söndag 30 september 2012

Aldrig är livet så lätt att leva ..


.. och framtiden så ljus och lovande som när en opposition presenterar en skuggbudget.

Det lovas miljarder till forskning som kommer att resultera i upptäckter som i sin tur kommer att kunna omsättas i produkter som Sverige kan sälja till ... ?? nåja ... något land som fortfarande har tillräckligt stabil ekonomi för att kunna ägna sig åt import från oss. Vi bör dock undvika att ställa allt för stora förhoppningar på USA, Japan .. eller Asien i övrigt, större delen av Europa .. speciellt inte Irland, Grekland, Spanien, Portugal eller Frankrike. Men Tyskland kanske kan vara intresserad av en ny svensk uppfinning?

Om vi pryder förpackningen med en bild av kungahuset eller kronprinsessfamiljen?

Så pytsas det ut 100 miljoner till läxhjälp och 200 miljoner till skolor som har anmärkningsvärt dåliga resultat, vilket utslaget på de berörda inte blir så mycket, men kanske kan förbättra de svenska dåliga resultaten från det som en gång var Världens Bästa Skola, (någon gång på 60-talet?), och så löser sig den lilla pinsamheten.

Äldrevården lovas 300 miljoner från sossarna och 3 miljarder från Miljöpartiet, så de blir ju vinnare om partierna kan enas i en regering, eller det kanske inte fungerar så?

Sossarna tar i alla fall bort FAS 3 med omedelbar verkan samtidigt som de tar bort den bortre tidgränsen i sjukförsäkringen, vilket är en idé som ser ut som en tanke som kläckts av Göran Persson. "Relativt snabbt" blir då arbetslösa FAS3:are icke-arbetslösa, om än med lite mindre än avtalsenlig lön, vilket uppvägs av att sossarna höjer taket i sjukförsäkringen så att fler kan få lite mer.

De stackare som sitter fast mellan stolarna får sitta där de sitter, för tanken från vänster är den samma som nu .. det är hårt arbete som gäller, men det tänker jag ägna lite mer uppmärksamhet åt när jag verkligen vet vad som utlovas.

Miljöpartiet vill lösa miljöfrågorna på egen hand och avsätter 41 miljarder till klimatåtgärder som ska finansieras med ökade skatter på 13 miljarder??? Och för säkerhets skull öser de på med 5000 kr om året till ensamstående föräldrar vilket förmodligen gör att Sverige avancerar från ett av världens singeltätaste länder till det ojämförligt singeltätaste landet i världen.

Ingen räknar med någon nedgång i den framtida ekonomin eller någon faktura som Sverige måste vara med och betala med anledning av EU:s krishantering och alla räknar helt kallt med att Sverige kommer att bli en stor aktör på marknaden nu när det finns en sosseledare som anser att näringslivet är bäst, att det också finns god kapitalism och att det behövs vinstdrivande företag även i välfärden.

INGEN kommer att behöva betala mer skatt .. om det blir någon förändring så blir det åt andra hållet, det är bergsäkert med handen på hjärtat.

Att bensinpriset går upp och kilometerskatten återinförs kommer bara att drabba de som redan har och gott kan ha lite mindre. Till exempel tillverkaren av produkten, åkaren som fraktar den och handlaren som säljer den.

Att sedan tillverkaren höjer priset på grund av de höjda fraktpriserna som åkaren fakturerar på grund av kilometerskatten och att handlaren i sin tur höjer sina priser för att kunna fortsätta ett liv som handlare .. påverkar ju inte oss som får betala mer för mjölken. Det är ju inte SKATT utan kapitalismens avigsida och kan skyllas på den regering som vi har nu.

De miljarder som inte redovisas i någon finansiering för från sossarna och de som Miljöpartiet inte lyckats få till genom att fördyra transporter är fortfarande ett oöppnat paket ... men när det väl öppnas så är jag övertygad om att alla frågetecken och betänkligheter kommer att få sina svar.

Livet kommer förmodligen att bli lätt att leva, framtiden ljus, ren, vacker och lovande och alla kommer att må bra, bli försörjda, kompetenshöjda och lågbeskattade i den bästa av alla världar där arbetslösheten kan mätas i någon flämtande liten procentenhet och alla anställda i offentlig sektor avlastas av tillströmningen av arbetskamrater från FAS 3 .. med avtalsenliga löner betalade av skattebetalarna.

Sverige kommer att bli ett föredöme för alla andra länder som försöker lösa sina problem genom att skära bort stora skivor av välfärden, höja skatten, minska på antalet offentliganställda, sänka pensioner och ändå brottas med en arbetslöshet på över 20%. Tänk vad glada de kommer att bli när vi presenterar lösningen på hur en slipsten ska dras!

Det är många som drar en suck av lättnad över att det nuvarande vanstyret nu kan avlösas av gammal hederlig s-politik ledd av någon som "arbetat med näringslivet i hela sitt vuxna liv" och vet hur en såg ska dras, hur man svetsar samman en burk eller ett rör och hur man bäst förhandlar om högre lön, kortare arbetsdagar och bättre pension.

Vilken evig tur att jag inte satsade på politiken! Jag skulle aldrig ha fått det här att bli lika delar plus och minus i en trovärdig skuggbudget, under dagens förutsättningar?

AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, Expr., Expr., Expr.,
Bloggat: Thomas Böhlmark, DHE,

lördag 29 september 2012

Revirpinkande.


Nästan varje dag .. i ur och skur .. går Maken och jag samma långpromenad med hundarna. Så fort vi passerat vårt eget staket och grannhusets rosenhäck så märks det att vi har lämnad vårt eget revir bakom oss. Livet blir liksom lite farligare och mer otryggt.

Det är väldigt noga med inspekterandet av, och markerandet på, diverse nya meddelanden som andra hundar har lämnat efter sig. På något sätt så känns det som om vi kopplat upp oss på hundarnas internet, där de kommunicerar och utbyter erfarenheter.

