torsdag 31 oktober 2013

Plötsligt och oförklarligt?


För några dagar sedan vaknade Maken .. plötsligt och oförklarligt .. med hög feber. Den bara steg och redan klockan 9 var han totalt utslagen och brännhet. Ett tillstånd som visade sig hålla i sig resten av dygnet.

Lika plötsligt och oförklarligt blev jag då ensam med en massa uppgifter som jag hade räknat med att vi skulle vara två om.

Men .. lika plötsligt och oförklarligt som han insjuknade, lika plötsligt blev han frisk igen morgonen därpå .. fast det vete sjutton vad som hade hänt medan han inte var vid medvetande??

Han hade .. plötsligt och oförklarligt .. kommit till insikt om att vi var akut tvungna att bygga om vårt .. i och för sig ganska slitna .. kök?

NU?? .. sa jag. Men det är ju bara två månader kvar till jul?? Och hur ska det nya köket se ut, har du tänkt på det?

Det hade han inte tänkt på, men inom två dygn så var vår byggarkompis på plats för planering av arbetet.

Skåpen skulle bort .. och innan dess så skulle de tömmas. Taket måste göras om eftersom skåpen är platsbyggda för nästan hundra år sedan och elledningarna måste bytas ut, golvet måste bytas .. helst ända ut i hallen, köksingången isoleras och dörren bytas och kylen och spisen måste flyttas till okänd plats och nya skåp planeras in och hela biddivitten måste sedan målas i en okänd kulör.

Äsch det är gjort i ett nafs, tyckte männen vid köksbordet.

Det blev lite dålig stämning, det måste jag erkänna.

OK, då .. men är det inte klart 10 dagar före jul så flyttar jag .. sa jag lite surt. Men jag började tömma skåpen på allt som jag inte ägnat den minsta lilla uppmärksamhet de senaste 15 åren, redan dagen därpå. Det blev en hel del.

Maken har en avdelning alldeles för sig själv i köket, där det samlats högar av osorterade papper och grejor som hör till oidentifierbara grejor och det var mig ett sant nöje att peka menande på dem medan jag rensade bort mina egna spridda högar. Samtidigt så delegerade jag ut uppgiften att planera för framtida matlagning och livsmedelsförvaring.

Den dåliga stämningen blev inte direkt bättre av det, kan jag berätta.

Kanske bidrog kommentaren att .. du beter dig som en fullfjädrad politiker. Först bestämmer du när förändringen ska ske, sedan förväntar du dig att Någon Annan .. dvs JAG .. ska ta ansvaret för att den ska gå att genomföra och jag ger mig sjutton på att jag vet VEM som kommer att få skulden när det hela .. plötsligt och oförklarligt .. går åt fanders och vi får fira jul med köket i hallen och resten av hemmet som en halvfärdig byggarbetsplats.

Och eftersom vi ändå inte var på talbar nivå med varandra så tyckte jag att det var läge att påpeka att det var hög tid att kontakta målaren, elektrikern och rörmokaren för att få veta om de hade möjlighet att tillbringa de närmaste veckorna hemma hos oss.

Den dåliga stämningen förvandlades till surmulen tystnad som ekade av outtalat självmedlidande, bittra anklagelser gällande i princip alla meningsskiljaktligheter som vi haft under alla gemensamma år och akut ilska riktad mot den totalt hjärnbefriade människa som vi dumt nog fortsatte att leva med.

Fast JAG tyckte att det var mest synd om mig, förstås.

HAN tyckte nog att det var mest synd om honom, när det så småningom gick upp för honom att hela projektet faktiskt var ogenomförbart.

Men stämningen lättade betydligt vid den insikten.

Så på det sättet visade vi oss vara effektivare än hela vår samlade politikerkår .. vi kom fram till att en förändring inte kan åstadkommas bara genom att man kläcker en .. till synes .. bra .. men ogenomtänkt .. idé och kör så det ryker. Den kräver planering, samarbete, konsekvensanalys och detaljerade avtal med samtliga inblandade INNAN den sjösätts.

Annars blir allt bara kaos.

Just nu känner vi oss mycket nöjda med oss själva.

Och .. plötsligt och helt oförklarligt .. känner jag att jag verkligen ÄLSKAR mannen jag är gift med! För det är något uppiggande och attraktivt med en människa som kan erkänna att h*n har fel.

( .. och för att undvika missförstånd så måste jag påpeka att privatiseringarna inom välfärden möjliggjordes av sossarna, ledda av Göran Persson och byggdes ut i rask takt av vår nuvarande regering. Det finns inga oskyldiga lamm i den soppan och felet är INTE att privatiseringarna genomfördes utan HUR de genomfördes. Dvs, på samma sätt som vårt nya kök NÄSTAN byggdes.)

DN, DN, DNAB, SvD, SvD,

onsdag 30 oktober 2013

Oskäliga vinster, siffertrixande, misshushållning eller girighet ..

.. det förekommer överallt och det är ..nästan .. alla medvetna om.

Det förekommer inom privata företag .. och statliga myndigheter.

Med pengar som ska gå till skola, vård och omsorg .. både privat och kommunalt.

Det förekommer inom Fackföreningarna, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och i den kommunala vården .. på samma sätt som det förekommer inom det privata näringslivet, hos privata aktörer som arbetar i statlig och kommunal regi och i privat vård och mellan vanliga anställda på samma arbetsplats.

Det förekommer till och med i helt vanliga familjer där någon mörkar inkomster som sedan kan användas för privat bruk.

