onsdag 30 september 2015

Svenska folket har fått väja ..

.. mellan en statsminister som brutit så gott som varje vallöfte han blev vald på, saknar "en begriplig vision av vart regeringen vill leda landet" och i övrig har varit så gott som osynlig under hela sitt första ämbetsår .. och ..

..  en oppositionsledare, som godkänner en budget och en politik som troligen kommer att förändra villkoren för fri företagsamhet och hela välfärdssystemet för all framtid, hellre än att riskera att få regeringsansvaret.

Frågan DN/Ipsos ställer till svenska folket är alltså .. Vem är bäst? H*n som inte KAN regera landet eller en h*n som inte VILL regera landet?

En knapp majoritet av svenska folket förväntar sig att Stefan Löfven ska sköta sitt jobb .. i brist på andra alternativ.

DN slår ständigt nya rekord i meningslösa opinionsundersökningar som ger lika meningslösa rubriker. Som dagens rubrik i pappersupplagan .. Stefan Löfven stärker sina kort.

Vilka då kort? Statsministern har ju inte ens hittat kortleken.




måndag 28 september 2015

Jag tycker att det är skandal ..


.. att Stockholms kommunfullmäktige har gett klartecken till rivningen av Slussen!

Nu när Stefan Löfven talar om extraordinära insatser och Morgan Johansson pekar med hela handen för att landet ska inventeras på alla tillgängliga utrymmen som kan härbärgera alla flyktingar som kommer till landet i en takt på ca 1000 personer per dygn .. så river man Slussen?

Finns det en bättre plats för ett asylboende .. eller kanske till och med permanent boende för utvisningshotade hjälpsökande medmänniskor? Mitt i storstaden, nära gallerior och nöjesliv och dessutom inom bekvämt räckhåll för landets godhetselit .. politiker, journalister, kändisar och alla andra som vill bistå med bullar, kaffe och gosedjur.

En godhetsborg, som med Migrationsverkets nya förtätade krav på 3,3 kvadratmeter per person, kan ge plats åt ett hundratal .. kanske tusen? .. människor som kan finnas tillgängliga för alla som vill visa upp sin empatiska sida i en manifestation. Det kanske till och med finns utrymme för en scen för insamlingsgalor eller kändisframträdanden i DN:s regi  .. inom räckhåll för nyhetsteamen från SVT?

Kan det bli bättre?

Och så river de kulturminnet som kunde ha gett så många så mycket?

Hur tänker de egentligen?

Men än är det inte för sent. När allt är rivet och grävskoporna åkt hem så återstår den perfekta platsen för Stockholms variant av Malmös kåkstad för EU-migranter.

Öppna era hjärtan, tänk om och se möjligheterna, Stockholms kommunfullmäktige.



Ledarsidorna, Fnordspotting, Motpol, 6mannen, Cornucopia,

En svensk tiger.


När jag började blogga våren 2008 var det för att stimulera en begåvad bekant att nå lite längre än byrålådan med sina läsvärda texter. Som en liten bonus upptäckte jag att jag tyckte det var roligt .. något som h*n däremot inte tyckte.

Ren skrivglädje var det som kännetecknade det första halvåret. Jag skrev om ALLT! Inget var för oviktigt, allt var möjligt .. men sedan upptäckte jag möjligheten att få delta i samhällsdebatten tillsammans med människor som levde i helt andra sammanhang än min egen lilla medelklassbubbla i närheten av en småstad ute på landsbygden.

upplevde jag min egen verklighet som trång, begränsad och enkelriktad. På nätet fanns möjligheten att uttrycka åsikter som jag annars höll för mig själv. Alla tidningar med självaktning släppte fram bloggar och kommentarer i samband med debattartiklar och dagsaktuella händelser och jag hittade hur många intressanta människor som helst och fick kontakt med ännu fler i mitt eget kommentarsfält.

Det var roliga år. Men i samband med att medias fokus mer och mer lades på att blockera Sverigedemokraterna så blockerade de också resten av folket. Det blev liksom lite svårare att hitta nya intressanta tankar och människor efter det.

Nu upplever jag diskussionerna på nätet som lika begränsande och enkelriktade som dem som jag lämnade för 8 år sedan. Eller kanske till och med mer begränsande än de är i min egen lantliga verklighet.