Ett grässtrå kan innehålla hur mycket information som helst för två hundar som tillsammans står med pannan bekymrat rynkad  och nosen ihärdigt sniffande över någon nyordning i hundsamhället.

När vi kommer fram till antikhandlarens hus måste uppmärksamheten skärpas till det yttersta eftersom han har minst två katter som, till skillnad från prästgårdskatterna, inte begriper att katter är underlägsna och rädda för hundar? Vid ett minnesvärt tillfälle fick vi passera den STORA brunrandiga katten på en meters håll utan att han gjorde något annat än blängde lömskt och piskade med svansen. Det var en rysare .. aldrig tidigare har jag sett två hundar som var SÅÅÅ OMEDVETNA om att det fanns en katt i närheten, trots att de panikslaget sneglade i den riktningen långt efter det vi passerat.

Att passera det huset är förenat med sådan risker att till och med en svart hink kan kännas hotfull och behöva bevakning så till den milda grad att Rackarkotten backar sig ut på den trafikerade vägen som vi sedan går vidare på.

Efter ett tag genar vi över vägen och stallbacken utanför stallet och mellan beteshagarna .. och i absolut närhet av alldeles för mycket ystra hästar som ser oss som ett av dagens stora  underhållningsmoment.

Vi vet att flocken som kommer galopperande, lyckligt gnäggande, kommer att stanna vid staketet. Hundarna vet det inte och kan därför inte ta ställning till om de ska fly eller visa musklerna? Hittills har de valt att behandla dem som de behandlar antikhandlarens brunrandiga katt.

Så småningom kommer vi till bron över ån och det lilla vattenfallet som en gång för länge sedan drev en liten smedja och en liten kvarn som hörde till den stora herrgård som ligger på andra sidan. DÄR finns revirpinkandets plats nummer ett.

Precis där bron börjar pinkar ALLA hundar i området in SITT revir. Den som markerar högst och mest ÄGER andra sidan!!

Märkligt nog så gäller inte det här förfarandet när vi kommer från andra hållet på väg hem?

Men på "entrésidan" är marken så rikligt markerad att växtligheten gulnat på sina ställen och brostolparna har permanenta markeringar efter hundar som kanske inte längre finns.

Jag tänker på det nu när jag läser ytterligare en .. suck .. opinionsmätning. Det handlar om 1-2-3 % som förflyttar sig hit och dit och kommer att förflytta sig hit och dit under de närmaste två åren utan att det egentligen säger oss någonting alls om vilken revirpinkning som bedöms som mest effektiv när det verkligen gäller. Men precis som platsen före bron till den plats som alla vill se som sin så sker det en viss utnötningseffekt.

Där kommer Mastiffen Fredrik och hävdar sin rätt till herrgården, tätt följd av den ivrige Jack Russeln Göran, den irländska Settern Annie och den målmedvetne Schäfern Jan.  Utanför skäller Bullmastiffen Stefan, som är som en kopia av den tidigare Bullmastiffen Göran som var som en kopia av Bengtsson .. som Gösta Knutsson hittade på när han skrev om Pelle Svanslös .. fokuserad och målinriktad på ett enda mål, makten över området .. men med starkt begränsad rörelseförmåga på grund av kedjan som är fäst vid kojan.

Och talar vi om Pelle Svanslös så är steget inte långt till Bill och Bull som påminner om Bostonterriern Gustav och Tollaren Åsa som för säkerhets skull, och lite mer tystlåtet, traskar i Bullterrierspåren ivrigt sneglande mot köksingången till herrgården .. samtidigt som man anar den Elake Måns i skepnaden av Stafforshire Terriern Jonas, som lömskt morrar i rabatten.

Alla pinkar de in sina revir så gott de kan, och så högt de kan, vid stolparna som leder över bron. Resultatet verkar bli det samma som för våra och grannskapets hundar .. gräset blir gulare, marken dödare och det blir märken i stolpen .. och alla känner sig såååå duktiga och imponerande och ingenting förändras.

Det är konstigt .. när man rör sig i naturen och har närhet till djurlivet så inser man lätt att det inte är sååå himmelsvid skillnad mellan människor och djur.

Det finns ledare och följare, följare som vill bli ledare, individualister som nöjer sig med att leda sig själva och sådana som vill vara med men som blir utstötta. Det finns gamla som inte hänger med eller virrar bort sig, unga som går för långt och måste tas om hand eller blir offer för faror de inte hade en aning om, en del som förlorar vett och sans under brunstsäsongen och andra som ger fullständigt upp när det blåser kallt och födan tryter.

Och så finns det de som nöjer sig med att hålla ögonen på en svart hink och pinka högst på en stolpe ... 

DN, DN, DNAB, SvD, Expr.,

fredag 28 september 2012

Den Makalöse Maurice, ..


.. är en bok av Terry Pratchett som jag inte visste att den fanns, förrän jag hittade den av en ren slump.

Det är en bok om en katt och hans kultiverade gnagare som, tillsammans med "en flöjtspelande grabb med dum uppsyn", reser runt och åstadkommer sin egen råttinvasion i olika städer och sedan tar furstligt betalt för att låta råttfångaren och hans flöjt befria staden från råttplågan.

Genialiskt .. säger min egen lilla Katt och kräver högläsning ur boken, och gärna ett idolporträtt av Maurice över matskålen.

En av de kultiverade gnagarna får betänkligheter redan på sidan 7 och undrar om det verkligen inte är o-etiskt att livnära sig på lurendrejeri .. och då yttrar den Makalöse Maurice orden som jag tror att jag ska odödliggöra på ett korsstygnsbroderi .. någon gång när jag får tid .. och sätta upp .. någonstans där det blir plats.

"Lurendrejeri är precis vad människor ägnar sig åt. De är så förtjusta i att ständigt lura varandra att de väljer regeringar som gör det åt dem."

Är det inte rent lysande formulerat?

Jojo .. det ska vara en katt som förklarar den mänskliga dumheten för människan .. säger mitt eget Geni. Du har aldrig funderat över hur det kommer sig att alla vettiga författare har katt?