Listan kan göras lång och det jag påstår är det väl nästan ingen som ifrågasätter? Utom en självbelåten, navelskådande liten klick som försörjer sig på att delge alla andra den sanning som .. Alla Andra vet är falsk.

Varför gör de då på detta viset .. kan man undra?

Förmodligen för att de KAN!

För så fort pengar byter ägare så finns det i allmänhet någon form av överenskommelse med i spelet. Något ska levereras, uppfylla kraven eller avtalet. Precis på samma sätt som när vi köper/säljer bil eller hus är det livsviktigt att vi besiktigar varan och läser igenom villkoren innan vi skriver på och betalar eller ser till att vi får garantier för fullständig betalning innan vi lämnar något ifrån oss.

Det vet alla, eller hur?

Utom de som handskas med de verkligt stora pengarna?

Oavsett vilken politisk färg det är på våra kommuner eller regeringen så verkar systemet med skattepengar vara att det lämnas ut en större skvätt pengar som ska användas till ett allmänt formulerat ändamål som ska uppfyllas även om pengarna inte räcker eller till så lågt pris som möjligt om mottagaren behöver pengarna till annat??

Skulle jag hantera mina egna pengar på det viset skulle folk tro att jag hade förlorat förståndet.

Ett avtal ska vara detaljerat när det gäller VAD som ska utföras, HUR det ska utföras, HUR pengarna ska fördelas och PÅ VILKET SÄTT det ska utföras, innehålla formuleringar som förhindrar missförstånd och, vid behov, också klargöra HUR MÅNGA anställda det krävs för att utföra uppdraget på ett avtalsenligt sätt .. för att den som utför det överhuvudtaget ska få några pengar.

Det ska också innehålla en överenskommelse om att pengar som inte används till rätt ändamål ska återbetalas. För just det saknas tydligen när det gäller kommunala utbetalningar .. det vet jag bestämt efter att en gång ha försökt betala tillbaka ett par hundra tusen till en kommun som "inte hade något system för fakturering"?

Men kräver kommunerna att de privata aktörerna ska uppfylla kvalitetskraven så kommer folket att ställa pinsamma frågor om varför de själva inte lever efter sina egna krav, vilket verkar vara ett problem?

Men om alla aktörer inom vård, skola och omsorg skull uppfylla samma kvalitetskrav ..då skulle ingen kunna välja och vraka mellan elever, vårdtagare eller människor i behov av omsorg. Då blev möjligheterna till vinst mindre .. även om dagens räntesnurror fortsatt ger möjlighet till stora vinster genom att det är möjligt att låna av egna bolag och betala tillbaka med hög ränta. Ett system som våra kommuner också använder sig av genom sina kommunala bolag, som saknar insyn eftersom de inte omfattas av offentlighetsprincipen som inte gäller aktiebolag.

DÄRFÖR hojtar media och vänstern om vinsterna i vården. De vet så väl att om kvaliteten, bemötandet och personaltätheten skulle granskas i detalj så skulle kommunernas egna tillkortakommanden och brister belysas, bristen på tjänstemannaansvar diskuteras, fullständigt värdelösa avtal komma i dagen och också avslöja en skrämmande stor byråkrati med onödigt massiv pappersexercis, som för det mesta bara finns till för att politikerna ska kunna få statistik från Riksdagens utredningstjänst att slå varandra i huvudet med när det är valrörelse.

Det är inte den sortens nyheter eller den sortens statistik som är lämplig för folket att ta del av.

Då är det bättre att småpåvarna får sitta orubbade på sina troner, pärmbärarna får traska ostörda i sina korridorer, riksdagsledamöterna får sin statistik från den främmande "verkligheten" och de privata aktörerna få ta på sig skulden för att pengarna rinner ur skattepåsen på väg till dem som verkligen behöver dem.

Kvalitet, personligt bemötande och effektivitet väger mycket lättare än risken för att medborgarna ska få full insyn i hur skattemedlen hanteras på "den rätta sidan".

DN, DN, SvD, SvD, AB, Expr.,

tisdag 29 oktober 2013

Jaha ja .. och??


Jag märker att jag börjar bli avtrubbad. Möjligen kan det bero på mig själv .. någon slags bokstavskombination eller en begynnande demens .. men när jag försiktigt nämner det i samtal med bekanta så känner de likadant.

Den information som vi antas reagera på som dresserade hundar, känns varken ärlig, hederlig, trovärdig eller ens välment längre.

Möjligen kan det bero på en farlig pandemi som Aftonbladet ännu inte har hunnit skriva PANIKRUBRIKER om?

Men när jag läser tidningarna så reagerar jag nästan inte alls, trots att rubrikerna KRÄVER att jag ska hamna i CHOCK, PANIK eller klamra mig fast vid en av dem utsedd politisk stöttepelare.

De berättar sagan om Vargen som aldrig kommer .. om och om igen .. och då tänker jag att jag har faktiskt klappat vargar två  gången och det gick bra .. så jag bryr mig inte om vad som händer .. eller inte händer.

Jag läser om arbetsplatsolyckor där riktiga människor dör och fullt levande anhörigas sorg och vanmakt utnyttjas i ledarartiklar som enbart har till syfte att utpeka regeringen som slarvig och oförsiktig med medborgarna som de har ansvar för .. och jag glömmer den mänskliga tragedin tillsammans med krönikören, tappar helt fokus på vad som egentligen har hänt .. och går och tar en kopp kaffe till.

