lördag 30 november 2013

En riktigt, riktigt värdelös dag!

Dagen började som vanligt alldeles för tidigt för att nästan omedelbart övergå i totalt kaos, vilket följdes av tidsslukande aktiviteter som formligen åt den tid jag hade tänkt använda till att röja upp i det totala kaos som rått tidigare dagar.

Vilken tur att jag förberett pepparkaksdegen som skulle resultera i läckra pepparkakor i morgon när Granntanten aviserat ett nedslag i min lantliga verklighet?

Och efter alla dessa pepparkaksbak .. nästan ett helt liv med fullständigt felfria pepparkakor .. så misslyckades jag med den här degen så till den milda grad att jag fortfarande inte kan se på resultatet med annat än en enorm förvåning.

Och det var ju naturligtvis just den här gången som jag delade degen med Dottern som blev precis lika förvånad när jag ringde och sa .. Släng degen!!

Hennes pepparkakor såg fullständigt perfekta ut när hon tittade på dem .. nyinsatta i ugnen? Men under samtalets gång insåg hon vad som höll på att hända. 

De åldrades liksom? 

De skrynklade ihop sig?

Väl ute i rumstemperatur stelnade de .. och blev både hårda och nästan livsfarliga??

F*n, också!!

Sedan följde årets klassiker. Adventsstjärnan skulle upp.

Finns det verkligen INGEN som kan konstruera en adventsstjärna som hänger rakt vid första försöket??

Och nu är klockan nästan halv åtta .. fast den egentligen  borde vara halv tre!

................... och PRECIS just nu kom jag ihåg att jag hade grejor på spisen som borde ha tagits därifrån för en timme sedan!

Sorry, Granny .. om du läser det här! Det blir en märklig måltid i morgon misstänker jag. Men tanken var god, men fullständigt sönderstressad.

I värsta fall får vi beställa varsin pizza och doppa "pepparkakorna" i kaffet .. för nu orkar jag inte mer.

torsdag 28 november 2013

Vad är det för skillnad??


Expressen har en artikelserie om "Hotet mot demokratin". Där kan vi läsa om de hot våra folkvalda politiker utsätt för i sitt arbete.

En man som hotat Ulf Kristersson till livet säger .. Det är responshot på hot mot mig, det är svarshot. det är ett svar, en motattack, en motdebatt, man slåss mot en....Jag ser det som att jag är attackerad och så går jag till motattack, jag väljer ett mål, jag gör det verbalt och jag gör det väldigt hårt.

Andra politiker har fått ta emot hotbrev där det skrivs att de ska hängas, skjutas, slås ihjäl eller med texten .. jag ska hitta och döda dig!

De som gör så här är nog ensamma, små människor med små liv .. har jag tänkt.

Men samtidigt som det här pågår så uppmärksammar SVT:s kulturnyheter Kartellens nya raplåt "Svarta Duvor & Vissna Liljor" med Timbuktu och Sebbe Staxx och visar även en video, på sin musiksajt, där den framförs.

Texten lyder bland annat .. "piskan viner tills vi går passgång, dunkar Jimmie gul och blå hissa i en flaggstång" .. och .. ”Kungsgatan med Soran, hade jag varit med hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre. Fuck SD med Jimmie i spetsen, sänker en sänker två, ja då springer nog resten

Tankarna går osökt till andra länder där människor misshandlas och hissas i diverse flaggstänger, träd eller andra lämpliga platser för att "rädda landet". På 70-talet förfasade sig media över liknande händelser i amerikanska södern.. nu verkar det vara helt ok i Sverige eftersom .. ”Sverigedemokraterna visar inte acceptans mot invandrare och då får de ta att det kommer hat tillbaka”.

Ett "responshot", alltså??

Det måste vara såhär hårt. Man måste säga mer än vad som behövs för att det ska nå fram .. säger Pontus Gustafsson som driver podcasten "Gatuslang", på SVT:s hemsida. "Någon måste säga det här. Politiker är för fega" . 

Detta är alltså en uppmaning till politikerna att uttrycka hot och hat mot demokratiskt valda partier som känns obehagliga?? Responshota dem som man känner sig hotad av??

Låter inte det exakt som samma argument som mannen som hotade Ulf Kristersson till livet .. och de andra exemplen på hatattacker mot politiker .. hade som skäl för sina dödshot??

Den enda skillnaden är att den ena gruppen beskrivs som farliga hot mot demokratin och dess utövare medan den andra beskrivs som viktiga opinionsbildare och kulturpersonligheter och får sitt hatiska budskap framfört i statligt finansierade SVT??

Finns det någon annan skillnad??

I så fall .. vilken?

DN, SvD, SvDSVT, Expr.,

onsdag 27 november 2013

Gott omdöme och god analysförmåga??

Domarna i Högsta domstolen kallas justitieråd och utnämns av regeringen efter ett ansökningsförfarande. Det finns 16 justitieråd i domstolen, varav i regel två tjänstgör i Lagrådet. Tjänstgöringen i Lagrådet sker vanligtvis ett år åt gången. De 14 dömande justitieråden är indelade i två avdelningar. Den ena avdelningen leds av Högsta domstolens ordförande och den andra av en avdelningsordförande.

Huvuduppgiften för justitieråden är den dömande verksamheten genom vilken Högsta domstolen kommer med vägledande avgöranden. Normalt avgörs dessa mål av fem justitieråd. De flesta beslut handlar dock om att ta ställning till om prövningstillstånd ska meddelas i målen. Mål avseende de extraordinära rättsmedlen utgör också de en inte oväsentlig del av beslutsfattandet. Samtliga mål föredras av en justitiesekreterare som dessförinnan har gjort en rättsutredning. 