Nej det har jag faktiskt inte. Hur kommer det sig?

KATTEN skriver naturligtvis böckerna!! .. hånler min egen lilla besserwisser.

Men för att återgå till den Makalöse Maurice så beskriver han sitt upplägg på ett sätt som gör att jag faktiskt förstår en hel del som jag inte förstått förut när det gäller politik, medias samspel med politikerna, myndigheternas märkliga förmåga att bli som självspelande pianon som spelar en helt annan melodi än den som var beställd ... och diverse antal märkliga påståenden, händelser, utfästelser, varningar och sk drev som gärna ökar i antal ju närmare ett val vi kommer.

Vi ger dem valuta för pengarna.

Men vi tar ju deras pengar?

Det är makt-havarnas pengar, grabben. Och vad gör makthavare med pengar?

???

De avlönar militärer. De krigar. Faktum är att vi nog har förhindrat en massa krig genom att ta pengarna från dem så att de inte kan göra någon skada.

Men en del städer såg rätt fattiga ut?

Det är väl precis sådana ställen som borde slippa krig eller hur?

Men ....

Vi ger dem valuta för pengarna. De får en förskräcklig råttinvasion, de betalar en råttfångare, råttorna följer med grabben ut ur stan och vips är råttplågan över, alla är glada för att ingen pinkar i mjölet längre, regeringen blir omvald av en tacksam befolkning, allmän glädjeyra över allt. Väl använda pengar i mitt tycke".

Läs på du .. säger Katten. Nu när du äntligen har hittat en bok som innehåller något vettigt så är det mycket möjligt att du lär dig något! Se bara vilken vishet du uppnått redan innan sidan 18.

Låt den Makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare bilda regering så är du av med alla dina problem i fortsättningen .. fortsätter hon och stirrar uppfordrande på kylskåpet.

Det känns nästan lite obehagligt och illavarslande på något sätt??? Jag undrar hur den här boken slutar egentligen??

DN,

torsdag 27 september 2012

Ursäkta en okunnig ...

Jag får nästan allergiska utslag när jag hör orden åtgärder, aktiviteter, sysselsättning, FAS 3, beredskapsjobb och vad-det-nu-hette när människor tvingades ta meningslösa kurser i nagelskulptur, teckenspråk eller skepparexamen för att få "nya dagar" i a-kassan.

En gång i livet var jag själv föremål för åtgärder med krav på aktiviteter, eftersom jag blivit arbetslös efter en tids sjukskrivning. Jag trodde inte att det var sant att jag skulle tvingas sitta av tiden på ett arbetscafé för att få ett blygsamt kas-bidrag för att hålla katastrofen från dörren!

Så jag avstod från det samhället hade att erbjuda och arbetade med svarta, olagliga och egna insatser under den korta tid som det tog att komma på banan igen. Det vann både samhället och jag på.

Nu lovar Stefan Löfven att han ska skrota FAS 3 om han kommer till makten. Det låter väl bra i mina öron, men vad erbjuder han i stället?

Jo, "RIKTIGA arbeten med avtalsenlig lön eller utbildning".

"Relativt snabbt" .. enligt Ylva Johansson.

Hurra!!!! .... eller?????????

Nu kanske vi ska vara lite ärliga och fråga oss vilka det här gäller. Det handlar om människor som inte arbetat på många år. De är inte attraktiva på arbetsmarknaden och inte så unga att de kommer att bli attraktiva på arbetsmarknaden efter erbjuden utbildning eftersom de flesta, oavsett hur mycket utbildning de än får, kommer att bli omsprungna av yngre och mer alerta förmågor med fler arbetsår fram till pension.

Människor i övre medelåldern och uppåt, som under flera år inte har lyckats få ett enda jobb eller visat intresse för en enda utbildning?

Utförsäkrade, utslitna, passiviserade, psykiskt nedbrutna, med lättare funktionshinder, med mer eller mindre allvarliga missbruk eller andra sociala problem.

Vilka arbetsgivare vill ha dem?

De flesta kan inte arbeta, vill inte arbeta eller vill och kan men behöver en handledare/särskilda förutsättningar för att klara av det. Vem vill anställa någon med 75-100% subventionerad lön på de villkoren, när nästan ingen anställer någon med 85% subventionerad lön som erbjuds redan i dag?

Låter jag kall och hårdhjärtad? Det är i så fall inte meningen .. men även om det säkert finns undantag så är det inte helt osant, eller hur?

Vilka "RIKTIGA jobb" är det som Stefan Löfven ska trolla fram ur hatten .. "relativt snabbt"?

Ska alla de subventionerade RIKTIGA jobben skapas i offentlig sektor .. med avtalsenligt lön .. så kommer notan att presenteras för skattebetalarna i form av .. ja, det berättar inte Stefan Löfven???

Stefan Löfvens förslag är i så fall mycket, mycket dyrare än att låta samma människor få behålla sin sjuk- eller aktivitetsersättning, det är ju ett faktum.

Men sjukförsäkringen är den elefant som .. trots att den står mitt i rummet .. alla försöker låtsas att de inte ser.

Och när det i stället talas om värdet av att bli sedd, aktiveras och ha en meningsfull sysselsättning så inbillar jag mig i min okunnighet att krav på långpromenader eller andra fysiska aktiviteter, trevlig kreativ samvaro där människor får möjlighet att syssla med det de brinner för .. hantverk, design, målning, bilar, data, skrivarkurser, andra fördjupningar i ämnen som intresserar eller vad det nu kan vara .. kan ge bättre resultat i gladare människor och ökad framtidstro.

Varför inte ett allaktivitetshus med försäljningsyta och eget gym?

Fast då kanske det skulle kännas kul och meningsfullt att vara utförsäkrad eller arbetslös och "sysselsatt" och det skickar ju helt fel signaler, eller hur?