Men utomlands behandlar svenska företag arbetarna illa och det verkar inte alls vara regeringens fel .. eller är det bara jag som inte orkade läsa färdigt ledarkrönikan? Och vem var det egentligen som skulle göra något åt det??

Men eftersom alla som lider nöd inte uppnår frälsning och lycka utanför Sveriges gränser så ligger väl lösningen nära till hands?? Bara ordet "utomlands" tyder ju på att de som befinner sig där ännu inte har uppnått svensk standard??

Politiker från båda "sidor" uttalar sig och varnar för varandra och för partiet som ingen av dem vill låtsas om att det ens finns .. om det inte kan utnyttjas för att sätta krokben för "De Andra" .. och jag orkar inte ens försöka sätta mig in i vad de säger eftersom jag inte tror på ett enda ord och hela kalabaliken till förväxling påminner om telereklamen för "3".

Löfven är i Sydkorea och inser att Sverige inte alls ska se ut som Sydkorea om han får regeringsmakten .. och var Reinfeldt är vet jag inte .. men jag sitter och funderar på hur roligt det skulle vara att åka till Kina igen .. och tänker inte alls på politiken varken i Sydkorea eller Kina.

Så tycker Aftonbladet att det är lite pinsamt att sosseledaren inte vet vad den röda sosserosen symboliserar .. och då tänker jag att .. varför är det extra pinsamt? .. han verkade ju inte ens veta vad det stod i partiets egen skuggbudget den senaste partiledardebatten??

Aftonbladet AVSLÖJAR att om jag får hemorrojder så kan det vara cancer och hur det kan ske får jag bara veta om jag betalar för ett plusabonnemang .. och då prisar jag Herren för att jag inte har hemorrojder och sk*ter i resten .. vilket visar sig vara att Kicken har stakat sig på engelskan och Laila Bagge inte visar HELA sitt hem i TV.

Och Anders Borg talar om vinster i skolorna och att det är fel att fel människor arbetar med fel saker och Björklund börjar fundera över om stiftelser är ett bra alternativ  .. och jag tänker på att de flesta människor tar chansen att plocka på sig lite extra om det står en obevakad godisskål på bordet. Oavsett vad de registrerar sig som. Vill du och kan du fiffla .. så går det bra vilken form av bolag eller stiftelser det än handlar om.

Titta bara på våra myndigheter, fackföreningar och kommuner.

Utom jag då, förstås .. för jag äter inte smågodis. Men lämnar någon en obevakad chokladkaka så är jag inte den som är den .. och redan här har jag glömt vinster i välfärden och skolorna och hela tjottaballongen.

Så skulle det bli ORKAN!! MONSTERORKAN!! Någon annanstans .. men här skulle det bli STORM!!

Och så har det inte ens blåst?

Fast det har regnat. Men inget MONSTERREGN ..?? Så då kände jag mig lite blåst i alla fall.

Men jag tror faktiskt inte att jag har känt mig så främmande inför nyhetsflödet och det politiska budskapet någon gång tidigare i mitt liv?

Det är som att läsa rapporter från en annan värld?? Lite fantasy .. lite science fiction .. men det handlar definitivt inte om den värld jag lever i? Till och med skildringarna av mig själv som en del av "folket", "medelklassen" eller "kvinnorna" känns som om de har mindre med mig att göra än Terry Pratchetts  karaktärer Mormor Esme Vädervax, Nanna Ogg, Bästemor Brevis eller Viväcka Vitlöök.

På sätt och vis känns samme författares skildring av Skivvärlden mer trovärdig än medias och politikernas skildringar av Sverige??

Om mindre än ett år är det val. Då får vi välja mellan något vi inte vill ha men som fungerar hyfsat eller något annat som vi inte heller vill ha och som förmodligen kommer att kosta mycket mer utan synliga positiva skillnader.

Aldrig har väl klyftan mellan politiker, media, åsiktseliten och folket varit djupare eller bredare än vad den är nu.

Den värld de vill få oss att tro att de själva lever i .. eller inbillar sig att de lever i .. eller tycker duger åt oss ... det framgår inte riktigt vilken värld det är de skildrar, men den har absolut ingenting alls gemensamt med den verklighet jag lever i.

Men förmodligen är det en livsfarlig pandemi .. kanske beroende på för mycket fokus på sociala medier?? .. som jag och mina likasinnade lider av? Det visar sig nog så fort Aftonbladet har lyckats formulera en tillräckligt slagkraftig, provocerande och skrämmande rubrik?

Det enda som faktiskt fastnade av dagens nyhetsflöde var The Viktor Report i DN. Den lockade faktiskt fram ett leende till slut.

DN, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr.,

söndag 27 oktober 2013

Integrationspussel?


Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör i SvD och skriver i dag en ledarkrönika med rubriken "Integration utan handbok". Avslutningsvis vänder hon sig till läsarna och sista meningen lyder .. "Så nu utmanar jag er, värderade läsare. Vad ska integration betyda i Sverige framgent? Och hur underlättar vi den? Emotser svar per mail."

Mailadressen är tove.lifvendahl@svd.se

Det här är en så svår fråga att det inte ens verkar finnas någon i beslutsställning som har en aning av ett svar, än mindre en handbok eller skuggan av en idé .. i varje fall inget som de vill delge sina uppdragsgivare. Gemensamt för våra beslutsfattare verkar i stället vara att det är fel på folket som inte öppnar sina dörrar för mindre lyckligt lottade bröder och systrar från andra länder.