Lediga tjänster som justitieråd utannonseras på Högsta domstolens och Sveriges domstolars hemsidor på internet. Justitieråden ska ingå i kretsen av landets främsta jurister. De ska svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet. Det är en strävan att justitieråden ska komplettera varandra genom att de består av jurister med olika erfarenhet från de juridiska yrkesfälten.


Jag hör Göran Lambertz säga att det finns teknisk bevisning som bevisar att Sture Bergwall/Tomas Quick är en mördare. En sk likhund hade markerat på ett större antal platser där det enligt justitierådet inte kunde ha funnits något annat än mänskliga kvarlevor?

Tyvärr så fanns det inga likdelar där hunden sa att det fanns .. men det tyckte Göran Lambertz var ovidkommande? Och om de hade tagits därifrån så hade hunden förmodligen inte markerat?

Men HUNDEN visade att de fanns .. och då fanns de!! Konstigare än så var det inte??

Dessutom så skulle det "vara konstigt" om inte Sture Bergwall/Thomas Quick inte var skyldig eftersom han var psykiskt sjuk(?) och dessutom hade begått brott tidigare?

Hunden bevisade att Thomas Quick hade pulvriserat ben med en sten .. sa Göran Lambertz, och eftersom jag har styckat ett trafikdödat rådjur som inte var större än en 9-årig liten pojke så kan jag med säkerhet säga att det är omöjligt. Ben är hårdare än man tror och även med en hammare till hands så tar det en evighet .. förmodligen dygn .. att förvandla hanterbara ben till oidentifierbart pulver.

En hund är inte en kriminaltekniker eller ens en kriminaltekniskt utbildad hund. En specialutbildad polishund är i första hand en hund och i andra hand ett hjälpmedel.

En blindkäpp eller en blindhund är på samma sätt hjälpmedel för en synskadad person .. ett hjälpmedel och inte en ersättning för förlorad syn. Men det går inte att fråga hunden vart du är på väg eller var ett okänt mål ligger, utan det är upp till föraren att bestämma målet.

En likhund har inte en susning om VARFÖR den letar efter önskad lukt eller att det har skett ett brott. Den har förmodligen inte ens börjat sin träning med att markera för avlidna personer och den kan göra fel. Den kan feltolka signaler eller försöker vara till lags precis på samma sätt som en kriminaltekniker som tolkar limmat trä som benbitar från ett barn.

En mycket skicklig jakthund tillhörande en näraboende jägare avvek plötsligt och oväntat mitt under ett drev när den passerade vår tomt där inte bara en, utan TRE, tikar löpte samtidigt. Tur för älgen men inte lika roligt för ägaren som fick komma hem till oss och hämta friaren fram på kvällskvisten. Det finns alltså risk för att en aldrig så tränad hund upptäcker något som är intressantare än det som den blivit tränad och tillsagd att göra.

Ett justitieråd i Högsta domstolen fattar beslut som är helt avgörande för om människor ska få upprättelse eller ens tillstånd att pröva sin sak. Göran Lambertz är en av 16 utvalda som har en oerhörd makt .. långt efter det att de har lämnat jordelivet. En dom i Högsta domstolen är fast som hälleberget om det inte sker en lagändring.

Ett justitieråd ska ha analysförmåga och omdöme och helst vara vid sina sinnens fulla bruk .. och jag är oerhört tveksam till att Göran Lambertz lever upp till de kraven när han i egenskap av justitieråd kallar en hund för teknisk bevisning, trots att varken hunden i fråga eller vidhängande poliser inte kunde gräva fram någon bevisning alls.

Beatrice Ask ville se till att något liknande aldrig händer igen. En bra början vore att låta Göran Lambertz få andra arbetsuppgifter som inte kan skada de människor som förlitar sig på ett fungerande rättssamhälle.

Jag debatterar inte med en rättshaverist .. sa Sture Bergwall.

Där visade han prov på både ett gott omdöme och en god analysförmåga, och blir han sedan officiellt friskförklarad så verkar det som om han nästan uppfyller kraven för att bli justitieråd i Högsta domstolen, eller hur?


DN, DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr.,

tisdag 26 november 2013

Jag undrar?


 Expressen har en artikelserie .. eller ett tv-sänt informationsnågonting .. om det hat och de angrepp som svenska politiker utsätts för.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att vuxna människor beter på det viset.

Det är många som berättar och det de berättar är nästan svårt att fatta. Att en vuxen människa kan sitta och stoppa avföring i ett kuvert som är adresserat till en människa h*n aldrig träffat till exempel?

Känner man sig inte obeskrivligt löjlig medan man håller på med något sådant? Och i dagens dna-samhälle .. använder man sin egen, någon annans eller hundens?

Den som använder sig av den här typen av argument har förlorat innan h*n har öppnat munnen, satt fingret på den första bokstaven på tangentbordet eller satt på sig rånarluvan innan h*n ger sig ut för att klottra ner dörren hos en barnfamilj som sover .. eller något ännu värre.

Verbala spyor, kränkningar, fysisk eller psykisk våld .. anonymt och fegt .. mindre kan man knappast bli.

Men när jag läser alla berättelser, lyssnar på alla diskussioner och hör hur allt hänvisas till Sverigedemokraternas uppgång och demokratins fall så undrar jag om det är så enkelt?

Tror våra folkvalda verkligen på att deras utsatthet enbart beror på att människor är rädda för och hatar den som kommer från ett annat land?

Frågar de sig aldrig VARFÖR är det just politiker som blir så här utsatta? Kan det inte också bero på något annat de gör .. eller inte gör?