Att ruttna i ett FAS 3 eller AMS-projekt, arbeta någonstans där du inte behövs eller traggla med något som utmynnar i en utbildning som du förstår inte kommer att resultera i ett jobb ..  bara för att en grupp politiker ska känna sig handlingskraftiga genom att sätta en ny etikett på dig .. det är ju knäckande, deprimerande och uppmuntrar inte direkt till egna initiativ. Särskilt inte om det dessutom är villkorat för att du ska kunna överleva ekonomiskt.

Och vilka utbildningar är det som Stefan Löfven menar ska ge jobb när han talar så varmt om hälften av de 30.000 som ska lyftas ur FAS 3?? Vad är det för slags arbetskraft landet behöver som de kan utbilda sig till?

Egentligen tycker jag att den som kan klara sig utan åtgärder och samhällsstöd genom eget skapat/skapande arbete, som ger en försörjning men inte räcker till skatt, ska få en lucka i lagen där de kan göra det .. under förutsättning att det inte kostar mer än utebliven skatt.

Jag känner flera som gjort så ändå, utan lagens välsignelse .. och det är förvånansvärt hur ofta den sortens kreativitet resulterar i att de blir mer eller mindre oumbärliga någonstans där de så småningom landar som fast anställda skattebetalare.

Även om det bara är ett fåtal som skulle utnyttja den möjligheten, så tror jag att det blir roligare för alla inblandade, och glada människor känner sig som lyckade människor som blir kreativa, lösningsinriktade, produktiva och framgångsrika människor!

Alla är bra på något, intresserade av något, kan något .. hitta det och ta tillvara på det i stället för att krossa och utplåna det.

Men ett så slarvigt och ostrukturerat synsätt passar väl inte in i den allvarstyngda politiken?

"Sysselsättning" måste vara förnedrande, meningslös, tråååkig och tidsödande .. annars är det ingen "RIKTIG sysselsättning" som berättigar till samhällets stöd och ger politiska poäng i en valrörelse.

AB, Expr., Expr., DN, SvD, SvD, SvD
Bloggat: DHE,

onsdag 26 september 2012

100 miljoner till ..


.. bland annat, ett svenskt FBI bestående av 70 specialutbildade elitpoliser som ska bekämpa svensk maffia .. vill Stefan Löfven & Co satsa om de kommer till makten. Det är ju en obetydlig ekonomisk höjning av satsningen på polisen jämfört med Alliansens 1,5 miljarder .. men oj, vilken kvalitativ höjning av effektiviten på polisarbetet de 70 elitspanarna kommer att åstadkomma.

Fast behöver vi dem egentligen?

Som vanligt så finns lösningen så nära att vi inte ser den.

Då talar jag naturligtvis om Göran Lambertz .. det understimulerade justitierådet som arbetar med polisens misslyckanden i brist på annan meningsfylld sysselsättning.

Göran Lambertz .. Sveriges Fantomen, Indiana Jones, Crocodile Dundee och kommissarie Clouseau i en och samma person!

Han har ju redan lyckats knyta ett antal elitspanare med specialistkompens runt sig, har full kontroll över hur domstolar, polis och vittnen bör agera och har en osviklig talang för att hitta bevis som binder brottslingen till gärningen .. oavsett om h*n är skyldig eller inte!

En sådan förmåga får inte gå outnyttjad och kostar förmodligen betydligt mindre än 100 miljoner, eller hur? Han och hans elitspanare arbetar väl redan med sitt spaningsarbete på arbetstid betald av skattebetalarna?

"Regeringen har hela tiden utgått från att bara mer pengar löser problemen, men man måste vara beredd att styra mer över hur polisen använder sina resurser", säger Morgan Johansson.

Så sant ..  och med Göran Lamberts & Co i ledningen för ett antal handplockade elitspanare, kommer förmodligen uppklarningsprocenten att stiga skyhigh, en effektiv affärsplan kommer att upprättas med manualer för tolkning av vittnesmål, alternativa brottsplatser och utvärdering av bevis som saknar sammanhang med, men bör kopplas till, det aktuella fallet.

Får de sedan tillgång till informatörer som kan sälja information mot fördelar, ökad tillgång till telefonavlyssning och ett antal flinka fingrar i receptionen och administrationen, kan jag inte se några begränsningar i framgångsvisionen.

Brottslingarna kommer att rassla som lottovinster in på landets fängelser och rättspsyk i en aldrig sinande ström och gatorna kommer att tömmas på oönskade element .. som antingen är skyldiga eller som förmodligen kommer att bli skyldiga till de brott de på detta effektiva sätt förhindras att begå.

Det blir liksom ett näringslivsanpassat och lönsamt stuk på hela verksamheten som passar ett storstadsparti med företagarambitioner .. köp 3 betala för 2, typ!!

Expr., AB, AB, AB, AB, DN, DN,

tisdag 25 september 2012

"Jag har jobbat hela mitt vuxna liv med näringslivet," ..


.. säger Stefan Löfven, igen och igen och igen i de intervjuer han ger till media i olika sammanhang.

Varje gång han säger det skär det i mig på samma sätt som det gör när någon drar en nagel över porslin eller en svart tavla. Det klingar falskt, det är inte riktigt sant och det stör mig eftersom jag gärna skulle vilja att sossarna äntligen får en vettig partiledare i Stefan Löfven.

Men om han anser att hans CV bevisar att han "har jobbat hela sitt vuxna liv med näringslivet" så kan jag också säga det .. och med mycket större eftertryck, eftersom jag arbetat närmare administrationen, ekonomin och det faktiska genomförandet av "näringslivets affärsplaner".

Stefan Löfven arbetade 3 år på posten vilket lika mycket kan kallas för näringslivet som mina år på Riksförsäkringsverket/Stockholms Gatukontor, han jobbade på Sågverket i ett år och jag jobbade i handeln ungefär motsvarande tid, han arbetade som svetsare i 16 år medan jag arbetade på storföretagens ekonomiavdelningar och så småningom blev så gott som ensam ansvarig för administration/ekonomi, inköp och planering i ett företag i restaurangbranschen.

Jag fortsatte med det jag kunde och utvecklade det vidare .. Stefan Löfven fick sin försörjning som fackombudsman och gjorde karriär inom fackföreningsrörelsen och politiken.