Min egen vardag känns numera mer frisinnad och öppen än den jag följer på nätet. För det är samma människor som rör sig i samma sammanhang oavsett om det handlar om twitter eller bloggar. Rätt eller fel, godhet eller ondska, hata eller gilla .. antingen eller .. var och en i sin egen självförhärligande åsiktsbubbla och inget utrymme för nyanser. Med undantag för några få gyllene exempel.

Dag efter dag efter dag efter dag. Det händer ingenting och ingen påverkas.

Det är samma människor som läser samma människor och hyllar eller hatar varandras eller andras åsikter .. och samlar på retweet, gilla och följare.

Den vanliga människan blir allt mer osynligt .. och tyst.

I dag talar jag öppet om det jag inte kunde säga förut .. öga mot öga tillsammans med de människor jag möter i min egen verklighet.

Det jag skriver tar evigheter. Jag skriver, läser, redigerar, läser om, ändrar lite här och lite där och av den ursprungliga texten återstår sedan bara hälften .. en ofarlig mellanmjölksvariant.

Det är inte så roligt längre.

Så vad pratar vi då om .. här nere på min gräsrotsnivå.

Enligt media så är vi djupt engagerade i flyktingkrisen och längtar efter att få dela med oss av det vi har?

Men om sanningen ska fram så är det inte det som står högst på dagordningen, utan oron för framtiden. För vad ska en vanlig gräsrot göra när statsministern, regeringen och oppositionen signalerar att det inte finns någon plan, vision, tanke eller ens ett intresse för det som händer? Begagnade kläder, bananer, smörgåsar, kaffe och en hög med mjukisdjur, utdelade av ideella organisationer .. det är den enda lösningen som presenterats hittills.

Då är det meningsfullare att tiga och tala om det som ligger närmare till hands.

Är det dags att sälja det lilla företaget medan det finns en chans att få något för det? Vilka sparalternativ är bäst nu när allt ser ut att bara bli sämre. Vilka alternativ finns för den som blir sjuk och varför återinför man inte gamla yrken som till exempel vårdbiträden?

Där brukar många bli nostalgiska och berätta om sjukhusvistelser för många år sedan då vårdbiträden fortfarande fanns som medmänniskor och hjälpande händer på varje vårdavdelning. Det var de som bäddade och skakade upp kudden, satte blommor i vatten, bistod med stöd och en hjälpande hand vid de första stegen efter en operation. Det var också de som kom med maten, fikat och som kunde hämta ett glas saft och ett kex till den som var för dålig för att få i sig lunchen. Och det var vårdbiträdet som hade tid att lyssna och trösta när sorgen och tårarna kom.

Kanslisterna eller kontoristerna .. vart tog de vägen. Läkarsekreterarna som gjorde det som läkarna nu ägnar halva sin dyrbara tid åt .. men för en bråkdel av lönen och kontoristerna som skötte skrivbordsrapporteringen som poliserna numera måste göra i stället för att arbeta som poliser. Varför avskaffades alla dessa viktiga tjänster .. och skulle det inte vara en bra idé om de återinfördes?

Längst ner i undervegetationen där den sk "vanliga folket" finns talas det också om risker. Ha ALDRIG en guldkedja om halsen, lås dörren, följ med gamla mamma eller pappa när h*n ska hämta ut pengar och vem .. och hur många? .. är det egentligen som kommer hem till den åldrande föräldern? Hemtjänsten eller någon annan .. och vart tog alla värdeföremål vägen?

Vilka larm är bäst och är det något som har erfarenhet av ljussensorer i trädgården?

Vi gräsrötter talar om SVT och SR och undrar .. hur dumma tror de att vi är egentligen? .. och .. får man vara hur oförskämd som helst om den som ringer Ring P1 har en annan åsikt än den som hyllas av SR?

Fler och fler känner sig som privata taxirörelser eftersom de måste skjutsa barn, barnbarn och gamla föräldrar som inte längre vågar gå hem, ta en taxi eller röra sig ensamma på stan.