Varför växer bara politikerföraktet? Varför sjunker förtroendet för så gott som alla de etablerade partierna? ALLA svenskar är väl inte rasister eller sverigedemokrater?

"Hotet mot demokratin"  .. kan det inte lika gärna komma från dem själva, bottna i bristande verklighetskontakt, svårigheter att kommunicera begripligt eller i en kollektiv dövhet när det gäller rösterna från gräsrötterna? Eller från medias sätt att rapportera? Eller är det bara "folket" det är fel på?

Frågar de sig aldrig .. gör vi något fel?

Den frågan skulle jag vilja ha ett rakt och enkelt JA eller NEJ på?

Så undrar jag också varför sänkt skatt alltid ses som en utgift om man ser det från vänster?

Utgift blir väl skatten bara sedd ur löntagarens perspektiv .. eftersom h*n ägde hela summan från början?

Sänkt skatt är lägre inkomst för stat och kommun, om jag inte fattat det hela helt fel? Och då blir det lite konstigt om man vill påstå att mindre inkomst sker för lånade pengar??

Lägre inkomster måste däremot mötas med lägre kostnader, eller hur?

Om till exempel alla som hellre kilar över till akuten vid en relativt enkel åkomma skulle vänta tills de fick en tid på vårdcentralen skulle sjukhusen spara in en slant och personalen få bättre arbetsvillkor.

Om alla som "tar sig en sjukdag" när de "mår lite dåligt" dagen efter kvällen före, skulle avstå från det, så skulle samhället spara mycket pengar och om ingen någonsin fibblade med något enda bidrag skulle det bli mer över till dem som verkligen, verkligen behöver samhällets stöd.

Om alla föreningar redovisade äkta medlemssiffror och ärliga aktiviteter så skulle förmodligen SSU, andra ungdomsförbund och diverse "ideella" föreningar försvinna på vissa orter .. men spara pengar, det skulle vi. För att inte tala om att respekten för anförtrodda skattemedel skulle stiga .. även hos dem som betalade in dem från början.

Om våra riksdagsledamöter visade vägen till respekt för inbetalda skatter och skaffade sig ett riktigt arbete ett år efter det de inte längre får tillgång till riksdagsmannalönen .. så kanske någon skulle se det som en fingervisning om att det inte är helt ok att ta ut lite extra från bidragsgivande myndigheter .. genom att ta tillbaka lite av det som drogs på lönen .. eftersom det är uppenbart att en icke föraktlig del "slarvas bort" på vägen i form av förmåner, belöningar och skyddsnät till dem som är satta att förvalta dem.

Om några kommunpampar träffades i sammanträdesrummet och diskuterade bostadsfrågan i kommunen i stället för att åka till ett varmare land för att tanka inspiration i form av skattesubventionerad champagne så skulle till exempel den kommunen spara mycket pengar.

Om ALLA respekterade och hanterade skattemedel lika försiktigt som löntagaren borde hanterar resterna av sin lön när skatten är betald .. så skulle vi ha råd med en väl fungerande välfärd UTAN att behöva höja skatterna.

Men i dag lånar visst alla för att kunna betala för utgifter som är högre än inkomsten, och jag undrar varför??

SvD, SvD, SvD, SvDDN,


måndag 25 november 2013

Om någon kommer ihåg ..


.. mitt påtvingade "bokuppdrag", så kan jag berätta att jag nästan är i mål nu.

Det är inte klokt vad jobbigt och tidsödande det har varit. Något som kommit smygande under resans gång, är en växande respekt för alla dem som gör det här på riktigt. En enda bild kan ju ta minst en hel dag!!

I mitt projekt finns det drygt 20 bilder av skiftande kvalitet. En del är så "skiftande" eller skissartade att jag har varit tvungen att göra om dem från början och en del bitar av berättelsen behövde ett nytänk och en arkeologisk utgrävning av fantasier från förr.

Jisses Amalia .. vad jag har jobbat.

Men nu är det nästan klart. Eftersom jag klarade av texten först så har den fått ligga för korrekturläsning i ungefär en månad och när jag i dag läste igenom det hela så upptäckte jag till min förvåning att jag kände mig riktigt nöjd med stora partier. Särskilt ett stycke på slutet tyckte jag till och med var riktigt roligt, trots att jag skrivit det själv?

Maken vill hitta något ställe där man kan göra en "riktig bok" av det hela och det låter ju trevligt.

Det får i så fall blir ditt bidrag till odödligheten .. säger jag. Själv är jag fullständigt klar med författandet i det här livet.


Och nästa också .. om det skulle bli så illa.

söndag 24 november 2013

Jag har absolut ingenting ..


.. att skriva om och ingenting att säga egentligen, men eftersom jag själv blir lite fundersam när de bloggar som jag följer dagligen plötsligt tystnar så tänkte jag att det är bäst att skriva några rader i alla fall.

Jag har surfat runt för att få någon form av inspiration, men förgäves. Jag har till och med tittat in på Expressens nättidning för att hitta en Skandal att förhålla mig till .. men vem bryr sig om mediaskandaler?

Men jag såg att det funderades över vad som skulle hända om Jimmie Åkesson avgick som ledare för SD? Konstigt nog är det aldrig någon som funderar över vad som skulle hända med SD om våra andra politiska ledare började förhålla sig till de frågor som väljarna vänder sig till SD för att få svar på?

Om de politiska beslut .. som de biståndshandläggare som Anna Dahlberg skriver om måste ta ställning till .. var mer genomtänkta, strukturerade och lite mindre tolkningsbara, skulle inte det göra arbetet lite lättare? Kanske skulle det underlätta om samma beslut i samma situation fattades på samma grund över hela landet och inte som i dag .. när en person kan få sina önskemål uppfyllda på mindre goda grunder än någon annan i en annan kommun?