Så när Tove Lifvendahl ber detta rasistiska, ogästvänliga och egoistiska folk om hjälp så känns det som att stå framför en riggad fallgrop. Vad jag än skriver kommer förmodligen att bevisa att våra makthavare har rätt .. jag och mina likar är hindret för en lyckad integration.

Men .. integration av vad?? Vad betyder egentligen ordet integration?

Enligt Wikipedia så är det .. "Sammanställning av sinsemellan olika delar till en komplexare helhet."

Och samtidigt som jag får upp det så får jag fram "Images for Integration" .. som föreställer pussel i olika former.Integration är alltså ett stort och svårt pussel där vi är pusselbitarna, eller hur?

JAG är en av pusselbitarna .. den unga kvinnan med rötter i Turkiet, som jag regelbundet träffar är en annan och mina och hennes anhöriga är ytterligare några. Min bit av pusslet passar ihop med hennes på ena sidan och en annan del av mitt pussel passar ihop med en man som i sin tur passar ihop med en bit av en sverigedemokrat. En fd granne hade inte en enda bit som stämde överens med min pusselbit och en arbetskamrat skulle kunna passa om jag fick såga av det som jag tycker är felkonstruerat.

Problemet är bara att h*n hellre vill såga i MIN bit!

Det finns människor som inte ens verkar tillhöra samma pussel som jag .. eller så är det jag som hamnat i fel kartong eller försöker bygga ihop mig med fel bitar?

Det finns också de som utger sig för att ha svaret på hur pusslet är konstruerat, vad det föreställer och hur de olikfärgade bitarna ska passa ihop.. även om det betyder att bitarna måste målas eller formas om för att åstadkomma det förväntade resultatet.

När pusslet är färdigt ska det täcka hela landet, vilket är en omöjlighet, eftersom det tillkommer nya bitar hela tiden medan andra tappas bort eller helt försvinner. Det blir alltså aldrig färdigt .. och det är nog själva idén, vilket Tove Liljedahl också kommit fram till.

I ett landskapspussel finns många bitar i blått som föreställer luft och vatten, många bitar som bildar mark och träd i olika nyanser av grönt samt ett litet motiv av något slag .. en grupp människor, några fridfulla/gulliga djur eller något annat.

Motivbilden är lätt att bygga eftersom den består av bitar som synligt hör ihop .. på samma sätt som politiken och kultur- och åsiktseliten bildar en lättöverskådlig bild tillsammans med själva ramen som omger hela pusslet.

Det är resten som är lite knepigare.

Det är därför motivbilden .. eller ramen .. är så viktig. De är själva förutsättningarna för att kunna bygga samman omgivningen.

Det går liksom inte att ta en hög gröna bitar och förutsätta att de ska bilda ett träd tillsammans med en annan hög gröna bitar som redan ligger på platsen. Pussel fordrar både koncentration, arbete och fingertoppskänsla .. och en tydlig början.

Jag börjar misstänka att ramen och motivbilden i det svenska integrationspusslet tillhör ett annat pussel än den omgivande landskapsbilden. För vi som ska bilda landskapet har varken ram eller motiv att förhålla oss till när vi försöker foga samman vår bit av det stora integrationspusslet.

Så om jag skulle skicka ett mail till Tove Lifvendahl så skulle det enbart innehålla svar på vad integration INTE borde betyda i Sverige .. och att det inte behövs en handbok utan en ny ram och en ny motivbild

SvD, SvD, DN, DN, Expr., Expr.,
Migrationsverket
Ann Helena Rudberg

fredag 25 oktober 2013

Jag hörde ..


 .. en intervju med en "höjdare" på Migrationsverket på radion i går. Jag registrerade varken namn eller titel men det var en man som hade alla siffror på plats. Förmodligen en av alla våra generaldirektörer?

Han sa .. att det för närvarande finns ca 9000 människor som fått uppehållstillstånd men som inte kan beredas plats någonstans i landet, utan tvingas leva kvar på de flyktingförläggningar/asylboenden som de hamnade på när de kom till landet. Jag uppfattade det som att de bott där ganska länge redan?

Han sa .. att Migrationsverket räknade med att antalet människor i den gruppen .. människor med beviljade uppehållstillstånd utan någonstans att ta vägen .. skulle stiga till ca 16000 under nästa år.

Han fick frågan .. om hur Migrationsverket skulle hantera den beräknade flyktingströmmen på ca 69000 människor från främst Syrien och Palestina, som redan innan ankomsten nästa år har garanterats uppehållstillstånd? 69000 människor .. det är fler än vad som bor i min lilla kommun i mitt lilla hörn av landet.

Han sa .. att han inte visste, det var en politisk fråga.

Jag hör inte politikerna säga ett enda ord om detta? Men å andra sidan så har min familj både jobb och bostad, så vi ska väl inte klaga i dagsläget?

Men är det rasistiskt eller främlingsfientligt att ställa frågan hur de har tänkt att det ska fungera med 69000 nya människor när de inte ens kan skaka fram bostäder och jobb åt de ca 16000 som redan sitter i passiv och handlingsförlamad väntan? Var ska de nyanlända 69000 sitta och vänta, när de som redan nu upptar alla platser som finns, inte har en chans att komma vidare?

Jag tror att det är en fråga som de kommande 69000 och de 16000 som redan är här också gärna vill ha svar på.

De "Goda Människorna" anser att vi alla blir som en enda stor och lycklig familj .. i ett samhälle där allt är ljust och vackert .. om vi byter nationalsång. Men jag tror att det är lättare att förhålla sig till varandra om vi kan tala fritt och får tydlig information om vad vi har att förhålla oss till i framtiden. Ovissheten, oron och farhågorna kan lätt förvandlas till målmedvetenhet, sammanhållning och framtidstro om våra ledare talade i klartext någon enda gång.