Var ska barnen bo och finns det jobb? Att sälja huset som är betalt är rent vansinne eftersom lönen eller pensionen inte räcker till hyran för en lägenhet i ett vettigt område .. om det nu finns någon ..  och vem vet hur det blir med bostadsbidrag om några år. Eller om det överhuvudtaget blir någon lön eller pension som räcker till ett vettigt liv?

Otryggheten som växer när det som var en rättighet förvandlades till en förmån som verkar vara på väg att förvandlas till en allmosa .. den finns det många funderingar kring.

När skyldigheter och ansvar är något som handlar om "folket" men inte gäller för de folkvalda? Hur förhåller man sig då?

Om det överhuvudtaget talas om flyktingar så är det om hur illa det hela är skött, hur dåliga förutsättningarna är, hur osynliga makthavarna har lyckats göra sig själva och .. möjligen .. om att en ensamkommande flyktingungdom kan ge en försörjningsmöjlighet om allting annat faller samman.

En svensk tiger och väntar. Det som inger den största rädslan är inte flyktingar eller sverigedemokrater utan tre långa år med en regering och en opposition som varken syns, hörs eller verkar ha någon färdriktning. Ett politiskt system där färre och färre känner sig delaktiga, hörda eller sedda.

Decemberöverenskommelsen ses ett svek, en ren förolämpning och en handel med väljare som röstade för att stoppa det som de nu får stödja. Det pratas det en hel del om. Bittert och surt .. "Jag kommer aldrig att ta risken att rösta på något parti som säljer min röst. Då stannar jag hellre hemma eller röstar på SD .. eller om det förhoppningsvis dyker upp något annat". Detta "något annat" har stora chanser att ta sig in i riksdagen 2018 om Någon Annan är villig att ta chansen.

Men om de som nu sitter i riksdagen helst vill slippa ansvar genom att delegera allt till kommunerna så är det väl inte så troligt att Någon Annan vill axla den bördan?

Svarta pengar är i alla fall riktiga pengar, sjukpenning och a-kassa utmärkta komplement och den sämsta arbetsgivaren är staten, landstinget och kommunen, så det ska bli intressant att se vilka "rehabiliteringsinsatser" de kommer med för att få sina egna anställda tillbaka från långtidssjukskrivningarna? För nu ska ju regeringen lagstifta om att så ska ske .. och ett tips kanske är att de borde återinföra vårdbiträdet i vården?

Men det kommer naturligtvis facket att motsätta sig om inte lönen blir samma som för undersköterskor? Då är det ju naturligtvis mycket bättre att tvinga motsträviga, ointresserade unga att springa i vägen som trainees med överansträngda undersköterskor som ansvariga handledare.

En win-win-situation, sa Löfven.

Jag flyr in i det lilla livet, går ut med hunden, andas frisk luft, klipper gräsmattan, målar löjliga katter och sörjer den frispråkighet, kreativitet och livsglädje som numera är vanligare i verkliga livet än i det offentliga samtalet.


fredag 25 september 2015

Kulturutbyte?


 Jag vet inte riktigt vad som händer just nu .. och jag är inte riktigt säker på att jag vill veta det heller.

Men vad jag vet, är att jag under den senaste månaden och på flera olika platser .. tunnelbanan i huvudstaden, utanför livsmedelsaffären i småstaden och här hemma på affärsgatan .. har blivit hejdad av helt vanliga människor som artigt frågat ..

.. ursäkta mig, men du kan möjligen inte avvara lite pengar så jag kan handla mat?

Fullständigt vanliga människor som passerat bäst-före-datum, men vem har inte det?. Kanske lite nötta och trötta, men vem är väl inte det? Grå, ödmjuka, nästan osynliga vanliga svenskar .. precis som jag .. som ser en möjlig hjälp i andra människors välvilja.

Fem eller sex personer på en månad .. när jag aldrig tidigare varit med om något liknande, det känns som lite mer än en tillfällighet.

Ett lite oväntat resultat av kulturutbytet med Rumänien?


torsdag 24 september 2015

"Vi ser inget behov av att höja bensinskatten” ...


.. sa Magdalena Andersson i förra årets valrörelse. ”Det är jättedyrt att tanka bensin som det är".

Men i årets budget finns ett förslag om att höja bensinskatten med 48 respektive 53 öre från årsskiftet. Bensinpriset vid pumpen blir då 60 öre litern högre, eftersom även momsen stiger.