Som det är nu blir det svenskt rättsväsende som fattar beslut i välfärdsärenden till en ofattbar hög kostnad och med ett tolkningsresultat som inte alls påminner om lagens intentioner från början?

Feminismen skriver en del om? För min del är feminismen en avslutat kapitel. Kvinnor har nog med krav på sig som det är och behöver inte feministernas pekpinnar och stressande manualer för "hur man blir en RIKTIG kvinna". Jag nöjer mig med att fortsätta vara "en vanlig ofullständig människa" .. hellre misslyckad enligt den feministiska bedömningsskalan än sönderstressad i det dagliga livet.

Så läser jag om tiggare som fryser eftersom de inte har någonstans att bo medan de försöker tigga ihop pengar som de kan skicka hem och om hur en annan bloggare inte kan sova på natten efter att ha sett en hemlös kvinna bädda för natten på en bänk.

När det gäller tiggare så vet jag att jag inte kan göra någon större skillnad .. visst ska vi hjälpa varandra, men det är en omöjlighet att hjälpa ALLA. Hur mycket pengar vi än skänker så är det ett bottenlöst hål, eftersom mycket pengar lockar fler tiggare som behöver ännu mer pengar som lockar ännu fler tiggare .. eftersom nöden är stor i hela Europa. Jag kan inte ligga sömnlös för det .. då skulle jag aldrig få sova mer.

Och stället för att ligga sömnlös över att det finns hemlösa, så är det faktiskt inget som hindrar någon från att fråga .. kan jag hjälpa dig med något? Offra en ytterrock, köpa en filt, bjuda på kaffe eller stanna upp och lyssna på en medmänniskas historia. Det finns också massor av frivilligorganisationer som skulle välkomna en gratis arbetsinsats eller gåvor.  Det är i alla fall bättre än att ligga sömnlös om natten efter en middag med vin på trevlig lokal i innerstan.

På tal om vin så läste jag att det fanns spår av bekämpningsmedel i vissa boxviner. Lite intresserad blev jag eftersom jag nästan dagligen tar ett glas vin till maten, men "mitt vin" .. Tre Apor .. var ett godkänt alternativ så får jag begränsa mig till att tycka synd om dem som har andra favoriter.

Söndagstrött efter att ha sovit till halv tio, söndermatad med ismer, krav, skandaler och politiska floskler är det ganska skönt att bara lalla runt och tänka på ingenting.

Fast ibland undrar jag .. när slutade vi egentligen att GÖRA saker tillsammans? Nu för tiden verkar det som om alla mest talar om vad som borde göras, som ingen gör, som fattas eller det som saknas .. saker som Någon Annan tydligen ska aktivera sig med?

Spela kort med grannen till exempel? Bjuda hem en okänd ny bekantskap på en snabbfika, hjälpa någon som uppenbart har för mycket att bära, planera eller spontant starta aktiviteter tillsammans med andra likasinnade?


Det går ibland .. men det är attans så seegt det är att få människor att lämna de trygga, tillrättalagda sociala medierna och gå ut i verkligheten?

torsdag 21 november 2013

Hjälp!!


 I min dator har jag en hel hög opublicerade bloggposter, som jag vid närmare eftertanke har ansett vara lite för mycket på något sätt .. eller som kommit till i vrede eller affekt.

Man vet ju aldrig? En aldrig så liten spontan mening kan tolkas som diskriminerande eller kränkande i dagens debattklimat och jag har ingen större längtan efter att bli beskriven som en näthatare, någon slags -fob eller - ist på någon av kvällstidningarnas löpsedlar.

Jag har också en låda på vinden som innehåller dagböcker som jag funderar på att bränna upp .. när jag hunnit läsa igenom hur livet har varit och tagit reda vad jag glömt eller förträngt. Men jag gör mitt bästa för att glömma och förtränga att de ens finns, så jag hoppas att den som hittar dem någon gång bränner dem olästa.

Men nu har Expressen fått ta del av opublicerat material från det som till slut blev en bok av Jimmie Åkesson, som han sedan signerade på Nytorget, vilket fick en kvinna att trycka upp en tårta i ansiktet på honom, vilket sedan gav henne möjlighet att få sina minuter av kändisskap i TV .. och en svarstårta i sitt eget ansikte.

Så det kan bli??

Nu börjar jag bli lite nervös. Tänk om någon låter någon på en kvällstidning ta del av mitt opublicerade material som jag inte ens tänkt publicera, men som kanske innehåller en eller annan gliring eller förklenande tanke om någon kändis eller känd företeelse .. kan jag hamna i tidningen då?

Bli publicerad fast jag valt att låta bli att publicera?

I så fall måste jag byta hårddisk och krossa den gamla så att jag kan sova gott om natten, vilket förmodligen kommer att innebära äktenskapliga slitningar och förmodligen skilsmässa eftersom Maken har en hel del som han upplever som värdefullt på samma hårddisk? Och OM jag ändå skyddar mig själv mot angrepp från dem som vet hur jag bör tänka, tycka och skriva .. var ska jag då bo med allt skräp som jag samlat på mig genom åren?

Och hur ska det gå för katten??

Hur ska hon kunna acklimatisera sig på en ny plats nu när hon är så gammal?

Det är kanske bäst för katten att jag slutar tänka, tycka, skriva eller ha åsikter? För vem vet .. plötsligt är de kanske publicerade under rubriken .. HÄR ÄR DE FÖRSKRÄCKLIGA OCH HEMLIGA ÅSIKTERNA SOM HON ALDRIG PUBLICERADE!!