Jag måste erkänna att jag inte ser facket som "näringslivet"? Jag kanske kränker någon när jag säger att jag inte ens kan se att Stefan Löfven har "jobbat i näringslivet" alls? I varje fall inte mer än vem som helst som arbetar inom industri, handel, restaurang- eller byggnadsbranschen.

Fackföreningsrörelsen och alla uppdrag som styrelseledamot och alla andra uppdrag som landar på den som stiger i graderna .. är inte vad jag först tänker på när jag använder ordet "näringslivet".

För mig är facket näringslivets motpart?

Så egentligen borde Stefan Löfven säga .. "Jag har jobbat hela mitt vuxna liv som MOTPART mot näringslivet" .. för att jag ska tycka att han känns ärlig och förtroendeingivande.

Bara för att man upprepar en sak tillräckligt ofta blir den inte en sanning. Om någon använder sig av en etikett som det står näringslivet eller affärsplan på så är det inte en garanti för att vederbörande har den blekaste susning om hur man driver en framgångsrik affärsverksamhet eller ett lönande företag.

Stefan Löfven går mot svart bälte i politisk tystnad, förmodligen för att kunna samla poäng i trovärdighet och trygghet .. men varje gång han påstår sig ha tillbringat hela sitt vuxna liv i näringslivet så gör han en repa i den tillrättalagda fasaden.

Det räcker inte med halvsanna påståenden och luddigt formulerade affärsplaner för att imponera och skapa en näringslivets gigant.. det behövs faktiskt lite mer än så.

Expr., AB, SvD, DN, DN,
  

måndag 24 september 2012

En "ny" affärsplan för Sverige???


Jag börjar alltid dagen med att läsa morgontidningarna och ser att Socialdemokraterna återigen har visat prov på handlingskraft genom att snickra ihop en debattartikel i DN.

Det är nästan rörande.

En ny affärsplan för Sverige i fem punkter har Stefan Löfven, Carin Jämtin, Mikael Damberg och Magdalena Andersson snickrat ihop. Jag läser den med stort intresse och konstaterar att det hade varit bra om de börjat med att googla på begreppet affärsplan till att börja med. Almi Företagspartner har en utmärkt hemsida för den som har planer på att starta eget och jag rekommenderar den varmt för den okunnige som vill försöka sig på egenföretagande, söka starta-eget-bidrag eller presentera en affärsplan som kan intressera en långivare.

S-gänget har i likhet med Almi presenterat 5 punkter för hur affärsplanen ska se ut, men det är en viss skillnad ..


1. Utgå från din preliminära företagsidé.

2. Undersök det blivande företagets omvärld, dvs.
kunder, marknad och konkurrenter.

3. Utforma företaget så att det får konkurrensförmåga. Produkten, marknadsföringen, den effektiva verksamheten mm.

4. Räkna, d v s gör budget. Blir verksamheten lönsam? Får du tag i de pengar som behövs för verksamheten?

5. Är du nu beredd att bestämma dig för att företagsidén håller, eller behöver du justera företagsplanerna.

Socialdemokraterna .. (om det är otydligt, så är det mina egna frågetecken som finns i parenteserna.)

1. Höj Sveriges kompetens till världsledande nivå. (Till världsledande nivå genom att tvinga tillbaka dem som saknar gymnasiekompetens till skolan? Med obligatorisk sommarundervisning och genom att dra in alla former av försörjningsbidrag och investera i skickliga lärare?? Vad är det för fel på de lärare som finns och var kommer de andra ifrån? Vad är det för fel på att också satsa lite på de elever som har bäst förutsättningar och bäst resultat?)

2. Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag. ( Hur? Vilka företag? Vilka reformer? Vilka investeringar? Vilket samarbete i den "globala ekonomin" talar vi om här? Vilka jämförbara länder är bättre än Sverige på att skapa nya jobb .. och varför jämför man över en 20-årsperiod?)

3. Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden. (Hur? Vilka investeringar handlar det om och vad menas med utbildningar genom hela yrkeslivet? Vilka "nya" utbildningar behöver utformas, av vem,  och hur ser den stärkande medicinen ut som ska serveras "människor som är mellan jobb"?)

4. Sätt innovation i centrum. (Ett innovationsråd som ska koordineras på högsta politiska nivå och som leds av statsministern? Och när beräknas detta nya politiska, statsministerledda innovationsråd kläcka ur sig ägget som innehåller alla de nya jobben? Om 10 år? 20 år? 30 år??)

5. Inse att allas framgång är Sveriges framgång. (Här ska man stå upp för arbetande människors hopp, värderingar och intressen .. ge alla kvinnor och män möjligheter att arbeta hårt och leva upp till sin fulla potential .. och skapa förutsättningar för framgång, välstånd och en hållbar frihet för var och en av oss? .. ja, jisses .. det är också en avslutning på en affärsplan.)

Ärligt talat .. om Stefan Löfven och hans tappra skara försöker få stöd för företaget "Nystart för Sverige - framgång och välstånd" och lämnar in den här affärsplanen, som är ett mästerverk i otydlighet, så tror jag inte att någon skulle vilja investera i den.

Det saknas nämligen något. Det viktigaste av allt som bör redovisas i en affärsplan finns i Almis punkt 4 .. Vad har affärsplanen för kostnader i förhållande till de beräknade intäkterna? .. det vill säga, den delen som handlar om ekonomin. Av någon anledning har den fallit bort i presentationen av "en ny affärsplan för Sverige"? Punkt 5 är också tänkvärd och även om det kanske är i senaste laget så kanske den kan bli användbar i nästa debattartikel som ska signalera handlingskraft och kunnighet?

Ideén med dagens debattartikel var nog att framstå som ett modernt, trovärdigt alternativ i stället för den gamla vanliga instängda betongvarianten, men det som står i DN i dag är faktiskt inte en affärsplan, rubriken är helt missvisande och borde ha varit .. "Ännu ett antal ideologiska riktningsgivare för Sverige".