Det var i och för sig ingen överraskning eftersom förslaget fanns med i den budget som Sverigedemokraterna röstade ner förra höstbudgeten.

Svekdebatten är så att säga redan över.

Men uppenbarligen var den så jobbig att regeringen aldrig mer vill utsättas för den igen och därför så bakar de in en liten fiffig variant i budgeten som säger att bensinskatten automatiskt ska räknas upp med 2 procent varje år utan riksdagsbeslut.

Eller som bloggen Löjesguiden skriver .. Det fulaste är dock att regeringen i budgeten har lagt in en automatisk uppräkning på årlig bas för just drivmedel. Det innebär konkret att varje år kommer bensin och dieselskatten att automatiskt räknas upp med två procent per år utan att riksdagen kan rösta om det. De kommer ju snart att godkänna budgeten där detta finns med och man kan ju inte godkänna något flera gånger.

Så grattis alla ni som bor på landsbygden och är helt beroende av bilen för att ta er någonstans. Grattis alla bönder, och småföretagare utanför storstäderna, som nu får räkna ner den lilla vinst som eventuellt finns kvar i era egna budgetberäkningar och grattis alla konsumenter som kommer att få motsvarande prishöjning på de varor ni köper i affären.

Ni har dragit en vinstlott i årets budget och vunnit 2 procents högre bensinskatt per år!!

Oavsett vilket parti ni röstade på och oavsett vad de lovade i valrörelsen så kommer DÖ-polarna i riksdagen att klubba igenom de årliga höjningar av bensinskatten ..  vilket på sikt kommer att ge oss ytterligare en guldmedalj i VM i skatter.

Höjningen med 60 öre litern som blir verklighet nästa år är bara början .. 2017 höjs skatten igen och 2018, 2019, 2020 .. eftersom alla säger sig vilja hedra decemberöverenskommelsen.

Sett ur min synvinkel är det fullständigt obegripligt att ett förslag som automatiskt höjer bensinskatten, oavsett vilken regering vi än har, kan ingå i Decemberöverenskommelsen?

Om detta är en hederssak så är ordet heder lika devalverat som orden ansvar och ledarskap.

RIV UPP DÖ!

onsdag 23 september 2015

#jag delar, inte alls ..

.. bilden av Sverige som DN målar med hjälp av 100 kändisar.

"Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De måste försvaras.

Vi står upp för medmänsklighet och humanitet. Vi tar avstånd från alla former av hat, hot och rasism".

Jag är helt övertygad om att svenska folket klarar av att försvara  grundläggande värden, stå upp för medmänsklighet och humanitet och ta avstånd från alla former av hat, hot och rasism .. UTAN hjälp av DN:s 100 kändisar.

När jag ser alla foton av vår sk kändiselit reagerar jag fruktansvärt negativt. Det är inte de här människorna som bör uppmärksammas i det här sammanhanget. Det behövs mer än tomma ord, goda tankar och .. kanske .. en skänkt slant från ett överflöd .. för att göra skillnad.

Grundläggande värden som vi länge tagit för givna är satta under press. De bör försvaras .. Vilka grundläggande värden är satta under press, av vilka och hur ska de försvaras och vilka ska försvara dem?

De 100 kändisarna? Genom att uppmana till en manifestation, demonstration, gala, insamling .. eller räcker det med en hashtag?

Jag läser en notis i samma tidning som vill stå upp för medmänsklighet och humanitet och undrar varför ingen av de utvalda 100 går till storms mot den nyhet som DN valt att publicera i skymundan bakom godhetsuppropet?

Hur tänker de goda 100 förhålla sig till Migrationsverkets sänkta krav från fem till 3,3 kvadratmeter boendeyta per asylsökande?

3,3 kvadratmeter boendeyta i ett boende där människor kan få tillbringa månader i passiv väntan på besked.

Mindre än 10 kvadratmeter för en mamma med två barn, drygt 13 kvadratmeter om pappan också ska få plats. Eller .. plats och plats? En säng är 2 kvadratmeter .. och då kan du själv räkna ut hur stor boendeytan blir för 4 personer, även om det handlar om våningssängar.