Och så blir det rubriker om att jag är utskämd och ifrågasatt, om jag vägrar att svara på frågor om det som jag en gång valde att inte säga?

Det är inte lätt att navigera i dagens Sverige?

Vilken sorts liv måste jag leva för att bli godkänd?


DN, DN, SvD, SvD, Expr., Expr.,

Att sälja ut sin heder.


En gång under mitt mest intensiva tonårsuppror lyckades jag manövrera in mig i en större katastrof som jag inte kunde ta mig ur av egen kraft. Att vända mig till min spröda, känsliga mamma var det inte tal om så då återstod bara min hetlevrade, oberäknelige pappa.

Jag förberedde mig på en rejäl utskällning men hoppades samtidigt på att han kunde skaka fram en lösning som hjälpte mig att komma ur den fallgrop som jag grävt alldeles själv.

Och så blev han inte ens arg? Jag blev nästan chockad.

Han sa .. det är omöjligt att gå genom livet utan att begå misstag, jag gjorde åtskilliga själv i din ålder. MEN man gör dem bara EN gång och lär sig något av dem. I dag fixar vi det .. men kom aldrig, aldrig och be mig om hjälp med samma misstag en gång till.

För det finns bara en sak som du måste vara rädd om .. och det är ditt namn. Fläckar du ner det för mycket och för ofta så blir det en tung börda att släpa på genom livet. Det går aldrig att tvätta sig helt ren om man solkar ner sig för mycket.

Jag kan inte påminna mig att vi varken tidigare eller senare i livet talade om något så personligt .. men just det här kommer jag fortfarande ihåg.

När Stefan Löfven tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna hade han ett respekterat namn som han dessutom fick förgyllt vid utnämningen.

Så länge som han var tyst och såg trygg och förtroendeingivande ut på bild höll förgyllningen glansen .. men så fick han medhjälpare och rådgivare som putsade så intensivt och energiskt på debattinlägg, tal och framträdanden att till och med förgyllningen av namnet flagade.

I dag är hans namn synonymt för maktlystnad för mig. Makt till varje pris och oavsett vad det kostar landet. Stefan Löfven SKA vinna valet .. kosta vad det kosta vill.

Egentligen så bryr jag mig inte om de 150 kr i månaden som de som ligger över den så kallade brytpunkten tjänar, men jag bryr mig om regelverk och överenskommelser. De har uppkommit av en orsak och när det gäller ekonomi så ska man fibbla så lite som möjligt med bokföringen och regelverket, det kan få långtgående negativa konsekvenser har jag lärt mig.

En budget är färdriktningsvisaren till den ekonomi som anses vara bäst för landet och det finns ingen som helst anledning att misstro regeringens förmåga att handskas med landets ekonomi hittills .. snarare tvärtom. Orsaken till oppositionens lilla protestaktion och regelbrott är bara en maktdemonstration och har inget alls med vad som är bra för Sverige att göra.

Stefan Löfven sitter i direktsänd TV och får ett tips från Jimmie Åkesson om hur han ska kunna ställa till så stor oreda som möjligt för regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna.

Som av en händelse ändrar då den samlade oppositionen sina planer så att de passar det parti som de ABSOLUT INTE samarbetar med och säger hycklande och förvånat att .. vi kan väl inte rå för om Sverigedemokraterna röstar på VÅRT förslag??

DET tycker jag är att sälja ut sin heder och sitt namn.

Och inte blir det bättre när jag ser .. i ett nyhetsinslag i tv .. hur sossar och sverigedemokrater smiter in i ett sammanträdesrum och drar för gardinerna.

VI samarbetar INTE med Sverigedemokraterna! Vi kan väl inte hjälpa att de röstar på VÅRT förslag??

Man ska vara rädd om sitt namn.

Den seger som oppositionen kanske jublar över senare i dag kanske visar sig vara en pyrrhusseger* i morgon.

Jag personligen är fullständigt övertygad om att Stefan Löfven och hans sossekompisar inte kommer att kunna motstå Jimmie Åkesson och hans gottepåse med 10% av väljarkåren om det bara är den som står i vägen för ABSOLUT MAKT!! Det går ju alltid att köpa ett avlatsbrev med texten .. vi kan väl inte hjälpa om de vill vara med oss??

Det börjar bli för många repor i Stefan Löfvens namn för att jag ska kunna lita på vad han säger .. även om han kanske inte gjort dem själv.

Men, som min pappa sa ... det går aldrig att tvätta sig helt ren om man solkar ner sig för mycket.*En pyrrhusseger är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Innebörden i uttrycket kan även vara att resultatet av "segern" visar sig leda till en förlust längre fram. Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 280 f.Kr. skall ha yttrat: "En sådan seger till, och jag är förlorad."

DN, DN, DN, SvD, SvD,

onsdag 20 november 2013

Könsneutral litteratur!


"Bonnier Carlsen har beslutat att inte ta med ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” i kommande utgåvor av sin samlingsvolym om Barna Hedenhös, uppger SVT:s ”Kulturnyheterna”. Som grund för beslutet uppger Eva Dahlin, litterär chef på förlaget, att berättelsen innehåller ”förlegade värderingar” .. läser jag i SvD.

Det måste vara ett rent helsike att komma tillrätta med alla förlegade värderingar och rasistiska uttryck som samlats i litteraturen under åren. Tänk bara på gamla tiders sk pojkböcker .. Stigfinnaren, Den siste Mohikanen och allt vad de nu hette och cowboylitteraturen där åtskilliga "r*dskinn" bet i gräset. Så har vi deckare där man inte skräder orden och kallar asiater för g**ingar på var och varannan sida och kokböcker .. varav jag själv har en som bör brännas .. där det finns recept på N-bollar.

