torsdag 20 maj 2021

Anders Lindberg, Aftonbladets och Socialdemokraternas guldgosse ..

 .. var inbjuden till en ”debatt” i Aktuellt igår.

Egentligen skulle jag ha sett på något helt annat, men när jag slog på tv:n var det Anders Lindberg och Samtidens Dick Erixon som dök upp i rutan och av någon anledning hejdade jag mig och började lyssna.

Det skulle jag inte ha gjort.

Om jag inte redan hade förstått det så fick jag nu fullständigt klart för mig att jag inte längre passar in i nutiden.

Jag blev till och med så förvirrad att jag var tvungen att googla på ordet debatt bara för att förvissa mig om att jag inte missförstått hela grejen. Men enligt Wikipedia så är en debatt ett formaliserat och reglerat system för logisk argumentation där två eller fler debattörer försöker övertyga en grupp åhörare i en avgränsad fråga.

Jag undrar när kraven på den ”logiska argumentationen” upphörde?

Att se och höra Anders Lindberg som ena parten i en debatt är som att bli bjuden på middag och få en tom tallrik och ett föredrag om svält.

Vad ”debatten” handlade om?

Som jag uppfattade den var det två helt olika saker. Dick Erixon ville tala om yttrande- och åsiktsfrihet. Anders Lindberg var helt fokuserad på Värdegrunden (naturligtvis) och odemokratiskt demokratiskt valda riksdagspartier vars sympatisörer inte kan släppas in i skattefinansierade socialdemokratiskt styrda folkbildningsföreningar (men vanligt folk och andra demokratiska demokratiskt valda riksdagspartisympatisörer var naturligtvis välkomna?) eftersom allt annat är en attack mot civilsamhället, samt nykterhet och nykterhetsorganisationer (?) som var i sin fulla rätt att avvisa personer med alkoholproblem?

Att de odemokratiska demokratiskt valda riksdagspartiernas sympatisörer tvingas bidra till de skatteintäkter som finansierar all offentligt finansierad föreningsverksamhet (som de bör uteslutas från) var det däremot ingen som ifrågasatte.

onsdag 19 maj 2021

"Köttberget" krymper?

Redan 2004 oroade sig Socialdemokraterna för att pensionärerna skulle bli en alltför stor utmaning för svensk ekonomi. ”Detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda - det är en realitet att försörjningskvoten riskerar att bli ett problem”, sa Per Nuder, dåvarande finansminister, på ett frukostmöte på SE-banken. Men trots att Sverige är ett land med hög pensionsålder och låga pensioner envisas de äldre med att leva vidare och kräva det som partiet bakom Europas högsta skattetryck lovade att leverera.

Då, 2004, lovade den socialdemokratiska statsministern att han INOM KORT skulle tillsätta en utredning för att ge fler unga, äldre och invandrare jobb för att säkra ”försörjningskvoten”.

En akut utredning verkade det som, eftersom finansministern påstod att han var ”väldigt rädd för generationsmotsättningar den dagen som Göran Persson blir ordförande i PRO, och inte alldeles säker på att 80- och 90-talister får det lätt att hävda sina intressen”.

Vi väntar fortfarande på resultatet, eller hur?

Men ingen hade väl då kunnat ana att denna hotande ”utmaning” skulle få sin lösning med hjälp av en global pandemi 17 år senare. Och ingen borde vara överraskad över att majoriteten av de dryga 14 000 döda i covid är äldre, invandrare eller offer från andra kostnadskrävande grupper.

Men Socialdemokraterna regerar vidare. Främst med stöd från pensionärer, kvinnor och invandrare?

Även om det för mig är fullständigt obegripligt att någon över 65 är så självmordsbenägen att h*n ens överväger att rösta på ett parti som sagt sig vara väldigt rädda för att pensionärerna ska skapa generationsmotsättningar så är det så verklig demokrati fungerar.