Lägg sedan till gemensamma toaletter och duschmöligheter i ett boende med flera hundra sängplatser, så kan du själv föreställa dig hur livet ser ut för den som satsat allt de äger och har för att ta sig hit.

Som jämförelse kan jag berätta att vår hall är 5 kvadratmeter och när vi är 2 stycken .. och en hund .. som ska klä på oss samtidigt är det inte mycket utrymme att röra sig på. Skulle det ha stått en säng på 2 kvadratmeter där så vete sjutton om ens en person hade kunnat förvara sina ägodelar och samtidigt kunnat rört sig obehindrat?

3,3 kvadratmeter!! Det är alltså 1,7 kvadratmeter mindre än vår hall! Kom inte och säg att det beror på svenska folket att det ser ut på det här sättet.

Och sedan då? Efter det att asylskälen blivit godkända, vad väntar då?

Ett flyktingboende tillsammans med flera hundra passiva sysslolösa människor, i en avkrok av landet, långt från allt som kan ge ett insteg i samhället. Är det svenska folkets brist på medmänsklighet och humanitet som skapat detta?

Bristen på bostäder för såväl unga som nyanlända, den beror inte på hat, hot och rasism .. utan på handlingsförlamning hos den regering som vi för tillfället har.Skyll inte det på svenska folket, tack.

Att de bostäder som kan bli tillgängliga finns i områden som förvandlas till utanförskapsområden och en grogrund för den enda sysselsättning som erbjuds .. kriminalitet och våld .. är inte något svenska folket skapat, önskat eller begärt.

Skyll inte heller den passivitet, sysslolöshet och hopplöshet som de väntande människorna drabbas av under sin, ibland mångåriga, väntan, på brist på medmänsklighet och humanitet från svenska folket

Bristen på sysselsättning, tolkar, arbeten, hopp och framtidstro .. den är inte svenska folkets fel och inte heller något som beror på hat, hot eller rasism. Om våra hundra kändisar höjde blicken så finns förklaringen där uppe någonstans .. även om det ger fler godhetspoäng att sparka nedåt.

Alla som ställer frågor om hur samhället ska hantera de brister som finns eller uppstår och de kostnader det för med sig är inte rasister och alla som försöker dölja att frågorna ens finns är inte goda. För uppsåtet i det första fallet är ofta gott, medan resultatet i det andra fallet ofta blir till skada för den sak man påstår sig "dela".

I varje samhälle där Bert Karlsson och hans kollegor öppnar asyl- eller flyktingboenden finns 100-tals eldsjälar som ställer upp, hjälper till, skapar sysselsättning och öppnar upp samhället för dem som ingen bryr sig om så fort de registrerats och administrerats.

Privatpersoner öppnar secondhandbutiker som de driver tillsammans med de boende, serverar kaffe och hembakade kakor i privata lokaler tillsammans med dem som bor på boendet och startar barntimmar, musikkvällar eller andra aktiviteter i lokaler som andra privatpersoner upplåter. Privatpersoner ger av sin tid, ser till att samhället öppnar sig och använder de medel som finns .. Folkets Hus, den nedlagda biografen, kyrkliga syföreningen och de gör så gott de kan för att knyta samman människors olika förmågor till något som skapar en ny gemenskap.

Det är de som borde få uttala sig, presenteras med foton och symbolisera DN:s kampanj och Sverige.

Inte 100 kändisar vars enda insats för att försvara grundläggande värden, stå upp för medmänsklighet och humanitet och ta avstånd från alla former av hat, hot och rasism, är att låna ut sitt kändisskap och några tomma, till inget förpliktigande, ord i en nyhetskampanj vars enda uppgift är att öka tidningens upplagesiffror.

Jag är glad över att vår prenumeration snart löper ut så jag slipper "dela" någonting alls med DN och deras 100 kändisar.


SvD,

tisdag 22 september 2015

Rykten sprids just nu .. men ..

.. det kan vi dementera.(vi debatterar inte ryktet vidare här).

Rykten .. ryktet??

Vilka rykten? .. och varför får de inte debatteras?

Finns det något bättre sätt att tända människors nyfikenhet och intresse än att säga .. jag vet något som du inte vet, men jag tänker inte berätta vad det är, för då blir det förmodligen värre, även fast det inte är sant trots att ett rykte påstår det?