Men med samlade krafter och idogt arbete så ska det nog gå att anpassa bibliotekens och bokhandlarnas utbud till moderna och fördomsfria ideal.

Men på tal om POJK-böcker .. som det så fördomsfullt hette förr och med tanke på den förlegade och initiativlösa bilden av kvinnoidealet som mamma Knota representerar ...

Varför lyfter ingen frågan om könsneutral litteratur?

Här frodas verkligen förlegade värderingar på bokhyllorna. Barbara Cartland, Sidney Sheldon, Catrine Cookson, Nora Roberts, Sergeanne Golon (Angelique-böckerna) .. är bara droppar i det hav av skildringar av förlegade värderingar och kvinnoföraktande ideal.

Sedan tidernas begynnelse .. eller åtminstone sedan den första kärleksromanen publicerades .. har våra unga uppväxande kvinnor fått sinnet förgiftat av kränkande, orimliga skildringar av ..och förväntningar på .. relationen mellan de jämlika könen.

Strängt taget så är det nog bara Egalias Döttrar och facklitteraturen som passerar nålsögat för könsneutral litteratur?

Om ens det?

Jag vill minnas att reparationshandböckerna för diverse bilmodeller innehöll bilder på enbart män eller manliga händer när det gällde fotografiska illustrationer!

Det är en skam att detta inte har uppmärksammats i vårt moderna och upplysta samhälle. Regeringen bör genast utse en generaldirektör som kan leda ett statligt verk med uppgift att läsa igenom och sortera bort all litteratur som innehåller förlegade och skadliga värderingar så att de kommande generationerna kan växa upp med rena, fria sinnen och opåverkade tankar.


Sedan kan vi ta itu med film och teater. Det är egentligen inte klokt att det som nu visas får visas i ett samhälle som vill kalla sig jämlikt och nutidsanpassat??

SvD, DN,

Aldrig mer?

Jag var ett nyfiket och vetgirigt barn. När?, Var?, Hur? och Varför? var mina vanligaste och viktigaste ord och är det fortfarande.

I 10-12 års åldern upptäckte jag att det fanns enorma skillnader i det samhälle som jag växte upp i och det som format mina föräldrars och mor- och farföräldrars generationer. Det var otroligt intressant och fantasieggande och jag var förmodligen en riktig pest när jag oupphörligen krävde .. berätta om hur det var FÖRR.

Vi talade nästan inte alls om samhällsfrågor eller politik i mitt hem, men min mamma som hade annat för sig än att berätta om den "forntid" sin hon växte upp i, gav mig Moa Martinssons bok "Mor gifter sig" och möttes av en stormflod av ytterligare frågor.

Jag kunde inte fatta hur människor kunde leva så? Att min mamma kunde berätta om barnrikehus/kvarter där barnen var så smutsiga att de fick gå till varmbadhuset, under skoltid, för att tvättas av, medan hon och hennes syskon hade både badrum och vattentoalett? Att det fanns fattiga som de mer välbärgade skänkte kläder och mat, att det fanns luffare/hemlösa som sov på höskullen, vindar, källare eller i uthus och skrämde livet ur spröda själar som levde sina liv i värme och trygghet.

Min mamma berättade om S:t Sigfrids sinnessjukhus i Växjö, och om hur de sinnessvaga/idioterna hördes skrika i natten och ibland fick gå "lösa" i parken, som var i närheten av där vi bodde. Hon hade varit livrädd och särskilt med tanke på att hon var gravid. Kanske var det därför jag föddes tre veckor för tidigt och blev som jag blev??

Gamla människor bodde kvar hemma, ofta hos sina barn. Under min barndom fanns mammas farmor som en svartklädd och skygg skugga på övervåningen hemma hos mormor och morfar och jag var både rädd och nyfiken .. men höll mig undan och "lämnade henne i fred".

Det fanns ålderdomshem .. men jag visste inte var eller vilka som fanns där? I böckerna kunde jag läsa om hur gamla placerades hos den som krävde minst betalning? Funktionshindrade barn var något som läkare och barnmorskor rekommenderade chockade föräldrar att placera på institution och glömma bort .. för allas bästa. Tids nog skulle de nog få ett "riktigt" och friskt barn. Förståndshandikappade och en del fysiskt handikappade doldes som en skamlig hemlighet, gömdes eller behandlades som ren underhållning av okunniga halvvuxna barn eller utnyttjades av vuxna som inte tillerkände dem mänskliga egenskaper.

Det var skillnad på folk och folk .. förr. Alla barn kunde inte leka med alla barn .. det kunde vara farligt? Man kunde också skämma ut sig och bli omöjlig på äktenskapsmarknaden om ett tycke uppstod mellan "fel" personer?

Det var hemskt och fantasieggande att höra "levande" vuxna berätta om en tid som inte hade den minsta likhet med den verklighet som jag själv levde i och jag tvingade alla "gamlingar" .. som gissningsvis var i 40-65-årsåldern .. att berätta om och om igen.

Så det var!!! Direktörer, fabrikörer, disponenter, godsägare, läkare och rektorer .. det var finare folk, som man lyfte på hatten (?) för, niade och som inte umgicks med "vanligt folk" som bodde i hyreslängor.

Vilken tur att det inte är så NU .. tänkte jag .. DÅ!

Och vilken tur att det ALDRIG någonsin kommer att bli så igen.