HUR har ni tänkt att lösa det här??

Det måste väl ändå finnas någon slags idé?? Lite framförhållning och planering?

För alla dessa människor .. omkring 85000 bara under nästa år! Det är faktiskt väldigt många, även om Miljöpartiet ser det som en droppe i havet .. de är människor som du och jag. De vill ha saker, kapitalvaror, lite guldkant på tillvaron, förbättra livet, arbeta, bli något, ta sig framåt och har drömmar, längtor och förväntningar.

Precis som du och jag.

De hade nog inte räknat med att bli långsiktigt förvarade i någon slags lågbudgetboenden, som framtida arbetskraftsreserv i väntan på bättre tider, medan de "Goda Människorna" .. bosatta långt, långt därifrån .. förväntar sig att de ska se sig som upphöjda och utvalda "nysvenskar" samt känna livslång tacksamhet för att få framleva sina liv med hjälp av bidrag på existensminimum.

År ut och år in medan livet tickar på .. utan att ens se en ljusning vid horisonten.

NÅGOT svar är ni skyldiga att ge både dem, och oss som redan finns här. Vad ska hända nu .. och när? Var finns de bostäder och arbeten som är förutsättningen för en ny framtid , frihet och ett nytt liv?

Att stå oförberedd och utan svar inför så många människor är fullständigt respektlöst.

DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD,

torsdag 24 oktober 2013

Mycket väsen och lite ull .. sa kärringen som klippte grisen.


De intrigerade och fibblade med regelverket, visade musklerna, triumferade, hånade och bröstade upp sig, pantsatte sin heder, räknade med månader av skadeglädje, laddade med krut och fyrverkerier och ... så blev det bara ett pinsamt litet pfftth?

Jisses!

Vad hände? Ja, någon räknade fel, någon var inte där, någon missförstod och.. kanske någon inte längre orkade agera buktalardocka åt en partiledare som aldrig uttalar något av värde??

Vad som än hände, så inte kan vi se det som ett exempel på engagerat och fungerande samarbete.

Och då kan jag inte låta bli att fundera på hur framtiden skulle se ut om det här gänget fick makten över landets ekonomi och ditt och mitt liv?

Men citatet som säger .. Den stora socialismen och den stora humorn verkar vara helt oförenliga .. är ju helt fel, tycker jag. Det här tycker jag är verkligt stor humor .. inte ens Håkan Juholt hade gjort det stilfullare.


DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Expr., Expr., AB, AB,

Om Aftonbladet ringer!

I samband med mordet på Olof Palme påstod en person att en polis hade frågat honom om han kunde skjuta statsministern. Naturligtvis förhördes den namngivne polisen och nu när nyhetstorkan är total och sosseledaren inte har något annat för sig än att försöka krossa regelverket för det framtida budgetarbete som han hoppas få utföra efter 2014 .. så dammar Aftonbladet av den gamla Palme-utredningen igen.

De ringer polismannen som lämnade polisen 1988 och som sedan dess har bott utomlands.

Och kan man tänka sig .. han vill inte tala med Aftonbladets reporter??? Han vill inte ens svara på VARFÖR han bor där han bor eller svara NEJ på en direkt fråga om han bett om att få Palme skjuten??

Det är märkligt och sensationellt .. tycker Lena Mellin.

Underförstått .. här ligger en hund begraven!!! SKUMT!!!! JÄTTEMISSTÄNKT!!!

Om en journalist från Aftonbladet .. eller, för all del, någon annan journalist .. skulle ringa och ställa en fråga skulle jag lugnt och stillsamt koppla bort samtalet .. igen och igen och igen.

Oavsett vilken fråga det gällde och jag kanske till och med skulle låta bli att andas medan jag gjorde det.

För det behövs inte mycket fantasi för att inse vad ett enkelt NEJ eller JA kan formas som .. särskilt i Aftonbladet. Fråga bara Sven Otto Littorin eller kungen.

Bara att svara på själva telefonsamtalet blir i dagens journalisters skickliga händer en suspekt handling. Journalistens samtal med polisen återges till exempel i sin helhet .. garanterat utan hans godkännande.

Det hade varit mer MÄRKLIGT OCH SENSATIONELLT om han hade harvat igenom 25 år gamla händelser och anklagelser per telefon med en journalist från Aftonbladet, tycker jag.

Men det blev ju i alla fall något för Lena Mellin att skriva om, lite rubriker på förstasidan och spridda skurar i nyhetsrapportering författade av sysslolösa, framgångshungriga medarbetare på Aftonbladet.


Soppa som kokas på en spik är en krämig och välsmakande rätt, jämfört med den tunna, urvattnade anrättning som våra kvällstidningar kan åstadkomma på gamla nyhetsrester.

AB, AB,

onsdag 23 oktober 2013

Jag har inte de rätta orden ..

.. talar inte samma språk, tänker förmodligen helt fel och lever inte i samma verklighet som Lawen Mohtadi som skriver en krönika, på ämnet "Det stora mysteriet i dagens politiska debatt är att vänstern inte längre vill vara vänster", i DN:s kulturbilaga i dag.

Så egentligen är det rätt meningslöst att försöka formulera mina egna reaktioner på det hen skriver .. det kan ju inte bli annat än fel.

Men jag försöker ändå. Det jag skriver går förmodligen så lågt under kulturelitens radar att det inte märks.