Jag blev naturligtvis vansinnigt nyfiken när jag läste SVT:s dementi på twitter.


Det är väl uppenbart att SVT numera har en klar rödgrön färgsättning, men att de skulle vara direktstyrda av regeringen i sann nordkoreansk stil har väl inte direkt varit en tanke som slagit mig.

I alla fall inte särskilt ofta.

Men vilket rykte värjer sig vår statstelevision mot? Var kommer det ifrån? Det måste vara väldigt allvarligt om ledningen på SVT går ut och dementerar offentligt. Kanske ryktet till och med innehåller ett uns sanning om ministrar som ertappats när de smorde kråset vid middagsbordet tillsammans med VD:n för SVT? En middag som givetvis bestod av förrätt, varmrätt och dessert samt vin och en konjak till kaffet. En konspirationsmåltid där båda parter kliade varandra på ryggen och ingen tänkte på gamla mormor.

Och jag behövde inte leta länge förrän jag hittade Lars Eriksson.. som jag inte har en aning om vem det är .. som skrev följande på facebook ..


 Att en stor och offentlig aktör går ut offentligt och dementera ett rykte som få har hört talas om gör att, åtminstone jag, börjar undra .. VARFÖR?

Varför ger en så stor organisation som SVT spridning åt ett obekräftat rykte som hade självdött i brist på näring om det inte hade dementerats .. kraftfullt och utan möjlighet till ifrågasättande?

Hmm .. här ligger något illaluktande begravet .. eller .. kastar man en sten så skriker den som blir träffad .. är den spontana reaktionen som följs av tanken .. det är nog inte de vassaste knivarna i lådan som arbetar på SVT.

Men eftersom ryktet .. från facebook ..  är dementerat .. på twitter .. så bör det givetvis inte heller debatteras. En självklarhet för SVT som därmed visar vilka det är som avgör vilka rykten eller sanningar som folket klarar av att förhålla sig till.


måndag 21 september 2015

Ni har ätit lunch med nääääringslivet ..


.. och det var säkert både föörrätt, vaarmrätt och eeefterräätt!! Ni har låtit pååååverka er att anpassa er politik till nääääringslivet och sålt ut er för vin och konjak till kaffet!

Det är bara att bjuda er på middag så ändrar ni er och ägnar inte en tanke åt staaackars mormor!

Pilutta er!

Ni har sålt ut er för en middag med föörrätt och vaarmrätt och desseeert och efter att ha smort kråset hos KAPITALETspringer ni riskkapitalisternas ärenden .. och staaackars mormor får ingenting!!

Och fy bubblan vad ni är dumma och ingen vill vara med er bara för att ni leker med näääääringslivets kapitalister!

Sådetså ..

Näääääringslivet är nästan lika hemskt och farligt för Sverige som Sverigedemokraterna om man få tro Magdalena Andersson och Ulla Andersson som agerade som två siamesiska tvillingsjälar i riksdagens budgetdebatt,.även om ovanstående uttalanden inte är helt ordagranna utan exempel på hur jag upplevde nivån i "debatten"..

Men ordväxlingen var inte mindre plågsam för det. Trots att jag lämnade TV:n för att slippa se alla himlande ögonkast och hånfulla leenden så lyssnade jag på .. nästan .. hela eländet.

Jag har arbetat med kriminella och missbrukare och jag kan .. med handen på hjärtat .. garantera att samtalstonen i de fall vi inte delade åsikt var sundare än den som verkar vara godkänd i riksdagsarbetet. Det är svårt att förstå varför de som gjort det till en konstart att håna, hata eller misskreditera motståndaren, har så svårt att värja sig mot enstaka twitter på 140 tecken att de måste beklaga sig i media?

Men .. för att återgå till Nääääringslivet .. var det inte Stefan Löfven som sa att han "hade jobbat hela sitt vuxna liv med näringslivet"?

Han "kunde" liksom näringslivet. Var det inte något åt det hållet han sa?

Visst måste statsministerns förflutna som socialdemokratisk fackpamp ha inneburit att han smort kråset vid en hel del middagar och luncher .. förrätt, varmrätt och dessert!! .. usch så kapitalistiskt!! ..och garanterat konsumerat ett antal flaskor vin och en hel del konjak till kaffet?