Nu läser jag .. upplever och ser med egna ögon, hur gamla människor vårdas i hemmet av en make/maka med egna problem och eget hjälpbehov. Hur heltidsarbetande vuxna barn försöker få tiden att räcka till för att kunna kontrollera att de gamla föräldrarna åtminstone lever. Hur dementa, förvirrade gamla sitter ensamma i ångest, passivitet och otrygghet i lägenheter de inte längre riktigt känner igen sig i .. i skräck inför det ögonblick när någon okänd vrider om nyckeln till dörren som skyddar från det okända hemska utanför.

Jag läser om par som levt tillsammans i 40, 50, 60 år och tvingas skiljas de sista åren därför att ingen finns där för att stödja och hjälpa. Hur den som blir lämnad kvar tvingas sälja allt och skaffa sig ett nytt boende därför att pengarna inte längre räcker till när den "omhändertagne" maken förutom räkningarna för mat och läkemedel måste betala 4-5000 kr/månaden för en säng på ett äldreboende där h*n lämnas ensam och utan sysselsättning de flesta av dygnets timmar.

Aldrig mer??

Kommunerna säljer ut äldrevården till lägstbjudande i dag som i går .. det jag upplevde med gymnastik och terapi i en äldrevård där promenader på stan var fullt möjliga, var tydligen bara ett mellanspel i ett samhälle som levde på lånade pengar?

Jag läser om en 16-årig flicka med självmordstankar som hamnade på låst avdelning på rättspsyk bland  psykiskt sjuka vuxna och kriminella och om oförberedda tonåringar .. som som vuxit upp i förskolor och skolor som inte gett dem någon som helst hint om vad som förväntas av en självgående vuxen .. som drabbas av depressioner och psykisk ohälsa när de inte kan navigera i ett allt mer krävande samhällsklimat?

Jag läser om funktionshindrade som tvingas flytta från de skräddarsydda boenden som de levt i sedan 44 år tillbaka eftersom huset delvis ska omvandlas till genomgångsboenden för rehabiliterade kriminella, missbrukare och hemlösa.

Det fattas bara dementa äldre så hade man samlat samhällets svagaste och mest utsatta på ett och samma ställe utan stöd eller övervakning?? Hur smart är det och vart leder "genomgången" i boendet i en stad där det inte finns några andra boenden?

Det finns journalister som, i dag, lyriskt skriver om "de goda institutionerna" där funktionshindrade kan leva undangömda från samhället .. oavsett handikapp, önskemål eller individuella behov? Hur länge dröjer det innan vi får läsa om drömmen om de goda institutionerna där vi kan dölja ALLA som inte passar in eller kostar för mycket??

Jag hör berättas om unga psykiskt funktionshindrade kvinnor .. som bor i egna lägenheter med boendestöd från kommunen .. som utnyttjas av män som inte tillerkänner dem mänskliga egenskaper annat än som gratis sexobjekt. För hur ska en kvinna som fungerar på ett barns nivå kunna veta vem som springer kommunens ärenden bland alla dem som har nyckel till hennes lägenhet?

Jag läser om dem som flyr verkligheten in i missbruk och som ingen kan eller vill hjälpa eftersom samhället "saknar resurser".

Trygghet, skyddsnät och försäkringar ... som skulle förhindra att FÖRR aldrig skulle bli NU??

Men barnrikehusen och fattigkvarteren är ju ändå borta, eller hur?

Fast jag ser hur de kryper närmre. Vi bjuder in 1000-tals människor till trygghet, framtid och frihet ... men har inget att erbjuda? Det finns inte ens någon planering INNAN de står framför oss med sitt hopp, sina drömmar och sin längtan efter ett annat och bättre liv än det de lämnat?

Migrationsverkets prognos för asylsökande under nästa år är 52000-69000 människor .. oräknat anhöriginvandring till de som redan finns i landet. Lika många människor som i en medelstor kommun .. under ett år?

Jag hörde en intervju där den fullt berättigade frågan ställdes .. var ska de placeras när de anländer? De asylboenden som finns är ju fullbelagda av människor som inte kan komma därifrån därför det saknas bostäder? Svaret blev .. vi vet inte!

Frihet och framtid .. när det inte ens finns bostäder eller arbete i sikte inom rimlig tid?

Vi bygger utanförskap, placerar människor i bostäder där ingen vill bo .. har inget att erbjuda som för framåt mot förändring och anser oss i alla fall vara världens mest generösa folk som gjort oss förtjänta av omvärldens tacksamhet och högaktning? De som ställer frågor, vill strukturera och styra upp eller ifrågasätter resultatet av godheten, är rasister och främlingsfientliga .. vilket bidrar till att bygga det uppdelade samhälle där de goda sitter i värmen och välmågan och ger till de "nödlidande" och skräms med de "farliga".

Stackare och idioter, säg det gärna rent ut .. styrda av överklassen som inte längre är fabrikörer eller direktörer utan politiker, mediaeliten eller "statsunderstödda kulturpersonligheter".

Aldrig mer?

Eller .. det var bättre förr?

Det finns de som tror att allt kommer att bli ljust och vackert om vi bara byter ut ett gäng politiker mot ett annat.

Glöm det!

Det är pengarna som styr .. nu som då .. oavsett om partibeteckningen är röd eller blå. Det var pensionerna, som de som nu är gamla hade betalat in, som finansierade det som var världens bästa samhälle. Nu är de slut .. nu tuggar vi i oss de pensioner som betalas in i realtid .. och äter upp de ungas framtid.

När det sparas, sparas det underifrån .. på dem som inget har, som bara kräver och därför bör få så lite som möjligt. Den individuella lågbudgetförvaringen förvandlas bara till kollektiv lågbudgetförvaring .. tro inget annat.