*Almis verksamhet har sitt ursprung i Företagarföreningarna, som bildades runt om i landet redan på 40 och 50 -talet. Namnet Almi är inte en förkortning, utan ett påhittat ord som kan härledas till det latinska ordet Almus som betyder växande, närande, fruktbar.

Almi bildades 1994 efter ett riksdagsbeslut om en ny organisation för att främja utvecklingen av mindre företag. De tidigare länsvisa utvecklingsfonderna ombildades från stiftelser till aktiebolag och blev regionala utvecklingsbolag i en koncern med ett av staten helägt moderbolag.
Syftet med bolagsbildningen var att förnya och förbättra verksamheten genom att skapa en mer slagkraftig organisation som var bättre anpassad till näringslivets krav.


DNExpr., Expr., Expr., SvD, AB, AB

lördag 22 september 2012

Sponsrade av skattebetalarna?


Nu har SvD begärt ut polismannen Seppo Penttinens mail från hans arbetsdator och avslöjat .. dels att han planerar en lista över "fel" i Hannes Råstams bok och dels att han gör det på betald arbetstid.

Så vi skattebetalare avlönar ofrivilligt en polisman som verkar arbeta heltid med att försvara tidigare misstag och planera debattartiklar .. och eventuellt en bok? .. som underkänner godkända resningsansökningar i svensk domstol?

Samtidigt sitter ett justitieråd och samarbetar med samme polisman, åklagaren i det aktuella fallet och den anklagades försvarsadvokat? .. med samma syfte och förmodligen också på skattebetalarnas bekostnad?

Vad är det här för vansinne?

Sin förlorade heder kan de väl syssla med privat och på egen bekostnad. Jag är i alla fall inte särskilt lycklig över att vara med och sponsra den här cirkusen.

AB, Expr., Expr., Expr., Expr.,

Ack, alla dessa meningslösa val!


Det är lördag eftermiddag .. eller kväll beroende på hur man ser det. Regnet skvalar ner utanför fönstret och ett visst lugn har infunnit sig. Jag kan nästan påstå att det uppstått ett litet tidshål mellan måste och måste.

Men vad ska jag använda det till?

Antingen så kan jag sätta mig här och skriva ihop ett virrigt blogginlägg om de nyheter som sipprat ut om sossarnas "nya" skattepolitik eller så kan jag fortsätta att läsa i Terry Pratchetts bok "Eric" .. som jag redan läst en gång för några år sedan.

Jag väljer boken, lägger upp fötterna på en fotpall, lutar ryggstödet bakåt och upptäcker att det ena inte utesluter det andra. För eftersom bokens huvudpersoner nyligen avslutat en resa tillbaka i tiden så är det inte helt omöjligt att följande ordväxling är resultatet av en resa framåt i tiden som redan 1990 avslöjade Leif Pagrotskys slutsatser gällande skattepolitiken och Socialdemokraternas kommande strategi inför den kommande valrörelsen?

Ingenting är väl omöjligt, eller hur? För om vi ska tro på att CIA och regeringen konspirerar genom att skicka upp flygplan som besprutar vädret med kemikalier, virus och tungmetaller så är väl en tidsresa inte heller helt otänkbar?

Alltså .. allt kring våra hjältar är svart. Det är inte bara en avsaknad av färg, Det är ett mörker som blankt vägrar att kännas vid möjligheten att färg någonsin hade existerat. De faller fritt .. svävar och så är det något mer som saknas?? Ljud???

Är du där?

Ja!

Var är vi? Faller vi?

Jag vet inte .. men när jag öppnar munnen kommer det inga ljud.

Var inte d.., ????? ... det finns ingen luft. Det är därför det inte hörs några ljud!

Vi är alltså omgivna av absolut ingenting. Fullkomligt ingenting. Det finns ett ord för det? Det man får när inget finns kvar och man har gjort slut på allt?

Ja. Jag tror det kallas notan.

Visst .. Notan .. Det är där vi befinner oss. Svävande i absolut nota. Fullkomlig, komplett, bergfast nota.

Ahh, jag njuter av orden. Visst är det väl så .. hur rolig festen än var, hur lyckad och rik man än kände sig och hur högt man än flög när stämningen var som bäst .. så kommer alltid notan som ett brev på posten. Oavsett om resultatet blir en tom plånbok eller en rejäl blykeps på morgonen dagen efter kvällen före.

Det finns en fullkomlig, komplett, bergfast nota knuten till att vi gör, eller hur?

AB, ABSvD, SvDDN, Expr.,

fredag 21 september 2012

Om sossarna vill vinna valet och ..


.. bilda regering tillsammans med Miljöpartiet så behöver de definitivt inte riksdagsledamöter som jämför den sittande regeringen med nazister, sådana som är övertygade om att regeringen och CIA tillsammans besprutar landet med kemikalier, virus och tungmetaller för att kontrollera vädret eller en s-märkt supporterskara som försöker bilda opinion genom att hänvisa till landets regering som .. "dessa tre ultraneokonservtiva missfoster har styrt Sverige i sex års tid."

Hur underhållande det än är och hur mycket riksmedia än försöker dölja pinsamma twitter- och facebooksuttalanden på vänsterkanten medan de söker motsvarande till höger, så lever vi faktiskt i ett informationssamhälle där ingenting kan hållas hemligt. Gåspennan och hemligstämpeln har liksom spelat ut sin roll.

Och medge att proportionerna är lite skeva när vi ser på Thomas Böhlmarks klackspark där han hänvisade till Mona Sahlinsupportern Nalim Pekuls framträdande på facebock som klappturken .. vilket var rubriken, även om den rätta benämningen i sammanhanget borde ha varit klappkurden ..  och Elin Lundgrens hänvisning till nazityskland i samband med Anders Borg och den tyska arbetsmarknadspolitiken. I det första fallet uppstod ett drev av klassiskt mått med avgångskrav och allt, medan det i det andra resulterade i fullständig tystnad av Löfvenska proportioner.

Det är pinsamt uppenbart vad  landets journalister bedömer vara mest trovärdigt.