Men om du tänker värma dig vid en utlovad varm brasa av s-märkta löften efter valet nästa år så bör du nog först tänka på följande citat från Terry Pratchett,


Gör upp en eld åt en människa och han är varm för en dag. Sätt eld på en människa och han är varm i resten av sitt liv.


Beskattning är väldigt likt mjölkning. Uppgiften är att få ut maximalt med mjölk med minimalt muu. Och jag är rädd att jag dessa dagar, bara får muu.

tisdag 18 maj 2021

Jag älskar Johan Hakelius, men ...

 .. men det här var bara för mycket just nu.


Vart jag än vänder mig möts jag av denna frågande, oförstående blick från min egen collievariant och mentalt känner jag mig som att jag håller en osäkrad revolver riktad mot henne.

Det här var den sämsta reklamidé jag någonsin kommit i kontakt med och så har Johan Hakelius till och med mage att att tacka Nation Lampoon (en amerikansk humortidning) för "hundidén?

Jag undrar hur de tänker när de tror att landets hundägare ska kasta sig över ett erbjudande om prenumeration av Fokus när de möts av den här bilden?

Vad blir nästa steg? 

Prenumerera på Fokus annars dränker vi din katt?

Jag är besviken, men samtidigt rätt nöjd med att jag inte längre är prenumerant på Fokus


måndag 17 maj 2021

Vi har en sjuk hund ..

.. och därför blir det inte så mycket skrivet just nu.

Helt plötsligt fick vår Rackarkott svårt med balansen i bakbenen och efter att ha tillbringat 5,5 timme på djurakuten fick hon diagnosen diskbråck och ordinerades total vila i tre veckor. De närmaste 18 dagarna kommer förmodligen att avgöra om vår Rackarkott får uppleva en sommar till eller inte och jag har en ångest och oro som inte går att beskriva med ord. Som tur är har hon själv inte en aning om vad som sker, bortsett från att alla hennes invanda rutiner är helt förändrade. 

Men det räcker. Vart jag än går och vad jag än gör möts jag av hennes frågande, förebrående och besvikna ögon. TOTAL stillhet och vila för en yster Rackarkott kommer att vara oändligt lååååååååånga dagar och lika många sömnlösa nätter. Redan nu är jag alldeles slut och det har bara gått 3 dagar.

Antagligen är vi lika deprimerade båda två och stundtals undrar jag om jag någonsin kommer att bli glad igen, men då dimper det ner ett mail som faktiskt får mig att skratta.

Förmodligen kan det uppfattas som kränkande? Kanske till och med som olämpligt, nu i en tid när åsikter och glädjeyttringar ska anpassas till den godkända Värdegrunden?

Men vad kan hända som är värre än den privata verklighet som vår lilla familj befinner sig i just nu?

Jag vet inte hur ni mår, men skratta gärna tillsammans med mig så mår vi alla en aningens bättre .......torsdag 6 maj 2021

Vaccinationspanik.

Vi har en situation i Sverige där det är väldigt viktigt för oss att vaccinera så många som möjligt, framförallt de äldre, för att få ett rimligt tryck på vården”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men inte hur som helst?

Och inte vilka äldre som helst?

I min bekantskapskrets finns en rolig, intelligent och mycket omtyckt person som tyvärr är sjukligt rädd för det mesta, döden, våld, brottslighet, sjukhus, läkare, tandläkare, gå ut ensam, vistas i lokaler med för mycket folk och mycket annat som vi andra har ett ganska avspänt förhållningssätt till. Av den orsaken har denna person levt på en mycket låg förtidspension under lång tid.

Men efter ett och ett halvt års fullständig isolering längtar h*n efter de glädjeämnen i livet som fortfarande finns i den begränsade värld som h*n kallar för sin.

Så stark är denna längtan att h*n skrapar ihop varje uns av viljestyrka för att beställa vaccinationstid på en plats som h*n känner uppriktig skräck för. Men förutsättningen var att h*n skulle få Pfeizers vaccin, vilket utlovades per telefon.