Lawen Mohtadi skriver om ett klassamhälle som hen upplever som varande i fritt fall, en medelklass som är under attack och en vänster som inte vill vara vänster? Det är hens upplevelse och jag ska inte ifrågasätta den, men jag undrar var hen hämtar den vetskapen från .. hen som uppenbarligen varken anser sig vara medelklass eller längst ner i klassklyftan?

Hen skriver .. "Ibland är jag rädd att jag lever i en bubbla. Att jag nästan bara omger mig med likasinnade. Vi tänker likadant, skrattar åt samma saker och följer samma Instagramkonton. Det är i och för sig poängen med att leva i en storstad – vi som lämnade mindre städer för Stockholm sökte just detta: subkulturer, likasinnade. Samtidigt är det underligt att bo i en stad där 40 procent röstar på moderaterna och inte känna en enda av dessa.

Men det gåtfulla i det här är inte högern utan vänstern. Att vänstern inte vill vara vänster är en av de märkligaste sakerna i vår tid. Vänstern sitter på en enastående uppfinning som är svår att överträffa. Det är solidaritet. Att försöka förstå varför socialdemokratin inte formulerar en politik för välfärd, höjda skatter och allas lika värde är nästan omöjligt. Överallt i samhället finns en vilja till förändring. Överallt syns och hörs detta. Förutom i politiken."

Jag tänker .. Om nu Lawen Mohtadi är så medveten om att hen lever i en subkultur tillsammans med likasinnade och dessutom är klart medveten om att hen inte har någon som helst kontakt med människorna utanför denna "bubbla" .. varför ägnar hen inte en enda mening eller tanke åt att hen kanske själv är en del av vänsterns problem?

För sett ur min synvinkel är det de som tillhör Lawen Mohtadis "subkultur" som syns och hörs .. kulturarbetarna, mediafolket och stora delar av den akademiska eliten .. som äger "dagens politiska" debatt, det som påstås vara sanningen och skapar diskussionsklimatet som styr politikerna och i förlängningen politiken.

Det är ytterst sällan någon från medelklassen eller den stora grupp som slarvigt klumpas ihop som "befolkningen" eller "väljarna" får samma utrymme som Lawen Mohtadi eller hens kollegor. Det är en liten, liten storstadsklick som får betalt .. lever på .. att skildra livsvillkoren för den grupp människor som de .. "inte känner en enda av dessa"?

Bortsett från alla vackra och medkännande ord .. vart riktar sig Lawen Mohtadis egen solidaritet? Vilken verklighet kommer hen i kontakt med utanför sin bubbla? Vilka diskussioner för hen utanför sin egen krets av likasinnade, twitter eller Instagram?

Vad använder denna lilla elit sin makt till? Vad finns på alla självförhärligande Instagramkonton och alla twitter som ibland upphöjs till mediastormar, om inte ett illa dolt förakt för medelklassens borgarbrackor och obildade väljare som saknar de rätta orden och inte talar samma språk?

Jag är inte religiös .. jag tror inte ens på Gud .. men det finns citat i Bibeln som kan vara på sin plats ibland, eftersom de visar på tusenåriga problem som tydligen aldrig försvinner. Så varsågod, här kommer ett från Matteus 7:5 ..

"Du skrymtare, tag först ut bjälken ur ditt eget öga; därefter må du se till att du kan taga grandet ur din broders öga".

  


Subkulturer är små grupper av människor bland befolkningen som känner samhörighet inom gruppen och åtskillnad mot andra människor genom att de har samma kultursmak som till exempel mode eller musik och som signalerar tillhörighet till sin subkulturgrupp genom att klä sig eller bete sig på ett visst sätt. Genom att göra detta känner individen samhörighet med andra människor inom gruppen vilket bland annat leder till upplevelser av trygghet och bekräftelse.

måndag 21 oktober 2013

Aftonbladet kämpar på ..

... när det gäller att redigera sanningen så att den passar in i den pågående valrörelsen.

Aftonbladets Ingvar Persson har letat sig upp i Dalarna och hittat sossen Maria Strömkvist som tänker avgå som kommunstyrelsens ordförande 2014 eftersom hon hoppas på att bli invald i riksdagen. Något som väljarna i Ludvika verkar ställa sig lite frågande till. I deras ögon har Maria Strömkvist varit så osynlig och frånvarande att de undrar om hon överhuvudtaget finns??

Men det bekymrar inte Ingvar Persson som ondgör sig över att oppositionen i Ludvika (?) inte ägnar sig åt att gotta sig över den lediga ordförandeposten eller en framtida valvinst?? Eller vad det nu är han hånar oppositionen för??

Alltså Maria Strömkvist, socialdemokrat tänker sitta kvar till valet 2014.

Före det behövs det ingen ersättare på hennes ordförandepost.

I dag har sossarna majoritet i Ludvikas kommunstyrelse med 8 platser, vilket blir 10 platser om vi lägger till 1 vänsterpartist och en miljöpartist.

Oppositionen består av 2 moderat, 1 centerpartist och 1 folkpartist ... vilket gör en opposition på 4 personer. Plus 1 bopartist, som jag inte vet var han passar in?

Kommunfullmäktige består av 45 förtroendevalda .. 22 sossar, 4 vänsterpartister, 2 miljöpartister, vilket gör en rödgrön majoritet på 28 personer. Oppositionen består av 9 moderater, 2 folkpartister och 2 centerpartister = 13 personer. Och så finns det 2 sverigedemokrater och 2 bopartister som inte kan störa arbetet nämnvärt.