Om det här är taktiken som gräddan av socialdemokratin och miljöpartieliten lagt upp inför valrörelsen 2014 blir det som att försöka slå ihjäl fienden med en skallerorm. Värst för dem som håller i svansen, förmodligen.

Dagens roligaste nyhetskommentar står "Jens Tyckerier" för när han kommenterar miljöpartisten Pernilla Hagbergs konspirationsteorier;

" Själv blir jag alltmer övertygad om att någon fientligt sinnad regim i vår värld har gödslat med miljöpartister över vårt vackra land!"

"Det är väldigt trevligt för en maktorganisation att kunna kontrollera vädret och styra det för sina egna syften" .. säger Pernilla Hagberg. Varför CIA, och framför allt den svenska  regeringen, har denna infernaliska överenskommelse om vädret just över Sverige förtäljer inte historien. Men om oppositionen vinner valet så lär vi väl få veta det av den nye Miljöministern i samband med de nya väderskyddslagarna?

Var det inte någon som föreslog att antalet riksdagledamöter skulle halveras .. minst?

Finns det kanske någon kravlista som behöver undertecknas?

Uppdaterat 22:08 ... i en anonym kommentar kommer den slutliga bekräftelsen som kommer att få Pernilla Hagberg att känna segervittring. "Sanningen" segrar .. och jag ska starta kurser i hur vi klär in våra hem i gladpack och viker klädsamma foliehattar, det kanske till och med genererar en massa arbetstillfällen som Miljöpartiet kan ta åt sig äran för?

AB,

torsdag 20 september 2012

Kom igen nu, Stefan Löfven ..


.. det är inte alltid det gamla ordspråket "Tala är silver men tiga är guld", är att rekommendera.

Just nu till exempel är det guld värt att ta bladet från munnen och säga något vettigt.

En av socialdemokraternas riksdagsledamöter, tillika påläggskalv, sitter helt aningslöst i riksdagen och twittrar under budgetdebatten .. "Mer tysk arbetsmarknad vill Borg ha. Arbeit mach frei!"

Jag hittar inte ord.

För det första sätter hon likhetstecken mellan vår nuvarande regering och nazitiden i Tyskland, för det andra förolämpar hon Tyskland grovt genom att antyda att de fortfarande har en arbetsmarknadspolitik som har samma grundidé.

Om Elin Lundgren verkligen vill fästa väljarnas uppmärksamhet på hur okunniga, obildade, historielösa och hur lite en del av våra riksdagsledamöter förtjänar de höga löner och förmåner de lyckats tillskansa sig, så har hon lyckats.

Det är pinsamt och jag skäms över den låga nivån vi får insyn i.

Dessutom förminskar hon sitt eget parti till människor som är i så desperat behov av att kasta anklagelser omkring sig för att dölja bristen på egna idéer och förslag att "ändamålen helgar medlen".

Om inte Elin Lundgren anser att svensk politik och Sveriges Riksdag är värda bättre än den här typen av uttalanden, så gör i alla fall jag det.

Och om Stefan Löfven anser att hans parti är mer värt än så, kommer han förmodligen att ta kraftfullt avstånd från Elin Lundgren och rekommendera henne att avstå sin riksdagsplats till någon som uppnått tillräcklig mognad och kompetens för uppdraget.

Nu är det verkligen dags att visa att du står för något, Stefan Löfven.

SVT, SvD, SvD, DN, Expr., AB, AB,

Sankt Göran och Draken.


Jag har verkligen ansträngt mig för att förstå hur han tänker, Göran Lambertz. Det är naturligtvis inte helt lätt för en vanlig, enkel och obildad människa som jag att begripa de tankar en intellektuell gigant som Göran Lambertz tänker .. men jag tror jag förstår, lite i alla fall?

Han anser att alla de åtta fällande domarna i målen mot Thomas Quick är oklanderliga och att han därför ska anses vara skyldig i evighet. amen. Grunden till detta är att domsluten inte kunde ha blivit något annat än skyldig eftersom underlaget entydigt pekade i den riktningen.

Att underlaget sedan var manipulerat och innehöll felaktigheter är helt betydelselöst eftersom domstolen inte visste om det?

De dömde på det material som presenterades av åklagaren och godkändes av försvarsadvokaten och därmed dömde de rätt.

Alltså är mannen skyldig .. eftersom han dessutom blivit dömd tidigare!

Som sagt, jag tror jag förstår vad han menar.

Men då underkänner han samtidigt hela systemet med rättvisa, tycker jag? Då blir ju det hela bara ett juridiskt hantverk som egentligen inte alls tar hänsyn till den individ det handlar om?

Göran Lambertz avhumaniserar Thomas Quick/Sture Bergwall. Han förvandlar en psykiskt sjuk man som erkänt åtta brott, under påverkan av narkotiska preparat tillhandahållna av personal på den vårdanstalt som har ett egenintresse av att framkalla "förträngda minnen", till ett monster .. en Drake som ska bekämpas till varje pris?

Alla som ifrågasätter de metoder och de slutsatser som låg till grund för de fällande domarna reduceras till Quickmotståndare .. Drakens följeslagare, som också ska nedläggas med vilket vapen som helst?

Göran Lambertz söker stöd hos Åklagaren som gjorde karriär på att sätta Draken inom lås och bom, Förundersökaren/Polisen som anpassat materialet efter Åklagarens behov, Försvarsadvokaten som gjorde sitt yttersta för att stödja de erkännanden som Draken gjort, med benäget bistånd av rättspsykiatrin, och Journalisten som presenterade de andras slutsatser som sanningar.

Alltså .. den svans som presenterade det underlag som ligger till grund för de domar som Göran Lambertz menar är oklanderliga.

Det är ju självklart att han har rätt .. om vi ser det ur hans perspektiv där människan Thomas Quick/Sture Bergwall är helt utraderad, där de som anklagas för felaktigheter är ofelbara och där domstolen inte sysslar med rättvisa för individen utan bara är satt till att åstadkomma en oklanderlig pappersprodukt baserad på andra oklanderliga, men tillrättalagda, pappersprodukter.