Frihet, framtid, personlig integritet och individuella lösningar är sådant som kostar pengar och skänks inte bort gratis .. oavsett vilken färg det är på regeringen.


Det enda vi ska vara rädda för, är om landets ekonomi dyker ytterligare eller om kostnaderna för en allt mer behövande befolkning skenar .. för då vet vi ju vilka som först får betala notan, eller hur?

Eller så får vi göra som Lars Ekborg rekommenderar i ovanstående monolog .. "Bunta ihop och slå ihjäl" de som är i vägen och till besvär.

DN, DN, DN, SvD,

söndag 17 november 2013

Som en tålmodig förälder ..

... vänder sig Jimmie Åkesson till de sju partiledarna som sitter och hukar i ett hörn och varken vill höra, se eller uttala sig.

Kom igen nu. Det är inte farligt .. och om ni nu är så paralyserade av frågan om invandring och integration, så kan vi tala om något annat tills ni har lugnat ner er. Jag vet ju att åtminstone en av er brinner av längtan efter att få tillgång till våra 9 % av väljarkåren för att slippa förhålla sig till någon annans orimliga och dödsdömda krav.

Typ.

Det är lite lätt förödmjukande för svenska politiker att de är så livrädda för att beröra de frågor som egentligen är de som väljarna samtalar allra mest om. Oavsett ursprung, oavsett klass och helt utan hatiska förtecken.

Varifrån ska pengarna komma? De fantasisummor som krävs för att bibehålla välfärden på nuvarande nivå trots att vi bara blir fler och fler som blir beroende av den??

Hur ska det bli för de gamla, de handikappade, de sjuka, de arbetslösa och alla de som inte kan klara sina liv utan hjälp och stöd från samhället?? Vilka ska offras .. vilka blir kvar? .. när systemet inte längre klarar av att hjälpa alla?

Stefan Löven går till val på en lögn och lovar att lösa arbetslösheten inom sju år. Helene Rivière har "granskat S på djupet" och kommit fram till samma slutsats som jag .. det Stefan Löfven lovar är en omöjlighet, en saga för okunniga eller en orealistisk dröm för en maktlysten statsministerkandidat.

Men vad som helst är förmodligen bättre än att tala om det som intresserar väljaren mest .. hur får vi råd att bibehålla välfärden i dess nuvarande form (.. som de flesta redan är missnöjda med) om befolkningstalen stiger i samma eller utökad omfattning som i dag??

Så där sitter de och hukar i sitt hörn och hoppas att det räcker med klyschor och floskler om vården, skolan eller vinster i välfärden. Frågor som de inte heller har lösningen på men som åtminstone gör att de slipper ta ställning till de ekonomiska förutsättningarna för hela välfärdspaketet.

Det påminner om när jag köpte häst.

Att jag överhuvudtaget köpte en häst berodde på att ingen ville sälja en åsna till mig och att det fanns amatörer inom hästvärlden som inte brydde sig om att jag totalt saknade erfarenhet av hästar och till och med var rädd för dem.

Jag fick en inlärningsperiod på några månader när jag varje helg åkte nästan 10 mil för att lära mig sköta min egen häst innan jag fick med den hem.

Jag ska inte gå in på några detaljer, men det var inte det smartaste beslut jag tagit, måste jag erkänna.

Min häst hade många egenheter, uppfödaren var obetydligt mer erfaren än jag och hade lekt och gosat med den som om den varit en liten hund när den var ett litet föl. Det fick till följd att min fullvuxna häst tyckte att det var fullständigt normalt att lägga frambenen på mina axlar för att bli kliad och "lekt" med.

En skrämmande upplevelse när det hände för första gången!!

En annan egenhet var att hon var livrädd för vattenpölar och små kalvar?

Och här kommer vi till likheten med våra rädda politiker ..

Vår häst var bergfast övertygad om att varje vattenpöl var ett bottenlöst, vattenfyllt hål som hon skulle uppslukas av om hon råkade placera hoven i den. Hon VÄGRADE att passera .. även om "hålet" nyligen uppstått på en plats som hon bara några timmar innan glatt passerat.

Det var lögn i helsike att få henne att gå förbi, varken med mutor, kärleksfull övertalning eller fysisk dragkraft .. vilket gjorde det ganska besvärligt att motionera henne i samband med ösregn.

Eller ta sig hem om det regnat under bortavaron .. eftersom det längs hela vägen fanns taggtrådsstaket och ett antal ystra kalvar på båda sidorna. Kalvar!! .. det var det farligaste som fanns! Förklädda monster som när som helst kunde kasta sig över och slita en värnlös häst i stycken?

Jag ska inte gå in på alla märkliga lösningar vi fick ta till för att ta oss fram på vägarna efter kraftiga skyfall .. det skulle bli alldeles för långt .. men ofta var det en spade eller skyffel inblandad.

Våra etablerade politiker beter sig som vår häst. Livrädda står de och tittar ner i en centimeterdjupt vattenpöl och föreställer sig att de kommer att falla handlöst och bottenlöst om de ens låtsas om att den finns. Och inte går det att nonchalera den och gå förbi heller .. eftersom det finns ystra kalvar på alla sidor om den.

Helt vanliga människor som de i sin fantasi demoniserat och upplever som skrämmande monster som vill kasta sig över och slita makten ur händerna på oskyldiga och värnlösa politiker som klamrar sig fast vid orealistiska visioner som flytvästar.

Om ni är så rädda så kan vi tala om något annat ett tag .. säger Jimmie Åkesson.

Så förminskande det uttalandet blir.