Efter valet 2014 vet ingen hur det ser ut .. minst av allt Ingvar Persson.

Men ändå så tycker Ingvar Persson .. "Men visst är det ynkligt med en opposition som inte tror sig om att kunna ta över, och jag undrar om inte den bristande politiska självkänslan kan ha ett samband med oförmågan att se något gott i det den nuvarande politiska ledningen har åstadkommit i kommunen?"

Ingvar Persson berättar att lokaltidningen låtit oppositionens förtroendevalda uttala sig om Maria Strömkvists insatser som kommunalråd, vilket inte blev så värst positivt .. jag har läst det själv. Men däremot hittar jag ingen fråga som motiverar Ingvar Perssons påstående att ..  "Ändå spekulerade alla om vilken socialdemokrat som skulle efterträda Strömkvist efter valet. Inte en enda av Ludvikas oppositionspolitiker tycks kunna föreställa sig ett annat styre, eller att de själva skulle vara något annat än oppositionspolitiker."

Aftonbladets ledarskribent kallar det .. "växande vanmakt efter spekulationskapitalismens haveri?"

Så nu vet ni det!

"Spekulationskapitalismens haveri" skedde i  sossestyrda Ludvika!!

Hur Ingvar Persson hittade just till Ludvika i sin outtröttliga kamp för att hitta regeringspartiernas "vanmakt" i Sverige framgår inte.

Daniel Swedin har också svårt att dölja sin bitterhet när han skriver sin krönika .. "De verkar ha haft roligt, Moderaterna, under sina fyra dagar i Östergötland. Utifrån betraktat är det svårt att begripa glädjen, och inte bara för att partiet tappar i väljarstöd".

Roligt .. det var det värsta ... såååå kan vi väl ändå inte ha det när landet ligger i ruiner, kylan sprider sig, befolkningen liiiiider och samhället faller samman? Se bara på sossarna .. de verkar ha föredömligt tråkigt, vilket borde borga för ett regeringsskifte nästa år, eller hur?

Särskilt svider det tydligen när det visas bilder på statsministern där .. "statsministern skakar hand med Obama och där engelskspråkiga experter berättar hur imponerade de är av Sverige. M vill så gärna höra att de är bra, att någon – gärna någon som pratar bättre engelska än Reinfeldt – tycker att de är bra"?

OBAMA som är sossarnas lysande förebild tycker att Sveriges regering har skött ekonomin lysande under sina år med makten!! Nu går skam på torra land ... såå kan vi väl inte ha det när landet ligger i ruiner, kylan sprider sig, befolkningen liiiiider och samhället faller samman?

Bitterheten över oförmågan att hitta sakfrågor att ondgöra sig över lyser från raderna i de båda ledarkrönikorna och jag kan förstå dem. Det kan inte vara lätt när den egna statsministerkandidaten köper hela det nuvarande konceptet, men till ett betydligt högre pris. Något som knappast kommer att göra att engelskspråkiga experter .. som talar bättre engelska än Löfven .. kommer att berätta att de tycker att den s-märkta ekonomiska visionen är så bra som Swedin och Persson önskar att den var.

Men det går säkert att hitta någon annan liten kommun någonstans som kan illustrera att landet ligger i ruiner, kylan sprider sig, befolkningen liiiiider och samhället faller samman?

Problemet verkar vara att hitta någon som inte är sossestyrd??


DN, DNDN, DT, SvD, SvD, SvD, Expr., AB,

söndag 20 oktober 2013

Konsten att ta sig upp ur Svarta Hål ..

Jag har lätt för att falla ner i svarta hål när jag som minst anar det. Det spelar egentligen ingen roll hur jag tror att jag mår innan .. det kan vara vilken skitbagatell som helst som visar sig vara vägen som bär rätt ner i mörker, uppgivenhet och meningslöshet?

När jag faller så inbillar jag mig att just min livsväg är rikligare försedd med dolda eller synliga svarta hål än alla andras. Att just mitt liv är svårare att leva och att just jag är mer missförstådd, sviken, motarbetad och misslyckad än alla andra.

Så ligger jag där och vältrar mig i en gyttjig lera av självmedlidande, ångest och självförakt tills det börjar kännas kyligt, ensamt och meningslöst.

Men hur kommer jag upp .. när jag inte längre står ut med mitt eget sällskap där nere i olyckligheten?

Det är banne mig inte lätt, kan jag tala om för den som visslande och trallande traskar fram på en väl underhållen väg mellan vaggan och graven .. om det nu finns någon sådan person?

Eftersom det ofta är verkligheten och människorna runt omkring dig som du vill fly från och mörkret liksom kräver ensamhet för att kunna vara så mörkt som möjligt så är det en ganska svårlöst situation.

Tips 1 .. är att läsa något som skildrar en annan "verklighet" som är så helt uppåt väggarna, annorlunda och skrattretande att du bara måste dra på smilbanden .. en liten, liten aning.

Som Terry Pratchetts värld som är min personliga livräddare när det gäller svarta hål ..

.."Sagor är viktiga. Folk tror att sagor formas av människor. Faktum är att det är precis tvärtom. Sagor existerar oberoende av sina aktörer. Om du vet det, så är det kunskap med makt.

Sagor, väldiga fladdrande band av formad rymdtid, har virvlat runt och snott sig genom universum sedan tidernas begynnelse. Och de har utvecklats. De svagaste har dött ut och de starkaste har vuxit sig fetare för var gång de förts vidare ... sagor, slingrande och virvlande genom mörkret.