Så förvandlas en människa till en Drake. Tidigare missgärningar blir bevis, sjukdom blir bevis, försvunna människor blir faktiska mordoffer och kan därmed spåras till brottsplatser där det inte finns några offer. I stället för bemöta en människa som söker upprättelse så angriper Göran Lambertz en Drake som hotar både honom och den "absoluta rättvisa" som skapats av dem som han hämtar sin information från.

Det är som en berättelse av Terry Pratchett.

Se den skranglige Riddaren i sin skinande rustning som, med en enda trollformel i sitt trogna åttabenta Bagage och sin enormt vassa, magiska penna, går till angrepp mot den misslyckade, osympatiske och drogade mannen från Ankh-Morporks gränder, som han tror ska knuffa honom och Bagaget över Skivans kant.

Se vem som är mest lyckad, tillförlitlig och trovärdig! Se vilken usel människa han angriper! Kan det råda något tvivel om vem som har rätt?

Varför är det då så svårt att ta död på eländet??

I en värld av speglar är alltid Makten fullkomlig, men om speglarna krossas till skärvor bleknar Magin bort och ger ifrån sig myriader sub-astrala partiklar som förvränger verkligheten i området.

Du är ju Riddare, säger Bagaget. Använd din magi .. bevisa något! Rädda oss!

Vi har förirrat oss in i en zon med högt magi-index, säger Riddaren. Fråga mig inte hur, men vi känner av efterverkningarna. Om vi går tillbaka samma väg vi kom kanske vi klarar det.

Och vart är de på väg nu, undrar den intresserade läsaren.

På väg kantvart i full fart .. svarar kristallkulan.

Ibland ser verkligheten som den beskrivs i böckerna om Skivvärlden, verkligare ut än den verklighet som beskrivs i den verkliga Verkligheten ... typ? 

DN, DNAB, AB, AB, AB, AB, SvDExpr., Expr., Expr., Expr.,

onsdag 19 september 2012

Nu handlar det väl inte alls om Qvick/Bergwall längre??


Nu börjar det väl ändå handla om vilka tomtar vi har dansande i vårt rättssystem?

Jag blir alldeles förvirrad av att ett justitieråd, ledamot av Högsta domstolen, tycker att det är viktigare att försvara tekniskt/teoretiskt fulländade men felaktiga domar än att försöka se om full rättvisa uppnåtts?

Är det lämpligt att ett justitieråd frågar en åklagare, som han tidigare var satt till att granska .. "Christer, kan inte du senast måndag morgon skriva här hur jag i korta ordalag ska försvara dig? Sedan tror jag att det är bra att jag inte försvarar dig i alla delar utan visar mitt oberoende genom att även kritisera en del. Men jag vill ge dig en rättvis behandling."

?????????? Oberoende?? Är du oberoende av den som ska ge dig de uppgifter du inte kan hitta själv??

"Högsta domstolens är sista instans (domstol) för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Dess huvuduppgift är att skapa prejudikat (vägledande avgöranden).

Högsta domstolen ska som första domstol ta upp mål om ansvar eller enskilt anspråk på grund av brott som i utövningen av tjänsten eller uppdraget begåtts av statsråd, justitieråd, någon av riksdagens ombudsmän (JO), justitiekanslern (JK), riksåklagaren (RÅ), domare eller generaladvokat i Europeiska unionens domstol, vid denna domstol eller den som utövar något av dessa ämbeten eller av hovrättsdomare eller justitiesekreterare.

Högsta domstolen skall vidare som första domstol pröva om justitieråd ska skiljas eller avstängas från sin tjänst eller vara skyldig att genomgå läkarundersökning."

Hur ser Högsta domstolen på ett justitieråd som tydligen bildat en liten exklusiv herrklubb tillsammans med åklagaren, polismannen som gjorde förundersökningen, journalisten som hejade på och .. försvarsadvokaten som nu inte vill något hetare än att förneka sin tidigare klient rättvisa? Människor som han har blivit anmodad att granska .. och så ber han om hjälp med hur han ska försvara de fel de anklagas för och ber nästan om ursäkt för att han kommer att drista sig till viss kritik .. för att visa sitt oberoende??

Det blir bara konstifikare och konstifikare??

Kan vi ha en sådan man på ett av landets allra viktigaste ämbeten? Är det rättssäkert med tanke på att en enda tekniskt fulländad men totalt felaktig dom kan blockera alla andra som försöker få sin sak prövad i Högsta domstolen?

Är Göran Lambertz rätthaverist, idealist, filosof, förvirrad eller har han varmare känslor för sina vänner än för rättvisan .. eller har Leif Silbersky helt rätt när han beskriver justitierådets tillstånd som en intellektuell härdsmälta? Kan det möjligen medföra en "skyldighet att genomgå en läkarundersökning" som leder till att han inte längre får behålla sin tjänst, undrar jag förhoppningsfullt?

Helt bortsett från Thomas Quick/Sture Bergwall och alla domar och resningsansökningar så beter sig det här gänget på ett sätt som känns allt annat än tillförlitligt eller begripligt.

Jag blir faktiskt rädd.

Vad är det för folk som valsar runt i svenskt rättsväsende??

Jag trodde i min enfald att den åklagare som beordrade mig, vid vite, att vittna om vad ett vittne berättat för mig om en händelse jag själv inte bevittnat och identifiera en gärningsman jag aldrig sett .. var ett beklagligt undantag.

Nu börjar jag misstänka att han var normen!

(Och vad sa vittnet själv, kanske någon undrar? H*n kallades aldrig till vittnesbåset eftersom h*n var för känslig? .. det vete f*n hur åklagaren tänkte där? Möjligen ingår han också i Göran Lambertz lilla exklusiva herrklubb?) 

Dagens citat: 
"Det sägs att man kan vara sin egen advokat, men man kan inte vara sin egen domare."

SvD, SvD, DN, Expr., Expr., Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB, AB, AB,