Med stöd och hjälp tog sin min vän till vaccinationsplatsen, in i vaccinationsbåset och trots att h*n vid det här laget hade en rent livsfarlig puls drog h*n upp ärmen och frågade – Är det verkligen Pfeizers vaccin i sprutan?

Nej, naturligtvis inte! Du är ju fyllda 65 år och kan inte få annat än Astras vaccin och tar du det inte lär du få vänta tills alla andra vaccinerats, om det finns något annat vaccin tillgängligt då. – svarade en person som blev uppriktigt förbannad över att stöta på ännu en Astra-motståndare. – Och försök inte någon annanstans för nu är det registrerat att du tackat nej till förmånen att få vaccin.

Tack och hej, leverpastej! Nästa …

Det var en krossad människa som tog sig hela vägen hem till de trygga 50 kvm som i detta fall representerade en hel värld och resten av ett liv.

Det gör mig så ont att tänka på att det finns många fler än min vän som befinner sig i samma situation och blir behandlade på samma sätt, bara för att de känner en rädsla som vi andra inte kan föreställa oss och några månader för gamla för att få en vaccinationsspruta som de kan känna sig trygga med.

Jag förbannar min oförmåga att räcka ut en hjälpande hand och ställa allt till rätta och jag har sagt det tidigare och säger det igen – som vi behandlar äldre, framför allt under corona-pandemin, är en skam för vårt land.

måndag 3 maj 2021

Jag. Vill. Inte ..

 .. se en enda partiledardebatt mer i SVT!

Finns det verkligen inget annat sätt att förmedla de politiska partiernas olika åsikter än att radda upp åtta partiledare, övertända som sockerstinna sex-åringar, på en rad framför två, inte direkt opartiska, programledare som både styr debatten och skapar ”spänning” genom att låta förvalda partiledare ”debattera” mot varandra?

Så fruktansvärt trist. Grått. Ointressant. Förutsägbart.

Maken somnade efter tio minuter. Jag kastade in handduken redan klockan nio för att sedan snabbspola genom del två i dag.

Vilka var målgruppen för den här insatsen? Folket? De partitrogna i de närvarande partierna? Journalisterna?

Upprördheten över fusket med statistiken i PISA-undersökningen avfärdades som borgerlig ”surhet” av statsministern samt resultatet av orättvisa skolval och inte heller var det felaktigt eftersom ”flera mätningar” pekade åt precis andra, dvs det rätta, hållet.

Absolut! – ekade Vänstern och Miljöpartiet och så var det inte mycket mer med det och fokus hamnade på mäns våld mot kvinnor, vilket hetsade upp hela gänget så till den milda grad att ingen hann med att komma med bättre och mer genomtänkta förslag än HÅRDARE STRAFF. Mycket hårdare straff, men ändå med den gamla vanliga strafflindringen så gärningsmannen är i fin form för att återuppta kontakten med kvinnan och barnen som tvingas leva med dold identitet.

Vilket kunde lösas med fler lägenheter och lägre hyra?

Bortsett från Märta Stenevi som ville förbjuda tankar på våld mot kvinnor helt och hållet. Tyvärr så var hon lite otydlig när hon med emfas slog fast att vi måste förhindra brottet innan det sker?

Jag hade verkligen uppskattat om någon av programledarna frågat HUR hon tänkte förhindra övergrepp och våld som ännu inte skett? Den okända åtgärden kan ju i så fall användas mot alla kriminella aktiviteter.

Annie Lööf bidade sin tid, ivrig som en jakthund inför älgjakten och till slut fick Jimmie Åkesson ordet och hon exploderade i förakt. ENORMT förakt!! Och ME-TOO!!! Tyvärr så gav gårdagens förakt inte samma utdelning som ”hur uttrycker du dig!! - och näven i bordet” som var så hyllat när det begav sig.