Och .. kanske .. blev det en liten whiskypinne på kvällskvisten .. betald av näringslivet, medan stackars mormor och alla fattiga barn fick vara utan?

Vad är det förresten för fel på näringslivet? Utan dem skulle vi vara tvungna att förlita oss på skattefinansierade jobb och löner baserade på våra egna inbetalda skatter .. vilket då skulle innebära en skattehöjning till mer än 100% för att det skulle gå ihop sig så pass att Magdalena Andersson kunde få till en budget av det.

Under den här regeringen får vi i alla fall behålla 40% av våra egna pengar .. vilket är ytterst generöst av regeringen och något som vi förmodligen får tacka näringslivet för, eftersom de är statens största bidragsbidragsgivare.

Men nu är frågan den .. när nu regeringspartierna visar lika stor beröringsskräck när det gäller näringslivet som när det gäller Sverigedemokraterna .. vilka ska då fixa jobben som ska föra landet till Europas lägsta arbetslöshet?

Vilka ska bygga de billiga hyresrätterna som regeringen fiskar efter med subventioner som agn på kroken.

Bara för att nämna några exempel, nu när regeringen ÄNTLIGEN får regera efter en EGEN budget där den som inte arbetar får mer och den som arbetar får mindre, samtidigt som regeringen vill höja sysselsättningen.  


Den rödgröna regeringen tar stryptag på Sverige ..

.. och slänger för säkerhets skull in en näve grus i maskineriet och en skopa socker i bränsletanken för att få hjulen att sluta snurra.

Pensionärer som behöver arbeta längre får höjd skatt, friska pensionärer som inte behöver arbeta får sänkt skatt och pensionärer med garantipension får vara tacksamma om deras blygsamma skattesänkning inte hamnar på minus när de betalat för den höjda hemtjänsttaxan och prishöjningarna som följer i spåren på skattehöjningarna på arbetskraft, energi, drivmedel och konsumtion.

80 % av de svenska hushållen kommer att få lägre disponibel inkomst, det blir dyrare att anställa unga och för dem som lever på marginalen med höga lån stundar bistra tider om de lånade exakt så mycket de hade råd med i går, eftersom de inte kommer att ha råd med det i morgon.

En död hand vilar fortfarande över landsbygden och landets livsmedelsproduktion .. men som kompensation verkar regeringen ha fattat beslut om att de som tvingas lägga ner sina jordbruk ska få fler biografer att söka verklighetsflykt i.

Den rödgröna budgeten innehåller allt det som jag som borgerlig väljare trodde att jag valde bort i förra årets val, men min röst kommer ändå att användas som stöd för att den går igenom? Det känns förödmjukande och odemokratiskt.

Jag fick inte det som utlovades och saknar både rätten och möjligheten att reklamera den falska innehållsförteckningen.

Jag trodde att jag .. och alla andra borgerliga väljare .. hade en överenskommelse med de partier vi gav vår röst, men Alliansledarna säger unisont ..

... Vi ska "hedra" Decemberöverenskommelsen. En överenskommelse som gör vår tidigare, utlovade överenskommelse ogiltig, ett svek och en kränkning riktad mot väljarna för att slippa följa de demokratiska spelreglerna.

Jag kan se tanken bakom Decemberöverenskommelsen, men jag kan banne mig inte se var eller hur de kan hitta begreppet "heder" i den?


SvD, SvD,

söndag 20 september 2015

Den automatiserade statsbudgeten?


Det går inte bra för Socialdemokraterna just nu. Oavsett om det beror på Håkan Juholts korta och ensamma soloframträdande .. vilket är den populära(s)te förklaringen .. eller på Stefan Löfvens osynlighet så fungerar inte regeringen som regering i den form den har i dag.

Eftersom jag varken är statsvetare eller ekonom så kan jag bara gissa när jag tror att det beror på att sossarna för det första inte vann det val de anser att de vann, inte agerar som majoritetsparti i samarbetet(?) med ett betydligt mindre parti och att de .. tack vare DÖ .. till död och pina vill undvika omröstningsfrågor i riksdagen.

