförbundsnivå hoppar av på grund av att karriärvägarna är blockerade av dem som fötts in i partiet, så blir det på sin höjd en liten notis.

Det råder inte bättre villkor hos de andra partierna. .. det vet vi som ska välja bland dem och det vet den som skrev artikeln också.

Finns det verkligen ingen som tänker längre än till dagens lösnummerförsäljning på landets nyhetsredaktioner. Finns det INGEN som hajar till och undrar .. kanske vi ska ta och tänka till lite innan vi skriver?

Kanske se det hela från ett annat perspektiv? Till exempel .. vad kan den här rubriken få för konsekvenser?

Men de underförstådda anklagelserna på ledar- och förstasidor säljer och ger i sin tur näring till missförstånd, hat och aggressionshandlingar som i sin tur föder nya braskande rubriker som i sin tur blir som ett självspelande piano som spelar samma melodi i evigheters evighet.

Så om Ronnie Sandahls arbetsgivare skriver att en 10-åring inte får vara pepparkaksgubbe för att inte kränka andra barn, så är det inte läsarens fel om h*n tror att journalisten kollat upp källan och förvissat sig om att nyheten är sann. Om samma tidning gör en stor nyhet av ett bagatellartat klipp i en gammal tecknad Disneyfilm, så räknar de förmodligen med precis de reaktioner som krönikören sedan kan skriva en föraktfull krönika om.

Vi borde kunna anta att tidningarna tar ansvar för vad de publicerar som sanning .. och hur de presenterar det som händelsevis är sant.

SvD, DN, AB, ABExpr., Expr.,

8 kommentarer:

 1. Ronnie borde ta ett snack med Jan Helin så att han blir uppdaterad på aftonbladets policy.

  Enligt Jan Helin är det att "beröra" sina läsare först och främst. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Herregud vad bra du skriver. Jag kommer inte ens på något att tillägga.

  SvaraRadera
 3. Peter Nicklasson18/12/12 22:00

  Jomen visst, vi är alla byfånar som inte fattar så lätt som södermalmsjournalister och politikerfrälset.
  Dum-dum-di-dum-dum-ah är vi.
  Tack och lov för pressfrihetens yttersta apostlar som likt den sovjetiska tidningen Pravda (= Sanning på ryska)serverar oss tänka-rätt-åsikter hela tiden.
  Jag behöver inte ens läsa mellan raderna längre - toppen!
  Nu kan jag tryggt somna om...

  SvaraRadera
 4. Här är källan.

  Margaretha Zetterlund, verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Laxå, intervjuades av NA.

  Hon framförde:

  "- Läraren tog beslutet delvis utifrån innehållet i luciatablån, där man tillsammans med eleverna kommit fram till vilka sånger som skulle vara med, säger Margaretha Zetterlund, och tillägger:

  - Men läraren tog också beslutet utifrån den diskussion som funnits på senare år om vilket uppdrag skolan har i samband med traditionsbundna högtider. Och då kom läraren fram till att det var säkrast att välja bort pepparkaksgubbarna, för att ingen skulle riskera att stötas av detta."

  "- Å ena sidan är vi en skola i Sverige, som har sina traditioner. Å andra sidan ska vi naturligtvis skicka budskapet att vi är en skola som är till för alla. Här har de senaste årens diskussioner, som inte minst Skolverket har initierat, nog skapat en ganska stor osäkerhet ute på skolorna.

  Frågan är var gränsen går, eller kanske snarare när vi går för långt i vår iver att vara politiskt korrekta. Det är inte lätt att veta, jag har inget enkelt svar." (min fetstil)

  http://na.se/nyheter/laxa/1.1911112-laxachefen-skolverket-gor-larare-osakra

  SvaraRadera
 5. Men att herr och fru Reepalu kör berusade från ett party i Malmö och blir tagna av polisen för rattfylla, det skriver ingen tidning om. Detta skedde i måndags.
  Endast bloggen Avpixlat har tagit upp det vilket resulterat i mer än 650 kommentarer. Skäms murvlar!

  SvaraRadera
 6. Du kan knappast mäta kvaliteten på en artikel med hur många kommentarer som skrivs.

  Det borde inte egentligen vara möjligt, men avpixlat har jag mindre förtroende för än Aftonbladet, som jag inte har något förtroende alls för.

  SvaraRadera
 7. Reepalu har bevisligen åkt med en alkoholpåverkad person som blivit tagen i en poliskontroll. Han vill inte avslöja namnet på den han åkt med. Vilken alert journalist hade kunnat följa upp denna historia, men icke. Föreställ dig en borgelig politiker i en liknande situation. Förstasidorna hade varit nedkletade med utpekanden och föraktfulla påhopp.

  SvaraRadera
 8. På tal om avpixlat och andra "sanningsägare"

  http://mobil.aftonbladet.se/kultur/article15960057.ab?partner=wwwredirect

  SvaraRadera