Men man kan ju inte lyckas jämt, men huvudsaken för Annie Lööf verkar vara att KÄNNA och ge uttryck för ENORMT starka känslor som kan väcka VÄLDIGT starka känslor hos känslosamma influenser och partikamrater som kan bära henne fram till den efterlängtade statsministerposten.

Måtte det aldrig ske.

Hon lyckade i alla fall få mig att tappa fokus fram till det totala kaoset om överskottet-underskottet av el. Där förlorade jag mig helt i bruset från Märta Stenevi som tornade upp sig över församlingen och inte tystnade ens när de övriga försökte uttrycka en åsikt. Men så mycket förstod jag att vi behöver el, både nu och i framtiden. Ren EL. Grön EL. Fosilfri EL. El från vind, sol eller i princip vad som helst utom kärnkraft. El som vi nu har för mycket av och exporterar eller redan har för lite av men i vilket fall som helst ska användas till allt som vi kommer att behöva framöver, men alltså inte får komma från kärnkraft utan måste vara grön vilket kanske kostar oss skogen som absolut måste bevaras av klimatskäl?

Men Stefan Löfven, som för en gång skull höll sig till ämnet, sa att med en tydlig målsättning, biobränsle och förbud av bensin- o dieselbilar så är saken biff. Så då får väl hans dryga 20% av väljarna tro på det.

Sjukvården är i fritt fall och det finns vilja till förändring men saknas insikt om behoven och när det gäller migrationspolitiken finns det insikt om behoven men saknas vilja till förändring. Åtminstone bland minst hälften av deltagarna.

Ingen hade någon som helst åsikt om det som förr kallades för äldrevård och äldreomsorg. Jag förstår varför. Det är en del av svensk politik som ingen vill ta ansvar för.

Jag ger upp. Nästa år vill jag ha partiledardebatten i TV4, ledd av David Helenius, och efter samma koncept som ”Masked Singer” med den skillnaden att väljarna kan rösta bort valfri partiledare och parti från riksdagsvalet om framträdandet allt för tydligt saknar innehåll.

Vinsten från telefonrösterna kan kanske skänkas till genomförandet av Märta Stenevis magiska formel som förhindrar brott innan de uppstår?

söndag 2 maj 2021

Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen ..

 .. i det nya högerkonservativa blocket, skriver Stefan Löfven (S) i en skriftlig kommentar till Aftonbladet, när han fått vetskap om att M, KD och L lägger fram ett gemensamt (!) förslag för att förändra den svenska migrationslagstiftningen.

Taktpinnen? - säger katten förvånat. Den mannen skulle väl inte känna igen en taktpinne även om han satt på den.

Knappast - säger jag. Där har han redan en styråra som han suttit på sedan 2014.

Var har han då gjort av taktpinnen?

Ja du, har den inte hamnat hos Anders Tegnell så har nog Miljöpartiet lagt rabarber på den, eftersom det är de som till största delen bestämt otakten i både DÖ-dansen och JÖK-samarbetet.

Men nu när M, KD, L och SD ändå håller på och förhandlar så skulle det faktiskt vara trevligt om de också lägger fram ett gemensamt förslag som kan bryta den sittande regeringens ålders-segregation och tillerkänna de äldre samma värde som till exempel ..…?? .. alla andra?

Eller till exempel katter? – flikar Katten in.

Jaaa! Vi har ju en djurskyddslag! De kan ju kanske börja med en äldreskyddslag som förbjuder vanvård även om det skulle bli oerhört dyrt för kommunerna. Men jag tror knappast vi får höra någonting om det i partiledardebatten i kväll. Vem sjutton vill slösa bort värdefull talartid på något så ointressant som pensionärer ”som ändå ska dö snart”? Ju förr desto bättre?

Och vem vill lyssna på något så ointressant som en partiledardebatt? – undrar Katten och går ut i köket och ställer sig framför skafferiet. Klockan är faktiskt nästan halv fem!!