Alltså måste allt bakas in i den statsbudget som Decemberöverenskommelsen lovat att godkänna oavsett hur illa genomtänkt det än är, och resten måste förhalas genom utredningar och samordnare som förväntas lägga fram sina resultat efter det att Socialdemokraterna fått egen majoritet i nästa val.

Vilket de absolut räknar med .. för vem vill rösta på en opposition som är så handlingsförlamad att den godkänner den handlingsförlamade politik som regeringen för?

En genialisk plan?

En ledarlös regering och en ledarlös opposition borde .. om bara väljarkåren förstår sitt eget bästa .. vara den ultimata strategin för att krossa Sverigedemokraterna som nu för tiden verkar vara det enda parti vars medlemmar tror på sin ledare.

En ledare med avvikande åsikter som har sina väljares förtroende!! Det måste innebära att ledarskap är något av ondo som då .. helt logiskt .. borde få väljarna att välja det goda ledarlösa alternativet i ren protest.

Men .. att sätta samman en budget är inte kul. Människor reagerar så obehagligt kortsynt när skatterna höjs, när de äldre påförs högre kostnader som gör att överlevnadsgraden sänks så att fler bostäder frigörs och när löften som de förlitat sig till går upp i rök.

Så himla orättvist egentligen .. när allt är Någon Annans fel.

I går läste jag om något som gav en hint om vilket halmstrå regeringen planerar att klamra sig fast vid framöver. Ett genialiskt grepp som kommer att underlätta alla framtida budgetpresentationer och ge färre negativa rubriker i svekfulla ledarartiklar ..


Ett av sossarnas absoluta vallöften var att inte höja bensinpriset. Sedan ändrades det till att inte höja bensinpriset om bensinpriset inte höjdes, till att höja bensinpriset till den dag det höjdes, till att smyyyyyyga in en helt ny modell för "årliga automatiska höjningar av skatten på bensin och diesel".

DET har det inte skrivits så mycket om? Tanken var nog att du .. och oppositionen .. inte skulle se eller fatta det förrän det var för sent.

Höjningar av transportkostnader påverkar hela samhället, även .. eller framför allt .. dem som har det svårast att få ekonomin att gå ihop. Höjda transportkostnader gör att tillverkaren av dagligvaror får högre kostnader som de låter grossisten betala, vilket gör att h*n i sin tur lägger kostnadsökningen på handlaren som köper in varorna som i sin tur lägger kostnadsökningen på konsumenten som får betala mer för de dagligvaror h*n behöver, vilket gör att det blir mindre kvar av den lön som redan urholkas av högre skatter på allt annat som det går att höja skatten på.

Att vara pensionär med garantipension är ingen drömsits och statens förhoppning om att de inte ska bli så långlivade lyser igenom i hela budgeten och regeringsförklaringen.

Gissningsvis så tror jag att det bara är början. Om DÖdspolarna i oppositionen godkänner denna lilla automatiseringsfiness, som inte borde omfattas av Decemberöverenskommelsen, så kommer vi förmodligen att få årliga automatiska höjningar av hemtjänsttaxan för äldre, årliga automatiska höjningar av inkomstskatten, momsen, vägtrafikskatten och årliga automatiska höjningar av i stort sett alla skatter som kan bakas in i en statsbudget som redan på förhand är godkänd av dem som lever i tron att de är i opposition mot den politik de godkänner utan att protestera.

Och .. vips .. så har vi en Automatiserad Statsbudget som inte "behöver presenteras på någon obekväm presskonferens där det ställs kniviga frågor eller i riksdagen där förslaget kan röstas ner."

I stället får vi ansvarsbefriade Ledare och en tillbakalutad Regering som kan skylla allt utanför budgetarbetet på det enda partiet som inte tillåts ingå i det demokratiska arbetet eftersom deras väljares röster automatiskt underkänns av medlemmarna i Decemberöverenskommelsen.

I dagsläget är det ungefär 20% av Sveriges väljarkår som omyndigförklaras av de övriga politiska blocken där snart ingen kan locka mer än 20% av väljarkåren.

Ett problem som förmodligen kommer att lösa sig lika automatiskt som regeringen förväntar sig att bostadskrisen ska lösas?