Bara det faktum att de existerar är nog för att lägga ett svagt men envist mönster över det kaos som är historien. Sagorna etsar spår som är till räckligt djupa för att människor ska kunna följa efter, på samma sätt som när vatten följer särskilda lopp nerför bergssidorna. Och varje gång som nya aktörer trampar ut på sagans stig blir spåren djupare.

Detta kallas för teorin om berättande kausalsammanhang och det betyder att en saga tar skepnad när den väl har inletts. Den snappar upp de vibrationer som alla tidigare versioner av just den berättelsen lämnat efter sig.

Det är därför som historien upprepar sig hela tiden.
Så tusen hjältar har stulit elden från gudarna. Tusen vargar har ätit upp mormor, tusen prinsessor har blivit kyssta. En miljon okända aktörer har, utan att veta om det, rört sig genom sagornas irrgångar.

[ ....] Sagorna bryr sig inte om vem som agerar i dem. Allt som har någon betydelse är att sagan blir berättad, att sagan upprepas. Eller om man föredrar att se det så här: sagor är en parasitisk livsform, som förvrider det levande till att tjäna sagan och inget annat.

Det krävs en särskild sorts person för att stå emot och kunna bli historiens bikarbonat."

När jag läst färdigt tänker jag garanterat inte längre på mig själv .. även om detta citat inte är ett av Terry Pratchetts "roligaste" .. utan jag tänker på sagorna i våra dagstidningar och sagorna som våra politiker berättar och de etsade intrampade spår som vi väljare trampar i utan att för ett ögonblick reflektera över om det kanske finns andra berättelser eller vägar att välja.

Det saknas helt enkelt personer som kan bli vår tids bikarbonat!

Och den insikten kan antingen få dig att le, bli förbannad eller skickar dig någon kilometer längre ner i ditt svarta hål.

Tips 2 ... som livboj kan jag då skicka med dig en artikel från Grönköpings Veckoblad som kanske till och med får dig att simma uppåt mot verklighetens fasta mark ...

"Framsteg för damerna - Genuscertifierad el!

Vad är manligt och vad är kvinnligt? Den fria elmarknaden har moderniserat begreppen i Grönköping. Ett aktuellt exempel är att kommunens kraftbolag Vattenplask AB nu erbjuder sk "Mjuk el", till skillnad från hårdare, mer maskulin d:o.

Man erbjuder även en sportigare, käckare och modernare variant, kallad "Tjej-el". Då bolaget avser att vara alla kvinnor till lags, har man även en mer traditionell, robust el-typ på paletten, "Husmors-el".

Vi har märkt, att efterfrågan på olika el-slag anpassade till elkundens livsstil ökar stadigt. Dagens medvetna kvinna köper inte vilken el som helst, konstaterar hr kraftverksdir. K-E Strömbom och förtydligar:

"Mjuk el" passar bäst till dämpad belysning vid mysstunder - och kanske rentav - er*t*ska möten som elkunden kan tänkas ha med kärestor av ömse kön.

"Tjej-el" är mer anpassad till aktiva, sportiga damer, sk tjejer. En populär form är hjälp-el till el-förstärkta motionscyklar som kan vara nog så värdefull, då krafterna börjar tryta på gymmet mot slutet av ett hårt träningspass.

"Husmors-el" är mer rejäla grejor, som hr dir. S. lite skämtsamt uttrycker sig. Här har vi en elform som är särskilt utvecklad för hushållsassistenter, dammsugare och liknande. Även till gammaldags hårtorkar av hink-typ passar denna ström utmärkt.
"Mormors-el" var en eltyp man hoppades mycket på, speciellt anpassad för TV-program med Tore Skogman och Jockmocks-Jocke, samt hörapparater.

Det visade sig emellertid att våra äldre systrar tjuvkopplade grejerna så till den grad att produkten aldrig blev lönsam, varför den avvecklades, upplyser hr dir Strömblom avslutningsvis"

(Jag ber Grönköpings Veckotidnings redaktion om ursäkt för att jag kopierade denna artikel i sin helhet men hoppas att det kompenseras av att jag starkt rekommenderar varje hushåll att ha Grönköpings Veckotidning inom räckhåll i händelse av svarta hål eller depressioner! En kanske livsavgörande prenumeration kan ske HÄR!)

Tips 3 .. om det är för mörkt för att du ska kunna läsa någonting alls så kan du ju försöka få tag i teaterbiljetter till någon rolig föreställning. Till exempel till SPÖK som jag var och såg på i går. Den som gick deprimerad från den föreställningen har bara ett enda alternativ kvar ..

.. KREATIVITET!! Sy, sticka, snickra, meka, gräv, baka, laga en fantastisk middag, snida eller .... ta en bunt tidningar och klipp ut sånt du tycker ser roligt ut ..


.. leta reda på ett skåp som "blivit över" och står och ser förskräckligt ut i ett hörn ..


.. gör ett collage av bilderna på en dörr och om ..


.. det inte känns lättare så försök att ge dig på de andra två dörrarna också.

Eller gör som jag .. skriv något jättelångt och rätt meningslöst om tillvaron i ett svart hål.

För alternativen är .. åtminstone för mig .. att antingen sitta kvar i hålet och grotta ner mig i gamla sorger, besvikelser och verkliga eller inbillade oförrätter eller ta mig upp och leta reda på vilka nya sorger, besvikelser, verkliga eller inbillade oförrätter som kan dyka upp i nya och helt outforskade svarta hål.